Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    #18

    No i w piątek 24 lutego nawarzyliśmy i nastawiliśmy koźlaka, wykorzystując dolniakowe temperatury. A siedemnastkę jutro zamierzamy butelkować, chyba że będzie trzęsienie ziemi tudzież jakiś pożar
    Oczywiście wszystko opiszę, jak nie zapomnę
    CDN...
    Last edited by Rycho_128; 26-02-2017, 22:25.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment


    • #77
      #17

      #17 Lager jasne pełne 13 blg
      Nazwa: Śpiewak Józio
      Warzone 24 stycznia, na cichą 10 lutego, butelkowanie 27 lutego 2017

      Zasyp:
      Pilzneński Viking Malt – 14 kg
      Monachijski typ I Viking Malt – 1 kg
      Carpils Weiermann – 1 kg
      Zakwaszający Weiermann – 0,4 kg
      Melanoidynowy Weiermann – 0,2 kg
      Razem: 16,6 kg
      Zacieranie infuzyjne (czy ta dekokcja coś faktycznie daje?, a poza tym nie za bardzo są na to warunki) – od razu wszystkie słody
      52 st – 10 min
      65-63 st – 50 min
      72 st – 20 min
      Wygrzew – do 78 st. 10 min
      Chmielenie (60 minut)
      Chmielenie
      rodzaj % alfa ilość [g] dodane po
      [min]
      Marynka 8,8 90 0
      Perle 4,4 50 30
      Saaz 4,12 50 55
      Lubelski 3,5 100 55
      Chmielenia na zimno nie było.
      IBU Tinseth wg wyliczenia 37,3.
      Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania.
      Drożdże: Saflager S-23 (3 paczki na 3 fermentory po nieco ponad 20 litrów) i zebrana gęstwa na warkę #18, która nota bene pojutrze będzie już zlewana na cichą, a opisana szczegółowo tradycyjnie po zabutelkowaniu…
      Temperatura w piwnicy waha się od 10 do 12 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 18 stopni.
      Wyniesione 2 dni przed zlaniem na cichą do ok. 20 stopni, cała cicha znowu w piwnicy (10-12 st.). Zeszło na koniec do 2,5 blg.
      Do butelkowania zwykły cukier – 260 g, zobaczymy, niby mało jak na tyle piwa, ale ostatnio piwa nam się nieco zbyt mocno nagazowywały. Wyczytałem, że przerwa białkowa, która teraz była zrobiona ma wpływ na to, że piwo się tak nie pieni, pewno coś w tym jest - zobaczy się.
      Wyszło sześć pełnych skrzynek plus 2 flaszki…. Piwo zapowiada się bardzo dobrze, czysty smak, nieco w kierunku słodowości, (próbka przy rozlewie), choć goryczka wydaje się trochę stonowana, ale zobaczymy, za wcześnie na jakiekolwiek oceny.
      CDN…
      Last edited by Rycho_128; 08-03-2017, 22:16.
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment


      • #78
        #18

        No więc koźlak, a właściwie to nawet rzekłbym doppelbock (17,5 blg ) od wczoraj odpoczywa sobie na cichej. Zlane z trzech fermentorów do dwóch, ale są niemalże pełne, te pięć skrzynek z hakiem powinno być, tym bardziej że nie będzie strat, jakie są przy chmieleniu na zimno, bo takowego w koźlakach nie wypada stosować. Zeszło do 4 blg. Może jeszcze coś zejdzie? W piwnicy jak na razie cały czas ok. 11 st C. Oczywiście żeśmy nie wytrzymali i spróbowali, nooo, potencjał jest. Butelkowanie przewidziane jakoś w tygodniu od 27 do 31 marca, zobaczymy, kiedy się uda. A w kolejce: american stout (#19). Następne też poplanowane, ale nie ma co na razie za wcześnie się rozpisywać. W każdym razie sezon dolniakowy się dla nas już skończył, ale obowiązkowo lagery do powtórzenia w przyszłym sezonie.
        CDN...
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment


        • #79
          #18

          Koźlak Dubeltowy 17,5 blg
          Nazwa: Jak byłem młody to też byłem Murzynem…
          Warzenie: 24 lutego 2017, na cichą: 10 marca 2017 butelkowanie: 31 marca 2017

          Zasyp:
          Pilzneński 2,5 – 5 EBC Viking Malt – 5 kg
          Monachijski typ I 10–15 EBC Viking Malt – 5 kg
          Wiedeński 7–12 EBC Viking Malt – 3 kg
          Carabohemian Weyermann 180–220 EBC – 1 kg
          Karmelowy 600 EBC Viking Malt– 0,2 kg
          Zakwaszający Weyermann 6–12 EBC 0,2 kg
          Melanoidynowy Weyermann 60–80 EBC 0,4 kg
          Jęczmień prażony min. 1000 EBC Viking Malt – 0,1 kg (dodany na ostatnie 10 min. zacierania)
          Razem: 14,8 kg
          Spodziewana barwa – ciemnobrązowy/ciemnoczerwony w kierunku czarnego, ale nie jak stout czy porter (około 40–50 EBC). Powiem tak: jen jęczmień prażony to w sumie wyłom z koźlakowej ortodoksji, ale stwierdziliśmy zgodnie z Pawłem, że nieco za jasny ten koźlak nam wychodzi, stąd na ostatnie 10 min. zacierania daliśmy. W efekcie – piwo zdecydowanie ciemne, w sumie może nie aż tak jak porter czy stout, ale nic to!
          Zacieranie wszystkie słody od początku (oprócz jęczmienia palonego):
          52 st – 10 min
          65–62 st. – 45 min
          72 st – 20 min
          wygrzew 78 st – 10 min i filtracja
          Chmielenie 60 minut
          Iunga 11,6% aa – 30 g O min
          Iunga 11,6% aa – 20 g – 30 min
          Marynka 8,8% aa – 10 g 30 min
          Tradition 6,0% aa – 50 g 30 min
          Tradition 6,0% aa – 50 g 55 min
          IBU = 22,7 (na Koźlaka może aż nadto, ale niech będzie)
          Chmielenia na zimno oczywiście ze względu na to, że w koźlaku nie wypada, nie było.
          Drożdże: gęstwa Safale S-23 z warki #17
          Burzliwa 14 dni, cicha 20 dni, w temp. ok. 10–12 st C.
          Zeszło do 2,5 blg, zabutelkowane z 240 gramami cukru (w postaci syropu – 1,5 litra wody)
          Alc. Vol. – jakby nie liczył – wyliczony: ok. 7,9%
          Wyszło 5 skrzynek plus 10 flaszek.
          No i koniec dolniaków na ten sezon, a szkoda, bo koźlak zapowiada się zacnie
          Ale nic to, plany są, niebawem warzymy dalej.
          Cdn…
          Gdański Browar WaRy
          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

          Comment


          • #80
            #19

            Dzisiaj warzymy dziewiętnastkę – American Stout. Oczywiście, jeszcze nie sprawozdam jak smakuje, bo dopiero zaniedługo będziemy wsypywać do kotła, co tam trzeba. Opiszę, jak zabutelkujemy, czyli za około miesiąc.
            A #18 (koźlak dubeltowy) sobie dojrzewa, jeszcze za wcześnie na ocenianie, ale – tak czy inaczej – można powiedzieć, że wyszło megAPIWO
            Przy okazji – kto chce, można zerknąć i komentować (no, ale bez hejtu :P).
            cdn...
            Last edited by Rycho_128; 10-04-2017, 10:44.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment


            • #81
              #20

              No dobra, jak już (teoretycznie, bo nadal zimno) sezon na dolniaki się skończył, będzie jakiś lubiący wyższe temperatury belg, zaplanowany na najbliższy piątek. Dokładniej co i jak - będzie sprawozdane po zabutelkowaniu i po degustacji.
              A #19 zlana na cichą, jak na razie wszystko wg planu, na zimno za kilka dni dochmielone będzie, zapowiada się nieźle
              cdn...
              Gdański Browar WaRy
              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

              Comment


              • #82
                #19

                #19 American stout 15 blg
                Nazwa: Wyngiel! Wyngiel je we wiosce!
                Warzone: 10 kwietnia 2017 r., na cichą 24 kwietnia, butelki: 4 maja


                Piwo jest to, więc nie będę się tu za dużo rozpisywał, ale z kronikarskiego obowiązku dodam, że do dwóch zestawów z Centrum Piwowarstwa doszło 4 kg słodu Pale Ale Zero z Viking Malt oraz 10 deko jęczmienia palonego, dodanego na 10 minut przed końcem zacierania, a także dodatkowo 50 g chmielu Citra – dodanego na cichą.

                Zabutelkowane zostało sześć pełnych skrzynek.

                O ocenę niech się pokuszą inni, no, oczywiście młode piwo, jeszcze nie częstowałem.

                A #20 pewnikiem dziś wieczonem idzie w butle, przynajmniej takie są plany...
                CDN
                Last edited by Rycho_128; 23-05-2017, 14:19.
                Gdański Browar WaRy
                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                Comment


                • #83
                  #20

                  #20 Belgijski Tripel 18 blg
                  Nazwa: Poradnik speleologiczny
                  Warzone 28 kwietnia, na cichą 12 maja, butelkowanie 23 maja 2017
                  ABV 9%; IBU 30,4; EBC 16

                  Zasyp:
                  Pilzneński Viking Malt 12 kg
                  Pszeniczny Viking Malt 1 kg
                  Wiedeński Viking Malt 2 kg
                  Carabelge Weyermann 1 kg
                  Biscuit Castle 0,4 kg
                  Razem: 16,4 kg
                  Cukier kandyzowany ciemny belgijski – 1 kg
                  Cukier trzcinowy 0,5 kg
                  Zacieranie
                  52 st – 10 min
                  64-62 st – 45 min
                  73-71 st – 25 min
                  76 st. wygrzew 5 min
                  Chmielenie 60 min
                  rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                  Iunga 12,5 50 0
                  Challenger 5,8 50 30
                  Challenger 5,8 50 55
                  Hallertauer Blanc 55
                  Cukier kandyz 1 kg oraz cukier trzcinowy 0,5 kg, mech oraz pożywka (Nutrient Blend) na 10 min przed końcem chmielenia.
                  Drożdże Belgian Tripel M31 Mangrove Jack's Craft Series. Odfermentowało mocno, bo do 1 blg. Widocznie te drożdże wspomagane cukrem w zasypie tak mają. Podobnie było z naszym belgiem #13. Wyszło 6 skrzynek (butelki półlitrowe).
                  Może dodam, że na 30 czerwca zaplanowane warzenie #21 AIPA (cztery amerykańskie chmiele na C), w planach 16 blg. O ile plany nie wezmą w łeb...
                  CDN...
                  Last edited by Rycho_128; 21-06-2017, 21:07.
                  Gdański Browar WaRy
                  Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                  Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                  Comment


                  • #84
                    # 21

                    #21 AIPA 15 blg
                    Nazwa: Politechnik
                    Warzone 30 czerwca, na cichą 13 lipca, 24 lipca chmiel na cichą, butelkowanie 28 lipca 2017
                    ABV 7,0%; IBU 60,4; EBC 16


                    Zasyp:

                    Pale Ale Zero 5,0-7,5 EBC Viking Malt 11,5 kg
                    Monachijski Jasny 12-18 EBC Viking Malt 1 kg
                    Colorado Pale Base Malt 5 EBC Viking Malt 1 kg
                    Pszeniczny Viking Malt 1 kg
                    Colorado Crystal 10 L - 15-25 EBC Viking Malt 1 kg
                    Razem 15,5 kg

                    Zacieranie
                    64-62 st – 45 min
                    73-71 st – 20 min
                    78-76 st. wygrzew 8 min
                    Filtracja

                    Chmielenie 70 min
                    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                    Columbus 16,8 50 0
                    Columbus 16,8 50 30
                    cascade 6,8 25 30
                    cascade 6,8 25 65
                    citra 14,2 50 65
                    centennial 9,7 50 65

                    Mech, pożywka dodane – 50 min

                    Na zimno Cascade, Citra, Centennial po 50 g, Drożdże US 05 i w jednym fermentorze (bo były trzy) US West Coast M44 Mangrove Jack’s Craft Series
                    Do rozlewu 260 g cukru (syrop), wyszło dużo, 6 skrzynek plus 10 butelek.

                    Bardzo nieskromnie powiem, że wyśmienita AIPA, jedna z naszych lepszych, a ten gatunek gości w naszych garach, fermentorach i później butlach nader często. Nagazowanie średnie, pełno aromatów cytrusowo-żywiczno-leśnych, goryczka nieprzesadzona (jak na AIPĘ). Może trochę skomplikowany zasyp (jakoś tak wyszło), ale piwo naprawdę daje radę. W ślepym teście piwo na drożdżach US-05 i Mangrove Jack’s nie do odróżnienia – przynajmniej dla mnie.
                    CDN…
                    Last edited by Rycho_128; 12-08-2017, 17:11.
                    Gdański Browar WaRy
                    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                    Comment


                    • #85
                      #22

                      No, wczoraj żeśmy poeksperymentowaliśmy. Jeszcze się nie chwalę, bo na skutki owych eksperymentów trzeba czekać... Żeby nie zapeszyć, więcej nie piszę (na razie), milczę jak grób!
                      Cztery fermentory są, co prawda, nie z meniskiem wypukłym, ale w trzy się nie zmieściło.
                      CDN...
                      Last edited by Rycho_128; 19-08-2017, 11:38.
                      Gdański Browar WaRy
                      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                      Comment


                      • #86
                        #24

                        #24 AIPA 15 blg
                        Nazwa: Jarząbek Wacław
                        Warzone 29 września, na cichą 13 października, chmiel na cichą 25 i 27 października, butelkowanie 30 października 2017
                        ABV 7,0%; IBU (Tinseth) 59,7; EBC 20


                        Zasyp:
                        2 x zestaw IIPA 18 blg z CP plus 1 kg słodu wiedeńskiego Viking Malt, 3 kg słodu Pale Ale Zero Viking Malt oraz 50 g Cascade dane po połowie w 30 i 85 minucie chmielenia. Jako że piwa wyszło ekstremalnie dużo, godząc się z faktem, iż nie będzie to 18 blg uwarzyliśmy na tych surowcach 15 blg. No i chmielenie na goryczkę nie takie duże (w założeniu w tym zestawie miało być 91 IBU). Gęby nie wykrzywia, a już przed dodaniem chmieli na zimno – spróbowane – są dość fajne aromaty. Ale to nie koniec, na zimno dodamy, co trzeba.
                        Zacieranie 90 min
                        66-63 st – 60 min
                        73-71 st – 30 min
                        78-76 st. wygrzew 8 min
                        Filtracja
                        Chmielenie 70 min
                        Chmielenie Tinseth
                        rodzaj % alfa ilość [g] dodane po
                        [min] czas got. [min] wykorzystanie chmielu IBU
                        Columbus 15,1 70 0 90 0,223 33,7
                        Zeus 15,7 40 30 60 0,209 18,7
                        cascade 6,8 25 30 60 0,209 5,1
                        cascade 6,8 45 85 5 0,042 1,8
                        centennial 9,7 30 89 1 0,009 0,4
                        SUMA 2500,5 razem: 59,7

                        Mech, pożywka dodane – 70 min
                        Drożdże US 05 3 paczki, uwodnione, rozlane do trzech fermentorów, burzliwa w ok. 20 stopniach, na cichą piwnica (ok. 14-15 stopni) i zebrana po burzliwej gęstwa na następną warkę, ma być Black IPA (już uwarzona, fermentuje sobie na tej gęstwie – poszło jak burza) wg własnej receptury, ale trochę wzorujemy się na tej z CP, bo już było robione (#8) i wyszło tak, że powtarzamy. No i sezon na lagery się zbliża nieubłaganie…
                        Na zimno 7 dni przed końcem Amarillo 50 g,3 dni przed końcem Amarillo 50 g, Cascade 40 g, Centennial 30 g,
                        Przed rozlewem i przed dodaniem cukru zeszło do 2 blg (po burzliwej było3 blg), do rozlewu 280 g cukru (syrop), wyszło dość dużo, 6 skrzynek. Ale tak miało być, coś za coś. Osiemnastki byłoby sporo mniej.
                        Acha, warkę #23 opiszę w stosownej chwili, bo jeszcze niegotowa, chociaż już w butlach a warkę #22, która takoż już w butlach – też w stosownej chwili.
                        CDN…
                        Gdański Browar WaRy
                        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                        Comment


                        • #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
                          No, wczoraj żeśmy poeksperymentowaliśmy. Jeszcze się nie chwalę, bo na skutki owych eksperymentów trzeba czekać... Żeby nie zapeszyć, więcej nie piszę (na razie), milczę jak grób!
                          Cztery fermentory są, co prawda, nie z meniskiem wypukłym, ale w trzy się nie zmieściło.
                          CDN...
                          Eksperyment - wszystko na to wskazuje - zakończony będzie powodzeniem Oczywiście opiszę...
                          No i może dodam, że black IPA, o której już wspominałem, jest na cichej (#25). Też opiszę.
                          Cdn.
                          Last edited by Rycho_128; 14-11-2017, 16:55.
                          Gdański Browar WaRy
                          Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                          Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                          Comment


                          • #88
                            #25

                            #25 Black IPA / CDA 17 blg
                            Nazwa: Aż oczy bolą patrzeć 2.0
                            Warzone 31 października, na cichą 14 listopada, chmiel na cichą 23 listopada, butelkowanie 28 listopada 2017
                            ABV 7,9%; IBU (Tinseth) 77,8, EBC 70


                            Zasyp:
                            Pale Ale Zero Viking Malt – 14 kg
                            Monachijski Ciemny Viking Malt – 1 kg
                            Karmelowy 50 (czerwony) Viking Malt – 0,4 kg
                            Karmelowy 600 Viking Malt – 0,2 kg
                            Barwiący obłuszczony 750-1200 EBC Viking Malt – 0,8 kg (dodane na 10 min przed końcem zacierania)
                            Pszenica Prażona min. 1000 EBC Viking Malt – 0,4 kg (dodane na 10 min przed końcem zacierania)
                            Zacieranie 90 min
                            65-63 st – 80 min
                            73-71 st – 10 min
                            78-76 st. wygrzew 8 min
                            Filtracja

                            Chmielenie 90 min
                            rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min] czaas got. [min]
                            Columbus 15,1 50 0 90
                            Chinook PL 10 50 0 90
                            Chinook PL 10 50 30 60
                            Centennial 9,7 50 30 60
                            cascade PL 5,5 25 30 60
                            cascade PL 5,5 25 85 5
                            Mosaic 11,8 50 89 1

                            Mech, pożywka dodane – w 70 min. warzenia
                            Drożdże US 05 gęstwa z warki #24, burzliwa w ok. 18-20 stopniach, na cichą piwnica (ok. 11-13 stopni)
                            Na zimno Cascade PL 50 g, Centennial 50 g, Mosaic 50 g
                            Przed rozlewem i przed dodaniem cukru zeszło do 2 blg, do rozlewu 260 g cukru (syrop), wyszło równo 6 skrzynek, w tym dwa bączki 0,33.
                            @22, 23 opiszę… Na razie tyle, że na jednym warzeniu zrobiliśmy dwa piwa: belgijski tripel i owocowy lambic (framboise) z malinami. Oczywiście inne drożdże do każdego itp, mieszanie nastawów - bo lambic mniej chmielony na być.... Ale muszę to zebrać do kupy przed dokładniejszym sprawozdaniem.
                            A teraz może dodam, że od dwóch dni na burzliwej jasny lager 13 blg, ale to nie koniec z lagerami w tym sezonie, wręcz przeciwnie, dopiero początek.
                            Nie powiem jeszcze co tam nam wyszło z tej czarnej ipy, bo jeszcze nie spróbowane tak na poważnie. Próbka przy rozlewie bardzo obiecująca. Jak wyjdzie podobnie jak #8, to będzie dobrze
                            CDN…
                            Gdański Browar WaRy
                            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                            Comment


                            • #89
                              #26

                              #26 Lager jasne pełne 13 blg
                              Nazwa: Śpiewak Józio 2.0
                              Warzone 1 grudnia, na cichą 15 grudnia, butelkowanie 27 grudnia 2017
                              ABV 5,8%; IBU (Tinseth) 35,6; EBC ok. 20


                              Zasyp:
                              Pilzneński Viking Malt – 13 kg
                              Monachijski typ I Viking Malt – 1 kg
                              Karmelowy 30 Viking Malt – 0,5 kg
                              Karmelowy 50 Viking Malt – 0,2 kg
                              Zakwaszający Weiermann – 0,2 kg
                              Melanoidynowy Weiermann – 0,2 kg
                              Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody
                              52 st – 10 min
                              65-63 st – 50 min
                              72 st – 20 min
                              Wygrzew – do 78 st. 10 min
                              Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 45 litrów, a piwa docelowo - 70 litrów
                              rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                              Iunga 12,5 40 0
                              Iunga 12,5 10 30
                              Sybilla 6,9 50 30
                              Hallertauer Mittelfrüh 4,6 100 50

                              Mchu i pożywki nie dodaliśmy, nie wpłynęło to w żaden sposób negatywnie na piwo czy fermentację, wręcz przeciwnie, klar jak mało kiedy.
                              Drożdże: Saflager W34/70 (uwodnione 3 paczki na 3 fermentory po około 25 litrów) i zebrana gęstwa na następne lagery, których ma być dużo…
                              Temperatura w piwnicy waha się od 11 do 13 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
                              Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 2 blg.
                              Do butelkowania zwykły cukier – 265 g, zobaczymy, niby mało, ale zobaczymy.
                              Wyszło siedem skrzynek minus 4 flaszki. Piwo bardzo fajne, jeszcze oczywiście nieco świeże, ale jest tak, jak ma być. Po prostu klasyczny, klasycznie i dość wyczuwalnie chmielony lager.
                              Aktualnie burzliwą kończy marcowe (14,5 blg). Oczywiście na gęstwie drożdżowej z piwa, które niniejszym opisałem.
                              Nie mam coś weny na opisanie poprzednich eksperymantalnych belgów (#22, 23), ale powiem, że tripel już prawie wypity – o czymś to świadczy, zgadnijcie, o czym? A maliniak (lambic) pomalutku, dojrzewa i staje się coraz lepszy.
                              CDN…
                              Gdański Browar WaRy
                              Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                              Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                              Comment


                              • #90
                                #27

                                #27 Marcowe 14,5 blg
                                Nazwa: Inżynier Mamoń (bo lubi to, co już zna)
                                Warzone 29 grudnia 2017, na cichą 11 stycznia 2018, butelkowanie 26 stycznia 2018
                                ABV 6,2%; IBU (Tinseth) 22,8; EBC ok. 25


                                Zasyp:
                                Pilzneński Viking Malt – 5 kg
                                Monachijski jasny Viking Malt – 5 kg
                                Wiedeński Viking Malt – 3 kg
                                Karmelowy 30 Viking Malt – 0,5 kg
                                Karmelowy 50 Viking Malt – 0,5 kg
                                Zakwaszający Weiermann – 0,5 kg
                                Melanoidynowy Weiermann – 0,5 kg
                                Zacieranie infuzyjne – od razu wszystkie słody
                                52 st – 10 min
                                65-63 st – 50 min
                                72 st – 20 min
                                Wygrzew – do 78 st. 10 min
                                Chmielenie (60 minut) – w garze ok. 45 litrów, a piwa docelowo - 65 litrów
                                rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
                                Iunga 12,5 30 0
                                Iunga 12,5 20 30
                                Sybilla 6,9 50 55
                                Tradition 6 50 55


                                Mchu i pożywki nie dodaliśmy, piwo klarowne mimo to.
                                Drożdże: Saflager W34/70 (gęstwa z warki #26) i znów zebrana gęstwa. Koźlaki będą…
                                Temperatura w piwnicy waha się od 11 do 13 stopni, drożdże zadane do brzeczki około 20 stopni.
                                Cała burzliwa i cicha w piwnicy. Zeszło na koniec do 3 blg.
                                Do butelkowania zwykły cukier – 290 g, ponadto po doświadczeniach z poprzednim piwem (#26, lager), które minimalnie za mało się nagazowało (nawet po miesiącu), daliśmy do butelkowania po łyżce gęstwy na fermentor (sumarycznie 3 łyżki), no i nieco więcej cukru. Zobaczymy…
                                Wyszło sześć skrzynek plus 8 flaszek, wszystkie półlitrowe.
                                W planach na najbliższą przyszłość jedziemy tradycyjnie – koźlak. Oczywiście na gęstwie drożdżowej z piwa, które niniejszym opisałem.
                                CDN…
                                Gdański Browar WaRy
                                Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
                                Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

                                Comment

                                Working...
                                X