Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Rycho_128
    replied
    No więc ten hopzoil. Jak już pisałem, w naszej IPIe znalazł się ten 3C. Dla porównania identyczne piwo po połowie nachmieliliśmy na zimno tradycyjnie (po 100 g mieszanki citry i cascade na 25 litrów), a połowę tymże hopzoilem. I powiem tak, że tradycyjne chmielenie górą. Jest wyczuwalna różnica, po prostu jest lepszy zapach, więcej aromatu, większy konkret. A ten olejek destylowany z szyszek? Pomimo działań wg instrukcji efekt jest słabszy, stonowany, powiedziałbym, taki bardziej soczkowy, nieco mniej to pachnie, niemniej nie można powiedzieć, że jakaś totalna kicha. W sumie źle nie jest. Ale myślałem, że będzie dokładnie odwrotnie. Tego olejku poszła 1 fiolka na 2 wiadra po 25 litrów, czyli w sumie dokładnie tak, jak o wydajności mówi instrukcja. Tak to wyszło u mnie, ale niemniej jednak tak czy inaczej IPA bardzo fajna, znowu jedna z lepszych od 2015 roku, czyli od inauguracji.
    A poprzednie belgi szlachetnieją, z tygodnia na tydzień coraz lepsze. No i jak się okaże, że są już tak wyśmienite, że wyśmienitsze być już nie mogą, to wyjdzie na to, że wszystko już wypite... I jak żyć?
    PS. Nie wiem gdzie w tym nowym lejaucie się wpisuje temat wpisu: może nie ma takiej opcji? Ale edytor bardziej dla ludzi za to.
    CDN

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Hopzoil - wasze wrażenia, ciekawy jestem niemiłosiernie

    Słuchajcie, takie pytanie do tych, którzy cierpliwie brną przez moje zapiski: czy są tu wśród was tacy, którzy dodali hopzoil zamiast tradycyjnego chmielu na cichą? Jak wrażenia? Jak porównania vs. tradycyjny chmiel na cichą? Którym chmieliliście? A jaki chmiel w waszych piwach poszedł do warzenia?
    Ja muszę póki co jeszcze nieco przemyśleć sprawę i się w temacie odezwę.
    Last edited by Rycho_128; 23-09-2020, 12:19.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Wielbłąd

    Ups pomyłka w dacie. Oczywiście ten belg (#63, 64, 65) warzony był 19 czerwca 2020, a rozlewany 17 lipca 2020. W przypadku IPY napisałem, o dziwo, dobrze.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Warzymy, a jakże...

    Więc trochę uzupełnię dla porządku:

    Wspomniany już Belglan Blonde 16 blg warzone 22 maja 2020, ma numery:
    #63 - drożdże FM Klasztorna Medytacja gęstwa z Dubbla (2 wiadra po około 22 litry)
    #64 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla (jeden fementor)
    #65 - drożdże Safbrew Abbaye gęstwa z Dubbla plus 3 kilo wiśni, połowa wypestkowana, połowa nie, wcześniej podgrzanych w garnku do zagotowania i oczywiście po przestygnięciu razem z sokiem chlupnięte do fermentora na cichą - jeden fermentor. Niczym kwaśno-lambikowym nie było to traktowane. Taki raczej fruit ale miał być. Dla kobiet, hehe.
    Wszystko trzymane na burzliwej 14 dni + cicha 14 dni. W butle poszło 6 sierpnia 2020.

    Klasyczna jasna West Coast IPA 15 BLG, warzona 7 sierpnia 2020
    #66 dodany przy rozlewie Hopzoil 3C, zgodnie z instrukcją rozpuszczony w mocnej wódce (ze spirytu) ca. 60%. Bez granulatu na zimną. Były dwa wiadra po 25 litrów
    #67 jw. ale chmielona na zimno tradycyjnie - po 100 g mieszanki Cascade, Citry i Cenntenniala na wiadro. Również dwa wiadra po 25 litrów.
    Całość fermentowała w pięciu wiadrach, na cichą weszło do czterech. Chmielone Tomahawkiem na goryczkę, w późniejszych etapach Cascade (USA), Citra i Centennial. Zasyp tradycyjnie Pale ale VM jako baza, kilo wiedeńskiego, pół kilo monachijskiego i z karmelowych Caramunich 40 deko plus kilo karmelowego 30 VM. Obliczyłem 70 IBU. Drożdże jak przystało na nieudziwnionego nowofalowego piwnorewolucyjnego klasyka US-05. Zresztą nie wiem: udziwniliśmy Hopzoilem.
    No i hekto pękło...
    W butle poszło 4 września 2020.
    W sumie mniej warek, ale duże są one za to. Wychodzi 9-10 skrzynek.
    Nie wiem, może uda się jeszcze coś na tych US-ach zrobić przed sezonem lagerowym? Ale nie wiadomo bo trzeba by już, bo inaczej gęstwę szlag trafi.
    CDN
    Last edited by Rycho_128; 20-09-2020, 17:48.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Ociągam się z prowadzeniem dziennika warzelniczego...

    ...ale nie znaczy to, że browar nie warzy. Otóż tak jakby jakikolwiek ślad w tym wątku kończy się na warce #61, a dokładniejsze opisy na #55. Opisy uzupełnię (kiedyś w przyszłości na pewno), a póki co:

    1. Małe sprostowanie, otóż cały nasz Rauchmärzen ma numer 60, po padła na pysk gęstwa, która miała być oznaczona nr 61 (Lallemand Diamond Lager). Oczywiście, nie znaczy to, że te drożdże są jakieś złe, poprzednie piwa były ok, ale gęstwa nie przetrwała, więc cała warka (#60) poszła na S-23 – też z gęstwy.
    2. Warka 61 i 62 to Belgian Dubbel 17 blg - zabutelkowane 18 czerwca, drożdże to płynne FM Klasztorna Medytacja, był kręcony starter i drugie drożdże Safale Abbaye. Od razu powiem: jest różnica na korzyść tych płynnych. No i jest postanowienie: następne belgijskie tylko na płynnych.
    3. Od tygodnia (od 19 czerwca) na fermentacji Belgian Blonde (16 blg), drożdże gęstwa jw.

    CDN
    Last edited by Rycho_128; 26-06-2020, 12:10.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #54 i 55

    #54, 55 RIS (a właściwie Chocolate RIS Barel Aged) 23 blg
    Warzone 11 listopada 2019, cicha 23 listopada, butle 7 grudnia 2020

    Zasyp:
    Pale Ale 15,4 kg
    Monachijski Jasny 4 kg
    Karmelowy 50 VM 0,5 kg
    Karmelowy 600 VM 0,5 kg
    Kawowy Jasny 0,5 kg
    Jęczmień prażony 1 kg
    Carafa II 0,6 kg
    Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
    Zwykły cukier 1 kg
    Zacieranie 68-63 st przez godzinę (no, z okładem)

    Chmielenie (45 litrów)
    Iunga 150 g 0 min
    Sybilla 100 g 30 min
    Sybilla 100 g 55 min
    75 IBU

    Drożdże gęstwa z Milk Stouta. Odfermentowało dość wysoko, do 5,5 – 6 blg, ale przy tej mocy to można mu to wybaczyć.

    Na cichą chipsy dębowe w 2 rodzajach: Whisky i mocno palone. Od razu powiem, że nie dały jakichś megaaromatów, może było tego za mało, może za krótko, bo 2 tygodnie. Może ekstraktywność piwa przytłumiła?
    Co nie znaczy, że piwo jest złe. Wręcz przeciwnie. Spijam tak jedną flaszkę raz na 2-3 tygodnie i widać, ze szlachetnieje. Generalnie jest gęste, słodkawo-słodowo-czekoladowe, wręcz oleiste, z kremowo-brązową pianą. W ogóle nie czuć tych 75 IBU. Trzeba się zawziąć i schować skrzynkę na co najmniej rok, a lepiej i dłużej.
    Taka ciekawostka przy okazji: wypiliśmy ze współwarzcą Pawłem kilka dni temu chyba ostatniego przedstawiciela warki nr 10 (sprzed czterech lat), była to red IPA 15 blg. Wrażenia niesamowite, można powiedzieć, że zupełnie inne piwo, niż w miesiąc-dwa od butelkowania. In plus oczywiście. Tyle, że trzeba ostrożnie nalewać było, zdekantować osad.

    CDN...

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #53

    yavo sprowokował mnie swoimi wpisami do uzupełniania wątku, więc pierwsza część dzisiaj:

    # 53 Dry Stout z wysłodzin po RIS-ie + ekstrakt, 13 BLG
    Warzone 11 listopada 2019, cicha 23 listopada, butle 7 grudnia 2019

    Zasyp:
    Wysłodziny po RIS-ie (warka 54/55, opis poniżej + ekstrakty Jasny WES1,2 kg i Muntons Spraymalt – Medium – 500 g)

    Chmielenie (na 40 litrów):
    Zeus (25 g, 0 min)
    Zeus (25 g, 30 min)
    Ahtanum (50 g, 55 min)
    Citra (50 g, 55 min)
    Bez chmielenia na zimno
    Dało to 58 IBU
    Drożdże gęstwa z Milk Stouta (Danstar Nottingham). Odfermentowało wysoko, nawet rzekłbym do 1 blg. Wytrawniak wyszedł...

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Właśnie dlatego napisałem ale . Chodzi mi po prostu o piwo powszednie do obiadu, póki co myślałem o kilku wariantach - jeden na Perle, drugi na Lubelskim. Biorę też pod uwagę Hallertauer Mittelfruch, Tettnanger, Tradition i Spalter Select.

    Żateckiego i Marynki nie biorę pod uwagę, bo mi na nich piwo nie wychodzi.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Chodziło mi o klasyczne piwo do obiadu, lager ale na drożdżach górnej fermentacji
    Mi się zawze wydawało, że:
    1. Lager to dolna fermentacja drożdże lagerowe, temp. fermentacji niska (8-13 st)
    2. Ejl to górna fermentacja i drożdże górnej fermentacji (temp. od 18 st. w górę)
    A lager na drożdżach górnej fermentacji - chyba czegoś nie wiem. Jak to się robi?

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Chodziło mi o klasyczne piwo do obiadu, lager ale na drożdżach górnej fermentacji

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedzi
    Cały czas próbuję zrobić zwykłego ale'a na klasycznym chmielu - i idzie mi to jak krew z nosa. Marynka+Lubelski wychodzą mi niedobre.
    Klasyczny ejl to mi się kojarzy z brytyjskimi chmielami, których nb. raczej nie stosujemy u nas, bo nam do końca nie odpowiadają. Ale jak ktoś lubi te klimaty to, że tak powiem, must be. Ejle to u nas zazwyczaj AIPA/APA z w miarę prostym zasypem + hamerykańskie chmiele. W dużej iości. A Lubelski/Marynka? Ja chyba jeżeli już wolę zestaw Sybilla/Iunga. Chociaż piłem kiedyś Single Hop Marynka (z Wrężela o ile pomnę) i bardzo mi smakowało.
    Last edited by Rycho_128; 22-04-2020, 12:03.

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
    W sumie to ja wiem, że to podbijanie numerów warek to jawne oszustwo, ale weźcie pod uwagę, że warzymy na raz w dużym garze hektolitr z okładem, to może chyba można?
    Ja się zastanawiam, czy jeśli zrobię z ekstraktów kilka warek kilkulitrową testując różne chmiele (więc gotowanie ekstraktów ma miejsce osobno dla każdego eksperymentu), to mogę nadać kolejne numery . Cały czas próbuję zrobić zwykłego ale'a na klasycznym chmielu - i idzie mi to jak krew z nosa. Marynka+Lubelski wychodzą mi niedobre.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #60 i 61

    Uch koronawirus nam niestraszny więc przy dużej dawce ostrożności nawarzyliśmy wędzonkę 16 blg... Szczegóły niebawem.
    Cdn...
    Last edited by Rycho_128; 20-03-2020, 21:49.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Kolejne warki: 53, 54, 55, 56, i 57

    Browar nie umarł, wręcz przeciwnie, więc tak:
    53 to dry stout w wysłodzin po RIS-ie + ekstrakt, chmielone nieco po amerykańsku, 13 BLG
    54 i 55 to RIS 23 BLG (różne dodatki dębowych chipsów),
    natomiast 56 i 57 to jasny lager 13 blg (różne drożdże: Diamond Lager i S-23)
    Niebawem opiszę nieco dokładniej.
    Ponadto 7 lutego nawarzyliśmy marcowe 14 BLG (58 i 59) na gęstwach z lagera, na razie fermentuje...
    CDN...
    Last edited by Rycho_128; 09-02-2020, 18:58.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    # 51 i #52

    Zaległości, zaległości…
    Na razie pierwsze część, czyli

    # 51, 52 Milk Stout 17 blg (po dodaniu laktozy), 27 IBU, 70 EBC, 6% ABV
    Warzone: 11.10.2019, w butle 8.11.2019


    Zasyp (uff, dużo tego…)
    Pale Ale VM 17 kg
    Monachijski VM 2 kg
    Karmelowy 600 VM 0,5 kg
    Karmelowy 50 VM 0,5 kg
    Kawowy jasny 0,5 kg
    Carafa II 0,6 kg
    Jęczmień palony 0,8 kg
    Pszeniczny czekoladowy 0,5 kg
    Laktoza 1,5 kg
    Suma: 21,9 kg

    Zacieranie: 65-62 st 45’, 72 st. 15’, 77 st. (wygrzew) 10’
    Słody ciemne na ostatnie 10 min. zacierania, laktoza w połowie chmielenia. Dodatkowo mech i pożywka.

    Chmiele: Iunga (11 aa) i Sybilla (4,9 aa), sumarycznie 250 g, w trzech dawkach, co dało rzeczone w nagłówku 27 IBU. Oczywiście bez chmielenia na zimno.

    Drożdże Danstar Nottingham i S-04 (po połowie). Przy rozlewie 280 gramów cukru (syrop). Niewiele, ale nie chcemy przegazowania. Teraz okazuje się, że chyba nieco mało, gaz jest, piana też, ale tak kapkę za słabo. A trzy tygodnie minęły… No nic, zobaczy się.
    Wyszło 9 skrzynek (bez kilku flaszek).

    Jak już pisałem, RIS i dry stout uwarzony, ba, już nawet w butlach (stało się to wczoraj), opiszę jak najdzie mnie wena twórcza (czyt. pisarska) no i jak uporządkuję notatki… W każdym razie poszło coś à la parti-gyle. RIS wyszedł 23 BLG, stout 13 BLG, wspomagany nieco ekstraktem słodowym.

    W najbliższych planach jasne pełne (dolniak) i inne lagery, w tym porter bałtycki może, no zobaczy się.

    CDN…
    Last edited by Rycho_128; 14-12-2019, 13:16.

    Leave a comment:

Working...
X