Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Rycho_128
    replied
    #14, #15

    Wspólnym ocenieniem moim i współwarzcy KapitanaWagnera oceniamy naszą czternastkę: no, co tu dużo mówić, jest świetna No dobra, ale i tak jak na takiego lajcika jest bardzo dobrze...
    #15 już uwarzona, zdam sprawę, jak pójdzie w butle i będzie można cokolwiek napisać, jak smakuje.
    CDN...
    Last edited by Rycho_128; 01-11-2016, 21:14.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #14

    #14 Pale Ale 11 blg
    Warzone 23 września, na cichą 3 października, butelkowanie 14 października 2016

    Zasyp:
    Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 9 kg
    Wiedeński Strzegom – 2 kg
    Pale Ale Strzegom – 2 kg
    Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom – 0,5 kg
    Carahell Weiermann – 1 kg
    Razem: 14,5 kg
    Zacieranie:
    65-63 st – 75 min
    Wygrzew – do 78 st. 10 min
    Chmielenie (60 minut):
    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min] czas got. [min]
    Iunga 11,6 50 0 60
    Sybilla 6 50 0 60
    Sybilla 6 50 30 30
    Lubelski 3,6 100 55 5
    Cascade 6,9 50 55 5

    IBU Tinseth wg wyliczenia 48,4 (piwa dużo, ale blg mało, stąd nawet dość dużo tego IBU)
    Mech, pożywka na 20 min przed końcem gotowania
    Drożdże: S-04
    Fermentowało w trzech fermentorach, po mniej więcej 25 litrów. (rekord, ale tylko 11 blg. Coś za coś)
    Chmielenie na zimno – cztery dni: tym, co nam zostało w zapasach: 100 g Cascade, 50 g Mandarina Bavaria.
    Do butelkowania zwykły cukier – 300 g
    Wyszło 8 i pół skrzynki (!)
    Po tygodniu spróbowane, nagazowanie jeszcze słabe (ale coś jest), no, lajcik jakiego jeszcze w naszym browarze (znanym z mocniaków) nie było, ale naprawdę smaczny. Chmiele na aromat i smak są, goryczka nie za duża, pewno za jakieś 2-3 tygodnie dojdzie do formy. Alkohol wyliczony z uwzględnieniem refermentacji ca. 4,8% ABV.
    CDN…

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dużo piwa-dobrze, "dużo dobrze"

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #14

    Na razie krótko, opiszę dokładniej, jak zabutelkujemy. Jest to Pale Ale głównie na polskich chmielach, 11 blg, cieniasek, ale za to bez mała hektolitr. Takiego wybicia na garnku 0,5 hekto jeszcze nie było. A warzone wczoraj, już fajnie fermentuje.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #1

    Ha, a ja już nie mam w zapasie. Piłem jakoś tak swoją "jedynkę" może z miesiąc temu (współwarzca Paweł jeszcze miał) no i stwierdziłem, że bez przesady, czas świetności to piwo ma już za sobą. To znaczy było bardzo dobre, jako mocne piwo (18 blg) przechowało się, nie skwaśniało czy coś, ale aromaty chmielowe mocno siadły w porównaniu z tym, jak to piwo smakowało tak po dwóch-trzech miesiącach. Uważam, że wtedy było najlepsze. Ale nie ma o czym mówić, to se ne vrati, tego piwa już nie ma. A - tak dla przypomnienia - warzone było w marcu 2015.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Po dobrym roku od zabutelkowania „#1 Zdzisław Dyrman, zasadniczo!” trzyma się zasadniczo w rewelacyjnej formie. Piana jak śmietana, alkohol fajnie rozgrzewający, dobrze ułożony, niczym w leżakowanym porterze. Potężna goryczka trochę gryzie z tyle gardła, ale dobrze balansuje mocną słodowość. Tak jak nie przepadam za mocnymi piwami (z wyjątkiem porterów i RISów), tak to IIPA piję z prawdziwą przyjemnością i wręcz żałuję, że mam tylko jedną butelkę. Ale warto było zostawić ją w piwnicy i zapomnieć na rok.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #13

    #13 belgijskie 16 blg
    13a, 13b, 13c
    Warzone 3 lipca 2016, na cichą 16 lipca, butelkowanie 1 sierpnia

    Zasyp:
    Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom – 13 kg
    Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom – 0,5 kg
    Wiedeński 7-12 EBC Strzegom – 1 kg
    Carabelge 30-35 EBC Weyermann – 1 kg
    Biscuit 50 EBC Castle – 0,4 kg
    Cukier kandyz brązowy Diamant – 1,5 kg (dodane na 10 min. przed końcem chmielenia)
    Cukier biały zwykły – 0,4 kg (dodane na 10 min. przed końcem chmielenia)
    Zacieranie:
    65-63 st – 60 min
    72 st – 10 min
    Wygrzew – do 78 st. 10 min
    Chmielenie (60 minut):
    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
    Iunga 11,6 50 0
    Aramis 6,3 50 30
    Aramis 6,3 50 50
    Hallertauer Blanc 8,1 50 50
    IBU Tinseth wg wyliczenia 32,9.
    Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
    Drożdże:
    13a: M41 Belgian Ale Mangrowe Jack’s
    13b: M31 Belgian Tripel Mangrowe Jack’s
    13c: M47 Belgian Abbey Mangrowe Jack’s
    Fermentowało w trzech fermentorach, po mniej więcej 22 litry.
    Chmielenia na zimno nie przewidziano, więc nie było.
    Do butelkowania zwykły cukier – 200 g plus 100 g glukozy w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na trzy fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 1 blg (ekstremalnie mało!), a M47 – 2 blg.
    Wyszło 6 skrzynek i dodatkowo 10 butelek.
    Powiem tak: Piwo – tak mi się wydaje - wyszło bardzo dobre, jak się ułoży i nagazuje, no… już można powiedzieć, że M31 będzie najlepsze, M41 bardzo dobre, a M47 w tym zestawie najsłabsze, co nie znaczy, że jakieś złe. Jak się poukłada, może i ta kolejność się zmieni? Ale na pełną ocenę jeszcze trochę czasu.
    Może dodam, że w założeniu miało być 18 blg, wyszło 16, ale za to jaka ilość! Znowu nasz rekord.
    #14 w planach jeszcze na sierpień, oczywiście będzie opisane.
    CDN

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #12

    #12 Smoked Ale15 blg wg. CP z małymi zmianami
    Nazwa: Rozmowa kontrolowana!
    Warzone 3 czerwca 2016, na cichą 16 czerwca, butelkowanie 24 czerwca

    Piwo jest to, więc co się będę rozpisywał, dodam tylko, że doszło dodatkowo do dwóch zastosowanych zestawów surowcowych 2 kg słodu pale ale ze Strzegomia i 50 gramów Iungi. No i zrobiliśmy nie za długą (7-dniową) cichą, wbrew zaleceniom z przepisu.
    Wyszło po wysładzaniu około 55 litrów, no i 15 blg, czyli nieco więcej, niż w przepisie. Nie chcieliśmy rozcieńczać, bo chmielu ekstremalnie mało, jak na nasz browar…
    Chmielenie (60 minut):

    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
    iunga 11,1 25 0
    saaz 3,05 60 0
    perle 6,3 20 0
    iunga 11,1 25 30
    saaz 3,05 60 30
    perle 6,3 20 45

    IBU Tinseth wg wyliczenia 38.
    Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
    Drożdże US 05
    Fermentowało w dwóch fermentorach.
    Chmielenia na zimno nie przewidziano, więc nie było.
    Do butelkowania zwykły cukier – 260 g w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na dwa fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 3 blg.
    Wyszło 5 pełnych skrzynek plus 10 butelek, w tym 1 bączek.
    Powiem tak: Piwo wyszło całkiem fajne, wędzonkę piwie czuć, ale absolutnie nie przytłacza, chmielenie i goryczka bardzo delikatne, ja zupełnie nie czuję tych prawie 40 IBU, powiedziałbym, max 30. Może mam skrzywienie, bo my prawie same przechmielone IPA warzymy. Nagazowanie raczej średnie, piana średnia (no, zależy jak się nalewa), ale długo się utrzymuje.
    #13 kończy właśnie fermentację burzliwą, niebawem na cichą… A później opis na forum.
    CDN…
    Last edited by Rycho_128; 17-07-2016, 10:59.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #11

    #11 DEPA 16 blg własna kompozycja
    Nazwa: Sturmbannführer Hermann Brunner
    Warzone 16 maja 2016, na cichą 26 maja, butelkowanie 10 czerwca


    Słody:
    Pale Ale Strzegom 5,5-7,5 EBC – 12 kg
    Monachijski typ I Strzegom 12-15 EBC - 1 kg
    Carahell Weyermann 20-30 EBC – 0,6 kg
    Podgrzanie, zacieranie przez 90 min w temp 65-62 oC
    Mash out 76-78 oC – 5 min

    Wyszło po wysładzaniu około 55 litrów
    Chmielenie (90 minut):
    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
    Columbus/Tomahawk 15,1 50 0
    Iunga 11,6 20 0
    Iunga 11,6 30 40
    Comet 8,3 20 40
    Comet 8,3 30 85
    Hüll Melon 6,6 50 85
    Yellow Sub 6,4 50 85

    IBU Tinseth wg wyliczenia 59,1

    Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
    Drożdże US 05
    Fermentowało w dwóch fermentorach.
    Chmielenie na zimno: Comet 50 g, Yellow Sub 50 g, Mandarina Bavaria 50 g (na 5 dni przed rozlewem).
    Do butelkowania zwykły cukier – 265 g w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na dwa fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 2 blg.
    Wyszło 5 pełnych skrzynek plus 10 butelek, w tym 1 bączek i 3 takie mniejsze (po paulanerze 0,4). No to czekamy, pijąc już #10, która, hm, niczego sobie...
    Może dodam, że #12 już fermentuje, oczywiście nie omieszkam opisać.
    Cdn.
    Last edited by Rycho_128; 11-06-2016, 19:02.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Wciąż czeka na swoją kolej, spokojnie, spijam zapasy z krótką datą albo już po terminie.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #8

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
    8 będzie musiała poczekać, co najmniej do weekendu.
    Weekend minął, nawet jakiś już kolejny i...
    No dobra, jak niedobre, nie pisz
    Nic to, będą następne, #11 na cichej, za parę dni będzie warzona #12. Oczywiście, dam znać co i jak, kiedy przyjdzie pora.
    Last edited by Rycho_128; 30-05-2016, 20:40.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #10

    #10 APA 14 blg własna kompozycja
    Nazwa: Pytacie, skąd się wziąłem?!
    Warzone 22 kwietnia 2016, na cichą 3 maja, butelkowanie 13 maja

    Słody:
    Pale Ale Strzegom 5,5-7,5 EBC – 14 kg
    Monachijski typ I Strzegom 12-15 EBC - 1 kg
    Carared 40-60 EBC Weyermann – 0,4 kg
    Caraaroma Weyermann 300-400 EBC – 0,2 kg
    Podgrzanie, zacieranie przez 90 min w temp 65-62 st. C
    Mash out 76-78 st. C – 5 min

    Wyszło po wysładzaniu około 60 litrów (znowu ilościowy rekord browaru)
    Chmielenie 90 min. ok. 45 litrów, reszta brzeczki po powtórnym zagotowaniu w celu dezynfekcji dolana do fermentorów:
    rodzaj % alfa ilość [g] dodane po [min]
    Zeus 16,1 50 0
    Nugget 17,1 50 40
    Mosaic 12 20 40
    Mosaic 12 30 85
    Ahtanum 3,2 50 85
    Wai-iti 2,3 50 85

    IBU Tinseth wg wyliczenia 62,7

    Mech, pożywka na 10 min przed końcem gotowania
    Drożdże US-05
    Fermentowało w trzech fermentorach, na cichą zlane do dwóch.
    Burzliwa 10 dni
    Cicha 10 dni.
    Chmielenie na zimno: Cascade 50 g, Wai-iti 50 g, Mosaic 50 g Ahtanum 50 g (na 5 dni)
    Do butelkowania zwykły cukier – 270 g w postaci syropu wlanego przed rozlewem, po równo na dwa fermentory. BLG przed rozlewem (i przed dodaniem cukru) – 3 blg.
    Wyszło 6 prawie pełniutkich skrzynek (bez czterech butelek), w tym 3 bączki, reszta połówki. No to czekamy…
    Może jeszcze dodam, że piwo robione na surowcach zakupionych w... listopadzie 2015. Po prostu nie było możliwości wcześniej... Ale po doświadczeniach z #9 warzonej z tej samej dostawy (wyszło bardzo dobre) jestem raczej spokojny, że będzie ok.
    Last edited by Rycho_128; 14-05-2016, 18:40.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    8 będzie musiała poczekać, co najmniej do weekendu.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    No to jak dziewiątka smakuje, to poproszę o ocenienie ósemki (a co, za darmo dawał nie będę ) i w tajemnicy dodam, że za kilka dni butelkujemy dziesiątkę. Oczywiście prędzej czy później opiszę, co i jak. No i są plany na kolejne

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Z 9 wyszło całkiem zgrabne AIPA. Nie zadbałem o butelkę i wyszło bardzo mocno mętne , co nie przeszkadzało absolutnie w odbiorze. Potężna kremowa i beżowa czapa została do końca konsumpcji, pięknie oblepiając szkło. Piekny aromat "owocowych" chmieli o średniej intensywności. W smaku słodowość dobrze zbalansowana sporą goryczką, ale jak dla mnie wyszło "akuratnie". Generalnie przez prawie całe picie nie wyczuwa się żadnych wad, dopiero pod sam koniec jakieś tam niuansiki wyłażą (taniny, trawiastość), ale nie czepiajmy się.
    Gdybym dostał do ślepego testu powiedziałbym, że to jakiś polski kontraktowiec uwarzył.
    Gratuluję, dobra robota! Można cofać... to jest pić

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎