Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdański Browar WaRy: zaczęło się!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Rycho_128
    replied
    #5

    # 5 Bohemie Amber Ale wg CP lekko zmodyfikowane, warzone 14 sierpnia 2015
    Na cichą: 24 sierpnia, butelkowane: 9 września
    Nazwa: Pan tu nie stał!
    Słód pale ale 8,4 kg
    Słód bursztynowy 1,0 kg
    Słód karmelowy czerwony 0,50 kg
    Słód karmelowy jasny 1,0 kg
    Chmiel Bohemie, granulat 250 g
    Do dwóch zestawów z CP doszło 2 kg słodu pale ale i 50 g chmielu – również Bohemie.
    Zacieranie w temp. około 68-65 stopni przez 70 min – do neg. próby jodowej.
    Chmielenie: 60 min, wyliczone 36,2 IBU (Tinseth)
    Bohemie 7,54% alfakwasów, po 50 g na początek, po pół godzinie i 5 min przed końcem. Na zimno pójdzie po 50 gramów na fermentor, bo są dwa.
    Na 10 minut przed końcem pożywka w ilości 5 gramów. Mchu irlandzkiego tym razem nie daliśmy (bo zabrakło na stanie).
    Wyszło 13 blg, prawie 50 litrów, więc chmielenie „na dolewkę” jak #4, bo całość nie mieści się w garze. Przydałby się, bo ja wiem, 100-litrowy? Pomyślimy…
    Drożdże S-04, szybko przefermentowały, pianka nie była zbyt duża, osadziły się na dnie.
    Na cichą poszło 24 sierpnia. Na razie nie skwaśniało (no, do 13 warki jeszcze trochę, chyba że liczyć podwójnie…), smakowo zapowiada się nieźle, kolor taki, no, polotmavý, choć spodziewałem się nieco mniejszej goryczki, ale to bynajmniej mi nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Ale taka uwaga: piwo jest nieco mętne i to chyba nie od chmielu i chyba nie do końca od drożdży? w porównaniu z poprzednimi (może ten brak mchu?) Zobaczymy po postaniu na cichej czy wtórnej jak kto woli, chmieleniu na zimno i po oddzieleniu chmielin filtratorem, co tam będzie.
    No i… sklarowało się!
    W butle poszło 9 września (cztery skrzynki + 7 butelek). Blg końcowe: 2,5. I znów czekamy…
    Jak spróbuję, dam znać co i jak.
    A szósta warka jutro w butle… W odpowiednim czasie sprawozdam.
    Cdn…
    Last edited by Rycho_128; 20-09-2015, 20:29.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #4

    #4 od wczoraj już w butelkach. Są 4 skrzynki plus 10 butelek. Jak na razie rekord ilościowy z jednego warzenia, a czy jakościowy - to się dopiero okaże. Na zimną poszło po 50 gram Citry i 50 gram Cascade na fermentor, a były dwa, na cztery dni. Oczywiście refermentacyjna glukoza dodana, ale w ilości nieco mniejszej niż ostatnio, bo #3 nagazował się nieco za solidnie (było 300 gramów). Na te 50 litrów daliśmy teraz 260 gramów. Ile piwo przed rozlewem miało blg zasadniczo nie wiadomo, bo balingometr szlag trafił, ale nie było na co czekać... Na cichą trafiło przy ok. 3,5 blg.
    Cdn...
    Last edited by Rycho_128; 18-08-2015, 13:40.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #4

    Dzisiaj wieczorem przelane na cichą. Zeszło do 3,5 blg. Na zimne chmielenie jeszcze czas, ale oczywiście na kilka dni przed butelkowaniem będzie. Na razie nie skwaśniało W piwnicy, gdzie stoi, mimo upałów na zewnątrz, mniej więcej jest 18 stopni.
    Last edited by Rycho_128; 05-08-2015, 22:44.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #4

    Jeszcze to, miłego oglądania...
    Last edited by Rycho_128; 28-07-2015, 16:42.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #4

    #4 AIPA 16 blg, warzone 24.07 2014
    Nazwa: No, to jest słuszna koncepcja!

    Słody:
    Pale Ale Strzegom – 10 kg
    Monachijski jasny Strzegom - 2 kg
    Pszeniczny 1 kg
    Karmelowy jasny Strzegom 0,5 kg
    Caramunich 0,2 kg
    Wsypanie słodów, zacieranie – przerwa białkowa 55-50 st przez 10 min
    Podgrzanie, zacieranie przez 80 min w temp 64-65 st C
    Mash out 76 st – 10 min
    Filtracja i wysładzanie tym razem na dwa filtratory (dużo szybciej), wyszło 50 litrów, więc chmielimy tak mniej więcej 45 litrów, bo do gara więcej nie wejdzie, a reszta z wysładzania dolana już do fermentorów. Wysładzanie skończyliśmy i tak przy 4,5 - 5 blg. Brzeczka nastawna miała na koniec dokładnie 16 blg, czyli wg planu.
    Chmielenie 70 min
    Nugget 50 g 0 min
    Nugget 50 g 30 min
    Citra 100 g 65 min
    Cascade 50 g 70 min
    79,5 IBU Tinseth
    Mech, pożywka na 10 min przed końcem
    Drożdże M44

    Fermentuje w dwóch fermentorach, ledwie się zmieściło, jak poszło, prawie wykipiało. No, ale prawie, więc jest ok. Co dalej - czekamy. Jest lato, więc w piwnicy jest tak pomiędzy 18 a 20 stopni. Na zimno przewidziana Citra i Cascade.
    Cdn...

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Muszę zanabyć jakieś bezlogowe teku do prezentacji. A Miłosławia nawet czasem piję

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Gratuluje swojego piwka, ale loga Miłosława nie musisz tak ukrywać

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #3#4

    No to się nieskromnie pochwalę
    na zdjęciu:#3
    A dzisiaj warzenie... w końcu!
    Jak uwarzymy dam znać co i jak.
    Attached Files
    Last edited by Rycho_128; 24-07-2015, 08:49.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #3

    #3 zabutelkowana wczoraj, są cztery skrzynki plus 9 butelek, w tym dwa bączki. BLG zeszło do 3,5. Dodane 300 g glukozy rozpuszczone w 1,5 l wrzątku, podzielone po równo na 2 fermentory.
    Pachnie fajnie, smakuje już też nieźle - piwo bardziej słodowe i nieprzechmielone, ciemnobrązowe wpadające lekko w czerwony, ale trzeba czekać...
    #4 zaplanowana w najbliższym czasie (nie wiadomo dokładnie kiedy), będzie AIPA, nie taka mocna, jak #1 (Zdzisiu), ale chmielu damy odpowiednio (czyt. ponadprzeciętnie).

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #3

    Dziś przelane na cichą.
    W fermentorze z S-04 - 5 BLG, natomiast w drugim US West Coast zeszło do 4 BLG. Trzeba będzie ze 2 tygodnie potrzymać, za kilka dni dochmielimy, pewnikiem Cascade, bo takowy jest na stanie. Pójdzie po 50 g na fermentor. Stoi w piwnicy, gdzie jest teraz około 13 st. C, natomiast fermentowało w mniej więcej 22 stopniach.
    Piwo z założenie mało wpadać w czerwony kolor, jest raczej brązowe (ciemno), w smaku dość słodowe, nieprzechmielone, ale wiadomo, że do finiszu jeszcze mu daleko. Różnica smaku S-04/US West Coast niemalże niewyczuwalna, zobaczymy, jak się ułoży. Najważniejsze, że nie skwaśniało
    Z kronikarskiego obowiązku może dodam, że na 15 minut przed końcem warzenia dosypaliśmy mech irlandzki (około 5g) i pożywkę, takoż około 5 g.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #3

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
    Następna, trzecia warka zaplanowana na 22 maja.
    Udało się dopiero w czwartek, 4 czerwca. Tym razem lekko eksperymentalnie

    #3 Moja żona, Zofia
    Powiedzmy, że jest to Brown/Red Ale, 15 BLG
    Pilzneński Soufflet i Strzegom 8 kg
    monachijski jasny Strzegom 3 kg
    karmelowy jasny Strzegom 1/2 kg
    Caraaroma Weyermann 1 kg

    Zacieranie
    52 st – 10 min
    65-62 – 45 min
    75-70 – 15 min
    i wygrzew

    Chmielone 60 min:
    iunga 50 g 0 min
    iunga 50 g 30 min
    sybilla 100 g 55 min
    Wyliczone 47,5 IBU

    Po wysłodzeniu wyszło ponad 18 blg - balingometr nie jest zbyt precyzyjny, wysładzanie było do ok. 4 blg - więc za mocne, dolaliśmy po filtrowaniu i chmieleniu 8 l wody i tak wyszło 15 blg, 48 litrów piwa (no, jeszcze nie piwa na razie).

    2 fermentory, w jednym S-04, w drugim US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series

    Chmielenie na zimno pewno będzie, jeszcze nie wiem jakie dokładnie.

    No to czekamy, może da się wypić...

    Cdn...
    Last edited by Rycho_128; 08-06-2015, 21:06.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    Dokładnie. Za jakiś czas spróbuję drugą butelkę. Dziś byłem skoncentrowany tak na 3/4 gwizdka, może wyczuję coś innego W końcu jakieś domowe przybyło w dzienniku piwnym.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #1


    No, w końcu oceniał certryfikowany sędzia, jakby nie było.
    Trzeba robić słabsze piwa.

    Leave a comment:


  • Pendragon
    replied
    # 1 ocena:

    Aromat: amerykańskie chmiele (po których spodziewałbym się więcej), po kilku minutach zostają jednak zdominowane przez alkohol [9/14]

    Wygląd: ciemny pomarańcz, opalizujące (widać pływające drobinki), piana jasnobeżowa, kremowa, obfita, bardzo trwała, ładnie osadza się na ściankach [5/6]

    Smak: Estrowy, zdominowany jednak przez alkohol; lekko wytrawne, są też oczywiście drożdże [11/18]

    Goryczka: wysoka, drażniąca, finisz długi [4/6]

    Odczucie w ustach: Pełnia powyżej średniej, nasycenie umiarkowane, przeszkadzające odczucie cierpkości, rozgrzewające [3/6]

    Wrażenia ogólne: Bardzo dobry debiut, przeszkadza mi wysoka alkoholowość - mam wrażenie, że tego alkoholu jest tu 9-10% a nie zadeklarowane 7,5%; z kolei IBU wydaje się niższe niż 80 - goryczka jest duża, ale najwidoczniej jest dobrze zbalansowana słodowością i... mocą Jest też niestety sporo garbników, czyli zbyt długie wysładzanie.

    Punkty: 32/50 - czyli piwo dobre wg skali PSPD
    Last edited by Pendragon; 24-05-2015, 18:45.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    #2 Sprawdzam!

    Więc tak: Nagazowało się (psyknęło), piana dość duża, większa niż w pierwszym, oblepia szkło, a dalej... no, młode piwo, tym niemniej bardzo fajne, ale ja za cholerę nie jestem obiektywny. Nieco czuć drożdże. Goryczka dość mocna, nie przesadzona (no, ja lubię mocną, dla mnie w sam raz), aromat chmielowy jest - oczywiście pl nie usa, no i piwo nie było chmielone na zimno. Pewno jeszcze trzeba dać mu trochę czasu, dwa tygodnie? Ciężko mi powiedzieć, czy wolę jako bazowy słód pilzneński, czy pale ale, pewno jest tyle czynników, które wpływają na całokształt piwa...
    Cdn...
    Last edited by Rycho_128; 17-05-2015, 18:05.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎