Browar "Na strychu"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bachi
    Junior
    • 11-2016
    • 17

    #31
    Próbowałeś może już swoje piwo? Jak nagazowanie?

    Comment

    • pharun88
      Senior
      • 01-2015
      • 128

      #32
      Mech irlandzki służy do klarowania poprzez zbijanie białek w gotującej się brzeczce. I nie ma to nic wspólnego z nagazowaniem piwa.( Mętne też się nagazuje) Bardziej chodzi w tym przypadku o to jak bardzo flokuja drożdże (zbijają się i opadają) Z własnego doświadczenia s-04 ładnie się zbijają i jeżeli dłużej przetrzymliscie na cichej piwo trzeba uzbroić się w cierpliwość bo w piwie zostanie nie dużo drożdży które mogą refermentowac dodany cukier. ( A jak bardzo długo była cicha to czasami trzeba dodać świeżych drożdży przed rozlewem)

      Comment

      • Daro8812
        Junior
        • 11-2014
        • 26

        #33
        Piłem kilka razy już ten porter angielski i dalej słabo nagazowany. Także widzę, że juz po ptokach z tą warką :P Ale fermentuje się już Stout owsiany też na S-04. Co polecacie żeby uniknąć powtórki z nagazowaniem porteru? Zebrać gęstwe z burzliwej i dodać przed rozlewem ? Chyba, że pominąć cichą i zamieszać przed butelkowaniem ?
        Last edited by Daro8812; 13-03-2017, 19:45.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X