Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witbir z kolendrą, pomarańczą i mango (?) na Nowozelandzkich składnikach

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Witbir z kolendrą, pomarańczą i mango (?) na Nowozelandzkich składnikach

    Hej,
    Jestem piwowarem w jednym z browarów w Nowej Zelandii i pracuje nad nową recepturą piwa - w tym przypadku Witbir, którego kiedyś w domu warzyłem może ze 3 razy.
    Jeśli chodzi o chmiele to mam do wyboru wszystkie Nowozelandzkie, a także ściągnąłem sobie Lubelski

    Niestety musze uwarzyć próbną warkę 50 litrową co wiąże się z tym, że zacieranie będzie w wiadrze z fałszywym dnem bez kontroli temperatury (w browarze nie mam palników), a gotowanie na jednym z kettli w pumphousie. Przy warkach 20-25l pracuje z grainfatherem, ale tutaj jest tak jak nie inaczej, więc przerwy białkowe w tym przypadku odpadają.

    A więc receptura:

    Słody:
    Słód pszeniczny Wayermann 5kg lub taka sama ilość płatków owsianych. (skleikowane) gdyz nie mam nieslodowanej pszenicy
    Słód Pilsnejski (Nowozelandzki 2 rzędowy) 5kg
    Płatki owsiane błyskawiczne (jak nie to będę kleikował) 500g

    Przyprawy:
    Świeża skórka pomarańczy - 60g - mam zamiar starkować i uprażyć/wysuszyć na patelni
    Ziarna kolendry - 60g - mam zamiar uprażyć delikatnie na patelni
    2 mango - kawałki świeżego owocu bez skórki

    Drożdże: M21 (niestety s33 są tu nie do dostania)

    Chmiele:
    Lubelski 60g
    Motueka 40g lub Waimea 25g

    Zacieranie:

    infuzyjne 60min w początkowej temp. 67C (spadnie do 62 pewnie) - wiadro owinięte będzie kocem, ręcznikiem.
    Myślę czy nie dodać na powierzchnię fałszywego dna 2cm warstwy samej nieześrutowanej pszenicy jako złoża filtracyjnego. Co o tym sądzicie?

    Gotowanie: 75min

    75' chmiele Lubelski i Motueka
    10' Skórka pomarańczy, Kolendra i mango w "skarpecie" (nie wiem jak to po polsku się nazywa)
    5' 2-3g finnings
    1' whirpool

    Fermentacja
    około 7-10 dni w 18-19C, drożdze M21
    2 dni Cool Crash

    Nagazowywanie metodą infuzyjnego nagazowywania CO2 (taki kompresor gdzie co2 przenika przez piwo - nagazowywanie 50l trwa 7minut).


    Co sądzicie o powyższej recepturze?

    Pozdrawiam, Paweł

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DevA Wyświetlenie odpowiedzi
    Przyprawy:
    Świeża skórka pomarańczy - 60g - mam zamiar starkować i uprażyć/wysuszyć na patelni
    Ziarna kolendry - 60g - mam zamiar uprażyć delikatnie na patelni
    2 mango - kawałki świeżego owocu bez skórki
    A po co chcesz uprażyć/wysuszyć skórkę. Kiedy jest świeża daje lepsze efekty. Wystarczy ją zblanszować, by zabić ew. drobnoustroje na niej. I czemu mango?

    Comment


    • #3
      hey e-prezes,
      przez uprażenie miałem na myśli bardziej wysuszenie aby skoncentrować olejki w niej zawarte. Mango bo w ręcę wpadła mi wariacja witbira bodaj z To Lo z mango właśnie i byłem pod wrażeniem. Ew. myślę dać trawę cytrynową zamiast

      Co sądzicie o złożu filtracyjnym z nieśrutowanej pszenicy i płatkach pszenicznych zamiast słodu pszenicznego? (nie wiem jak u mnie będzie z dostępnością niesłodowanej pszenicy)


      pozdrawiam.

      Comment


      • #4
        Złoże filtracyjne układa się na dnie z opadającej łuski jęczmiennej, pszenica jej nie zawiera, więc ona nic nie przefiltruje..
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

        Comment


        • #5
          Miałem nadzieje ze przejdZie biorac pod uwage ciezar pszenicy. Jest w phone sens robic witbira Bea uzyciA surowcow nieslodowanych?

          Comment

          Working...
          X