Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pracownia słodowo-chmielowa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pracownia słodowo-chmielowa

    Jako że pomału, lecz nieubłaganie zbliżam się do trzydziestki (oczywiście w kwestii ilości warek ), więc postanowiłem zaprezentować swój skromny, dotychczasowy piwowarski dorobek. Od początku skoczyłem na głęboką wodę i zacząłem zabawę z zacieraniem, czego oczywiście nie żałuję.
    Pierwszą warkę popełniłem 26.06.2015 i do tej pory uwarzyłem:

    Warka 1: Irish Red Ale 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 2: Pale Ale 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 3: NZ India Pale Ale 17 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 4: Belgian Speciality Ale 18 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 5: Hefeweizen 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 6: Belgian Pale Ale 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 7: Modern Bitter 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 8: 6 zbóż 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 9: Weizenbock 16 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 10: AIPA 16 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 11: Witbier 11,5 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 12: Belgian Pale Ale 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 13: Milk Stout 12 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 14: Robust Porter 14 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 15: Scottish Ale 14 °BLG (zestaw z CP z modyfikacjami)
    Warka 16: Wee Heavy 19 °BLG (zestaw z CP)
    Warka 17: Świąteczne 15 °BLG (receptura własna)
    Warka 18: Sybilla Single Hop Pale Ale 10 °BLG (receptura własna, ekstrakty)
    Warka 19: Hefeweizen 12 °BLG (receptura własna)
    Warka 20: Dunkelweizen 12 °BLG (receptura własna)
    Warka 21: Weizenbock 17 °BLG (receptura własna)
    Warka 22: Single Malt/Hop Belgian Pale Ale 11 °BLG (receptura własna)
    Warka 23: Belgian Pale Ale 13 °BLG (receptura własna)
    Warka 24: Belgian Dubbel 18 °BLG (receptura własna)
    Warka 25: Belgian Tripel 19 °BLG (receptura własna)
    Warka 26: Brown Porter 11 °BLG (receptura własna)
    Warka 27: Imperial AIPA 19 °BLG (zestaw z CP)

    Warka nr 27 robiona na taborecie gazowym 7,5 kW, a brzeczka chłodzona chłodnicą zanurzeniową, co znacząco skróciło cały proces.
    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

  • #2
    Pysznie, gratulacje i powodzenia !

    Comment


    • #3
      Łoł czemu wcześniej nie pisałeś. Bo ja od początku warzenia sprawozdaję i to szczegółowo
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
        Łoł czemu wcześniej nie pisałeś. Bo ja od początku warzenia sprawozdaję i to szczegółowo
        Wcześniej jakoś tak nie miałem wewnętrznej potrzeby opisywania swoich piwowarskich poczynań.
        Od kolejnej warki mam zamiar relacjonować swoje warzenie. Z ciekawością czytuję notatki innych piwowarów, więc może i moje będą dla kogoś interesujące.
        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

        Comment


        • #5
          Jak człek chce wrócić po kilku latach po szczegóły warki, to takie zapiski są jak znalazł, przydały się nam już wielokrotnie, szczególnie że mamy jeszcze jakieś starocie w piwnicy opatrzone tylko numerem warki.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

          Comment


          • #6
            23.09.2017
            Warka 28, Smoked Ale (receptura własna).

            Pale Ale (Viking Malt): 2,8 kg
            Wędzony (Steinbach): 2,0 kg
            Caraaroma (Weyermann): 0,4 kg
            Carahell (Weyermann): 0,2 kg

            Zacierane w 15 L wody przez 90 minut , temperatura 65-68 C.
            Wysładzanie 15 L wody (w trzech porcjach).

            60' 15g Magnum (granulat), 13,5 % aa

            Schłodzone w 15 min. chłodnicą zanurzeniową do 22 stopni i zadane świeżą gęstwą San Diego Super Yeast (ok. 100 ml).
            Wyszło ok. 23 L o ekstrakcie 14 BLG.
            604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

            Comment


            • #7
              21.10.2017
              Warka 29, Rye Whisky Stout 15 °BLG (receptura własna).

              Pale Ale (Viking Malt): 2,5 kg
              Wędzony Whisky (30-45 ppm, Castle): 1,0 kg
              Żytni (Viking Malt): 1,0 kg
              Karmelowy ciemny (Viking Malt): 0,4 kg
              Carafa Special I (Weyermann): 0,2 kg
              Jęczmień prażony (Viking Malt): 0,1 kg

              Zacierane w 15 L wody przez 90 minut , temperatura 64-68 C. Słody ciemne (Carafa oraz jęczmień) dodałem na ostatnie 15 minut.
              Wysładzanie 15 L wody (w trzech porcjach) o temperaturze ok. 85 °C. Filtracja wyraźnie dłuższa, zajęła 1,5h. Często musiałem zamieszać cały zacier, aby coś zaczęło lecieć.

              60' 17g Magnum (granulat), 13,5 % aa

              Schłodzone w 20 min. chłodnicą zanurzeniową do 25 stopni i zadane 2 tygodniowa gęstwą San Diego Super Yeast (ok. 200 ml) zebraną po Smoked Ale.
              Wyszło ok. 23 L o ekstrakcie 15 °BLG.
              Brzeczka o wyraźnej lepkości, "oleistości" w smaku. Niestety ze względu na mocny katar nie mogę na razie wypowiedzieć się na temat jakości wędzonki. Barwa ciemnobrunatna (a nie czarna jak chciałem), więc będę musiał piwo przy przelewaniu na cicha doprawić "herbatką" z jęczmienia prażonego.
              604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

              Comment


              • #8
                Smoked Ale już w butelkach. Na razie jestem trochę zawiedziony. W aromacie i smaku przede wszystkim suszona śliwka, trochę skórki od chleba i karmelu. Wędzonka słaba, gdzieś w tle. Może po ułożeniu się będzie bardziej wyczuwalna. Przy następnym wędzonym wypróbuję słód Bestmalz.

                Rye Whisky Stout przelany na cichą. Odczucie gęstości, "oleistości" od słodu żytniego nieco zmalało. Czuć za to wyraźną, ale nie przytłaczającą torfowość. Zapowiada się obiecująco.
                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                Comment


                • #9
                  02.11.2017
                  Warka 30, Oatmeal Stout 12 °BLG (receptura własna).

                  Pale Ale (Viking Malt): 2,18 kg
                  Monachijski Jasny (Viking Malt): 1,0 kg
                  Owsiany (Steinbach): 1,0 kg
                  Caramunich II (Weyermann): 0,6 kg
                  Carafa Special II (Weyermann): 0,2 kg
                  Jęczmień prażony (Viking Malt): 0,25 kg

                  Zacierane w 15 L wody przez 85 minut, temperatura 64-68 C. Słody ciemne (Carafa oraz jęczmień) dodałem na ostatnie 15 minut.
                  Wysładzanie 15 L wody (w trzech porcjach) o temperaturze ok. 75 °C.

                  60' 50g Sybilla (szyszka), 6,5 % aa

                  Schłodzone w ok. 15 min. chłodnicą zanurzeniową do 25 stopni i zadane świeżą gęstwą San Diego Super Yeast (ok. 200 ml) zebraną po Rye Whisky Stout.
                  Wyszło ok. 23 L o ekstrakcie 12 °BLG.

                  Serię na drożdżach SDS zakończę warzeniem RISa, a później pora na dolniaki.
                  604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                  Comment


                  • #10
                    02.12.2017
                    Warka 31, Russian Imperial Stout 23 °BLG (receptura własna).

                    Pale Ale (Viking Malt): 4,0 kg
                    Monachijski Jasny (Viking Malt): 2,7 kg
                    Karmelowy ciemny (Viking Malt): 0,4 kg
                    Biscuit (Castle): 0,2 kg
                    Caraaroma (Weyermann): 0,1 kg
                    Pszeniczny czekoladowy (Fawcett): 0,3 kg
                    Jęczmień prażony (Viking Malt): 0,4 kg
                    Ekstrakt słodowy suchy Muntons Extra Dark: 0,5 kg

                    Razem 8,1 kg słodów. Zasyp nastawiony na lekkie "posprzątanie" magazynu słodów.
                    Ekstrakt słodowy dodany w 45 minucie chmielenia.

                    Wszystkie słody wsypane do 19L wody o temp. 72 °C z dodatkiem 8 g gipsu piwowarskiego. Zacierane przez 95 minut,
                    temperatura 66-62 C. Wysładzanie 11,5 L wody o temperaturze ok. 80 °C.

                    90' 50g Challenger UK 2016 (granulat), 7,3 % aa
                    85' 50g Fuggles UK 2016 (granulat), 5,6 % aa
                    15' 35g East Kent Goldings UK 2016 (granulat), 5,1 % aa

                    Po dodaniu do wrzącej brzeczki porcji chmielu Challenger nie zdążyłem w porę zmniejszyć płomienia palnika i część chmielu poszła na spacer. Trudno, najwyżej piwo będzie z niższą goryczką.

                    Schłodzone w ok. 20 min. chłodnicą zanurzeniową do 21 stopni i zadane dwoma saszetkami Safale S-04 rozbujanymi dwa dni wcześniej na starterze. Wyszło ok. 21 L o ekstrakcie 23 °BLG.
                    Po ok. 2 godzinach pojawiła się piana, która po 24 h już liże pokrywę fermentora. Temperatura fermentującej brzeczki 21 °C.
                    Zapowiada się ciekawie, przez lekko rozszczelnione wieko fermentora wydobywa się obłędny zapach gorzkiej czekolady.
                    604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                    Comment


                    • #11
                      RIS odfermentował do 7 BLG i nie chciał już zejść niżej, pomimo podniesienia temperatury. Po 3 tygodniach burzliwej całość zdominował acetaldehyd, którego stężenie na szczęście wyraźnie zmniejszyło się po dwóch tygodniach cichej.
                      Połowa warki leżakowała z płatkami Sherry Oloroso, druga połowa bez dodatków. 25g płatków dało ciekawy posmak drewna, wiśni i lekkiej wanilii. Rozlew z 60g glukozy, bez dodatku gęstwy. Wyszły w sumie 62 bączki (0.33 L).
                      604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                      Comment


                      • #12
                        13.01.2018
                        Warka 32, Helles 12 °BLG (zestaw z CP).

                        Pilzneński : 2,85 kg
                        Monachijski: 0,65 kg
                        Wiedeński: 0,6 kg
                        Carapils (Weyermann): 0, 15 kg

                        Zacierane w 15 L wody:
                        52 C przez 30 minut
                        62 C przez 20 minut
                        72 C przez 30 minut

                        Wysładzanie 16 L wody (w trzech porcjach) o temperaturze ok. 75 °C. Filtracja momentami wyraźnie zwalniała, zbyt drobno ześrutowałem słody.

                        60' 50g Halertauer Mittelfruh (granulat), 4,6 % aa
                        45' łyżeczka mchu irlandzkiego

                        Brzeczka chłodzona przez kilkanaście godzin na tarasie do 8 stopni i zadana drożdżami Saflager S-23 (starter 1 L). Fermentacja w temperaturze 12-13 C. Wyszło ok. 22 L o ekstrakcie 12 °BLG.

                        Pierwszy w karierze dolniak, ciekawe co z tego wyjdzie. Temperatura fermentacji nieco za wysoka, ale nie mam niestety optymalnych warunków.
                        604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                        Comment


                        • #13
                          03.02.2018
                          Warka 33, Marcowe 14 °BLG (zestaw z CP).

                          Pilzneński (Soufflet): 1,2 kg
                          Monachijski (Litovel): 2,45 kg
                          Wiedeński (Steinbach): 0,4 kg
                          Karmelowy jasny (Viking Malt): 0,4 kg

                          Zacierane w 15 L wody:
                          62 °C przez 20 minut
                          72 °C przez 45 minut

                          Wysładzanie 15 L wody (w trzech porcjach) o temperaturze 76-80 °C.

                          60' 15g Taurus (granulat), 12 % aa
                          0' 15g Halertauer Mittelfruh (granulat), 4,6 % aa

                          Brzeczka chłodzona przez kilkanaście godzin na tarasie do 9 stopni i zadana gęstwą drożdżową Saflager S-23 (200 ml). Fermentacja w temperaturze 12-13 °C. Wyszło ok. 23 L o ekstrakcie 14 °BLG.
                          604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                          Comment


                          • #14
                            Fermentacja w temperaturze 12-13 C.
                            Pierwszy w karierze dolniak, ciekawe co z tego wyjdzie. Temperatura fermentacji nieco za wysoka, ale nie mam niestety optymalnych warunków.
                            Czytałeś na opakowaniu lub w specyfikacji jaka jest zalecana temperatura fermentacji S-23?
                            Last edited by fidoangel; 06-02-2018, 18:53.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czytałeś na opakowaniu lub w specyfikacji jaka jest zalecana temperatura fermentacji S-23?
                              Czytałem. Na opakowaniu podana jest optymalna temperatura 11-15 stopni. Fermentacja hellesa w tym przedziale, a dokładnie w 13 stopniach dała jednak mocno owocowy profil.
                              604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

                              Comment

                              Working...
                              X