Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jeszcze o eksplozjach butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika elroy Wyświetlenie odpowiedzi
    ...Zastanawiam sie jeszcze nad jednym. Drożdże zaczeły ferentować brzeczkę po około 8 godzinach, a zakończyły pracę po około 16h bardzo burzliwej fermentacji. Strasznie szybko! Na wszelki wypadek zacząlem rozlewać po jeszcze dodatkowych dwóch dniach....
    Wiem że to stary temat, ale jedna myśl przyszła mi do głowy i jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi, jeśli brzeczka sfermentowała w ciągu 16 godzin, faktycznie szybko, to może te drożdże już tak miały i po prostu w takim samym tempie zrefermentowały ten dodatkowy cukier co by się butelki nagazowały. A skoro cały cukier został przefermentowany, to pewnie więcej fermentować nie będzie i butelki teoretycznei powinny być całe. Ciekawi mnie jak skończyła się ta cała historia Pozdrawiam.

    Comment

    Working...
    X