Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dulukgrzegorz
    commented on 's reply
    Serdecznie dziękuję! Wrócę z opinią po degustacji

  • ART
    replied
    Skoro bardziej doświadczeni nie chcą radzić..

    Jako że to Twoje pierwsze kroki, nie kombinowałbym na tym etapie z chmieleniem na zimno, przyjdzie czas na to za kilkanaście warek . Jak ma być chmielowo-ziołowy klimat to można pójść w kierunku Tradition-Chinook . Równie dobrze można skorzystać z innych odmian z jako-takim ziołowym profilem.

    Przy założeniu 20l warki ok. 13 BLG:

    np.
    15g Tradition na 60' - goryczkę
    35g Tradition + 15g Chinook - 5' na aromat

    i dla podbicia aromatu jeszcze zrobiłbym "hopstand", tj. jak brzeczka będzie stygnąć to w ok. 60-70*C wrzucić do brzeczki
    35g Chinook
    owinąć gar kocem żeby temp. nie spadała za szybo i zostawić na jakieś 20 minut, potem zrobić "whirlpoola" tj zamieszać brzeczkę by po kilku minutach chmieliny zebrały się na środku dna i zlać wężykiem do zdezynfekowanego fermentora. Dalej wiadomo, schłodzenie do tych 20*C i fermentacja górna będzie ok, nottinghamy zrobią czystą robotę w ok. 18*C (byle była stała).

    Powodzenia.
    Last edited by ART; 08-10-2022, 13:10.

    Leave a comment:


  • OneTwoThreeBrew
    commented on 's reply
    Przyłączam się do pytania

  • dulukgrzegorz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

    P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.
    Ekstrakt początkowy myślałem żeby był w granicach 12-13 blg.
    U mnie w mieszkaniu jest możliwa jedynie fermentacja górna, jestem w stanie zbić temperaturę do 17 stopni.
    Myślałem, żeby aromaty były jak w Black IPA, ale nie mam kompetencji, żeby stwierdzić, że tak się da.
    Myślałem też o podobieństwie American Stout, lub po prostu poleciec na Marynce i Lubelskim.

    Chciałbym żeby goryczka była mocniejsza niż aromat, natomiast aromat miał albo ziołowe bukiecik lub cytrusowy.

    Caly czas czytam o chmielach, ale brakuje mi praktyki.


    Dziękuje za radę na temat linków i za odpowiedz!


    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Najlepiej napisz jaką goryczkę/aromat chcesz próbować osiągnąć i ile ekstraktu ma mieć to piwo (przed fermentacją).

    P.s. linki zewnętrzne zamieszczane przez Juniorów uważane są za spam.

    Leave a comment:


  • dulukgrzegorz
    started a topic Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

    Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers

    Cześć wszystkim,



    Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

    Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

    Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu do chmielenia ekstraktu (admin: ciach link sklepowy)


    Dziękuję za insturkcję!
    Last edited by ART; 04-10-2022, 15:49.
Przetwarzanie...
X