Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • zasada
    commented on 's reply
    Ale te 18*C fermentacji otoczenia to spoko. Jeśli schlodzisz brzeczkę do powiedzmy 16*C to np. na Lallemand Nottingham faktycznie mogą wyjść w miarę czyste ale.

  • zasada
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
    Bardziej renomowanego tzn. np. jakie?
    Bardziej od Gozdawy renomowani producenci drożdży suchych to m.in. Fermentis, Lallemand a nawet Mangrove Jack's.

    W34/70 są.do lagerów, w tym pilsów, czyli piw wymagajacych zadania i fermentacji w temperaturze około 10*C, więc do Twoich warunków lepsze są drożdże górnej fermentacji (chociaż jak dla mnie 20*C to nadal za wysoko - poza np.Voss Kveik, żeby suchych się trzymać).

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb

    Wydaję mi się, że nie bo o us-05 czytałem, że właśnie są dobre do piw które ja lubię i nie pozostawiają posmaku drożdżowego, a o drożdżach W34/70 nie słyszałem, ale może są dobre jak możesz to napisz jakie masz z nimi doświadczenia?
    Nie wierzę.

    Leave a comment:


  • bimb
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Jednak pamięć Cie zawodzi, W34/70
    Wydaję mi się, że nie bo o us-05 czytałem, że właśnie są dobre do piw które ja lubię i nie pozostawiają posmaku drożdżowego, a o drożdżach W34/70 nie słyszałem, ale może są dobre jak możesz to napisz jakie masz z nimi doświadczenia?

    Leave a comment:


  • bimb
    replied
    Bardziej renomowanego tzn. np. jakie?
    Ten drugi środek którego używam to Disinfectant

    Leave a comment:


  • zasada
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
    1.
    Cały sprzęt jest myty w nadwęglanem sodu i w nim moczony kilka dni, a później środkiem do dezynfekcji np. oxy
    Nadwęglan to nazwa aktywnego składnika Oxy. Czyli dwukrotnie stosujesz środek zasadowy. Wprowadź jakiś kwasowy (starsan np.) i zobacz czy będzie jakaś różnica.
    A co do drożdży to też bym spróbował bardziej renomowanego producenta.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
    Następne kupię us-05 jak pamiętam one są dobre do lagerów i pilsnerów.
    Jednak pamięć Cie zawodzi, W34/70

    Leave a comment:


  • bimb
    replied
    1.
    Cały sprzęt jest myty w nadwęglanem sodu i w nim moczony kilka dni, a później środkiem do dezynfekcji np. oxy, płukany i dopiero gotowy do warzenia.
    Nawet jak mieszam drożdże to też chochle gotuje a ręce jak coś dotykam to przed spryskuje spirytusem.

    2.
    Drożdże zadaje kiedy brzeczka spadnie do minimum 21°C a najlepiej poniżej 20-tu i dobrze mieszam.

    3.
    Brzeczka stoi w piwnicy i tak jest ok 18°C cały czas.

    Przemyślałem wszystko i obstawiam, że to będzie wina drożdży Gozdawy.
    Następne kupię us-05 jak pamiętam one są dobre do lagerów i pilsnerów.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2025-08-04, 06:44.

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bimb
    Na tych samych ekstraktach robiłem w poprzednich latach i na wodzie też albo z wodociągu albo ze studni głębinowej czyli raczej zmiennych nie ma no poza tym, że tym razem zawsze wodę zagotowałem, schodziłem i dopiero dawałem ekstrakt.
    Czyli zostaje klątwa.
    Przyjrzyj się swoim procesom - zwłaszcza sposobie dezynfekcji sprzętu mającego kontakt z brzeczką, jak zadajesz drożdże, ile czasu mija od zadania drożdży po rozpoczęcie fermentacji, czy fermentacja ma stabilne warunki temperaturowe, tak na początek.

    Leave a comment:


  • bimb
    replied
    Na tych samych ekstraktach robiłem w poprzednich latach i na wodzie też albo z wodociągu albo ze studni głębinowej czyli raczej zmiennych nie ma no poza tym, że tym razem zawsze wodę zagotowałem, schodziłem i dopiero dawałem ekstrakt.
    Czyli zostaje klątwa.

    Leave a comment:


  • SwinskiRyjek
    replied
    Za dużo zmiennych... z jednej strony piszesz że robisz podobnie, ale jednak potem woda inna, ekstrakty różne... przyczyn może być wiele, od rutyny, przez niezależną od ciebie zmianę wody w wodociągu, po klątwę 13-tej warki.

    Leave a comment:


  • bimb
    utworzył/a temat Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe

    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe

    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

    Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było, ale dopiero po kilku tygodniach, a teraz mam to od razu, a nawet gorzej bo piwo ma smak mocno drożdżowy pomimo dwóch fermentacji:
    Pierwsza ok 8-10dni i druga minimum tydzień wszystko w ok 17-18stopni C

    Obie Warki które zrobiłem w tym roku są podobne i nie dają przyjemności z raczenia się tym szlachetnym napojem.

    Jaka może być przyczyną zapytuje Szanownych Piwowarów.
    Dodam że wszystkie moje poprzednie piwa były z Gozdawy i jedno z Coopersa, a te nieudane tego roczne to Silesian lager i Czech Pils.
    Wodę zawsze miałem z wodociągu lub ze studni głębinowej.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; 2025-07-13, 17:25.

Related Topics

Collapse

  • mlody16
    Pierwszy browar - german pils
    mlody16
    Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
    Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

    Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
    2025-11-16, 18:46
  • heckler
    Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
    heckler
    Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
    2025-08-27, 09:46
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • Mar11111
    Początki z brewkitem...
    Mar11111
    Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
    ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
    2024-04-20, 14:46
  • dadek
    Hlízov 230, Pivovar Holanďan
    dadek
    Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
    Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
    2023-11-03, 00:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...