Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • e prezes

    Gdzie zgubiłeś resztę. Można by spróbować.
    Na pochybel psubratom !

    Comment


    • z gestwa poszlo w kibel.

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Do tego 40 g Marynki na 60 minut. Wyszło 14 litrów. Blg nieokreślone (stłukł mi się balingometr). Nadto zacier długo nie chciał się scukrzyć. Kolejne podejście będzie jednak z mniejszą ilością słodu owsianego / owsa i bez orkiszowego.

        A na piwo nie dotarłem
        Wczoraj trafiłem przypadkiem na puszkę 5 litrów tego piwa skitraną za butelkami z winem. Rozlew z lutego 2014 (!). Przy takim pechu j.w. piwo też musiało być do wylania. Butelki zeszły na bieżąco. W mini-kegu jednak kwas. Zawartość jak i pucha poszły out.
        Ostatni ciemniak - rozlew z 13.06 bardziej porterowy niż stoutowy - smaczny.

        Comment


        • Pierwsze powakacyjne piwo.

          Dynia wędzona!
          czyli piwo wędzone z dynią

          Zasyp:
          1000 g pszeniczny wędzony dębem WY
          500 g wędzony cherry Briess
          500 g wędzony Steinbach
          500 g wędzony Bruntal
          800 g diastyczny CM -> poszedł do kleikowania płatków
          1600 g pilzneński Strzegom
          500 g pale chocolate Fawcett -> wszystkie ciemne na dekstrynującą
          80 g karmelowy ciemny Strzegom
          135 g palone ziarno pszenicy Strzegom
          500 g płatki owsiane BY
          3 słoiki dyni hokkaido (psiamać, nie zważyłem) -> na główną przerwę

          Zacieranie trwa...

          Comment


          • Zacieranie z 10 min. przerwą białkową. 80 min w 65-66 stopniach i 40 min w 75-76. Potem wygrzew.

            Filtracja maasaakraa! Mimo 2 garści łuski gryczanej.
            Za dużo było tego pszenicznego i do tego jeszcze płatki i dynia... Ledwie to się zmieściło w garze. Zeszło ze 2 litry oleistej cieczy i sączyło się w tempie gorszym niż żytnie IPA co warzyłem. Przy drugim zatkaniu czyszczenie rurki filtracyjnej juŻ nie wystarczyło. Trzeba było podgrzać całość i dorzucić 2 kolejne porcje łuski. Wyszło jakieś 15 litrów czarnej jak dupa murzyna brzeczki.

            Chmielenie 10 g magnum przy filtracji i 35 g magnum na 60 minut. 10 min przed końcem 500 g cukru kokosowego.

            Przed 5 min. skończyłem, a jeszcze trwa chłodzenie.

            Comment


            • Wyszło 14,5 litra 19 blg. Zadane drożdżami t-58.

              Comment


              • T-58? Brzmi jak nazwa ruskiego czołgu. Oby zatem przeszły przez brzeczkę jak przez masło

                Comment


                • Utknęły na 7 blg, więc dodałem bayanusy.

                  Comment


                  • Z przykrością muszę stwierdzić, że jestem zmuszony zamknąć/zawiesić na czas nieokreślony warzenie w piwowarni domowej. Nie jestem zadowolony z dwu ostatnich piw, a warunki w obecnym miejscu raczej się nie poprawią. Być może piwowarnia ruszy wiosną na wsi, ale na razie to koniec.

                    Comment


                    • Zrobiłem przegląd sprzętu, surowców i czas na zakupy, by rozpocząć sezon. Rozruchowo coś na starych surowcach (nieotwieranych od 3 lat), by rozgrzać nowy sprzęt.

                      Comment


                      • Powodzenia i udanej warki.

                        Comment


                        • Cześć. Mam pytanie. Przy mojej pierwszej warce wydaje mi sie ze za mało ją napowietrzyłem. Jest 3 dzień fermentacji, zrobiła się delikatna piana lecz jedynie przy powierzchni. Czy jest sens teraz napowietrzyć ją ręcznie, czy już za późno?

                          Comment


                          • Ja bym już nic nie robił. Sprawdź jak zmalało blg. Nic nie wspomniałeś jak napowietrzyłeś, jakie blg startowe i jakie drożdże użyłeś.

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja bym już nic nie robił. Sprawdź jak zmalało blg. Nic nie wspomniałeś jak napowietrzyłeś, jakie blg startowe i jakie drożdże użyłeś.
                              Drożdże Safbrew S-33, temperatura około 16*C, napowietrzanie poprzez przelewanie wężykiem z góry do fermentatora i lekkie bełtanie. 12 BLG startowe. Poczekam do końca tygodnia i zmierze blg.

                              Comment


                              • To trochę słabe napowietrzanie. Kilkukrotne przelanie brzeczki z wiadra do wiadra to minimum.

                                Comment

                                Working...
                                X