Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

E-Prezesa Pierwsze koty za płoty...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19165

    #46
    nie! piwo miało być w całości zacierane i bez stosowania cukru, glukozy i innych niepotrzebnych rzeczy. nie dałem nawet mchu irlandzkiego (bo zapomniałem )

    Comment

    • e-prezes
      Senior
      • 05-2002
      • 19165

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
      ...
      A nie dodałeś czasem Twojego magicznego kstraktu barwiącego
      tym razem też nie dałem i z 1kg bursztynowego i 0.5 kg jasnego ekstraktu znów mam ciemne piwo

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19165

        #48
        Prądnickie Jasne

        tak sobie pomyślałem, że zrobię taką małą wareczkę na Galę Piw i Browarów Małopolski.

        zasyp:
        1.20 kg pilseńskiego
        0.1 kg monachijskiego
        0.1 kg carahell

        chmielenie:
        30 g. granulat marynka 2005 na 75 min.
        garść lubelskiego w szyskach na 15 min.

        drożdże: safelager

        wyszło 7 litrów 11 blg.

        Comment

        • e-prezes
          Senior
          • 05-2002
          • 19165

          #49
          warka XXXVIII, kaprys różany

          jak zwykły pils, tyle, że przy 72*C dodany słód czekoladowy w ilości minimalnej na barwę. chmielenie średnie, na 15 minut przed końcem dodatek róży (jak do ciast). przy wysładzaniu stwierdziłem jednak, że baling będzie dużo wyższy, więc jest to blg 16.5. górna fermentacja.

          niezależnie od tego jak wyjdzie następna warka kaprysu będzie z zasypem pszenicznym, niższy baling... no i róża.

          piłem od wujaszka wino z różą i długo zgadywałem z czego jest, bo smak znajomy, ale nie łatwo wpaść na to, że wino z tego będzie. stąd pomysł na nowy kaprys.
          Last edited by e-prezes; 04-05-2006, 11:57.

          Comment

          • Titus_Fox
            Senior
            • 10-2005
            • 400

            #50
            Prezesie, może małe machniom butelczyna za butelczynę ? Jakiś mój wyrób za Twój celem degustacji. Kwasy z wymiany wyłączone

            Comment

            • e-prezes
              Senior
              • 05-2002
              • 19165

              #51
              # XLI Guślarz a la Bock

              OK, nie ma sprawy...

              Z racji, że w piwniczce robią się powoli pustki:
              #XXXVII Prądnickie Ciemne (Brown Ale) zostały 3 butelki
              #XXXVIII Kaprys (prawie różany) jeszcze dojrzewa
              #XXXIX Plebejskie - nie ma go dużo i jeszcze ciut musi poczekać (może do Żywca)
              #XL Guślarz (strong ale a la koźlak z puchy) też jeszcze dojrzewa
              postanowiłem coś uwarzyć, a że wpadly mi w ręce dolniaki i nadal jest zimno (16.5*C w domu a 14*C w piwnicy) zrobiłem kolejnego Guślarza.

              1350 g pilzeński
              100 g płatki jęczmienne
              25 g Carafa III
              500 g ekstrakt bursztynowy WES

              15 g Marynki (granulat) na 60 min
              35 g Lubelski (szyszki) na 15 min

              razem wyszło po wysłodzeniu 6.5 litra blg 16 (że mało? ano jak okaże się, że gęstwa którą dostałem jest dobra to można zrobić więcej, na razie nie chce ryzykować)

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19165

                #52
                I to był fajny koźlak, a kto u mnie wziął Smoczą ostatnio to dostał go.

                Comment

                • e-prezes
                  Senior
                  • 05-2002
                  • 19165

                  #53
                  Warka XLileśtam, ciemniak (jak zwykle)

                  Trochę się pogubiłem z numeracją, więc jak dojdę do tego to skoryguję.
                  zasyp:
                  1400 g pilseński (z br. Zodiak)
                  800 g monachijski (strzegom)
                  210 g karmelowy jasny (j.w.)
                  100 g palony (żywiecki)
                  ok. 20 g czekoladowy (Weyermann)

                  zacieranie trwa...
                  na razie 30 min. 65*

                  myślę nad tym jak chmielić, ale jeszcze nie sprawdziłem jakie mam drożdże
                  Last edited by e-prezes; 17-09-2006, 13:57.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Senior
                    • 05-2002
                    • 19165

                    #54
                    Gęstwy poszły w kibel, więc będzie na brew-kitowych Muntonsa
                    W sumie to i tak testowa warka. Wynypałem większy gar i testuję rurkę fitracyjną - czas na zwiększenie produkcji, bo za dużo sklepowych piw kupuję

                    Comment

                    • e-prezes
                      Senior
                      • 05-2002
                      • 19165

                      #55
                      W ramach uzupełnienia druga przerwa w 72* 30 minut, podgrzanie do 78* w 5 min. i filtracja (rurka sprawdza się świetnie). Wykonanie jej na szybko spowodowało kilka błędów - do poprawki następnym razem.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Senior
                        • 12-2005
                        • 791

                        #56
                        Masz moze jakies fotki tej nowej rurki filtracyjnej ?
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • e-prezes
                          Senior
                          • 05-2002
                          • 19165

                          #57
                          Nie ma aparatu. Pokazał mi kiedyś mwojtaszek jak to ustrojstwo wygląda i po kilku miesiącach poszedłem do marketu, kupiłem 3 m półcalowej rurki CPVC (z zielonym paskiem, do gorącej wody) - mniej nie dało się, 4 kolanka, 1 kolanko "we-wy", trójnik i wężyk z Biowinu do destylatora. Końcówka tego wężyka w sam raz wchodzi w kolanko. Rurkę trzeba dociąć do konkretnego garnka jaki się używa, tak by weszła na dno i ponacinać co 2-3 mm do połowy średnicy. Pierwsze schodzi z farfocami, ale przy drugim już czysta brzeczka.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Senior
                            • 05-2002
                            • 19165

                            #58
                            ostatecznie...

                            ...warzenie zakończone! wyszło tego 12.5 litra blg 12. a chmielenie: 15 g marynki na goryczkę przez 65 min. i na 5 min. przed końcem 15 g marynki na aromę.

                            Comment

                            • wg2
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 264

                              #59
                              Ej Prezes ja też warzę i dopiero filtracja...
                              GAWEŁ

                              Comment

                              • e-prezes
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 19165

                                #60
                                to fajnie...
                                doliczyłem się to XLVIII warka. poprzednia sprzed tygodnia na cichej, ale pewnie pójdzie w kibel, bo wania strasznie. natomiast otworzyłem sobie jeszcze wcześniejszą XLVI - jasne, mocno chmielone ale (też na muntonsach) i tak mi szkoda, że jest jej tak mało.
                                oj, czeka mnie zakup większego gara, bo ten co wynypałem zmieści góra 3 kg zasypu. no chyba, że będę się posiłkował jak dawniej ekstraktem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎