Czy ktoś warzył już pszeniczniaka a'la Hoegaarten (chyba dobrze napisałem ), tzn. ze słodu jęczmiennego oraz płatków pszenicznych (niesłodowanych) i owsianych (j.w.)? Chciałbym coś takiego wypróbować, więc chętnie posłucham cudzych doświadczeń. I co z dodatkiem kolendry i skórek pomarańczowych? Kiedy dodać i w jakiej formie? Liczę na odzew!
Piwo typu Hoegaarten
Collapse
X
-
Warzyłem dość ostatnio takie piwo w/g receptury Wit Bier mapajaka na drożdżach odzyskanych z gotowca BA pszenicznego.
Wyszło lekkie (Blg 10.5), jasne o nucie goździkowej jak w pszeniczniakach, kwaskowe w smaku i musujące. Jest to rzeczywiście - jak zaleca autor - piwo na letnie upały.
Jedyna różnica jaką wprowadziłem w stosunku do receptury to zwiększyłem ilość chmielu (dodałem 10g Lubelskiego na 15').
Pozdrawiam,
MirekPozdrawiam,
MirekComment
Related Topics
Collapse
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Radikovice to mała wioska położona na zachód od Hradca Kralove. We wiosce krzyżują się ścieżki rowerowe, a jedna z nich prowadzi do miejscowości Hrádek u Nechanic, gdzie można podziwiać ładny zameczek. Wiadomo, że jak są rowerzyści, to na szlakach musi być jakiś wodopój, ot taka...
-
Channel: Czechy
-
-
Cześć, mam 5 skrzynek po 30 szt w każdej bączków Steine 1/2/3. Są to skrzynki starego typu (zielone). W sumie 150 butelek. Są umyte bez etykiet. Chętnych zapraszam, możliwa wysyłka.
-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-08-19, 13:38 -
-
Browar restauracyjny w mieście urodzin Alberta Einsteina, znajdujący się w samym centrum na starym mieście przy ratuszu.
Odległość od dworca (800 metrów) można przejść pieszo, lub podjechać tramwajem.
Olbrzymi, jednoprzestrzenny lokal ma wiele zakamarków. Dużych rozmiarów...-
Channel: Niemcy
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment