Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Pyrlandia" ruszył!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    • 02-2001
    • 23782

    #31
    też się stresowałem - ale postawienie startera w cieple (nieco więcej niż 25 st.) spowodowało że ruszyły nieco szybciej.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • albeertos
      Senior
      • 10-2001
      • 2313

      #32
      Warka nr 3 - Pszeniczne z WEStraktów

      Dzisiaj zabulgotała w kotle warka nr 3 - pszeniczniak. Po dłuższej przerwie spowodowanej przyczynami niezależnymi zebraliśmy się w końcu na uwarzenie pszeniczniaka.

      Składniki:
      1,7 kg WES ekstrakt pszeniczny
      3 x 0,5 kg WES ekstrakt jasny
      30 g chmielu aromatycznego szyszki (45 minut)
      10 g chmielu goryczkowego szyszki (10 minut)

      Co się tyczy chmielu to nasza fanaberia, zupełnie nie mamy pojęcia co z tego wyjdzie. Zresztą waga chmielu też jest umowna, gdyż naprędce skonstruowaliśmy wagę własnej roboty a za odważnik służyła nam torebka proszku do pieczenia która waży 30 g
      Po spróbowaniu przed "zadrożdżeniem" chmiel był bardzo wyraźny. Pomiar gęstości wyszedł pożądany - 12 Blg.

      Największym zmartwieniem jest starter drożdżowy. Stoi to od piątku wieczór i prawie nic. Zrobił się lekki nalot na ściance szklanki, ale nic więcej. Może coś drożdżom podrzucić do zszamania albo zabełtać go konkretnie? Nie mam już pomysłów, a temperaturę ma dobrą bo 25 st. C.

      Aha, jeszcze jedno - brzeczka co prawda się studzi, ale jak długo może stać bez drożdży? Jak starter nie wypali to mam S-33 (je mogę wrzucić w każdej chwili), ale bardzo chciałbym piwo zrobić na WLP 300, żeby "podrasowić" piwo.
      (_)>
      Nigdy się nie poddawaj!!!
      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
      Lech jest tam gdzie jego wiara
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • naczelnik
        Senior
        • 08-2003
        • 1884

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
        Aha, jeszcze jedno - brzeczka co prawda się studzi, ale jak długo może stać bez drożdży? Jak starter nie wypali to mam S-33 (je mogę wrzucić w każdej chwili), ale bardzo chciałbym piwo zrobić na WLP 300, żeby "podrasowić" piwo.
        Jak bardzo Ci zależy na użyciu WLP - a na te jeszcze troche musisz poczekać - to podpowiem , co zrobiłbym ja w takiej sytuacji.
        U mnie za oknem <0 st. C . Zamroziłbym brzeczkę i poczekał na porządny starter. Po rozmrożeniu profilkatycznie zagotowałbym raz jeszcze.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • albeertos
          Senior
          • 10-2001
          • 2313

          #34
          Zdecydowałem się nie czekac na starter, tym bardziej że dzisiaj rano niewiele się w nim zmieniło. Po rozmowie z Michalemh uznaliśmy, że czasem mogą być padnięte, ale z ciekawości zostawiam starter na jakiś czas żeby zobaczyć czy cokolwiek z niego wyjdzie.

          Zatem rano rozrobiłem szaszetkę S-33 i zadałem je przy temperaturze 24 stopni. Mam nadzieję że ruszą z kopyta i pszeniczniak będzie jak ta lala

          Składniki:
          1,7 kg WES ekstrakt pszeniczny
          3 x 0,5 kg WES ekstrakt jasny
          30 g chmielu aromatycznego szyszki (45 minut)
          10 g chmielu goryczkowego szyszki (10 minut)
          No i oczywiście 20 litrów wody bo tak by trochę gęste piwo wyszło. Po gotowaniu z chmielem wyszło tego właśnie 20 litrów w fermentorze. Tym razem będzie bez cichej fermentacji, piwko powędruje z suchym ekstraktem od razu do butelek.
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Małażonka
            Senior
            • 03-2003
            • 4602

            #35
            ... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...

            Comment

            • naczelnik
              Senior
              • 08-2003
              • 1884

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
              ... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...
              Wy chyba też coś do Świdnicy dostarczycie, co ?
              Mam skrzyneczkę wybornego kwasiżurka - możemy się powymieniać
              Popieram domowe browary!

              Polakom gratulujemy naczelnika

              Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

              Comment

              • albeertos
                Senior
                • 10-2001
                • 2313

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                ... co by za miesiąc ucieszyć Świdnickich degustatorów...
                No ba! Do Świdnicy oczywiście kilka flaszek przywiozę (jak dojadę). Będzie to druga próba poddania naszych wyrobów ocenie degustatorskiej. Pierwsza nie wypadła najgorzej, mam nadzieję że w Świdnicy też tak będzie
                (_)>
                Nigdy się nie poddawaj!!!
                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                Lech jest tam gdzie jego wiara
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • albeertos
                  Senior
                  • 10-2001
                  • 2313

                  #38
                  Przed chwilą zmierzyłem Balling - wyszło w okolicach 4,5. Zatem najprawdobodobniej jutro rozlew do butelek, z dodatkiem suchego ekstraktu. Myślę że 150 g będzie w sam raz na nagazowanie piwa w butelkach. Przedtem jednak powalczę z chmielinami, trochę tego się zebrało.
                  Aha, a piwo smakuje całkiem, całkiem , nuty pszeniczne dosyć wyraźne, ale czuć też że mocno chmielone.
                  (_)>
                  Nigdy się nie poddawaj!!!
                  Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                  Lech jest tam gdzie jego wiara
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Comment

                  • albeertos
                    Senior
                    • 10-2001
                    • 2313

                    #39
                    Dzisiaj rozlałem (przy dużej pomocy Easy ) piwo do butelek. Wyszło tego na czysto 37 sztuk 0,5 l. Przedtem dodałem ok. 120 g suchego ekstraktu. Myślę że tyle wystarczy do nagazowania.
                    Teraz to tylko czekac aż dojrzeje i
                    (_)>
                    Nigdy się nie poddawaj!!!
                    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                    Lech jest tam gdzie jego wiara
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • albeertos
                      Senior
                      • 10-2001
                      • 2313

                      #40
                      Hehe, piwo dojrzało (bynajmniej nie po pół roku ) i było bardzo dobre. Pisze było, bo już niestety jest wspomnieniem. No, może ze dwie butelczyny jeszcze się gdzieś zachowały

                      Dzisiaj nastawiliśmy warkę kolejną. Z założenia mocne piwo typu belgijskiego - klasztorne. Składniki:

                      3 kg ekstrakt jasny WES
                      1 kg ekstrakt bursztynowy WES
                      0,5 kg ekstrakt ciemny WES
                      1,25 kg ekstrakt pszeniczny WES
                      0,5 kg cukru kandyzowanego ciemnego
                      20 l wody Połczyn-Zdrój
                      30 g chmiel goryczkowy szyszka
                      30 g chmiel aromatyczny szyszka
                      20 g drożdże S-33 (Fermentis)

                      Wodę zagotowaliśmy, dodaliśmy składniki (ekstrakty), krótko przed momentem wrzenia chmiel goryczkowy na 45 minut, 10 minut przed końcem dodaliśmy aromatyczny.

                      Po zlaniu do fermentora wyszło 22 litry piwa o Blg 20 st. Całkiem konkretnie. Teraz się chłodzi we wannie, starter drożdżowy już czeka żeby to sobie zeżreć.

                      Aha, no i piwo na starcie mamy przeterminowane, bo ekstraktom w maju upłynął termin przydatności do spożycia
                      Last edited by albeertos; 18-09-2005, 21:04.
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • albeertos
                        Senior
                        • 10-2001
                        • 2313

                        #41
                        Podczas pierwsze nocnej pobudki (dzięki Marysiu ) sprawdziłem temperaturę - 23 st C. Zatem dodałem drożdże, porządnie zamieszałem i poszedłem spac. Rano ok. 7.00 był juz lekki kożuszek na powierzchni

                        Wie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?
                        (_)>
                        Nigdy się nie poddawaj!!!
                        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                        Lech jest tam gdzie jego wiara
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                        Comment

                        • naczelnik
                          Senior
                          • 08-2003
                          • 1884

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                          Wie ktoś jakie powinno byc końcowe Blg po odfermentowaniu przy takim piwie i drożdżach S-33 (żebym wiedział kiedy koniec)?
                          Koniec rozpoznasz po tym jak znikną oznaki fermentacji.
                          Opadnie piana, i jak dobrze przyjrzysz się powierzchni piwa, to nie będziesz widział specjalnie dużo pęcherzy CO2. Wtedy - nie wiem co planujesz - albo we flaszki, albo na cichą.
                          Szacuję, że może to być przy ok 8-10 blg .
                          Popieram domowe browary!

                          Polakom gratulujemy naczelnika

                          Zamykam browar.
                          Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                          gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                          Comment

                          • albeertos
                            Senior
                            • 10-2001
                            • 2313

                            #43
                            Dzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.
                            (_)>
                            Nigdy się nie poddawaj!!!
                            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                            Lech jest tam gdzie jego wiara
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Comment

                            • naczelnik
                              Senior
                              • 08-2003
                              • 1884

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                              Dzięki, chodziło mi o Blg. A piwo bez cichej, do flaszek pójdzie.
                              Koniecznie napisz jakie było blg, bo ciekawym czy dobrze przypuszczam

                              Nie zlewaj do flaszek jeśli będzie bąbelkować! Musisz poczekać, aż fermentacja ustanie, bo inaczej masz granaty jak w banku.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • albeertos
                                Senior
                                • 10-2001
                                • 2313

                                #45
                                Naczelniku, zbadałem dzisiaj rano Blg - jest 7. Na powierzchni utrzymuje się jeszcze mała, gruboziarnista pianka. To jest to gazowanie o którym pisałeś?

                                Aha, rozlew chcę zrobić w niedzielę. Zamerdać to jeszcze dzisiaj, może drożdże jeszcze coś sobie schrupią?

                                A smakuje całkiem dobrze, bardziej mi to podchodzi pod portera niż klasztorne
                                (_)>
                                Nigdy się nie poddawaj!!!
                                Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                                Lech jest tam gdzie jego wiara
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎