Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar "Wolfsberg" wystartował

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andrewbrw
    Senior
    • 03-2004
    • 932

    #46
    Obecnie trwa przerwa w warzeniu, Morbital zarobiony , a ja mam sesję
    Najbliższa warka gdzieś za miesiąc (nie planujemy przerwy letniej) może nawet na żywym ogniu na kuchni kaflowej pod gołym niebem
    Oto lokalizacja naszego Browaru zdjęcie robione zimą, chyba w grudniu zeszłego roku

    od lewej: żółty budynek -siedziba główna, chatka czarna z kominem to sauna obok której wiata na biesiady(-a tam nie widoczna kuchnia wraz z grillem) ;
    w linii prostej od domu jakieś 200m, tam między drzewami wejście do sztolni Włodarza
    Attached Files

    Comment

    • anteks
      maruda
      • 08-2003
      • 10738

      #47
      to chyba najpiekniej położony browar domowy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #48
        No to wpadłeś. Kiedy organizujemy tam minizloicik sekcji dolnośląskiej?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Andrewbrw
          Senior
          • 03-2004
          • 932

          #49
          Myślę , że znajdzie się jakis dogodny termin- cierpliwości
          Przypominam , że zdjęcie robione zimą, latem jest zdecydowanienie piękniej chociaż co kto lubi

          Comment

          • Andrewbrw
            Senior
            • 03-2004
            • 932

            #50
            No to byłem na weekendzie w browarze. Porządek zrobiłem w leżakowni ze skrzynkami itp.
            Piłem kakaowo-kawowe, jest super choc wydaje mi się , że jakieś 2 tygodnie temu było jeszcze lepsze, ale może to tylko złudzenie
            Chmiel rośnie - najładniej Marynka ! resztą się nie przejmuje bo i tak w tym sezonie szyszek pewnie nie będzie.
            Jest dobra wiadomość... w piątek przywiozłem sobie pszczółki do ula i będziemy mieli własny miód Więc piwko miodowe na własnym miodzie bardzo realne jest
            Najbliższa warka gdzieś na początku lipca - rozważam czy dolnej czy górnej fermentacji - temperatura nie stanowi problemu, tylko dolnej drożdży nie mam jeszcze

            Comment

            • Andrewbrw
              Senior
              • 03-2004
              • 932

              #51
              W sobotę uwarzyliśmy z ekstraktów jasnych (3,6) piwko 12 BLG, nachmieliliśmy - 50g Magnum i resztką jaką mieliśmy aromatycznego Wraz z chmielem dodaliśmy młode pędy prosto z drzewka świerkowego, co dało piękny zapach- co z tego będzie? zobaczymy. Fermentacja dolna - ruszyła błyskawicznie jak dorwę kabel do aparatu to umieszczę zdjęcia
              Plany na następne piwko- to coś z przyprawami typu imbir czy cóś takiego

              Comment

              • Andrewbrw
                Senior
                • 03-2004
                • 932

                #52
                drożdże (dolne) zaczynają buszować (zdjęcie robione w niedziele), zapach cudowny
                Attached Files

                Comment

                • Andrewbrw
                  Senior
                  • 03-2004
                  • 932

                  #53
                  a oto piwo "Świerkowe" podczas chmielenia.
                  W siateczce z chmielem młode pędy z drzewka świerkowego
                  Attached Files

                  Comment

                  • Andrewbrw
                    Senior
                    • 03-2004
                    • 932

                    #54
                    po dłuższej nieobecności wpadłem na chwilkę na browar.biz, więc opiszę co tam narobiliśmy ostatnio:
                    -Świerkowe poszło w butelki - swoją droga jestem ciekaw czy już ktoś przed nami eksperymentował z młodymi pędami tegoż drzewka , czy też jesteśmy pierwsi?

                    -Nawarzyliśmy piwo "Bursztynowy Świerząb" - z imbirem, gożdzikami, cynamonem- sam skład to nic ciekawgo, okoliczności bardziej- otóż warzyliśmi na świeżym powietrzu na "żywym" ogniu na kuchni "kaflowej", to tak w skrócie w przyszłym tygodniu dorzucę zdjęcia to będzie wiadomo o co chodzi

                    -właśnie zakupiłem drożdże do kolejnej warki - CIEMNIAK MIODOWY (na miodzie gryczanym z Chmielna)

                    to tak na szybkiego, w przyszłym tygoniu jak się może dorwę na dłużej do neta to te zdjęcia wrzucę i coś jeszcze dopisze
                    no to zmykam znów do browaru na parę dni gdzie neta nie ma i jest święty spokój

                    AVE!

                    Comment

                    • Andrewbrw
                      Senior
                      • 03-2004
                      • 932

                      #55
                      tak oto ostanio właśnie warzyliśmy
                      -podgrzewanie wody w trakcie
                      Attached Files

                      Comment

                      • Andrewbrw
                        Senior
                        • 03-2004
                        • 932

                        #56
                        a teraz podgrzewamy wodę w basenie ,czyli chłodzimy brzeczkę
                        Attached Files

                        Comment

                        • Andrewbrw
                          Senior
                          • 03-2004
                          • 932

                          #57
                          Wczoraj uwarzyliśmy CIEMNE MIODOWE - miód gryczany z pasieki w Chmielnie -jak już wyżej pisałem - to nasza 9 warka

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            Chmielowisko.pl
                            • 06-2004
                            • 6310

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Andrewbrw
                            a teraz podgrzewamy wodę w basenie ,czyli chłodzimy brzeczkę
                            Bez pokrywki? Doskonały pomysł. W sam raz na piwo muchowo-komarowo-pleśniowe

                            Comment

                            • Andrewbrw
                              Senior
                              • 03-2004
                              • 932

                              #59
                              to do zdjęcia bez pokrywki
                              piwko się nie zespuło, muchy się boją piwa WOLSFSBERGowego, komarów nie znaleziono

                              Comment

                              • Andrewbrw
                                Senior
                                • 03-2004
                                • 932

                                #60
                                a, jeszcze miałem dopisać - wczoraj degustowaliśmy ŚWIERKOWE - jeszcze oczywiście słabo nagazowane, ale w smaku jest genialne! Polecam wszystkim eksperymenty ze świerkiem, za rok z pewnością powtórzymy ten wyczyn. Piwo jest bardzo orzeźwiające z ciekawą goryczką - pychu

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎