Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    Piwko miałam okazję łyknąć (no, łącznie ze 4 łyki) na zbiorowej degustacji Nitki i Bahtola - bardzo dobry weizenbock, nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem Gratuluję ambitnego rozpoczęcia działalności i proszę robić jakieś większe warki no i częściej
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment


    • #77
      żeby hojnie z przyjaciółm się dzielić

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      ... nie zgadzam się, że bardziej bock niż weizen - wg mnie właśnie było fajnie zrównoważone, oba charakterystyczne posmaki, a nie wyżarły się nawzajem ...
      i słusznie, ja miałem na myśli jedynie goryczkę a takie piwka właśnie lubię najbardziej

      Comment


      • #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gul_gul
        i słusznie, ja miałem na myśli jedynie goryczkę a takie piwka właśnie lubię najbardziej
        A jak bardzo lubisz tę goryczkę?
        Odporny jesteś na wykręcanie gęby??
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment


        • #79
          Plany na II warkę - zupełnie ekstraktowa - jak zwykle świąteczna

          Ponieważ drożdże pachną cudnie pomimo drugiej generacji i po ponadtrzymiesięcznym leżeniu odłogiem w lodówce (to że się nie skaszaniły to chyba jedynie zasługa 25Ballingowej zalewy ) - w świątecznym klimacie (o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem i inne rzeczy [Piwowar Ty wiesz!] także zostaną załatwione przed jajcarskimi dniami) zakręcimy sobie z Maggykiem drugą warkę. Tym razem spożytkujemy zgromadzone ekstrakty (spokojnie - słody są w drodze i nastaw nr III będzie znowu pełnym dziełem przypadku ). Tak więc zobaczymy co z tego będzie. Plan jest na przyjazne niezbyt mocne, coś koło jedenastki pewnie, Ale Ale

          Nazwy jeszcze nie ma, coś pewnie jutro wymyślimy...

          "Zalew" ekstraktowy - ok. 3,5 kg. Drożdże te same co wcześniej - Abbaye II - o ile ruszą - jutro szykujemy starter. W razie czego znajdą się jeszcze jakieś przeterminowane sucharki - może uratują sytuację w ostateczności

          Do sprzętu dorzuca się i w tym przypadku Bakłażan jak i GulGul - serdeczne dzięki!
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

          Comment


          • #80
            na razie plan przesunięty w czasie bo moje choróbska zamiast ustąpić się pogorszyło i na świąteczne warzenie już za późno kolejna próba za kilka dni.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

            Comment


            • #81
              gotowanie w garze uskuteczniliśmy bodajże w ubiegły czwartek - cztery puchy ekstraktu zagotowane (WES jasne 1,2kg x2, Piwowarowy jasny Kwik nachmielony x1, pucha WESowego ciemnego x1) - w 8 litrach, chmielenie marynka (ok. 40 minut) / magnum (5 minut przed końcem) . BLG wyjściowe ok. 30 stopni - uzupełnienie wody do ok. 21 litrów BLG finalne ok. 12,5 stopni.

              Abbaye II szlag trafił i pomimo że nie pachniały trupem drożdżowym, to za nic nie chciały ruszyć. Użyliśmy suchych dodanych do kwikowego kita, Saffale gdzieś nam wsiąkły drożdże dodane chyba w niedzielę fermentacja ruszyła - dzisiaj przelewałem na cichą, pachniało popularnym winem jabłkowym

              nie wiem jak to się wszystko kupy trzyma, skoro nie pamiętam wielu faktów z tego warzenia

              nazwa robocza: Puchacz Kwiczący o Zmierzchu - do zatwierdzenia przez prezesa.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

              Comment


              • #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                nazwa robocza: Puchacz Kwiczący o Zmierzchu - do zatwierdzenia przez prezesa.
                Ok - może być


                Ta pucha WESowa, to taka mała? Barwiący ekstrakt? Ciemne jak noc będzie...
                Popieram domowe browary!

                Polakom gratulujemy naczelnika

                Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                Comment


                • #83
                  nie, była to mała 0,5kg puszka ekstraktu ciemnego, nie barwiącego.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                  Comment


                  • #84
                    O ile mnie pamięć nie myli, to to właśnie barwiący. Tylko ukrywa się czasem pod różnymi nazwami, chyba...
                    Popieram domowe browary!

                    Polakom gratulujemy naczelnika

                    Zamykam browar.
                    Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                    gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                    Comment


                    • #85
                      barwiący miał 7000 EBC, ten 600-700.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                      Comment


                      • #86
                        A widzisz, zmyliły mnie nazwy, bo właśnie znalazłem puchę ekstraktu, na jej etykiecie stoi"Ekstrakt Słodowy Ciemny", a wiem, że jest barwiący. Z kolei widzę na WESowej stronie, że produkują też inny, ale na etykiecie ta sama nazwa; inna czcionka i specyfikacja produktu trochę inna.
                        Zawiłe to

                        W każdym razie - proponowana nazwa piwa mi odpowiada
                        Last edited by naczelnik; 10-04-2005, 22:47.
                        Popieram domowe browary!

                        Polakom gratulujemy naczelnika

                        Zamykam browar.
                        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                        Comment


                        • #87
                          faktycznie coś kiedyś takiego było, niegdysiejsze konkursowe puchy Ciemnego - to był barwiący, ta puszka jednak była całkiem świeża (otrzymana w Świdnicy - dzięki Krzysiu/Darku) z łatwo otwieralnym deklem i bez dodatku "barwiący" na etykiecie.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                          Comment


                          • #88
                            W niedzielę zabraliśmy się Maggykiem za butelkowanie. Przygotowanie butli do jednak mordęga. jako materiał refermentacyjny - reszta sproszkowanego ekstraktu słodowego (ok. 80g) + drugie tyle cukru zmieszane dokładnie z odrobiną młodego piwa i ciepłej wody - następnie chlust do pustego fermentora z kranikiem i na to reszta piwa z drugiego fermentora by się ładnie samoistnie wymieszało. aha, BLG spadło do 5stopni. w miarę dużo, ale za to smakowo powinno być całkiem znośnie - młode smakowało całkiem przyjaźnie - lekka goryczka i niezbyt nachalne podpalane nutki

                            Operacja zajęła nam prawie trzy godziny :/

                            p.s. prezes nazwę zatwierdził. I nie był to Naczelnik :P
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                            Comment


                            • #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART

                              p.s. prezes nazwę zatwierdził. I nie był to Naczelnik :P
                              Czyli to był v-ce prezes
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment


                              • #90
                                Naczelny ty mi tu nie podskakuj i nie wcinaj się w moje kompetencje
                                Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                                Piwo domowe -
                                Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                                Reklama w BROWARZE
                                PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                                Comment

                                Working...
                                X