Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Mnie za chwilę minie dekada, przy Was to niedługo, ale za to przetestowałem dzielnie dużo Waszych receptur z CP

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Pięknie, brawo! A efekty i tak widać w Waszych recepturach na CP!

    Leave a comment:


  • Ahumba
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    To ja przy Was młodzian. W tym roku dopiero 14 lat. A dziś u mnie drożdże zaczęły walkę z WEIZENBOCKIEM (17 BLg)

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    u mnie minęło 16lat

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Buuum...

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Z tej właśnie okazji dziś się napiję
    Za Wasze zdrowie oczywiście

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.

    Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
    I tak minęło 15 lat

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
    Bardzo ciekawy smak, bardziej miodowo-winny, coś a'la lekkie porto.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    #33 Misz Masz 12 BLG
    0,6 ciemny WES
    3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
    0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
    skórka obtarta z 1 cytryny

    Chmielenie:
    Marynka 13 g 60 min
    Lubelski 13 g 10 min przed końcem

    Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
    Chomiki z nas. Właśnie piję to piwo
    Last edited by Maggyk; 27-10-2019, 20:37.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
    Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.

    W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
    Monachijski jasny 2,65
    Monachijski Ciemny 1,7

    zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
    mash out

    gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
    Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut

    drożdże Danstar Notthingham

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Temat zarósł nam mchem, czas go wyciągnąć z otchłani. Sezon rozpoczął Artur tydzień temu warząc Vienna Ale 13 BLG.
    A dzisiaj w garze Witbier.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    W sumie to wychodzi średnio jedno warzenie na dwa tygodnie, ale notatki ostatnio częściej w formie papierowej

    W drugi dzień Świąt poszły w garki dwie lekkie Red IPY 14*. Słód Maris Otter z Crisp, i słód Red Active z Vikinga w zasypie (5:4)

    Zacieranie na lenia.

    Chmielenie
    50' 25g East Kent Goldings,
    10' 25g EKG
    whirlpool 25g Cascade US

    na cichą ma iść
    - 50g Nelson Sauvin NZ
    - 50g Centennial US
    - 25g Cascade US

    różne wersje polegają na tym że baza ta sama, ale chmielenie #1 to granulat a #2 analogiczna szyszka.

    zadane drożdżami k97 fermentis

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.

    Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.

    #1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
    #2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE

    #3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
    #4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US

    #5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US

    każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.

    Leave a comment:

Working...
X