Plany warzelnicze odeszły w kąt, ostatnio bawię się ekstraktami. Dla chronologii zapiszę, że powstały z nich:
#47 A'la Witbier (obecnie na cichej)
#48 A'la Grodzisz (obecnie na cichej)
a teraz właśnie chmieli #49 A'la Milk Stout.
Jak będę miała chwilę opiszę co i jak powstawało.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
#44 Ciemne Imbirowe
Bursztynowy WES 1,7
Bursztynowy WES 1,2
Cemny WES 1,2
Imbir kandyzowany 80 g
Magnum 10 g
Saaz 10 g
Zacieranie: brak
Chmielenie:
Magnum na 60 min
Saaz na 10 min
Dodatki
Imbir na 5 min przed końcem gotowania
Drożdże: T-58
Zakończyliśmy chwilę po północy.
A dziś od nowa jazda na maksa - niepokojące jest trochę to słońce za oknem
W planach mamy:
#45 Pale Ale 12 BLG
Standardowa receptura
Zacieranie:
- 65°C - 40 min
- 72°C - 40 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min
#46 India Pale Ale 14 BLG
Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg
Chmiel Marynka, granulat, 45 g
Chmiel Lubelski, granulat, 45 g
Zacieranie:
- 69°C - 60 min
Chmielenie:
Marynka 60 min
Lubelski 10 min przed końcem
Mam zresztą nadzieję, że w przyszłym tygodniu najpóźniej w środę się ochłodzi, bo mam jeszcze trochę planów warzelniczych na najbliższe dni, a w takim skwarze warzyć się nie chceLast edited by Maggyk; 21-07-2010, 07:42.
Leave a comment:
-
-
Wykorzystując chwile chłodku w domu i fakt, że chwilowo wodę mamy za darmo , bo licznik czeka na wymianę zabraliśmy się za warzenie:
#42 Czerwone Imbirowe 12 BLG
pilzneński 2,0 kg
monach jasny 2,0 kg
wiedeński 0,4 kg
monachijski ciemny 0,15 kg
karmelowy ciemny 0,15 kg
Magnum, grnulat 15 g
Saaz, granulat 10 g
Imbir kandyzowany 80 g
Zacieranie:
- 62°C - 15 min
- 72°C - 50 min
negatywna próba jodowa
mash out 76°C
Magnum na 60 min
Saaz na 10 min
Imbir na 5 min
T-58
#43 Robust Porter 14º BLG
Zasyp jak w zestawie CP - link powyżej.
Zacieranie:
69°C - 110 min
Chmielenie zacznie się za chwilę:
Chmiel Magnum, granulat, 30 g na 60 min
Chmiel Lubelski, granulat, 20 g na 10 minut
S-04
Jeszcze jest plan na jedno z ekstraktów, ale o tym później.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziFajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziNotuję sobie ku pamięci:
#40 HSA (najbardziej obiecujący)
odfermentowało do 3*
Leave a comment:
-
-
Errata 2
Patrząc na zasyp spodziewałam się, iż wyjdzie tego trochę więcej, no i wyszło coś ponad 30 litrów - ile będzie wynosić to coś to się jeszcze okaże, ale że dziś jakoś powoli nam idzie, bo dodatkowo robimy tez mnóstwo innych rzeczy i trwa jeszcze wysładzanie, jednakże postanowiłam zmienić chmielenie:
30 g Lubelski granulat (60 min)
30 g Lubelski (30 min)
25 g Marynka (8 min)
50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)Last edited by Maggyk; 27-05-2010, 15:29.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi#40 American Brown Ale 15 BLG
+ Marynka, granulat, 20 g (8 min)
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi#40 American Brown Ale 15 BLG
+ Marynka, granulat, 30 (8 min)
Leave a comment:
-
-
#40 American Brown Ale 15 BLG
zasyp na ok. 20 litrów:
5,2 Pale Ale
0,5 karmelowy jasny Strzegom
0,25 monachijski ciemny Steinbach
0,15 pszeniczny Steinbach
Chmielenie:
25 g Lubelski granulat (60 min)
25 g Lubelski (30 min)
50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)
Dodatki specjalne:
1 łyżeczka soli - zacieranie
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania
Przerwy
44°C - 20 minut
52°C - 20 minut
65°C - 40 minut
72°C - 10 minut
Leave a comment:
-
-
Notuję sobie ku pamięci:
#40 HSA (najbardziej obiecujący)
odfermentowało do 3*
#40 HHE
odfermentowało do 3,5*
#40 HSP
odfermentowało do 2,5*
rozlew 23.05.2010
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziAlbo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedziNie - w takich po jogurtach ...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziTe olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?Last edited by Maggyk; 13-04-2010, 20:15.
Leave a comment:
-
Leave a comment: