Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Maggyk
    replied
    Plany warzelnicze odeszły w kąt, ostatnio bawię się ekstraktami. Dla chronologii zapiszę, że powstały z nich:
    #47 A'la Witbier (obecnie na cichej)
    #48 A'la Grodzisz (obecnie na cichej)
    a teraz właśnie chmieli #49 A'la Milk Stout.

    Jak będę miała chwilę opiszę co i jak powstawało.
    Last edited by Maggyk; 07-10-2010, 14:19.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #44 Ciemne Imbirowe
    Bursztynowy WES 1,7
    Bursztynowy WES 1,2
    Cemny WES 1,2
    Imbir kandyzowany 80 g
    Magnum 10 g
    Saaz 10 g

    Zacieranie: brak

    Chmielenie:
    Magnum na 60 min
    Saaz na 10 min

    Dodatki
    Imbir na 5 min przed końcem gotowania

    Drożdże: T-58

    Zakończyliśmy chwilę po północy.

    A dziś od nowa jazda na maksa - niepokojące jest trochę to słońce za oknem

    W planach mamy:

    #45 Pale Ale 12 BLG
    Standardowa receptura

    Zacieranie:
    - 65°C - 40 min
    - 72°C - 40 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min

    #46 India Pale Ale 14 BLG
    Słód pilzneński 2 kg
    Słód monachijski 2,3 kg
    Słód karmelowy jasny 0,3 kg
    Chmiel Marynka, granulat, 45 g
    Chmiel Lubelski, granulat, 45 g

    Zacieranie:
    - 69°C - 60 min

    Chmielenie:
    Marynka 60 min
    Lubelski 10 min przed końcem

    Mam zresztą nadzieję, że w przyszłym tygodniu najpóźniej w środę się ochłodzi, bo mam jeszcze trochę planów warzelniczych na najbliższe dni, a w takim skwarze warzyć się nie chce
    Last edited by Maggyk; 21-07-2010, 07:42.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Wykorzystując chwile chłodku w domu i fakt, że chwilowo wodę mamy za darmo , bo licznik czeka na wymianę zabraliśmy się za warzenie:
    #42 Czerwone Imbirowe 12 BLG
    pilzneński 2,0 kg
    monach jasny 2,0 kg
    wiedeński 0,4 kg
    monachijski ciemny 0,15 kg
    karmelowy ciemny 0,15 kg

    Magnum, grnulat 15 g
    Saaz, granulat 10 g
    Imbir kandyzowany 80 g

    Zacieranie:
    - 62°C - 15 min
    - 72°C - 50 min
    negatywna próba jodowa

    mash out 76°C

    Magnum na 60 min
    Saaz na 10 min
    Imbir na 5 min

    T-58

    #43 Robust Porter 14º BLG

    Zasyp jak w zestawie CP - link powyżej.

    Zacieranie:
    69°C - 110 min

    Chmielenie zacznie się za chwilę:
    Chmiel Magnum, granulat, 30 g na 60 min
    Chmiel Lubelski, granulat, 20 g na 10 minut

    S-04

    Jeszcze jest plan na jedno z ekstraktów, ale o tym później.

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).
    No cóż, wszystkie polskie konkursy są normatywne. Nie biorą pod uwagę kreatywności, fantazji, odwagi, a nawet genialnego szaleństwa piwowara chcącego stworzyć niebanalny produkt. Ja nie warzę, ale mam wrażenie, że piwowarzy dzielą się (z grubsza rzecz biorąc) na tych, którzy chcą dorównać piwom referencyjnym w danym gatunku i tych, których nudzi kopiowanie takich samych smaków. Ci drudzy tworzą różne kolaże smakowo-zapachowe, które często w konkursach przepadają w przedbiegach.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Fajnie że smakowało. W Czętochowie nie przeszedł preeliminacji (?).

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Notuję sobie ku pamięci:

    #40 HSA (najbardziej obiecujący)

    odfermentowało do 3*
    Pyszny, pyszny. Jest mętny, z wyraźną zawiesiną i w klasycznie złotym kolorze. Piana tworzy się bardzo ładna, choć topnieje szybko, ale pozostawia ładną obwódkę na szkle. Na początku w smaku wyczuwalny jest słód, słodowa słodycz i delikatna zbożowość, ale zaraz pierwsze skrzypce zaczyna grać goryczka, która na finiszu ładnie miesza się ze słodem i pozostaje na podniebieniu bardzo wytrawna. Dzięki za prezent.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Errata 2
    Patrząc na zasyp spodziewałam się, iż wyjdzie tego trochę więcej, no i wyszło coś ponad 30 litrów - ile będzie wynosić to coś to się jeszcze okaże, ale że dziś jakoś powoli nam idzie, bo dodatkowo robimy tez mnóstwo innych rzeczy i trwa jeszcze wysładzanie, jednakże postanowiłam zmienić chmielenie:
    30 g Lubelski granulat (60 min)
    30 g Lubelski (30 min)
    25 g Marynka (8 min)
    50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)
    Last edited by Maggyk; 27-05-2010, 15:29.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    #40 American Brown Ale 15 BLG
    Errata
    + Marynka, granulat, 20 g (8 min)

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    #40 American Brown Ale 15 BLG
    Errata
    + Marynka, granulat, 30 (8 min)

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    #40 American Brown Ale 15 BLG

    zasyp na ok. 20 litrów:
    5,2 Pale Ale
    0,5 karmelowy jasny Strzegom
    0,25 monachijski ciemny Steinbach
    0,15 pszeniczny Steinbach
    Chmielenie:
    25 g Lubelski granulat (60 min)
    25 g Lubelski (30 min)
    50 g Marynka (szyszka, chmielenie na zimno)

    Dodatki specjalne:
    1 łyżeczka soli - zacieranie
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego - zacieranie
    1/2 łyżeczki gipsu piwowarskiego - zacieranie
    1/2 łyżeczki mchu irlandzkiego (jak się znajdzie) - na 10 minut przed końcem gotowania

    Przerwy
    44°C - 20 minut
    52°C - 20 minut
    65°C - 40 minut
    72°C - 10 minut

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Notuję sobie ku pamięci:

    #40 HSA (najbardziej obiecujący)

    odfermentowało do 3*

    #40 HHE

    odfermentowało do 3,5*

    #40 HSP

    odfermentowało do 2,5*

    rozlew 23.05.2010

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.
    10 kg jogurtu się w nich mieściło swego czasu

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie - w takich po jogurtach ...
    Albo to byłe wielgachne jogurty, albo macie strasznie dużo przelewania.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?
    Nie - w takich po jogurtach pozyskanych drogą darowizny od kolegi Mareksa - dzięki raz jeszcze Mamy też ok. 20 litrowe zakupione dawno temu - także różnorodność rozmiarów pełna
    Last edited by Maggyk; 13-04-2010, 20:15.

    Leave a comment:


  • Seta
    replied
    Te olbrzymie ilości 8-9l robicie w standardowych fermentatorach 30l?

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎