Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
    kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
    Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.

    Zasyp jest gotowy
    5kg słód pale ale clear choice z crispa
    1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
    2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).

    Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere

    Click image for larger version

Name:	20220407_221940.jpg
Views:	195
Size:	53,3 KB
ID:	2324859

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.

    W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.

    Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own



    Click image for larger version

Name:	242023007_10159803044084885_1144095082268424503_n.jpg
Views:	238
Size:	50,8 KB
ID:	2320754

    Leave a comment:


  • Kazimierz_W
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Mnie za chwilę minie dekada, przy Was to niedługo, ale za to przetestowałem dzielnie dużo Waszych receptur z CP

    Leave a comment:


  • yavo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    Pięknie, brawo! A efekty i tak widać w Waszych recepturach na CP!

    Leave a comment:


  • Ahumba
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
    To ja przy Was młodzian. W tym roku dopiero 14 lat. A dziś u mnie drożdże zaczęły walkę z WEIZENBOCKIEM (17 BLg)

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    u mnie minęło 16lat

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Buuum...

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Z tej właśnie okazji dziś się napiję
    Za Wasze zdrowie oczywiście

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    Dzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.

    Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
    I tak minęło 15 lat

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
    Bardzo ciekawy smak, bardziej miodowo-winny, coś a'la lekkie porto.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    #33 Misz Masz 12 BLG
    0,6 ciemny WES
    3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
    0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
    skórka obtarta z 1 cytryny

    Chmielenie:
    Marynka 13 g 60 min
    Lubelski 13 g 10 min przed końcem

    Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.
    Chomiki z nas. Właśnie piję to piwo
    Last edited by Maggyk; 27-10-2019, 20:37.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
    Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.

    W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
    Monachijski jasny 2,65
    Monachijski Ciemny 1,7

    zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
    mash out

    gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
    Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut

    drożdże Danstar Notthingham

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Temat zarósł nam mchem, czas go wyciągnąć z otchłani. Sezon rozpoczął Artur tydzień temu warząc Vienna Ale 13 BLG.
    A dzisiaj w garze Witbier.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎