W sobotę uwarzy się w szwajneryjku
kwik quick kveik pale ale. Prosty szybki chmielony pejl ejl
Trochę przybija brak czasu no i w ogóle wstyd - pierwsze zacieranie w tym roku. Kilka ekstraktowych tylko.
Zasyp jest gotowy
5kg słód pale ale clear choice z crispa
1kg słód pale ale clear choice extra z crispa
2kg słód do destylacji (takie moje zwichnięcie, fajnie uwypukla chmielenie).
Chmielenie się układa. Ahtanum, Cascade, cashmere
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Mało się pisze, bo mało czasu, ale coś tam się warzy, więc coś się dzieje w Świńskim Ryjku.
W tym sezonie letnim kilka piw z owocami od sąsiada powstało - z czerwoną porzeczką, wiśnią i czereśnią. Obecnie ciągle jeszcze na fermentacji.
Za wielką wodą ktoś dostrzegł etykietkę Świńskiego Ryjka i trafiła do głosowania na nagrodę czytelników Brew Your Own
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziCholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Leave a comment:
-
-
Cholercia... jutro i nam strzeli 16 lat w garach.... choć w tym roku mało warzenia...
Leave a comment:
-
-
Z tej właśnie okazji dziś się napiję
Za Wasze zdrowie oczywiście
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziDzisiaj moi mili rozpoczęliśmy z Maggykiem mieszanie w garach Po długich przygotowaniach i mozolnej akcji kompletowania sprzętu i surowców dzisiaj nastąpiło to co stać się musiało.
Warka nr #1 - jeszcze bez nazwy (bo nie wiadomo czy będzie co nazywać ). Żeby nie nudziło nam się przy pierwszej warce rozpoczęliśmy od zacierania dekokcyjnego. W planie było nieco mocniejsze piwko w stylu opolskim
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
Leave a comment:
-
-
Dwunasteczka a czas się z nią łagodnie obszedł. Z ciemniakami+dodatki tak bywa, że ciekawie się zmieniają.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi#33 Misz Masz 12 BLG
0,6 ciemny WES
3 litry brzeczki po IPA ok. 1 BLG
0, 139 l miodu gryczanego ( w poprzednich warkach też był gryczany)
skórka obtarta z 1 cytryny
Chmielenie:
Marynka 13 g 60 min
Lubelski 13 g 10 min przed końcem
Misz Maszu wyszło ok. 6 litrów - sama jestem ciekawa co z tego wyjdzie. Zakończono 2 minuty przed 24.00.Last edited by Maggyk; 27-10-2019, 20:37.
Leave a comment:
-
-
Z uwagi na to, że z chmielenia na zimno West Coast Ipa zostało sporo chmielin postanowiliśmy je zamrozić i wykorzystać w późniejszym czasie. I tak też się stało w piątek, do tego poszły dwa brewkity Belgian Ambiorix i Belgian Abbey, drożdże Lallemand LalBrew New England American East Coast Ale Yeast 11 g.
Do pojemnika fermentacyjnego wrzuciłam kostki chmielowe i zalałam rozrobionymi w gorącej wodzie brewkitami. Przetrzymałam prze 30 minut i odfiltrowałam przez filtrator z oplotu, ostudziłam, zadałam drożdżami. Wyszło 20 litrów 11 BLG.
W sobotę uwarzyłam zaś Monachijskiego Ale 12 BLG:
Monachijski jasny 2,65
Monachijski Ciemny 1,7
zacieranie 1h 30 min w 70-69 st C
mash out
gotowanie 60 min Perle 2019 szyszka 50 g
Iunga PL szyszka na whirlpool w 95 st C, przez ok. 20 minut
drożdże Danstar Notthingham
Leave a comment:
-
Leave a comment: