W sumie to wychodzi średnio jedno warzenie na dwa tygodnie, ale notatki ostatnio częściej w formie papierowej
W drugi dzień Świąt poszły w garki dwie lekkie Red IPY 14*. Słód Maris Otter z Crisp, i słód Red Active z Vikinga w zasypie (5:4)
Zacieranie na lenia.
Chmielenie
50' 25g East Kent Goldings,
10' 25g EKG
whirlpool 25g Cascade US
na cichą ma iść
- 50g Nelson Sauvin NZ
- 50g Centennial US
- 25g Cascade US
różne wersje polegają na tym że baza ta sama, ale chmielenie #1 to granulat a #2 analogiczna szyszka.
zadane drożdżami k97 fermentis
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.
Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.
#1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
#2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE
#3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
#4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US
#5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US
każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.
Leave a comment:
-
-
8/2018 Doppelbock 20 BLG 20 litrów
Słód monachijski 3,3 kg
Słód wiedeński 3,3 kg
Słód Special X 0,35 kg
Spalt Spalter, granulat, 50 g
62 st - 35 min
72 st C - 25 min
mash out
Chmielenie 90 min
50 g Spalta na 60 min
gęstwa z Pilsa niemieckiego
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszka
wyszło ok. 6l. 32*BLG.
Leave a comment:
-
-
5/2018 AIPA szyszka - warzone 11.02.2018
Pale Ale Zero 10,2 kg
Monachijski Jasny 1,2
Pale Cookie 0,4
Karmelowy Pszeniczny 0,2 kg
Zacieranie 67 st C
Mash Out
Chmielenie 60
60 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki
30 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki, Cascade US 2016 - 50 g szyszki
15 - Cascade US 2016 - 50 g szyszki
Plus chmielenie na zimno 3 dni:
pojemnik 2016:
Chinook US 2016 50 g
Citra US 2016 - 50 g
pojemnik 2017
Chinook US 2017 50 g
Citra US 2017 - 50 g
Drożdże K-97, podobnoż świetne do amerykańskich ale.
6/2018 RIS - warzony 18,02,2018, gęstwa FM 13Last edited by Maggyk; 20-02-2018, 09:26.
Leave a comment:
-
-
U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
3/2018 Old Ale 20-01-2018
4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
Plan na weekend: AIPA szyszkaLast edited by Maggyk; 09-02-2018, 09:26.
Leave a comment:
-
-
23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
______________
2018
Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział
Słód pilzneński 2,4 kg
Słód monachijski 5,8 kg
Słód karmelowy jasny 0,4 kg
Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
Słód melanoidynowy 0,4 kg
Chmiel Perle, granulat, 100 g
62 st C - 20 min
72 st C - 50 min
Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia
1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13Last edited by Maggyk; 09-01-2018, 12:40.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi[B]
21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
54 st C 10 min
68-63 st C do negatywnej
Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
Chmielenie 60 min
60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka
Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni
Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.Last edited by Maggyk; 04-09-2017, 09:45.
Leave a comment:
-
-
20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
Pilzneński Soufflet 4 kg
Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
Płatki owsiane 0,8 kg
Cara Gold 13017 Crisp 0,5
64-62 st C 40 min
67-65 st C 30 min
Chmielenie
160 g Centennial 2015
na zimno:
a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega
FM 55 oba
42 litry na fermentacji
21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
54 st C 10 min
68-63 st C do negatywnej
Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
Leave a comment:
-
-
Z winem to wiem, że przestrzeganie czystości i dezynfekowania aż tak jak przy piwie nie jest konieczne, może dlatego, że więcej tam alkoholu, ale czy z piwem? Mi jak na razie nic nie skwaśniało, no lambik ma być kwaśny więc może? Ja piw owocowych też nigdy jeszcze nie robiłem.Last edited by Rycho_128; 26-07-2017, 13:40.
Leave a comment:
-
Leave a comment: