Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • ART
    replied
    W sumie to wychodzi średnio jedno warzenie na dwa tygodnie, ale notatki ostatnio częściej w formie papierowej

    W drugi dzień Świąt poszły w garki dwie lekkie Red IPY 14*. Słód Maris Otter z Crisp, i słód Red Active z Vikinga w zasypie (5:4)

    Zacieranie na lenia.

    Chmielenie
    50' 25g East Kent Goldings,
    10' 25g EKG
    whirlpool 25g Cascade US

    na cichą ma iść
    - 50g Nelson Sauvin NZ
    - 50g Centennial US
    - 25g Cascade US

    różne wersje polegają na tym że baza ta sama, ale chmielenie #1 to granulat a #2 analogiczna szyszka.

    zadane drożdżami k97 fermentis

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Zestaw 5x Session IPA pod kryptonimem HopSrajtek, takie proste piwa na lato z chmieleniem na zimno.

    Wziąłem na warsztat Wyeasty które właściwie miały iść na przemiał z datą produkcji sprzed 2 lat (ok. 2016 02), ale 4 z 5 paczek napuchły wzorowo po 3-4 dniach i poszły do napowietrzonej brzeczki na bazie niedocenionych brewkitów Black Rock - w tym przypadku Mai Bock chmielony Wakatu. Czyli puszka plus 12,5 l wody i mamy porcje po ok. 14l litrów 9*BLG.

    #1 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3056 Bavarian Wheat Blend + Cluster US
    #2 Black Rock Mai Bock + Wyeast 3942 Belgian Wheat + Callista DE

    #3 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1332 Northwest Ale + Jarrylo US
    #4 Black Rock Mai Bock + Wyeast 1388 Belgian Strong Ale + Pekko US

    #5 Black Rock Mai Bock + Danstar Nottingham + Summit US

    każdy z chmieli po 100g do fermentora na cichą - wstawione do chłodni na 5 dni.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    8/2018 Doppelbock 20 BLG 20 litrów
    Słód monachijski 3,3 kg
    Słód wiedeński 3,3 kg
    Słód Special X 0,35 kg
    Spalt Spalter, granulat, 50 g

    62 st - 35 min
    72 st C - 25 min
    mash out

    Chmielenie 90 min
    50 g Spalta na 60 min

    gęstwa z Pilsa niemieckiego

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    7/2018 11-03-2018 Pils niemiecki

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
    Plan na weekend: AIPA szyszka
    A z 10 litrów tego porteru powstała też wersja wymrażana korzystając z ostatnich mrozów i takiego polypina

    wyszło ok. 6l. 32*BLG.

    Leave a comment:


  • jacekwerner
    replied
    Lud pragnie fruciaka i milkszejka

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    5/2018 AIPA szyszka - warzone 11.02.2018
    Pale Ale Zero 10,2 kg
    Monachijski Jasny 1,2
    Pale Cookie 0,4
    Karmelowy Pszeniczny 0,2 kg

    Zacieranie 67 st C
    Mash Out

    Chmielenie 60
    60 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki
    30 - Centennial US 2016 - 50 g szyszki, Cascade US 2016 - 50 g szyszki
    15 - Cascade US 2016 - 50 g szyszki

    Plus chmielenie na zimno 3 dni:
    pojemnik 2016:
    Chinook US 2016 50 g
    Citra US 2016 - 50 g
    pojemnik 2017
    Chinook US 2017 50 g
    Citra US 2017 - 50 g

    Drożdże K-97, podobnoż świetne do amerykańskich ale.

    6/2018 RIS - warzony 18,02,2018, gęstwa FM 13
    Last edited by Maggyk; 20-02-2018, 09:26.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    U znowu zaległości, a dziś tworzę recepturę na weekendową AIPĘ.
    3/2018 Old Ale 20-01-2018
    4/2018 Porter Warszawski 21.01.2018 - gęstwa z W34/70 po monachijskim ciemnym
    Plan na weekend: AIPA szyszka
    Last edited by Maggyk; 09-02-2018, 09:26.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    23/2017 Coś jakby Milkshake IPA z ekstraktów
    ______________
    2018


    Warzenie w piątek wg receptury Munich Dunkel, z tymże 23 litry zadane dolniakami i 22,5 litra zadane górniakami, stąd podział

    Słód pilzneński 2,4 kg
    Słód monachijski 5,8 kg
    Słód karmelowy jasny 0,4 kg
    Słód karmelowy ciemny 0,4 kg
    Słód melanoidynowy 0,4 kg
    Chmiel Perle, granulat, 100 g

    62 st C - 20 min
    72 st C - 50 min

    Chmielenie: 60 min, w tym 50 g wsypano na początku, 50 g 5 minut przed końcem chmielenia

    1/2018 Munich Dunkel 13 BLg W34/70
    2/2018 Dark Ale 12,5 BLG FM13
    Last edited by Maggyk; 09-01-2018, 12:40.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
    [B]
    21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
    54 st C 10 min
    68-63 st C do negatywnej

    Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
    Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co
    Tyłek mi wymarzł, że nie ma to tamto. 14 stopni i deszcz, a dzień wcześniej było 34.
    Chmielenie 60 min
    60 min - 100 g Grudzicki Goldings 2016 szyszka
    15 min - 95,6 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka

    Do 25 litrów 14 BLG pójdzie na cichą:
    100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 7 dni
    100 g Grudzicki Goldings 2017 szyszka 2 dni

    Do drugiej "połowy" ok. 25 litrów 12 BLG Art doda winogrono z naszego ogrodu wg własnego widzimisię.
    Last edited by Maggyk; 04-09-2017, 09:45.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    20/2017 Norteast IPA 15,3 BLG 30.09.2017
    Pilzneński Soufflet 4 kg
    Pale Ale Maris Otter Crisp 5 kg
    Płatki owsiane 0,8 kg
    Cara Gold 13017 Crisp 0,5

    64-62 st C 40 min
    67-65 st C 30 min

    Chmielenie
    160 g Centennial 2015
    na zimno:
    a) 100 g Cashmere 2016 + 100 g Centennial 2015 7 dni
    b) 150 g Waimea 2015 7 dni + Nelson Sauvin 50 g szyszka do pepsikega

    FM 55 oba
    42 litry na fermentacji

    21/2017 Goldings IPA/Goldings Winogrono Ale
    54 st C 10 min
    68-63 st C do negatywnej

    Chmielenie - póki co szyszka Goldingsa się zbiera z krzaka
    Potem podział na 2 fermentory i do jednego pójdzie winogrono, tez z krzaka, a co

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    19/2017 Mild

    Właśnie kończę chmielenie.

    Fruit Ale będzie butelkowany w ten weekend, Kriek sobie jeszcze poczeka.
    Na przyszły tydzień duże plany: po pierwsze Vermont IPA na Opolskie Konfrontacje Piwowarskie, po drugie jakiś ale na mokrej szyszce Goldingsa.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    18/2017 Fruit Ale

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Mąż się uparł i przelaliśmy jednak wrzątkiem. W rezultacie poszło pewnie 3,5 kg wiśni, w tym 0,5 z pestkami. Teraz tylko czekać...
    Last edited by Maggyk; 27-07-2017, 20:27.

    Leave a comment:


  • Rycho_128
    replied
    Z winem to wiem, że przestrzeganie czystości i dezynfekowania aż tak jak przy piwie nie jest konieczne, może dlatego, że więcej tam alkoholu, ale czy z piwem? Mi jak na razie nic nie skwaśniało, no lambik ma być kwaśny więc może? Ja piw owocowych też nigdy jeszcze nie robiłem.
    Last edited by Rycho_128; 26-07-2017, 13:40.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎