Przepis to dużo powiedziane - klienci CePu nie uwarzyli, to dlaczego ma iść na zmarnowanie
- brewkity BrewFerm Kriek + BrewFerm Framboos rozcieńczone do ok 14*P
fermentowane w ok. 21-22*C na
Philly Sour z Lallemanda
Tu jak przebiegała fermentacja zanotowane przez
drożdże były zadane w piątek, widać że po długim lagu dopiero ruszyły we wtorek i odfermentowały tylko do 12*P
potem znowu fermenatcja jakby ustała na jakieś 3 dni i znowu aktywnie ruszyła i dofermentowały resztę. Potem poszło na schłodzenie tarasem do 6*C i poszło do beczki
smakowo jest czyste, kwaśność fajna, więc obawy o wpływ długiego laga na smak się rozwiały
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Browar domowy - Cztery Gwiazdki / Świński Ryjek: Art, Maggyk & przyjaciele
Collapse
X
-
Nie mam curki, więc nie jest hora - dajta przepis na ejlika, może pyknę takiegoż
Leave a comment:
-
-
Co by nie mieszać dwóch systemów walutowych kolejne wpisy sobie porobię jako SwinskiRyjek
Korekta zapisków - start jednak był z 17,5* BLG (wcześniejszy pomiar był w gorącej brzeczce, a ten zwykle bywa zawyżony). Wczoraj (po 7 dniach fermentacji) dodana kolejna porcja stężonej brzeczki z ekstraktów (po 4l powyżej 35*P) przez co ekstrakt ogólny wzrósł o ok 7BLG. Fermentacja wznowiła się.
Obok tego powstała też kolejna warka - kwaśny wiśniowo-malinowy ejlik / cherry-raspberry ale
fermentacja na drożdżach Philly Sour z Centrum Piwowarstwa
Brettanomyces, winne, do miodów, cydrów Drożdże Lallemand WildBrew™ Philly Sour 11 g Wyjątkowy szczep Lachancea wyselekcjonowany we współpracy z University of the Sciences w Filadelfii. Produkują umiarkowane ilości kwasu mlekowego, nadają piwom kwaśnych aromatów: czerwonego jabłka, ,
Leave a comment:
-
-
Znowu styczeń, znowu wymrażanki Najpierw z ekstraktów zrobiły się 2 fermentory ciemnej 19*.
Za chwil kilka jest w planie
dodatkowego ekstraktu dolanie
żeby trafił na rozruszane drożdże by dobić w ten sposób do teoretycznych 24-26*P.
Pewnie mróz na dworze zelżeje jak skończy się fermentacja
Leave a comment:
-
-
Partia rządząca (spodobało mi się to określenie ) - uznała że trzeba zużyć nagromadzone ekstrakty i robić wymrażanki. No i powstało tego jakieś 70l o ballingu 22-24 które to teraz już w 2/6 zostało wymrożone 3 część siedzi obecnie w zamrażarce i czeka na swoją kolej do zlewania. część 1/2/3 dochmieliliśmy chmielem Zappa a 4/5/6 będzie z Iungą.
Do rozlewu idzie roztwór cukrowy 4-5g/l plus łyżka gęstwy Lutra Kveików.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Antyk czerwonoporzeczkowy z lipca 2021 trafił na rozlew po 555 dniach fermentacji, nie miałem cierpliwości czekać jeszcze 111 dni
Jest nieźle! Nic nie urosło ani na górze ani na dole. Smakowo porzeczka wyśmienicie zauważalna. Kwasek istotny ale nie przegięty.
Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spaprał - nie zamontowałem filtratora na kran i parę owoców porzeczki utrudniło mi rozlew i trafiły do butelek. Człek ciągle się uczy.Last edited by ART; 08-01-2023, 12:40.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
A propos brewbrain float przy okazji fermentacji np. porteru wykresik wyglada tak
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
50g Tango na whirlpoolu w 80*C nie dało zadowalających efektów, to znaczy dało ledwie wyczuwalny aromat. Albo temp była za wysoka i jakiś hopstand w 60*C byłby lepszy, albo po prostu trudno przekazać z niego do ciepłej brzeczki te aromaty które w sobie posiada. Ale padła decyzja o walnięciu 50g do beczki i tam już po kilku dniach zaczęło się nieźle dziać. OjciecWerner pytał czy nie dodawaliśmy przypadkiem Mosaica.
-
👍 1
Leave a comment:
-
-
Żonie smakuje i pachnie, a mi nie; oprócz grzybów czuję jeszcze białe winogrono, dobre i to
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedziHaha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.
Leave a comment:
-
-
Haha, robiłem kveika na hallertau tango - z tego co kojarzę, wyszedł delikatny, ale chyba grzybami mi pachnie. Dam znać.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo Wyświetlenie odpowiedziGenialna zabawka! Dajcie znać, jak się sprawuje.
Warzyliśmy ostatnio takie lekkie piwko, warka 20l. No i wyszła rutynka z worka. Miało być szybko i lekko a było długo i boleśnie.
Zasyp ok. 3kg w 9l wody w garze 50l to nie był dobry pomysł. Temp. źle się rozkładała w zacierze. Miało być na lenia z 72*c w godzinkę a tu zacieranie ze 3h walki z ciągłym podrzewaniem i niewygodnym mieszaniem nad filtratorem. Potem wysładzanie skończyło się przerzuceniem młóta do starej poczciwej kadzi filtracyjnej, bo za małe złoże się robiło w dużym garze.
Chmielenie whirlpoolowe z hallertau Tango
zrobiłem nie wiedzieć po co z zamontowanym flitratorem, przez co chmieliny go skutecznie oblepiły i nie uformowały stożka po zamieszaniu, więc i ten temat nie poszedł zgodnie z oczekiwaniem.
Katorga.
no ale piwo uwarzone, schłodzone do 29*c napowietrzone i zadane suchymi lutra kveikami przed północą
Górna fermentacja Drożdże Omega Dry Lutra Kveik 11 g Drożdże o niespotykanie czystym profilu, polecane do szerokiej gamy piw. Szeroki zakres temperatur fermentacji, wysoka tolerancja na alkohol i szybka fermentacja są powodem ich niezwykłej popularności. Przefermentują odświeżającego ps
rano piana jak ta lala, podjęły pracę ze 2 godz. po zadaniu.
Pewnie piwo wyjdzie fajne, ale nie będzie za bardzo możliwe do odtworzenia...
Leave a comment:
-
-
Dzisiaj psim swędem ;0 udało się zaplanować warzenie. Warzymy z zacieraniem klona Raptora z czeskiego Pivovar Matuska. Browar udostępnił swoją recepturę
Z pewnych nowości w naszym sprzęcie skorzystamy przy chmieleniu podczas fermentacji burzliwej - do sprzętu browaru Świński Ryjek dołączył BrewBrain Float do pomiaru blg i temperatury w fermentorze.Last edited by ART; 07-08-2022, 17:34.
-
👍 1
Leave a comment:
-
Leave a comment: