OK,dzięki za wszelkie informacje...piwko w czwartek wieczorem zostanie przelane do baniaczka na cichą fermentacje....i zosatnie tam 2 tygodnie....bo akurat wyjeżdzam i dpiero za 2 tyg wróce...
Dzięki i pozdrawiam
Daniel
Moje pierwsze piwo...
Collapse
X
-
Ot ciekawostkaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTak, pszenice, jak na złość, klarują się chyba najlepiej ze wszystkich domowców
Mi żaden pszeniczniak nigdy, ale to nigdy sie jeszcze nie sklarował
Leave a comment:
-
Tak, pszenice, jak na złość, klarują się chyba najlepiej ze wszystkich domowcówPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuMoje pszeniczniaki, po kilku tygodniach stania w butelkach, wszystkie co do jednego były "kristallklar".
Ale wystarczy przewrócic butelkę do góry dnem (przed otwarciem
) i się drożdże wzbiją z dna i mamy mętniaka.
Pszenicę nawet jak dasz na cichą, to zawsze trochę drożdży w płynie zostanie, więc się nie martw, że Ci się weizen wyklaruje na amen
Leave a comment:
-
Najprostsza zasada przy piwach górnej fermentacji - tydzień fermentacji burzliwej i tydzień fermentacji cichej, nie potrzeba wtedy ballingometru, odfermentowanie jest prawidłowe, butelki nie grożą wybuchem, a sklarowanie nie jest stuprocentowe. Fermentację cichą bez bólu można wydłużyć do dwóch tygodni.
Najprostszym sposobem rozpoznania, kiedy kończy się fermentacja burzliwa, jest obserwowanie bąbelkowania w rurce fermentacyjnej, przy szczelnie zamkniętym fermentorze. Jak przestanie bulkać, to znaczy, że fermentacja się skończyła. I wcale nie trzeba do tego mieszać ballingometru.
Takiego bajeranckiego zmętnienia, jak w przemysłowych pszeniczniakach, w domu raczej nie otrzymasz. Do piw pszenicznych przy butelkowaniu dodaje się drożdży dolnej fermentacji, specjalnych odmian o bardzo słabej flokulacji. Moje pszeniczniaki, po kilku tygodniach stania w butelkach, wszystkie co do jednego były "kristallklar".Leave a comment:
-
Bez balingometru musisz czekać aż piana całkowicie opadnie i drożdże nie będą dawać żadnych sygnałów, że jeszcze pracują (np. syczenie), a dla pewności mógłbyś zlać na cichą.Leave a comment:
-
A więc teraz sprawdziłem temperature i piwko fermentuje w temp 23C...
Tak,to jest piwo zacierane....
Jeżeli chodzi o wartość Blg-jest problem ponieważ nie mam baligtometru(tak to się chyba nazywa)...więc jak innaczej sprawdzić kiedy fermentacja sie skończy?
I jeszcze jedno pytanie...no bo to piwo sprzedawane w niemczech jest nie filtrowane...czy to nzaczy że nie było poddane fermentacji cichej???No bo jeżłei dobrze zrozumiałem to fermentacja cicha służy przede wszystkim do sklarowania piwa....czy sie może mylę albo cosik niedoczytałem?
i dobrze że napisałeś o tym że butelki mogłoby rozsadzić...bo o tym nie pomyślałem;-)
Pozdrawiam
DanielLeave a comment:
-
To jest warka zacierana? Jakoś mi to umknęło w Twoim poście.
Słuchaj. Jeśli Blg sie zatrzyma, to znaczy że fermentacja sie zatrzymała. Jeśli masz sprzęt i warunki to zlej na cichą a potem butelkuj.
Informacje opisujące czasoprzestrzeń (3-4 dni) w procesach biologicznych są zawsze obarczone pewnym błędem
Nie bierz ich tak do serca
3maj sie, będzie dobrze
Leave a comment:
-
Po czterech dniach butelkować?
Kurcze, to chyba tylko w butelki przeciwpancerne
W jakiej temp. fermentujesz?
Skoro robisz pszeniczniaka, może rzeczywiście nie zależy Ci na klarowności piwa,
ale jednak cicha fermentacja nie zaszkodziłabyLeave a comment:
-
Przede wszystkim to trzeba poczekać aż fermentacja ustanie, bo ci te butle rozsadzi. Najlepiej sprawdzić czy to już koniec areometrem. Po za tym nie zgrzeszyłbyś jakbyś dał młode piwo na kilka dni na cichą.Leave a comment:
-
Czemu za wcześnie?W recepturze pisze że po 3-4dniach fermentacji burzliwej należy zabutelkowa?Lepiej będzie jak je dłużej przetrzymam?Za informacje z góry dziękujęLeave a comment:
-
Dość szybko chcesz rozlać do butelek to premierowe piwko.
A co do Twojego pytania to odpowie na nie w pierwszej kolejności osoba, która jako pierwsza go spróbuje. Wcześniej raczej nie uzyskasz konkretnej odpowiedzi.Leave a comment:
-
Moje pierwsze piwo...
Tak tak...myśl o warzeniu piwa chodziła za mną dobre kilka miesięcy...aż w końcu zamówiłem surowce i wczoraj przed południem ruszyła produkcja...
Po kilku(kilkunastu) godzinach spędzonych przed komputerem i przeczytaniu wielu stron polskich jak i niemieckich o warzeniu piwa zdecydowałem się na niemieckie dunkles hefeweizenbier....
Przepis wzięty z browamatora tylko drożdże dałem zwykłe do górnej fermentacji...mam nadzieje że to nie zmieni drstaycznie smaku...albo ściślej mówiąc że będzie pitne;-)
Ogólnie piwo wyszło ciemne...tak ciemne że żadne kupne piwo nie było tak ciemne...i pachnie że...wow...ale każdy kto warzył piwo zna przecież doskonale ten zapach...ale dla mnie to nowość...
Drożdze dodałem koło godz. 17....o godz 22 była jeszcze cisza...ale za to o godz 24 pojawił się u mnie uśmiech od ucha do ucha-oto pojawiła się piana..a dziś rano...piany a piany;-)
Za 2 dni zacznie sie butelkowanie...a póxniej 4-6 tygodni katorgi....bo w końcu sam nie wiem jaki będzie efekt...wiem jak smakuje piwo hefeweizen ale ważniejsze w tym momencie jest fakt....
...jak będzie smakować mój pierwszy browar????
I oto tym pytaniem kończe mojego posta
Pozdrawiam wszystkich pijących piwo;-)
Daniel
PS I tych co nie piją też bo sie jeszcze obrażą
Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
W sobotę, 25 stycznia od godz. 11:00 liberecki Azyl Pivni Bar zaprasza na 11. IPA Festivalek.
Byłem na dwóch edycjach i ze dwa razy bez okazji - zawsze było klimatycznie i piwnie smacznie.
Zapowiadają serwowanie ponad 130 różnej maści IP na trzech piętrach lokalu....-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Na północno-wschodnich rubieżach województwa zachodniopomorskiego, w znanej nadmorskiej miejscowości Jarosławiec, od niespełna roku działa nowy browar restauracyjny.
Browar znajduje się w ekskluzywnym hotelu Król Plaza.
Król Plaza to stale rozbudowywany zespół hoteli i apartamentów w...-
Channel: Zachodniopomorskie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
13 lutego 2024 roku o godz. 18:00 w Resursie Obywatelskiej w Radomiu odbędzie się prezentacja na temat Browaru J. Saskiego. W ramach retrospotkania zostanie przybliżona historia browaru przy ul. Limanowskiego. Będzie również obecny Jarosław Kołsut, który opowie o reaktywacji browaru w 2024...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-02-01, 15:04 -
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: