Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Smoczy Kącik - WARZY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Smoczy Kącik - WARZY

    Po długich i burzliwych dyskusjach Browarek otrzymał nazwę, a że w pobliżu jest jeszcze Smocza Jama będzie gadzinie raźniej.

    Trochę historii:
    Warka 4 - Kożlak Ciemny, z Browamatora
    na S-23 wyszło 17 l Blg 16
    dekokcyjnie zacieranie 2,45 godz.
    po cichej spadło do 4,5 leży w butelkach i dojrzewa.

    Oczywiście spróbowałem wyszło takie jak lubię i lepsze od Pilsa z warki 3.

    Warka V (MINI) - Miód chmielony

    1,2 kg Miodu
    6,5 l miodu
    Marynka 20g
    jagody jałowca 6g
    drożdże S-23 (odzysk warka 4)

    wyszło 4,5l Blg 19
    zamiast na cichą poszło do butelek Blg 6,5 Alc. około 7%
    Dla mnie rewelacja (dla żony też) idealnie klarowne, dobrze nagazowane, słodkawe ale nie dojrzało (nie zdążyło).
    Ostatnia buteleczka trafiła do MARUSI

    Warka VI i VIa

    Miało być a'la Grodziskie na upały

    VI -

    2,5 kg wędzony
    2 kg pszeniczy
    0,2 kg karmelowy jasny

    zacieranie 30' -38 stopni, 20' - 50st., 30' - 70st, 30' - 75st.
    poszło do filtrowania i .................................................. ................................................
    problem z filtrowaniem przeleciało z 5 l i koniec, a że było już późno to miałem dokończyć w dniu następnym.
    I tu niespodzianka po 7 godzinach nic a po następnych 6 piękana 15 cm piana w filtratorze,
    i KIBEL a właściwie kompost (mrówki były przeszczęśliwe)

    WARKA VIa - to samo tylko zamiast pszenicznego do gotowania ekstrat pszeniczny WES 1,2 kg
    + drożdże S-33
    tu wszystko poszło bez problemów dodane do gotowania (90') również 5l filtratu z Warki VI i chmiel marynka :25g w 0' i 25g w 60'
    Blg 10 20,5 litra po przelaniu na cichą Blg 4.
    Poszło w butelki z 200g glukozy.
    Jeszcze nie próbowałem co wyszło !!!

    WARKA VII GRILOWA do szybkiego spożycia)

    3kg ekstraktu WES n-05 (ku mojemu zaskoczeniu ciemny)
    drożdże z warki VIa ruszyły po 3 godzinach z kopyta.
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

  • #2
    Oczywiście w WARCE V 6,5 litra WODY oczywiście źródlanej
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment


    • #3
      13h czekałeś aż się przefiltruje?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment


      • #4
        Nie chciało się wcale filtrować, mimo merdania łyżką i innych dostępnych w domu metod, z zastraszaniem włącznie. Podejrzewam że przesadziłem z ześrutowaniem pszenicy, ale już znalazłem współsponsora na śrutownik, i pomysł na inny filtr i mam nadzieję że to się więcej nie powtórzy
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment


        • #5
          Warka VIa po pierwszej próbie organoleptycznej.
          Bardzo zadowalający smak, mętna jak wszystko z pszenicą po tygodniu dobrze nagazowana i w miarę trwała drobno pęcherzykowa piana.

          Warka VII na cichej

          Warka VIII MIODOWE JUBILEUSZOWE (dziś kończę 40 - stkę)
          3,6 kg ekstaktu chmielonego WES
          1,2 kg miodu

          miód odszumiony , zmieszany z ekstraktem zagotowane.
          wyszło 27l Blg 15,2
          ostudzone nową skonstruowaną własnoręcznie (pomysł forumowy) chłodnicą
          zaprawione S - 33
          Po 3 godzinkach pojawiła się piana
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie chciało się wcale filtrować, mimo merdania łyżką i innych dostępnych w domu metod, z zastraszaniem włącznie. Podejrzewam że przesadziłem z ześrutowaniem pszenicy, ale już znalazłem współsponsora na śrutownik, i pomysł na inny filtr i mam nadzieję że to się więcej nie powtórzy
            Czyli masz filtrator wiaderko z dziurkami? A podbicie zrobiłeś?

            No i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment


            • #7
              Jeżeli podbiciem jest łuska z jączmienia i odczekanie 30 min. to tak, i oczywiście wiaderko z dziurkami , ale mam już plan na inny mam nadzieję lepszy zanurzeniowy filtr.

              A za życzenia oczywiście dziękuję
              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
              Beniamin Franklin

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                Jeżeli podbiciem jest łuska z jączmienia i odczekanie 30 min. to tak
                Nie jest, podbicie to wlanie wody do kadzi filtracyjnej tak aby wyszła przez dziurki.

                Jeżeli tego nie zrobiłeś, to dlatego miałeś problemy z filtrowaniem.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment


                • #9
                  Woda też była miała około 80 stopni
                  Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                  Beniamin Franklin

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika macas Wyświetlenie odpowiedzi
                    Woda też była miała około 80 stopni

                    Ale wlałeś ją przed przelaniem zacieru?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment


                    • #11
                      oczywiście !!! w takiej kolejności

                      1 wiadro z kranikiem do tego woda (80 st.)
                      2 wiadro z dziurkami
                      3 gęsta brzeczka
                      4 to co zostało (delikatnie aby nie zamieszać)
                      5 30 min przerwy

                      to nie była pierwsza moja "zacierka"
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

                      Comment


                      • #12
                        wariacje z WES owym ekstraktem cd.

                        Warka 9

                        1,5 kg ekstraktu chmielonego WES
                        0,045 kg siekanego imbiru

                        gotowane 30 min.

                        pachnie ładnie ciekawe jak będzie smakować.

                        następne będzie ze sliwkami
                        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                        Beniamin Franklin

                        Comment


                        • #13
                          Imbiru starego- 45g.
                          Trocha mało. Ja dałem na coś ponad 120 g i wyraźnie wyczuwalne. Ale zupełnie coś innego niżeli piwo Gingers (tam jakiś sztuczny aromat chyba jest).
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Imbiru starego- 45g.
                            Trocha mało. Ja dałem na coś ponad 120 g i wyraźnie wyczuwalne. Ale zupełnie coś innego niżeli piwo Gingers (tam jakiś sztuczny aromat chyba jest).

                            Tak, ale ja zrobiłem tylko 10l -wą warkę.
                            Czytałem, że na 20l daje się około 90g .
                            zobaczymy jakie wyjdzie dam znać
                            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                            Beniamin Franklin

                            Comment


                            • #15
                              nowy sprzęt

                              Dziś znaczy 29.05 drugie podejście do Grodzisza i przy okazji sprawdzenie nowego sprzętu, w który wzbogacił sie browarek znaczy śrutownik, filtr zanurzeniowy i lodówkę turystyczną
                              Do akcji przystąpili :
                              1-słód wędzony 1,5 kg
                              2-słód pszeniczny 1 kg
                              3- słód zakwaszający0,03 (skład wg. MAPAJAK)

                              * akcja: woda temp. 55 do tego słód zamknięte w lodówce 20 min.
                              * dodano 3l wrzątku + 1l temp. 68 stopni 30 min
                              * dodano 4l wrzątku temp. 72 s. 30 min

                              filtr do lodówki filtracja z wysładzaniem około 17 l poszło do gotowania z chmielem lubelskim
                              30g granulat 90' 20g 45'

                              właśnie się gotuje, filtr się spisał - pomysł zaczerpnięty od KUBY I JAGODY
                              Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                              Beniamin Franklin

                              Comment

                              Working...
                              X