Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Smoczy Kącik - WARZY

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    #176 z MANGO, albo za mało albo mango ma mało "agresywny" smak
    lekko mdławe ale BLG było około 10,5 to i na wiele nie liczyłem
    #177 INDIANIN lekko cierpkie od aronii, i rewelacyjnie różowo - rude.

    #178 wstawiona lekko zwiększony zasyp
    Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
    Beniamin Franklin

    Comment


    • #77
      Zainteresowałem się miodem chmielonym i dlatego mam do kolegi kilka pytań :
      - czy należy przeprowadzać zacieranie ? Jeśli tak to jak ?
      - w którym momencie trzeba dodać te dodatki-jałowiec,kolendrę ,kardamon i miód ?
      - czy po fermentacji pozostawiamy butelki z napojem w ciepłym pomieszczeniu na refermentację ?
      - ile wody w przepisie :WARKA 38 Miód Chmielony WALENTYNKOWY ?
      Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji
      - William Faulkner

      Comment


      • #78
        Witam kolegę, miodu nie zacieramy tylko gotujemy w trakcie czego powstają tzw"szumy".
        Taka piana białkowa na powierzchni, którąż to zbieramy i wywalamy.
        Jak zbierzesz pianę to tak po 10 minutach od zagotowania możesz dodać chmieli przyprawy, potem i tak jeszcze trochę szumów będzie.
        Wody zależy od mocy jaką chcesz uzyskać, teraz robię wg refraktometru od 16 do 22 Blg.
        miód można używać jak brewkitów i do tego jest jakiś wzór, jeżeli go stosowałem to dawno i nieprawda .

        jeżeli chcesz mieć słodki (taki bardziej dla pań) to butelkujesz wcześniej czyli bez cichej fermentacji w zależności od drożdży po 7- 10 dniach, wtedy do szybkiego wypicia aby nie powstały granaty, nie dodajesz cukru do refermentacji.

        i to chyba tyle

        sezon zimowy zakończony Warki do #196 w większości PILS na Urqellach czyli nudy
        ważne aby zapełnić piwniczkę, teraz czas na drobne eksperymenta !!!
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment


        • #79
          Zmiany

          Od warki 200 testuję własnej roboty RIMS a.
          Jeszcze nie osiągnął swoich maksymalnych możliwości.
          Docelowo wybicie 100 l
          Już wszystkie elementy zmontowane ostateczny test na niepełnym zasypie może w sobotę, warka 205.
          Zdjęcia wkrótce.
          Last edited by macas; 22-03-2019, 07:59. Powód: uzupełnienie
          Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
          Beniamin Franklin

          Comment


          • #80
            100l, słuszną linię ma nasza partia
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Working...
            X