Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Darkman
    replied
    Co do warki 35 to uzyskałem zamierzony efekt - słodkawe bardzo pijalne piwo z wyczuwalną, podkreślającą słodowy finisz goryczką. Brawo JA Wasze

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Przy takim sposobie zacierania i prawie 14blg chcesz uzyskać "słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo" Jestem ciekaw efektu końcowego.
    Ja też Słabe oznacza ok. 5% alkoholu. A słodycz ma się brać z ksylitolu. Przelane wczoraj na cichą ma BLG na poziomie 6%. Przez wydłużenie przerwy maltozowej testuję pozbycie się efektu "asfaltu" w dłużej leżakowanych piwach - efekt, który wyczuwam jako ostatni podczas degustacji, ale pozostający długo w ustach. Jeśli ktoś ma inne propozycje chętnie wysłucham, bo nie wiem gdzie popełniam błąd.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
    #35 -Ciemne- 24.04.2016r.


    Zacieranie:
    - 64*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Wyszło 27,5l BLG 13,4. Zadane drożdżami S-23. Ma to być słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo do grilla z wyczuwalną goryczką.
    Przy takim sposobie zacierania i prawie 14blg chcesz uzyskać "słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo" Jestem ciekaw efektu końcowego.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #35 -Ciemne- 24.04.2016r.

    ZASYP:
    Pizneński - 3,3 kg
    Monachijski - 1,2 kg
    Carramunich - 0,7kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Carraroma - 0,25kg
    Jęczmień prażony - 0,2kg
    Ksylitol - 0,4kg

    chmiel Hellertau Tradittion - 50g
    chmiel Marynka - 40g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 64*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 40g
    45min - Hellertau 25g
    50min - Ksylitol + mech
    60min - Hellertau 25g

    Wyszło 27,5l BLG 13,4. Zadane drożdżami S-23. Ma to być słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo do grilla z wyczuwalną goryczką.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #34

    #34 -ŻAGIEW- 23.11.2015r.

    ZASYP:
    Pizneński - 1,8 kg
    Wędzony - 1,8 kg
    Wiedeński - 1,4 kg
    Carrared - 1,0 kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Sybilla - 100g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 67*C - 40min.
    - 72*C - 30min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Sybilla 50g
    45min - Sybilla 25g + mech
    55min - Sybilla 10g
    65min - Sybilla 15g

    Wyszło 27L BLG 13,78. Po ponad 4 tygodniach fermentacji (drożdże W34/70) zabutelkowane 19.12 BLG 5. Ponieważ to moje pierwsze użycie czerwonego słodu to wydaje mi się, że dałem go za dużo - piwo w zamyśle miało posiadać piękną czerwoną barwę a wyszło w kolorze jasnej miedzi. Jednak smak jest dla mnie świetny - dobrze zbalansowana goryczka z treściwością i wysuwający się na pierwszy plan smak wędzony - o taką warkę chodziło.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #33

    19.11 PILZNER rozlany do butelek BLG 3,5. Po 5 miesiącach leżakowania muszę przyznać, że jestem zawiedziony - spodziewałem się lepszej warki - dość mało treściwa, z zarysowanym ale nie uderzającym profilem chmielowym. Po dłuższej degustacji wyczuwalny lekki posmak asfaltowy? Nie jestem do końca pewny... Trzeba jednak szukać dalej WASZE

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #33

    Warka #33 wczoraj (04.11) przelana na cichą - BLG 5 co mnie trochę niepokoi - liczyłem na maks 3. Jednak wstępna degustacja sugeruje, że to może być właśnie to !

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #33

    #33 -PILZNER- 25.10.2015r.

    ZASYP:
    Pizneński - 5,0 kg
    Monachijski - 1 kg
    Carapils - 0,5 kg
    Zakwaszający - 0,15 kg

    chmiel SAAZ - 100g
    chmiel Marynka - 40g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 64*C - 35min.
    - 72*C - 30min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 40g
    45min - SAAZ 30g
    55min - SAAZ 30g
    65min - SAAZ 40g

    Wyszło 28l BLG 13,75. Całość zadana solidnym starterem z W 34/70. Jest to kolejna odsłona PILSA w moim wykonaniu - w dotychczasowych cały czas czegoś mi brakowało i nie mogę stworzyć swojego ideału - i będę nadal szukał!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #32

    #31 -ŻYTNIE - 16.07.2015r.

    ZASYP:
    Pizneński - 1,8 kg
    Monachijski - 1,3 kg
    Żytni - 2 kg
    Pszeniczny - 0,4kg
    Carramunich - 0,3 kg

    chmiel Hellertau Gold - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 44*C - 20min.
    - 64*C - 40min.
    - 74*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 75min
    15min - Gold 30g
    60min - Gold 20g + MECH

    Po degustacji mogę powiedzieć, że jestem odrobinę zaskoczony - to moje pierwsze piwo żytnie i z początku myślałem, że ma infekcję - jednak po tym jak się uleżało jest całkiem przyjemne - gładkie podobne w smaku do chleba z delikatną goryczką w tle.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #30

    Degustacja #29 Amber AIPA:

    W zapachu i smaku pięknie wyczuwalny aromat Mosaic. Niestety pomimo wysiłków nad prawidłowym przebiegiem fermentacji (po rozpoczęciu fermentacji przez 48h utrzymywałem temp. 22*C póżniej 18*C) piwo na tych drożdżach po raz kolejny mi się przgazowało. Dodatkowo poziom goryczki jest zbyt niski - albo moje kubki smakowe się poprzestawiały, albo chmiel zdążył utracić swoje cenne a-k. Jednak pomimo wad, za smak i aromat daje 4 z minusem

    WASZE ZDROWIE

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #31

    #31 -PILSNEREK 2 - 01.05.2015r.

    ZASYP:
    Pizneński - 3,6kg
    Monachijski - 1,4 kg
    Karamel pils - 0,65 kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Zakwaszający - 0,15 kg
    chmiel Herkules 17,2 a-k - 20g
    chmiel Hellertau Mittelfruch - 15g
    chmiel Hellertau Tradition - 50g
    chmiel Hellertau Gold - 30g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 64*C - 30min.
    - 74*C - 35min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Herkules 20g
    40min - Tradition 25g
    55min - Tradition 25g + Mittelfruch 15g
    70min - Gold 30g

    Wyszło 27,5l 12,5BLG - zadane starterem FM31 (Bawarska dolina). To moje pierwsze spotkanie z drożdżami tej firmy - i jak narazie wszystko " na plus" - drożdże pomimo 5tygodni po terminie w litrowym starterze ruszyły po 48h. Byłem zdziwiony, gdy po 4dniach zajrzałem do pojemnika - piana zniknęła i fermentacja dobiegała ku końcowi , aczkolwiek 5BLG to troszkę za dużo. Piwo obecnie przelane na cichą (10.05) - w czasie przelewania degustacja również wypadła na duży "+".

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #29

    Amber AIPA - 21.02 zostało zabutelkowane BLG 4. Nie nachmieliłem na zimno i nie żałuję - zapach jest co prawda mało chmielowy, ale w smaku pięknie wyczuwalny Mosaic. Teraz spokojnie poleżakuje na letnie wieczory.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #30

    #30 - PILSNER - 13.03. - przelane na cichą BLG 5. Niezwykle aksamitne i lekkie piwo -zapowiada się super

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #29

    Amber AIPA dzisiaj przelane na cichą - BLG 4,5. Piwo ma tak wspaniały chmielowy aromat, że zastanawiam się czy chmielić na zimno - dzięki temu dłużej poleży. Jak myślicie?

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #30 -PILSNER - 31.01.2015r.

    ZASYP:
    Pizneński - 4kg
    Monachijski - 1,5 kg
    Karamel pils - 0,5 kg
    Zakwaszający - 0,1 kg
    Laktoza spożywcza - 0,25kg
    chmiel Marynka - 28g
    chmiel Hellertau Tradition - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 62*C - 40min.
    - 72*C - 30min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 28g
    35min - Hellertau 15g
    50min - Hellertau 15g + Mech + laktoza
    65min - Hellertau 20g

    Wyszło 26l 12,8BLG - zadane starterem W34/70.
    Obecnie stoi w lodówce, a drożdże powoli zabierają się do pracy.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎