#29 -AMBER AIPA III - 23.01.2015r.
ZASYP:
Wiedeński - 2 kg
Karmel jasny 150 - 0,5 kg
Ekstrakt WES jasny - 3,4kg
chmiel Mosaic 12%a-k - 50g
chmiel Centennial 10,2%a-k - 50g
chmiel Citra 13,3%a-k - 15g
chmiel Amarillo 9,1%a-k - 50g
Mech irlandzki - 5g
"Zacieranie":
- 70-67*C - 70min.
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Mosaic 30g
30min - Citra 15g + Amarillo 15g
50min - Centennial 15g
60min - Amarillo 15g + Mech + WESy
70min - Amarillo 20g
Wyszło 23l 16BLG - zadane starterem BRY-97.
Drożdże już pracują, a po uchyleniu pokrywy świetny chmielowy zapach! Wg. PPPP piwo ma mieć ok. 100 IBU, już zacieram łapki . Na cichą pójdą pozostałości chmielu: Centennial 35g i Mosaic 20g.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
#28 - zabutelkowany 09.11 - w smaku pojawił się lekki posmak winny - nie wiem skąd - mam nadzieję, że będzie wszystko OK.
Leave a comment:
-
-
#28 Zgodnie z zapowiedzią do pojemnika trafiło 40g SAAZ Late - zapach po uchyleniu pokrywy - rewelacyjny!
Leave a comment:
-
-
#28 - Szybki pilsik wczoraj przelany na cichą - BLG 4,5. Pod koniec cichej do pojemnika planuję jeszcze wrzucić 40g SAAZ. Póki co zapowiada się bardzo smakowicie!
Leave a comment:
-
-
#28
#28 -SZYBKI PILSIK - 17.10.2014r.
ZASYP:
Pilzneński - 0,3 kg
Pszeniczny- 0,3 kg
Karamel Pils - 0,4kg
Monachijski jasny- 1,0kg
Ekstrakt WES jasny - 3,4kg
chmiel Marynka - 15g
chmiel Saaz Late - 60g
Mech irlandzki 5g
"Zacieranie":
- 67-62*C - 80min.
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 15g + WESy
40min - Saaz 20g
50min - Saaz 20g
55min - Mech
65min - Saaz 20g
Wyszło 26l 13BLG - zadane starterem W 34/70.
Wesołe drożdże już ciężko pracują
Leave a comment:
-
-
#27
#26 -SZYBKIE ROGATE - 17.09.2014r.
ZASYP:
Pilzneński - 0,2 kg
Pszeniczny- 0,2 kg
Carapils - 0,5kg
Carammunich typ I - 0,6kg
Ekstrakt WES jasny - 1,7kg
Ekstrakt WES bursztynowy - 1,2kg
chmiel Perle 6% a-k- 100g
Mech irlandzki 5g
"Zacieranie":
- 72-67*C - 50min.
Gotowanie:
Całość 50min
5min - Perle 20g + WESy
35min - Perle 40g
40min - Mech
50min - Perle 40g
Wyszło 20l 14BLG - zadane starterem S-23.
Leave a comment:
-
-
#27
#26 - trafił do butelek13.09.2014r. - wygląda i smakuje niezwykle obiecująco - BLG 2.
Leave a comment:
-
-
#26
W piwnicy zaczyna zionąć pustkami w związku tym trzeba się odważyć i coś uwarzyć:
#26 - KOLOŃSKIE - 23.08.2014r.
ZASYP:
Pilzneński - 4 kg
Pszeniczny- 1 kg
Marynka - 20g
Hellertau Mittelfruh - 75g
Mech irlandzki 10g
Zacieranie:
I tu schody bo już na początku trafił szlak termika w garze i trzeba było dolewać wrzątku ( a miałem zrobić obejściowy przełącznik przez wakacje....)
i zacieranie wyszło 60-65*C przez 60min
Gotowanie:
Całość 65min
10min - Marynka 20g
40min - Mittelfruh 15g
50min - Mittelfruh 20g
55min - Mittelfruh 20g + Mech
65min - Mittelfruh 20g
Wyszło 26l 10,5BLG - czekam na spadek temp. do 20*C i zadam starterem S-04
Leave a comment:
-
-
Warka #25 zabutelkowana - BLG 5 - na refermentację dodałem 120g cukru. Pysznie się zapowiada
Leave a comment:
-
-
04.06 - do pojemnika fermentacyjnego z nr 25 dorzuciłem 40g AHTANUM. Butelkowanie prawdopodobnie w sobotę( 07.06). Powierzchnia piwa i zapach OK, więc moje obawy były niepotrzebne.
Leave a comment:
-
-
Amber AIPA przelana na cichą 25.05. BLG 5. Trochę dziwnie wyglądała powierzchnia piwka - prawdopodobnie drożdże zbiły się w kupkę na środku, ale nie jestem pewien, czas pokarze...
Leave a comment:
-
-
#25
Ponieważ bardzo mi zasmakowała AIPA, więc
#25 -AMBER AIPA - 08.05.2014r.
ZASYP:
Pale Ale Strzegom - 5kg
Pilzneński - 0,5kg
Pszeniczny- 0,5kg
Karmel jasny Strzegom - 0,6kg
Zeus 16,6% a-k - 25g
Ahtanum 4,8% a-k - 60g
Citra 13,3% a-k - 20g
Amarillo 9% a-k - 200g
Zacieranie:
64C - 20min
74C - 60min
Gotowanie:
Całość 90min
10min - Zeus 25g
40min - Amarillo 10g+Citra 20g
50min - Ahtanum 10g
60min - Ahtanum 10g
70min - Ahtanum 10g+Mech irlandzki
85min - Amarillo 10g + Ahtanum 30g
Wyszło 24l 15BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy - temp. 20*C. Czekam na ruch drożdży....
Leave a comment:
-
-
#24
AIPA zabutelkowana 01.04. BLG 5,5 - na dwa dni przed butelkowaniem do pojemnika sypnąłem 35g Cenntenial. Początkowe wrażenia rewelacyjne - intensywne posmaki chmielowe z długo utrzymującą się goryczką - dla mnie super
Leave a comment:
-
Leave a comment: