Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Darkman
    replied
    #29 -AMBER AIPA III - 23.01.2015r.

    ZASYP:
    Wiedeński - 2 kg
    Karmel jasny 150 - 0,5 kg
    Ekstrakt WES jasny - 3,4kg


    chmiel Mosaic 12%a-k - 50g
    chmiel Centennial 10,2%a-k - 50g
    chmiel Citra 13,3%a-k - 15g
    chmiel Amarillo 9,1%a-k - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    "Zacieranie":
    - 70-67*C - 70min.

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Mosaic 30g
    30min - Citra 15g + Amarillo 15g
    50min - Centennial 15g
    60min - Amarillo 15g + Mech + WESy
    70min - Amarillo 20g

    Wyszło 23l 16BLG - zadane starterem BRY-97.
    Drożdże już pracują, a po uchyleniu pokrywy świetny chmielowy zapach! Wg. PPPP piwo ma mieć ok. 100 IBU, już zacieram łapki . Na cichą pójdą pozostałości chmielu: Centennial 35g i Mosaic 20g.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #28 - zabutelkowany 09.11 - w smaku pojawił się lekki posmak winny - nie wiem skąd - mam nadzieję, że będzie wszystko OK.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #28 Zgodnie z zapowiedzią do pojemnika trafiło 40g SAAZ Late - zapach po uchyleniu pokrywy - rewelacyjny!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #28 - Szybki pilsik wczoraj przelany na cichą - BLG 4,5. Pod koniec cichej do pojemnika planuję jeszcze wrzucić 40g SAAZ. Póki co zapowiada się bardzo smakowicie!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #28

    #28 -SZYBKI PILSIK - 17.10.2014r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 0,3 kg
    Pszeniczny- 0,3 kg
    Karamel Pils - 0,4kg
    Monachijski jasny- 1,0kg
    Ekstrakt WES jasny - 3,4kg


    chmiel Marynka - 15g
    chmiel Saaz Late - 60g
    Mech irlandzki 5g


    "Zacieranie":
    - 67-62*C - 80min.

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 15g + WESy
    40min - Saaz 20g
    50min - Saaz 20g
    55min - Mech
    65min - Saaz 20g

    Wyszło 26l 13BLG - zadane starterem W 34/70.
    Wesołe drożdże już ciężko pracują

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #27 - Szybkie rogate zabutelkowane 12.10.2014r - BLG 5,5%

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #27

    #26 -SZYBKIE ROGATE - 17.09.2014r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 0,2 kg
    Pszeniczny- 0,2 kg
    Carapils - 0,5kg
    Carammunich typ I - 0,6kg
    Ekstrakt WES jasny - 1,7kg
    Ekstrakt WES bursztynowy - 1,2kg

    chmiel Perle 6% a-k- 100g
    Mech irlandzki 5g


    "Zacieranie":
    - 72-67*C - 50min.

    Gotowanie:
    Całość 50min
    5min - Perle 20g + WESy
    35min - Perle 40g
    40min - Mech
    50min - Perle 40g

    Wyszło 20l 14BLG - zadane starterem S-23.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #27

    #26 - trafił do butelek13.09.2014r. - wygląda i smakuje niezwykle obiecująco - BLG 2.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #26

    Warka #26 przelana na cichą w dniu 31.08. - BLG 2.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #26

    W piwnicy zaczyna zionąć pustkami w związku tym trzeba się odważyć i coś uwarzyć:

    #26 - KOLOŃSKIE - 23.08.2014r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 4 kg
    Pszeniczny- 1 kg
    Marynka - 20g
    Hellertau Mittelfruh - 75g
    Mech irlandzki 10g


    Zacieranie:
    I tu schody bo już na początku trafił szlak termika w garze i trzeba było dolewać wrzątku ( a miałem zrobić obejściowy przełącznik przez wakacje....)

    i zacieranie wyszło 60-65*C przez 60min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 20g
    40min - Mittelfruh 15g
    50min - Mittelfruh 20g
    55min - Mittelfruh 20g + Mech
    65min - Mittelfruh 20g

    Wyszło 26l 10,5BLG - czekam na spadek temp. do 20*C i zadam starterem S-04

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Warka #25 zabutelkowana - BLG 5 - na refermentację dodałem 120g cukru. Pysznie się zapowiada

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    04.06 - do pojemnika fermentacyjnego z nr 25 dorzuciłem 40g AHTANUM. Butelkowanie prawdopodobnie w sobotę( 07.06). Powierzchnia piwa i zapach OK, więc moje obawy były niepotrzebne.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Amber AIPA przelana na cichą 25.05. BLG 5. Trochę dziwnie wyglądała powierzchnia piwka - prawdopodobnie drożdże zbiły się w kupkę na środku, ale nie jestem pewien, czas pokarze...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #25

    Ponieważ bardzo mi zasmakowała AIPA, więc

    #25 -AMBER AIPA - 08.05.2014r.

    ZASYP:
    Pale Ale Strzegom - 5kg
    Pilzneński - 0,5kg
    Pszeniczny- 0,5kg
    Karmel jasny Strzegom - 0,6kg

    Zeus 16,6% a-k - 25g
    Ahtanum 4,8% a-k - 60g
    Citra 13,3% a-k - 20g
    Amarillo 9% a-k - 200g

    Zacieranie:
    64C - 20min
    74C - 60min

    Gotowanie:
    Całość 90min
    10min - Zeus 25g
    40min - Amarillo 10g+Citra 20g
    50min - Ahtanum 10g
    60min - Ahtanum 10g
    70min - Ahtanum 10g+Mech irlandzki
    85min - Amarillo 10g + Ahtanum 30g

    Wyszło 24l 15BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy - temp. 20*C. Czekam na ruch drożdży....

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #24

    AIPA zabutelkowana 01.04. BLG 5,5 - na dwa dni przed butelkowaniem do pojemnika sypnąłem 35g Cenntenial. Początkowe wrażenia rewelacyjne - intensywne posmaki chmielowe z długo utrzymującą się goryczką - dla mnie super

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎