#24
AIPA dzisiaj przelana na cicha. BLG 6
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
#24
Moja pierwsza, planowana od dawna AIPA:
#24 - AIPA - 07.03.2014r.
ZASYP:
Pale Ale Strzegom - 5kg
Pilzneński - 0,5kg
Pszeniczny- 0,5kg
Carapils - 0,5kg
Zeus 16,6% a-k - 25g
Centennial 9% a-k - 15g
Citra 13,3% a-k - 15g
Amarillo 9% a-k - 30g
Zacieranie:
64C - 20min
74C - 60min
Gotowanie:
Całość 90min
10min - Zeus 25g
40min - Amarillo 15g+Citra 15g
85min - Amarillo 15g+Centennial 15g
Wyszło 20l 17BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy. Fermentacja trwa - temp. 18C.
Leave a comment:
-
-
#23
Troszkę mnie tu nie było, więc do uzupełnienia:
#23 - Koźlak - 30.01.2014r.
ZASYP:
Monachijski jasny - 1500g
Caramunich I - 400g
Pilzneński - 2500g
Karamel PILS - 500g
Carapils - 500g
Caararoma - 200g
Cukier kandyz - 500g
Herkules 17,1% a-k - 20g
Spalter Select 5% a-k - 60g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
64C - 20min
74C - 40min
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 20g + Spalter Select 20g
40min - Spalter Select 20g
65min - Mech irlandzki + cukier
70' (po wyłączeniu grzania) - Spalter Select 20g
Ostatecznie wyszło 21l 16,5 BLG - zadane starterem z S-23 z warki 21 pozostawione w lodówce. Po 2tyg burzliwej i 2tyg cichej fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy - BLG 4,5%.
Leave a comment:
-
-
To dziwne, bo przy takiej ilości przypraw powinno walić w nos jak sklep kolonialny. Ja do dyninowego dałem łacznie 7 gramów przypraw na 25 litrów i aromat korzenny jest wyraźnie wyczuwalny.
Leave a comment:
-
-
#22 - zabutelkowane 08.12 z dodatkiem 40g glukozy+ 40g cukru + 60g miodu
Na trzy dni przed butelkowaniem do pojemnika fermentacyjnego dodałem poł paczki goździków. Niestety jestem zawiedziony efektami - piwo ma ledwo wyczuwalne aromaty przyprawy korzennej i wanilii. W smaku za to ładnie komponuje się imbir ze słodowością i delikatną goryczką - jednak brak aromatów korzennych powoduje, że jest to słabe piwo świąteczne...
Leave a comment:
-
-
#21 - 03.12 - zabutelkowany, BLG 4. Dodałem 140g glukozy.
Piwo świetnie się zapowiada - bardzo miły aromat chmielowy, umiarkowana goryczka, treściwe - o takiego pilsa mi chodziło. Jak poleży w piwnicy i się poukłada to liczę na naprawdę wybitne piwo!
Leave a comment:
-
-
#22 wczoraj (01.12) przelany na cichą - BLG 5
Do pojemnika wrzuciłem naciętą laskę wanilii oraz 20g przyprawy korzennej. Wstępna degustacja wykazała miły aromat imbirowy, jednak znikomy aromat przyprawy korzennej dodawanej w czasie warzenia - zastanawiam się nad wrzuceniem do pojemnika jeszcze kilku goździków.
Leave a comment:
-
-
W ostatnim czasie nabyłem dwie grzałki po 1kW. Wysładzam prosto do gara (warzę w garze z Lidla) więc w połączeniu z grzaniem z gara, nowymi grzałkami i jedną starą grzałką (też 1kW) - udało mi się doprowadzić do wrzenia brzeczki nr22 przed zakończeniem wysładzania!
Jednak narazie nie planuje rozdzielania warzenia na dwa dni, ryzyko jest jednak zbyt duze...
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziWarka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany!
Leave a comment:
-
-
#22
#22 - Świąteczne - 23.11.2013r.
ZASYP:
Monachijski jasny - 1500g
CaraBohemian - 500g
Pilzneński - 3000g
Karmelowy jasny - 500g
Marynka - 23g
Lubelski - 40g
Mech irlandzki - 5g
Przyprawa korzenna (Kamis) - 20g
Imbir korzeń - 100g
Zacieranie:
64*C - 20'
72*C - 40'
Gotowanie:
Całość 70min
10' - Marynka 23g
50' - Lubelski 20g
60' - Mech irlandzki
65' - Imbir starty + przyprawa
70' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 20g
Ostatecznie wyszło 21l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w piwnicy.
Leave a comment:
-
-
Przy jasnym, prostym piwie-kanał, przy tym zagotować porządnie przez 20' i spróbować jakie w smaku. Może sie udać.
Leave a comment:
-
-
HELP
Wczoraj zacząłem warzyć warkę nr 22 w zamyśle piwo świąteczne (imbir, przyprawa korzenna i takie tam). Warka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany! W smaku i zapachu jest coś ewidentnie nie tak - ciągnąc to dalej czy kanał?
Leave a comment:
-
-
#21
#21 - 11.11.2013r. - PILS
ZASYP:
Pszeniczny - 500g
Monachijski jasny - 1000g
Pilzneński - 5000g
Marynka 2011 - 20g
SAAZ- 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
54*C - 10'
64*C - 20'
72*C - 40'
Gotowanie:
Całość 70min
10' - MARYNKA 20g + Saaz 20g
30' - Saaz 20g
50' - Saaz 20g + Mech
68' - Saaz 40g
Ostatecznie wyszło 25l 12 BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce. Gdyby nie wykipiało mi przez roztargnienie 3l to byłoby lepiej...
Leave a comment:
-
-
#20 - 15.09 zabutelkowana z użyciem 140g glukozy.
Wstęna ocena w czasie butelkowania: intensywny smak wędzony jest narazie na pierwszym planie - miał być złamany goryczką, jednak 30g Herkulesa nie spowodowało tak wybitnej goryczki jakiej oczekiwałem, cóż następnym razem trzeba dodać więcej chmielu
Leave a comment:
-
Leave a comment: