Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Darkman
    replied
    #24

    AIPA dzisiaj przelana na cicha. BLG 6

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #24

    Moja pierwsza, planowana od dawna AIPA:

    #24 - AIPA - 07.03.2014r.

    ZASYP:
    Pale Ale Strzegom - 5kg
    Pilzneński - 0,5kg
    Pszeniczny- 0,5kg
    Carapils - 0,5kg

    Zeus 16,6% a-k - 25g
    Centennial 9% a-k - 15g
    Citra 13,3% a-k - 15g
    Amarillo 9% a-k - 30g

    Zacieranie:
    64C - 20min
    74C - 60min

    Gotowanie:
    Całość 90min
    10min - Zeus 25g
    40min - Amarillo 15g+Citra 15g
    85min - Amarillo 15g+Centennial 15g

    Wyszło 20l 17BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy. Fermentacja trwa - temp. 18C.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #23

    Troszkę mnie tu nie było, więc do uzupełnienia:
    #23 - Koźlak - 30.01.2014r.

    ZASYP:

    Monachijski jasny - 1500g
    Caramunich I - 400g
    Pilzneński - 2500g
    Karamel PILS - 500g
    Carapils - 500g
    Caararoma - 200g
    Cukier kandyz - 500g

    Herkules 17,1% a-k - 20g
    Spalter Select 5% a-k - 60g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    64C - 20min
    74C - 40min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Herkules 20g + Spalter Select 20g
    40min - Spalter Select 20g
    65min - Mech irlandzki + cukier
    70' (po wyłączeniu grzania) - Spalter Select 20g


    Ostatecznie wyszło 21l 16,5 BLG - zadane starterem z S-23 z warki 21 pozostawione w lodówce. Po 2tyg burzliwej i 2tyg cichej fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy - BLG 4,5%.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    To dziwne, bo przy takiej ilości przypraw powinno walić w nos jak sklep kolonialny. Ja do dyninowego dałem łacznie 7 gramów przypraw na 25 litrów i aromat korzenny jest wyraźnie wyczuwalny.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #22 - zabutelkowane 08.12 z dodatkiem 40g glukozy+ 40g cukru + 60g miodu

    Na trzy dni przed butelkowaniem do pojemnika fermentacyjnego dodałem poł paczki goździków. Niestety jestem zawiedziony efektami - piwo ma ledwo wyczuwalne aromaty przyprawy korzennej i wanilii. W smaku za to ładnie komponuje się imbir ze słodowością i delikatną goryczką - jednak brak aromatów korzennych powoduje, że jest to słabe piwo świąteczne...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #21 - 03.12 - zabutelkowany, BLG 4. Dodałem 140g glukozy.

    Piwo świetnie się zapowiada - bardzo miły aromat chmielowy, umiarkowana goryczka, treściwe - o takiego pilsa mi chodziło. Jak poleży w piwnicy i się poukłada to liczę na naprawdę wybitne piwo!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #22 wczoraj (01.12) przelany na cichą - BLG 5
    Do pojemnika wrzuciłem naciętą laskę wanilii oraz 20g przyprawy korzennej. Wstępna degustacja wykazała miły aromat imbirowy, jednak znikomy aromat przyprawy korzennej dodawanej w czasie warzenia - zastanawiam się nad wrzuceniem do pojemnika jeszcze kilku goździków.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    W ostatnim czasie nabyłem dwie grzałki po 1kW. Wysładzam prosto do gara (warzę w garze z Lidla) więc w połączeniu z grzaniem z gara, nowymi grzałkami i jedną starą grzałką (też 1kW) - udało mi się doprowadzić do wrzenia brzeczki nr22 przed zakończeniem wysładzania!
    Jednak narazie nie planuje rozdzielania warzenia na dwa dni, ryzyko jest jednak zbyt duze...

    Leave a comment:


  • Stasiek
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
    Warka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany!
    Jeśli już musisz zostawić chmielenie na drugi dzień, to chociaż zagotuj brzeczkę. To co prawda wydłuży trochę czas operacji (jakies 30-50min w zależności od mocy palnika) ale zawsze trochę to zmniejszy ryzyko zakażenia...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #22

    #22 - Świąteczne - 23.11.2013r.
    ZASYP:
    Monachijski jasny - 1500g
    CaraBohemian - 500g
    Pilzneński - 3000g
    Karmelowy jasny - 500g

    Marynka - 23g
    Lubelski - 40g
    Mech irlandzki - 5g
    Przyprawa korzenna (Kamis) - 20g
    Imbir korzeń - 100g

    Zacieranie:
    64*C - 20'
    72*C - 40'

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10' - Marynka 23g
    50' - Lubelski 20g
    60' - Mech irlandzki
    65' - Imbir starty + przyprawa
    70' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 20g

    Ostatecznie wyszło 21l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w piwnicy.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Poszło w kanał, wolałem stracić 5kg słodu i pracowite popołudnie niż ryzykować zatrucie. Podczas podgrzewania zapach nie do przyjęcia - nawet nie gotowałem. Dzięki Fidoangel.
    Last edited by Darkman; 21-11-2013, 10:20.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Przy jasnym, prostym piwie-kanał, przy tym zagotować porządnie przez 20' i spróbować jakie w smaku. Może sie udać.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    HELP

    Wczoraj zacząłem warzyć warkę nr 22 w zamyśle piwo świąteczne (imbir, przyprawa korzenna i takie tam). Warka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany! W smaku i zapachu jest coś ewidentnie nie tak - ciągnąc to dalej czy kanał?

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #21

    #21 - 11.11.2013r. - PILS

    ZASYP:
    Pszeniczny - 500g
    Monachijski jasny - 1000g
    Pilzneński - 5000g

    Marynka 2011 - 20g
    SAAZ- 100g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    54*C - 10'
    64*C - 20'
    72*C - 40'

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10' - MARYNKA 20g + Saaz 20g
    30' - Saaz 20g
    50' - Saaz 20g + Mech
    68' - Saaz 40g

    Ostatecznie wyszło 25l 12 BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce. Gdyby nie wykipiało mi przez roztargnienie 3l to byłoby lepiej...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #20 - 15.09 zabutelkowana z użyciem 140g glukozy.

    Wstęna ocena w czasie butelkowania: intensywny smak wędzony jest narazie na pierwszym planie - miał być złamany goryczką, jednak 30g Herkulesa nie spowodowało tak wybitnej goryczki jakiej oczekiwałem, cóż następnym razem trzeba dodać więcej chmielu

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎