Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
#20
Dnia 18.08 powstał #20 - Murzynek Bambo:
ZASYP:
Wędzony - 2000g
Pszeniczny - 500g
Monachijski jasny - 1500g
CaraBohemian - 1000g
Caraaroma - 200g
Pilzneński - 1500g
Herkules 17,2% - 30g
Lubelski - 70g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
54*C - 5'
64*C - 20'
72*C - 40'
Gotowanie:
Całość 65min
10' - Herkules 30g
40' - Lubelski 30g
55' - Mech
65' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 40g
Ostatecznie wyszło 25l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.
Leave a comment:
-
-
#19 - 06.08 - w czasie cichej wrzuciłem do fermentora 40g Hellertauer Spalter Select gr.
a 10.08 zabutelkowałem - BLG 4.
W czasie butelkowania przeprowadzone badanie organoleptyczne wykazało niesamowity aromat chmielowy - chmielenie na zimno ma moc!
Leave a comment:
-
-
#19
#19 - KOLOŃSKIE V PLUS - 14.07.2013r.
ZASYP:
Pilzneński- 5000g
Pszeniczny - 1000g
Saphir gr. - 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
55*C - 5'
62*C - 30'
72*C - 40'
Gotowanie:
Całość 65min
5' - SAPHIR 40g
35' - SAPHIR 30g
55' - Mech
65' (po wyłączeniu grzania) - SAPHIR 30g
Ostatecznie wyszło 26l 12,5BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.
Ponieważ na etapie fermentacji cichej będe chciał dorzucić do pojemnika jakiś chmiel to do nazwy dołożyłem "PLUS".
W czasie warzenia towarzyszył mi też dobry kolega, który wydaje mi się, że mocno zainteresował się sprawą warzenia piwa w domu... Czas pokaże.
Leave a comment:
-
-
#18
#18 - KOLOŃSKIE IV - 09.06.2013r.
ZASYP:
Pilzneński- 4500g
Pszeniczny - 1000g
Hallertau Hersbrucker gr. - 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
50*C - 5'
62*C - 30'
72*C - 40'
Gotowanie:
Całość 65min
5' - Hersbrucker 40g
35' - Hersbrucker 30g
55' - Mech
65' (po wyłączeniu grzania) - Hersbrucker 30g
Ostatecznie wyszło 26l 11BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.
Na cichą przelane 23.06 BLG 4%
Rozlane 06.07. BLG 3% - miałem obawy co do pracy S-33 w 10-12*C jednak całkiem nieźle sobie poradziły. Zapowiada się smakowicie!
Leave a comment:
-
-
#17
Piwo #17 - przelane na cichą 03.03
Rozlane 17.03.
W smaku jest mniej goryczkowe niż mogłem się spodziewać - na przyszłość trzeba będzie zwiększyć porcję chmielu... Jednak w smaku rewelacja - pełny słodowy smak i miła goryczka.
Leave a comment:
-
-
#17
#17 - Czara goryczy - 20.02.2013r.
ZASYP:
Pils- 3000g
Karmel jasny - 1000g
Monachijski - 2000g
Marynka granulat - 40g
Lubelski granulat - 60g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
55*C - 5'
64*C - 15'
72*C - 45'
Gotowanie:
Całość 60min
0' - Marynka 40g
0' - Lubelski 30g
55' - Lubelski 30g
55' - mech irlandzki
Ostatecznie wyszło 25l 14BLG - zadane starterem z S-23 i wstawione do lodówki.
Leave a comment:
-
-
#16
#16 - zabutelkowane 14.02
Po kilku miesiącach mogę stwierdzić, że piwo w smaku jest dość cierpkie - podejżewam, że to wina zbyt dużej ilości słodu karmelowego - jeśli to coś innego to proszę o uwagi.
Leave a comment:
-
-
#16 - zanim opanowałem moją nową/starą lodówkę to temperatura wahała się od 2 do 19*C
wczoraj przelane na cichą BLG 6
Leave a comment:
-
-
POWRÓT!
W końcu nadszedł upragniony dzień warzenia piwa w nowym domu!
Miało być to ciemne, mocne słodowe piwo na wzór koźlaka z resztek zapasów (łącznie z chmielami ze zbiorów 2010r.) Niestety podczas przerwy w 62*C padł mi garnek do zacierania (gar z lidla), odmówił posłuszeństwa i koniec! Zatem trzeba było się ratować tradycyjną metodą dolewania wrzątku, jednak gar nie jest z gumy i to co udało mi się uzyskać wygląda następująco:
#16 - PIWO KOŹLAKOWE - 20.01.2013r.
ZASYP:
Monachijski - 3000g
Karmel jasny - 2000g
CARA 100EBC AROMA - 1000g
CARAAROMA - 200g
Cukier kandyzowany - 500g
Marynka szyszka - 15g
Lubelski szyszka - 100g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
53*C - 5'
62*C - 30'
64*C - 30'
Gotowanie:
Całość 60min
0' - Marynka 15g
0' - Lubelski 50g
55' - Lubelski 50g
55' - Cukier kandyz i mech irlandzki
Ostatecznie wyszło 19l 16BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce w piwnicy.
Leave a comment:
-
-
#15
#15 - TATARSKIE - 16.03.2012r.
Zasyp
Monachijski - 3500q
Karmel jasny - 2500g
Marynka - 30g szyszka
Lubelski - 80g granulat
Zacieranie w 15l
50*C - 10'
62*C - 50'
72*C - 20'
Gotowanie
całość 60'
0' - 30g MARYNKA
30' - 30g LUBELSKI
55' - 50g LUBELSKI
55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka
wyszło 28l o BLG 12%
Zadane gęstwą 2006 Bavarian lager
Ostatecznie wyszło 25l piwka odfermntowanego do 5%. Do refermentacji użyłem 200g glukozy - po 3miesiącach okazało się, że to troszkę za dużo...piwko jest przegazowane i jeśli nie postoi w lodówce przed spożyciem to ciężko trafić do kufla... Miłe i przyjemne w smaku!
Leave a comment:
-
-
Powrót!
Ponieważ miałem dłuższą przerwę w warzeniu wynikłą z powodu budowania domu, to po jego postawieniu postanowiłem uważyć pierwszą warkę w nowej chatce! Ale, aby zachować chronologię muszę dopisać jedno piwko warzone jeszcze u teściowej...
Leave a comment:
-
-
#14
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziZadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....
Leave a comment:
-
-
#14 - CZARNA MAMBA - 04.01.2012r.
Zasyp
PILS 1800g
Wędzony Weyermann 1200g
Carabohemian 1000g
Caraaroma 200g
Monachijski 1000g
Zacieranie
50*C - 5'
66*C - 45'
72*C - 25'
Gotowanie
całość 60'
0' - 22g MARYNKA granulat
45' - 20g LUBELSKI szyszka
55' - 40g LUBELSKI szyszka
55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka
wyszło 23l o BLG 13%
Zadane gęstwą 2000 Budvar lager jednak drożdże niebardzo wykazywały chęć współpracy pomimo tego, że 24h stały sobie w ciepłym pokoju i była to wersja ACTIVATOR (data na opakowaniu 24 październik)... Zadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....
Leave a comment:
-
Leave a comment: