Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Darkman
    replied
    #20 przelany na cichą - BLG 6

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #20

    Dnia 18.08 powstał #20 - Murzynek Bambo:

    ZASYP:
    Wędzony - 2000g
    Pszeniczny - 500g
    Monachijski jasny - 1500g
    CaraBohemian - 1000g
    Caraaroma - 200g
    Pilzneński - 1500g

    Herkules 17,2% - 30g
    Lubelski - 70g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    54*C - 5'
    64*C - 20'
    72*C - 40'

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10' - Herkules 30g
    40' - Lubelski 30g
    55' - Mech
    65' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 40g

    Ostatecznie wyszło 25l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #19 - 06.08 - w czasie cichej wrzuciłem do fermentora 40g Hellertauer Spalter Select gr.

    a 10.08 zabutelkowałem - BLG 4.

    W czasie butelkowania przeprowadzone badanie organoleptyczne wykazało niesamowity aromat chmielowy - chmielenie na zimno ma moc!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #19 - w sobotę (27.07) przelany na cichą BLG 5

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #19

    #19 - KOLOŃSKIE V PLUS - 14.07.2013r.

    ZASYP:
    Pilzneński- 5000g
    Pszeniczny - 1000g

    Saphir gr. - 100g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    55*C - 5'
    62*C - 30'
    72*C - 40'

    Gotowanie:
    Całość 65min
    5' - SAPHIR 40g
    35' - SAPHIR 30g
    55' - Mech
    65' (po wyłączeniu grzania) - SAPHIR 30g

    Ostatecznie wyszło 26l 12,5BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

    Ponieważ na etapie fermentacji cichej będe chciał dorzucić do pojemnika jakiś chmiel to do nazwy dołożyłem "PLUS".
    W czasie warzenia towarzyszył mi też dobry kolega, który wydaje mi się, że mocno zainteresował się sprawą warzenia piwa w domu... Czas pokaże.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #18

    #18 - KOLOŃSKIE IV - 09.06.2013r.

    ZASYP:
    Pilzneński- 4500g
    Pszeniczny - 1000g

    Hallertau Hersbrucker gr. - 100g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    50*C - 5'
    62*C - 30'
    72*C - 40'

    Gotowanie:
    Całość 65min
    5' - Hersbrucker 40g
    35' - Hersbrucker 30g
    55' - Mech
    65' (po wyłączeniu grzania) - Hersbrucker 30g

    Ostatecznie wyszło 26l 11BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

    Na cichą przelane 23.06 BLG 4%
    Rozlane 06.07. BLG 3% - miałem obawy co do pracy S-33 w 10-12*C jednak całkiem nieźle sobie poradziły. Zapowiada się smakowicie!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #17

    Piwo #17 - przelane na cichą 03.03

    Rozlane 17.03.

    W smaku jest mniej goryczkowe niż mogłem się spodziewać - na przyszłość trzeba będzie zwiększyć porcję chmielu... Jednak w smaku rewelacja - pełny słodowy smak i miła goryczka.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #17

    #17 - Czara goryczy - 20.02.2013r.

    ZASYP:
    Pils- 3000g
    Karmel jasny - 1000g
    Monachijski - 2000g
    Marynka granulat - 40g
    Lubelski granulat - 60g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    55*C - 5'
    64*C - 15'
    72*C - 45'

    Gotowanie:
    Całość 60min
    0' - Marynka 40g
    0' - Lubelski 30g
    55' - Lubelski 30g
    55' - mech irlandzki

    Ostatecznie wyszło 25l 14BLG - zadane starterem z S-23 i wstawione do lodówki.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #16

    #16 - zabutelkowane 14.02

    Po kilku miesiącach mogę stwierdzić, że piwo w smaku jest dość cierpkie - podejżewam, że to wina zbyt dużej ilości słodu karmelowego - jeśli to coś innego to proszę o uwagi.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #16 - zanim opanowałem moją nową/starą lodówkę to temperatura wahała się od 2 do 19*C

    wczoraj przelane na cichą BLG 6

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    POWRÓT!

    W końcu nadszedł upragniony dzień warzenia piwa w nowym domu!

    Miało być to ciemne, mocne słodowe piwo na wzór koźlaka z resztek zapasów (łącznie z chmielami ze zbiorów 2010r.) Niestety podczas przerwy w 62*C padł mi garnek do zacierania (gar z lidla), odmówił posłuszeństwa i koniec! Zatem trzeba było się ratować tradycyjną metodą dolewania wrzątku, jednak gar nie jest z gumy i to co udało mi się uzyskać wygląda następująco:

    #16 - PIWO KOŹLAKOWE - 20.01.2013r.

    ZASYP:
    Monachijski - 3000g
    Karmel jasny - 2000g
    CARA 100EBC AROMA - 1000g
    CARAAROMA - 200g
    Cukier kandyzowany - 500g
    Marynka szyszka - 15g
    Lubelski szyszka - 100g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    53*C - 5'
    62*C - 30'
    64*C - 30'

    Gotowanie:
    Całość 60min
    0' - Marynka 15g
    0' - Lubelski 50g
    55' - Lubelski 50g
    55' - Cukier kandyz i mech irlandzki

    Ostatecznie wyszło 19l 16BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce w piwnicy.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #15

    #15 - TATARSKIE - 16.03.2012r.

    Zasyp
    Monachijski - 3500q
    Karmel jasny - 2500g
    Marynka - 30g szyszka
    Lubelski - 80g granulat


    Zacieranie w 15l
    50*C - 10'
    62*C - 50'
    72*C - 20'

    Gotowanie
    całość 60'
    0' - 30g MARYNKA
    30' - 30g LUBELSKI
    55' - 50g LUBELSKI
    55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka

    wyszło 28l o BLG 12%

    Zadane gęstwą 2006 Bavarian lager

    Ostatecznie wyszło 25l piwka odfermntowanego do 5%. Do refermentacji użyłem 200g glukozy - po 3miesiącach okazało się, że to troszkę za dużo...piwko jest przegazowane i jeśli nie postoi w lodówce przed spożyciem to ciężko trafić do kufla... Miłe i przyjemne w smaku!

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Powrót!

    Ponieważ miałem dłuższą przerwę w warzeniu wynikłą z powodu budowania domu, to po jego postawieniu postanowiłem uważyć pierwszą warkę w nowej chatce! Ale, aby zachować chronologię muszę dopisać jedno piwko warzone jeszcze u teściowej...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #14

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
    Zadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....
    Niestety, ale spełnił się czarny scenariusz i za 44,93 udało mi się kupić paczkę drożdżowych trupów.... Ponieważ, przy przelewaniu #13 zebrałem parę łych gęstwy z powierzchni to polecą do pojemnika, miejmy nadzieję, że nie jest jescze za poźno...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #14 - CZARNA MAMBA - 04.01.2012r.

    Zasyp
    PILS 1800g
    Wędzony Weyermann 1200g
    Carabohemian 1000g
    Caraaroma 200g
    Monachijski 1000g


    Zacieranie
    50*C - 5'
    66*C - 45'
    72*C - 25'

    Gotowanie
    całość 60'
    0' - 22g MARYNKA granulat
    45' - 20g LUBELSKI szyszka
    55' - 40g LUBELSKI szyszka
    55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka

    wyszło 23l o BLG 13%

    Zadane gęstwą 2000 Budvar lager jednak drożdże niebardzo wykazywały chęć współpracy pomimo tego, że 24h stały sobie w ciepłym pokoju i była to wersja ACTIVATOR (data na opakowaniu 24 październik)... Zadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎