#13
#13 - KOLOŃSKIE III - 23.12.2011r.
Zasyp
PILS 4200g
Pszeniczny 800g
Zakwaszający 50g
Zacieranie
50*C - 10'
62*C - 50'
72*C - 20'
Gotowanie
całość 65'
35' - 60g LUBELSKI szyszka
55' - 40g LUBELSKI szyszka
60' - MECH IRLANDZKI łyżeczka
wyszło 24,5l o BLG 12,5%
Zadane gęstwą 2565
W dniu dzisiejszym (05.01.2012r.) przelane na cichą BLG 2,5
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
uBrowar Wilczy prosperuje!
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzio mateńko...
tych cara coś tam, masz sporo w zasypie,ale potem sam ocenisz i dasz tu koniecznie znać co i jak.
pozdr.
Leave a comment:
-
-
o mateńko...
tych cara coś tam, masz sporo w zasypie,ale potem sam ocenisz i dasz tu koniecznie znać co i jak.
pozdr.
Leave a comment:
-
-
#10
Ponieważ warka nr 10 była odrobinę podejrzana to po 2 tyg. od rozlewu postanowiłem spróbować butelczynę... Piwo nie jest kwaśne, ale posiada bardzo dziwny posmak czegoś nadpsutego i do tego jest dość mętne, jeszcze tego nie zrobię ale chyba zasilą kanał....
Leave a comment:
-
-
# 12
#12 - Ciemne JESIENNE - 26.10.2011r.
W zamyśłe miało to być jasne z dobrą kremową pianką - ale 0,6kg CARAMMUNICH I spowodowało, że trzeba było zmienić nazwę...
ZASYP
PILS - 2500g
MONACHIJSKI - 2000g
CARAMMUNICH I - 600g
KARAMEL PILS - 0,5kg
CARAPILS - 0,5kg
MECH IRLANDZKI - 5g
SAAZ - 140g
ZACIERANIE
55*C - 10'
62*C - 40'
72*C - 30'
GOTOWANIE 65'
0' - 30g SAAZ
30' - 50g SAAZ
55' - 60g SAAZ i MECH
Wyszło 28l BLG 12%
Miało być na drożdżykach Zymoferm Z-003 (mój pierwszy raz na Zymofermach) - ale niestety starterek po 72h nie ruszył (data z opakowania to 24.04 - drożdżyki kupione we wrześniu leżakowały w lodówce). Stąd na szybko zrobiłem starter z półówki opakowania S-23, narazie mała czapa piany, ale jest!
Co do Z-003 to pozostały na parapecie bo może ruszą.... Mija równo tydzień od zrobienia starterku i coś jakby się działo, piany zbytnio nie ma, ale zapach jest pozytywny - dorobiłem amciu z ekstraktu i dolałem - ciekawość.......
Leave a comment:
-
-
# 11
01.10.2011r. - #11 KOZIOŁEK
Zasyp
PILS - 2500g
MONACHIJSKI - 1500g
CARAMUNICH I - 400g
CARAAROMA - 200g
KARAMEL PILS - 500g
CARAPILS - 500g
CUKIER KANDYZ - 500g
MARYNKA szyszki - 50g
LUBELSKI granulat - 30g
MECH IRLANDZKI - 5g
Zacieranie
62*C - 45'
72*C - 20'
78*C - 2'
Gotowanie - 80`
0' - MARYNKA
65' - LUBELSKI i MECH
Wyszło 26l BLG 14%
Piwko nastawione na odzyskanej gęstwie z KOLOŃSKIEGO, przelane na cichą 15.10 a zabutelkowane 29.10 BLG 3.
Jestem pod wrażeniem klarowności zabutelkowanego piwka.
Leave a comment:
-
-
# 10 KOLOŃSKIE 2
Dużo pracy ma jedną zaletę - poprawia stan domowego budżetu. Dlatego uwarzona warka #10 KOLOŃSKIE powstało z własnoręcznie śrutowanego słodu a zacieranie przebiegło w worku zaciernym.
# 10 KOLOŃSKIE 2 - 17.09.2011r.
Zasyp:
4,4 kg PILZNEŃSKI
0,7 kg PSZENICZNY
Zacieranie:
50*C - 10'
62*C - 30'
72*C - 30'
Wysładzanie:
3x5l 78*C
Rada dla czytających ten wątek: mierzcie wysłodziny w czasie pracy. Wysładzałem standardowo 3x5l. Ostatnie wysłodziny nie zmieściły mi się go gara w którym warzyłem i były gotowane osobno - z ciekawości po wszystkim zmierzyłem ich balilng (próbka pobrana przed gotowaniem) miały... 7BLG! Niestety młóto zdążyło wylądować na śmietniku.... MASAKRA.
Chmielenie/gotowanie:
Całość 65'
30' - 40g Hersbrucker granulat
50' - 60g Hersbrucker granulat
50' - mech irladzki 5g
Wyszło po wszystkim 24l 12 BLG (a mogło być ok 30l chlip, chlip). Całość zadana drożdżykami odzyskanymi z warki #8 - obecnie piękna 5cm piana.
Leave a comment:
-
-
Ponieważ w ostatnim czasie miałem dużo pracy (bywało, że i po 15h ) stąd małe zaległości w moim dzienniku.
Podejrzenie infekcji w warce #8 NIESŁUSZNE! - piwo uważam, za jedno z najbardziej udanych.
W międzyczasie powstała warka #9 o której pisałem wcześniej - ciemne zbiorowe - piwo uwarzone z pozostałości wszystkich słodów - niestety, ale brak czasu by się nim zająć spowodowało, że piwko po 6 tygodniowej burzliwej niestety nie nadawało się do czegokolwiek. Wnioski:
1. Nie masz czasu - NIE WARZ!
2. Nie używać słodu karmelowego ciemnego w dużych ilościach (ok. 30% zasypu) - filtracja - masakra
Leave a comment:
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
I stąd moje pytanie: jak na smak piwa wpłynie tak duża ilość słodu ciemnego karmelowego? Zwłaszcza na jego goryczkę?.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedziChętnie poznam sugestie kolegów/koleżanek na temat chmielenia powstałej warki.
Ps. Nie dawałbym melanoidowego a na pewno nie w tej ilości.
Leave a comment:
-
-
Ponieważ 3 miesiące temu upłynęły 3 miesiące od śrutowania słodu, który kupiłem jestem w najbliższym czasie zmuszony warzyć piwko z pozostałych słodów. Powstanie zatem piwko CIEMNE ZBIOROWE, zasyp powinien kształtować się następująco:
- monachijski - 1,5kg
- cara 50 EBC - 1,5kg
- cara-crystal 120EBC - 1kg
- melanoidynowy - 0,5kg
- karmelowy ciemny - 0,9kg
- caararoma 0,2 kg
I stąd moje pytanie: jak na smak piwa wpłynie tak duża ilość słodu ciemnego karmelowego? Zwłaszcza na jego goryczkę? Chętnie poznam sugestie kolegów/koleżanek na temat chmielenia powstałej warki. Piwo zostanie zadane odzyskanymi drożdżami z obecnie uważonego Koelscha i bedzie fermentowało w około 15-18*C.
Leave a comment:
-
-
Degustacja piwka #7 - CIEMNE MAJOWE
Piwko troszkę odbiegajace smakiem od moich założeń - dość mocno zaakcentowana goryczka bardziej dominująca niż podkreślajaca słodowość - pozostaje długo na języku. Do tego tak jak napisał fidoangel - ciemny słód wrzucony na koniec spowodował, że piwko jest dość mętne. Jednak dotychczasowi degustatorzy są pozytywnie do niego nastawieni .
Leave a comment:
-
-
#8
WARKA #8 - KOLOŃSKIE - 25.06.2011r.
Po wyposażeniu mojego mikrobrowaru w dwie grzałeczki 1kW przystąpiłem do kolejnego warzenia!
Zasyp:
- pilżneński - 3,7kg
- pszeniczny - 0,5kg
- zakwaszający - 0,1kg
Zacieranie:
53*C - 10'
62*C - 50'
72*C - 20'
Wyszło 23l BLG 13
Gotowanie:
70min
W 30' - 60g LUBELSKI szyszka
w 50' - 40g LUBELSKI szyszka
w 60' - mech irlandzki 5g
Ostatecznie wyszło 22l 12BLG - zadane starterem 2565 Kolsch
Warka dla mnie pamiętna - pierwsza z użyciem płynnych drożdży i słodem pszenicznym.
Leave a comment:
-
Leave a comment: