Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Najlepszego

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #56

    Wszystkim czytającym WSZYTSTKIEGO NAJLEPSZEGO w 2020r. - samych udanych warek! WASZE zdrowie !!

    02.01.2020r. - warka #56 - Wędzone Americano


    ZASYP:
    Pilzneński - 3,4 kg
    Wędzony bukiem - 1,0kg
    Karmel jasny - 0,4kg
    Carared - 0,2kg
    Wes jasny - 1,7kg


    chmiel Citra 13,1 a-a- 50g
    chmiel Chinook 12 a-a - 25g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 58*C - 10min
    - 67*C - 40min.
    - 72*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - CHINOOK - 25g + Citra 25g
    40min - Citra 25g
    50min - WES + mech


    Obecnie się gotuje.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #55

    Jedziemy dalej po dłuższej przerwie:

    28.12.2019r. - #55 CIEMNE VI


    ZASYP:
    Pilzneński - 2,9 kg
    Monachijski - 0,85kg
    Caramunich I - 0,5kg
    Karmel jasny - 0,7kg
    Caraaroma - 0,25kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Jęczmień prażony - 0,4kg
    Ksylitol - 0,4kg


    chmiel Iunga 11 a-a- 40g
    chmiel Lubelski 4,2 a-a - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 10min
    - 67*C - 50min.
    - 72*C - 15min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Iunga - 40g
    35min - Lubelski - 25g
    45min - mech
    60min - Lubelski 25g

    Wyszło 27l BLG 13,5%. Zadane starterem S-23. Obecnie fermentuje.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #54

    W dniu 11.08 powstała warka #54 - KOŹLAK


    ZASYP:
    Pilzneński - 2,5 kg
    Monachijski - 2,5kg
    Carapils - 0,5kg
    Caramunich - 0,5kg
    Karmel jasny - 0,4kg
    Melanoidynowy - 0,3kg


    chmiel Marynka 10,5 a-a- 30g
    chmiel Angus 9,49 a-a - 40g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 10min
    - 65*C - 40min.
    - 72*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Marynka- 30
    40min - Angus - 40g
    55min - mech


    Wyszło 26,5l BLG 15%. Zadane strterem W34/70.
    Zabutelkowane 08.09 Blg końcowe 4%.
    Bardzo udana warka - piękny ciemnobrązowy kolor, słodowość oraz przyjemna goryczka.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #53

    Celem uzupełnienia:

    #53 - Porter


    ZASYP:
    Wiedeński - 1,7kg
    Monachijski - 2,5kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Czekoladowy jasny - 0,5kg
    Caramunich I - 0,45kg
    Carafa special I- 0,25kg
    Karmel jasny - 0,5kg
    pils - 1,65kg
    Black - 0,25kg
    WES jasny - 1,7kg

    chmiel Marynka - 70g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 10min
    - 67*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 75min
    20min - Marynka - 50g
    55min - Marynka 20g + mech + WES


    Wyszło 25,5l BLG 18,5 (straszna lipa - ale trochę za grubo ześrutowałem). Zadane gęstwą w warki 52. Zabutelkowane 16.07. Obecnie leżakuje BLG końcowe 6%.
    Last edited by Darkman; 02-01-2020, 11:46.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #52

    Zadane drożdze gozdawa pomimo uwodnienia nie wystartowały... dołożyłem drugie opakowanie.... i dalej nic. I skonczyły sie mi drożdże dolnej fermentacji. Na szczęście CP stanęło na wysokości zadania i w trzecim dniu (piątek) do pojemnika trafiły uwodnione s-23. Obecnie (sobota) w pojemniku piękna piana - mam nadzieję że to drożdże, a nie infekcja. Jednak trzeba uważać na drożdże, które są 6 miesięcy po terminie, szkoda że tak późno czyta się daty przydatności....

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #52

    warka #52

    Wyszło 27l BLG 13, zadane starterem Gozdawa Czech PILZNER 18.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    warka #52

    Witam.

    Dnia 04.05.2019r powstaje kolejna warka przy użyciu BREW MONK:

    #52 -PILSIK

    ZASYP:
    Pilzneński - 4,0 kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Melanoidynowy - 0,35kg
    Carapils - 0,7kg
    Whiskey wędzony torfem - 0,3kg
    zakwaszający - 0,25kg

    chmiel Agnus 9,49 a-a- 40g
    chmiel Saaz 3,1 a-a - 100g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 10min
    - 67*C - 50min.
    - 74*C - 15min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Agnus - 40g
    40min - Saaz - 30g
    55min - Saaz 30g + mech
    70min - Saaz 40g

    Obecnie się gotuje.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Warki #42-51

    Witam

    Ponieważ minęło trochę czasu od moich ostatnich wpisów (co nie znaczy, że w browarze nic się nie działo) trochę chronologii:
    - warka #42 - AIPA Black - 29L BLG 15% - butelkowano 23.09.17r. BLG 6% - świetna AIPA z goryczką pochodzącą równiez od palonego jęczmienia. Obecnie zostało kilka butelek - świetnie zbilansowane.
    - warka #43 - jasne weselne - 29,5l BLG 13,5% - butelkowano 07.10 BLG 5,7% - przyjemne, pijalne piwo o umiarkowanej goryczce i nachmieleniu,
    - warka #44 - Ciemne IV - flagowy produkt mojego browaru - zawsze najszybciej schodzi i muszę coś mieć w piwnicy
    - warka #45 - Jasne Americano - piwo w stylu ALE chmielone amerykańskimi chmielami - wyszła trochę za słaba goryczka - ale wszystkie Panie są zachwycone!
    - warka #46 - Jasne Złote - typowy PILS czeski chmielony SAAZ i Bohemie - ładnie zbilansowane - niestety już się kończy
    - warka #47 - Kolońskie - całkiem pijalne - jednak trochę złe warunki w piwnicy i fermentacja w 20*C w czasie burzliwej odniosły negatywne skutki - drożdże US-05 są jak dla mnie zbyt wyczuwalne.
    - warka #48 - ALE Ameryka butelkowane 28.10.18r. - ponieważ mało było czasu to piwo z konserw WES i 0,5kg carapilsa i 0,5kg wiedeńskiego na US-05 - po ponad pół roku leżakowania jest dobrze ułożone - mocne nachmielenie dało ostrą goryczkę i mocny chmielowy aromat - prawie nie czuć ekstraktu
    - warka #49 - Wędzone 29l BLG 12,1% - butelkowane 11.11.2018r. - z dodatkiem 0,75kg słodu Whiskey wędzonego torfem - jak dla mnie słabo wyczuwalna wędzoność, jednakże miło popijać je z kufla
    - warka # 50 - jubileuszowa to flagowy produkt - czyli CIEMNE V - 29,5l BLG 13,5% butelkowane 04.12 BLG 3% - warka robiona na FM31 - bardzo udana.
    - warka # 51 - pierwsza przy użyciu nowego sprzętu - BREW MONK z CP - jestem bardzo zadowolony z zakupu - można robić masę innych rzeczy bo gar sam się obsługuje
    warka #51 - czerwone americano - z dodatkiem CARARED 27,5l BLG 11,5%, na drożdżach K-97 - obecnie stoi na cichej od 01.05.2019r. BLG zeszło do 3,5%

    WASZE

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #41

    #41 -CIEMNE III WESELNE - 15.08.2017r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 3,2 kg
    Monachijski - 1,2 kg
    Caramunich - 0,2kg
    Karmel jasny - 0,6kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Melanoidynowy - 0,3kg
    Caraaroma - 0,25
    Jęczmień prażony - 0,2
    Ksylitol - 0,4kg

    chmiel Chellenger 8,3 a-k- 35g
    chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 5min
    - 64*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Chellenger 35g
    40min - Lubelski 25g
    60min - Ksylitol + mech
    65min - Lubelski 25g

    Wyszło 29l BLG 13,4. Zadane starterem S-23. Obecnie ładnie sobie fermentuje . Ponieważ poprzednia warka była taka dobra - obecna to prawie jej klon - mam nadzieję, że również wyjdzie rewelacyjnie. A ma być na 40 rocznicę ślubu WASZE

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    Pora uzupełnić zapisy...

    #40 -Ciemne II - 27.01.2017r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 3,2 kg
    Monachijski - 1,2 kg
    Caramunich - 0,8kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Caraaroma - 0,25
    Jęczmień prażony - 0,2
    Ksylitol - 0,4kg

    chmiel Marynka 7,9 a-k- 40g
    chmiel Lubelski 3,05 a-k - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 5min
    - 64*C - 45min.
    - 74*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 40g
    40min - Lubelski 25g
    50min - Ksylitol+ mech
    60min - Lubelski 25g


    Wyszło 27l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18 z warki 39. Warka przelana na cichą 07.02. Zabutelkowana 04.03 przy BLG 4,5. Uważam, że to jedna z moich najlepszych warek - nie było osoby która twierdziła żeby z piwem coś było nie tak - wzbudzało wręcz zachwyt. A i skończyło się bardzo szybko...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #39 -MegaPilsik - 03.01.2017r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 4,55 kg
    Monachijski - 1,05kg
    Carapils - 0,5kg
    Zakwaszający - 0,2kg


    chmiel Angus 10,02a-k - 100g
    chmiel Vanguard 7,7a-k - 50g
    chmiel Marynka 8% a-k - 25g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 56*C - 10min
    - 64*C - 45min.
    - 72*C - 20min

    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Marynka 25g
    45min - Vanguard 50g
    55min - Angus 30g+ mech
    60min - Angus 30g
    65min - Angus 40g

    Wyszło 28,5l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18. To moje pierwsze spotkanie z tymi drożdżykami więc zobaczymy co i jak. Póki co goryczka super i mocny chmielowy aromat. W trakcie warzenia wykorzystałem Hop Spider, w który mój browar wyposażył się ostatnio i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystkim czytającym życzę wszystkiego dobrego i samych udanych warek w 2017r. WASZE

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #38 -AIPA - 09.09.2016r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 2,0 kg
    Wiedeński - 3,0kg
    Monachijski - 1,0kg
    Karmel jasny - 0,6kg


    chmiel Worrior 15,1%a-k - 30g
    chmiel Mosaic 12%a-k - 70g
    chmiel Centennial 10,2% a-k - 35g
    Amarillo 8,9%a-k - 50g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 5min
    - 64*C - 40min.
    - 72*C - 30min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Worrior 30g
    40min - Mosaic 20g
    50min - Amarillo 20g
    55min - Cenntenial 35g
    60min - Mosaic 20g + mech
    65min - Amarillo 30g
    70min - Mosaic 30g

    Wyszło 23l BLG 15%. Zadane drożdżami S-33.
    Zabutelkowane 01.10 BLG 4%. Po leżakowaniu mogę powiedzieć, że piwo całkiem ładnie się poukładało, chociaż po ilości dodanego chmielu powinno być lepsze. W zapachu ledwo wyvczuwalne cytrusy.W smaku owoce tropikalne, kwiaty. Goryczka mocna, długozalegająca. Piana obfita i pozostająca na szkle do końca.

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #37 -Kolońskie - 14.08.2016r.

    ZASYP:
    Pilzneński - 5,0 kg
    Pszeniczny - 1,0kg
    Zakwaszający - 0,2kg


    chmiel Hellertau Tradittion 4,5%a-k - 50g
    chmiel Hellertau Gold 5,4%a-k - 20g
    chmiel Herkules 17,1% a-k - 15g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 55*C - 5min
    - 64*C - 40min.
    - 72*C - 30min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Herkules 15g
    40min - H. Gold 20g
    55min - H. Tradition 15g+ mech
    65min - H. Tradition 15g
    70min - H.Tradittion 20g

    Wyszło 28l BLG 12,4. Zadane drożdżami S-33.
    Niestety temp. w piwnicy jest dość wysoka - stąd temperatura fermentacji to 21*C - czas pokaże co będzie z tego piwa...

    Leave a comment:


  • Darkman
    replied
    #36 -Russian Imperial Stout- 15.05.2016r.

    ZASYP:
    Pale ale - 5 kg
    Carabohemian - 0,5 kg
    Karmelowy jasny - 0,5kg
    Pszeniczny - 0,5kg
    Czekoladowy pszeniczny - 0,25kg
    Jęczmień prażony - 0,5kg
    ekstrakt słodowy jasny Gozdawa

    chmiel Chellenger 8,3% a-k - 60g
    chmiel EKG 4,8%a-k - 30g
    Mech irlandzki - 5g


    Zacieranie:
    - 66-67*C - 90min.


    Gotowanie:
    Całość 65min
    10min - Chellenger 60g
    40min - Ekstrakt
    45min - EKG 30g + mech

    Wyszło 24l BLG 21%. Zadane starterem z dwóch saszetek S-04. Mój pierwszy stout. Zabutelkowane 12.06 - zeszło do 8%. Obecnie w butelkach - próba organoleptyczna przeprowadzana niedawno wykazała ciekawe, treściwe piwo z mocno wyczuwalnymi aromatami palonymi i zdecydowaną goryczką pochodzącą od palonych słodów. Poziom nagazowania niewysoki. Piana gęsta i długoutrzymująca się.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎