Zadane drożdze gozdawa pomimo uwodnienia nie wystartowały... dołożyłem drugie opakowanie.... i dalej nic. I skonczyły sie mi drożdże dolnej fermentacji. Na szczęście CP stanęło na wysokości zadania i w trzecim dniu (piątek) do pojemnika trafiły uwodnione s-23. Obecnie (sobota) w pojemniku piękna piana - mam nadzieję że to drożdże, a nie infekcja. Jednak trzeba uważać na drożdże, które są 6 miesięcy po terminie, szkoda że tak późno czyta się daty przydatności....
Ponieważ minęło trochę czasu od moich ostatnich wpisów (co nie znaczy, że w browarze nic się nie działo) trochę chronologii:
- warka #42 - AIPA Black - 29L BLG 15% - butelkowano 23.09.17r. BLG 6% - świetna AIPA z goryczką pochodzącą równiez od palonego jęczmienia. Obecnie zostało kilka butelek - świetnie zbilansowane.
- warka #43 - jasne weselne - 29,5l BLG 13,5% - butelkowano 07.10 BLG 5,7% - przyjemne, pijalne piwo o umiarkowanej goryczce i nachmieleniu,
- warka #44 - Ciemne IV - flagowy produkt mojego browaru - zawsze najszybciej schodzi i muszę coś mieć w piwnicy
- warka #45 - Jasne Americano - piwo w stylu ALE chmielone amerykańskimi chmielami - wyszła trochę za słaba goryczka - ale wszystkie Panie są zachwycone!
- warka #46 - Jasne Złote - typowy PILS czeski chmielony SAAZ i Bohemie - ładnie zbilansowane - niestety już się kończy
- warka #47 - Kolońskie - całkiem pijalne - jednak trochę złe warunki w piwnicy i fermentacja w 20*C w czasie burzliwej odniosły negatywne skutki - drożdże US-05 są jak dla mnie zbyt wyczuwalne.
- warka #48 - ALE Ameryka butelkowane 28.10.18r. - ponieważ mało było czasu to piwo z konserw WES i 0,5kg carapilsa i 0,5kg wiedeńskiego na US-05 - po ponad pół roku leżakowania jest dobrze ułożone - mocne nachmielenie dało ostrą goryczkę i mocny chmielowy aromat - prawie nie czuć ekstraktu
- warka #49 - Wędzone 29l BLG 12,1% - butelkowane 11.11.2018r. - z dodatkiem 0,75kg słodu Whiskey wędzonego torfem - jak dla mnie słabo wyczuwalna wędzoność, jednakże miło popijać je z kufla
- warka # 50 - jubileuszowa to flagowy produkt - czyli CIEMNE V - 29,5l BLG 13,5% butelkowane 04.12 BLG 3% - warka robiona na FM31 - bardzo udana.
- warka # 51 - pierwsza przy użyciu nowego sprzętu - BREW MONK z CP - jestem bardzo zadowolony z zakupu - można robić masę innych rzeczy bo gar sam się obsługuje
warka #51 - czerwone americano - z dodatkiem CARARED 27,5l BLG 11,5%, na drożdżach K-97 - obecnie stoi na cichej od 01.05.2019r. BLG zeszło do 3,5%
Wyszło 29l BLG 13,4. Zadane starterem S-23. Obecnie ładnie sobie fermentuje . Ponieważ poprzednia warka była taka dobra - obecna to prawie jej klon - mam nadzieję, że również wyjdzie rewelacyjnie. A ma być na 40 rocznicę ślubu WASZE
Wyszło 27l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18 z warki 39. Warka przelana na cichą 07.02. Zabutelkowana 04.03 przy BLG 4,5. Uważam, że to jedna z moich najlepszych warek - nie było osoby która twierdziła żeby z piwem coś było nie tak - wzbudzało wręcz zachwyt. A i skończyło się bardzo szybko...
Wyszło 28,5l BLG 14,5. Zadane drożdżami GOZDAWA Czech Pilzner 18. To moje pierwsze spotkanie z tymi drożdżykami więc zobaczymy co i jak. Póki co goryczka super i mocny chmielowy aromat. W trakcie warzenia wykorzystałem Hop Spider, w który mój browar wyposażył się ostatnio i jestem z niego bardzo zadowolony. Wszystkim czytającym życzę wszystkiego dobrego i samych udanych warek w 2017r. WASZE
Wyszło 23l BLG 15%. Zadane drożdżami S-33.
Zabutelkowane 01.10 BLG 4%. Po leżakowaniu mogę powiedzieć, że piwo całkiem ładnie się poukładało, chociaż po ilości dodanego chmielu powinno być lepsze. W zapachu ledwo wyvczuwalne cytrusy.W smaku owoce tropikalne, kwiaty. Goryczka mocna, długozalegająca. Piana obfita i pozostająca na szkle do końca.
Gotowanie:
Całość 70min
10min - Herkules 15g
40min - H. Gold 20g
55min - H. Tradition 15g+ mech
65min - H. Tradition 15g
70min - H.Tradittion 20g
Wyszło 28l BLG 12,4. Zadane drożdżami S-33.
Niestety temp. w piwnicy jest dość wysoka - stąd temperatura fermentacji to 21*C - czas pokaże co będzie z tego piwa...
Wyszło 24l BLG 21%. Zadane starterem z dwóch saszetek S-04. Mój pierwszy stout. Zabutelkowane 12.06 - zeszło do 8%. Obecnie w butelkach - próba organoleptyczna przeprowadzana niedawno wykazała ciekawe, treściwe piwo z mocno wyczuwalnymi aromatami palonymi i zdecydowaną goryczką pochodzącą od palonych słodów. Poziom nagazowania niewysoki. Piana gęsta i długoutrzymująca się.
Leave a comment: