Browar Sanguszków Tarnów
Collapse
X
-
Warzelnia i filtr do zacieru, zainstalowane w 1908 roku przez firmę Weigel z Nysy.2 Photos👍 2 -
Niedługo mają ruszyć z budową kompleksu mieszkaniowego w na terenie dawnego zakładu Sanguszki. Inwestycja przyjęła dumna nazwę ,, Browary Tarnowskie" . Jak donosi miejski portal, przy budowie nowego osiedla mieszkaniowego mają zostać zachowane oryginalne elementy historycznej zabudowy. Mowa o takich elementach jak: komin, budynek dawnej dyrekcji i fragmenty ceglanych murów.
Zrodło: https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Ak...szpecic-miastoLeave a comment:
-
O tym Kauflandzie to już się mówi z 10 lat, ale nie ma zgody, żeby powstał ,, blaszak" w centrum miasta. Zresztą działka ma bodajże 3 właścicieli, w tym do jednego należy dom handlowy w pobliżu, więc Kaufland jest mu nie na rękę. Wie na razie wszystko zarasta....Leave a comment:
-
Jeśli jeszcze tam nie istnieje to z artykułu wynika że po prostu będą tam sklep Kauflandu budować a remont komina to coś pewnie do czego przymusił go konserwator.
I tyle.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
-
Trafne spostrzeżenie, konkurs rzeczywiście obejmował plan zagospodarowania terenu w centrum miasta, z uwzględnieniem działki po dawnym browarze, obecnie należącej bodajże do trzech właścicieli. Niestety z orginalnych zabudowań browaru ostał się tylko komin o którym wspomina wyżej Alstro. Działka w obecnym stanie prezentuje się koszmarnie, zwłaszcza w otoczeniu odnowionego dworca. Tak że jedyna możliwość, oczywiście jeśli dojdzie kiedykolwiek do skutku, to odbudowa budynku, nawiązującego stylistyką do dawnego browaru , z wkomponowanie w zabudowania zabytkowego komina. To już by było coś ... Dorzucam 2 zdjęcia działki, znalazłem w sieci. Stan bodajże z sierpnia 2014. Teraz jeszcze bardziej zarośnięta.Ostatnia zmiana dokonana przez Buhu; 2015-12-20, 21:56.Leave a comment:
-
Nic mi nie mówi nazwa Owintar ale już doczytałem że to zakład do niedawna funkcjonujący na terenie b. browaru. Celowo piszę "na terenie" a nie "w byłym browarze" gdyż cytat z podlinkowanego artykułu a dokładnie jego ostatnie zdanie myślę że mówi już (niestety) wszystko.
"Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Owintar” powstał w 1951 roku na terenach dawnego browaru księcia Romana Sanguszki. Do 1998 roku produkował m.in dżemy, powidła, koncentraty oraz soki owocowe i warzywne, wina owocowe, musztardy, a także ocet. Po upadku zakładu, w 2008 roku, większość budynków wyburzono"
Podejrzewam że po samym browarze nie ma już większego śladu ale nie jestem z Tarnowa i nie znam tematu. Chętnie bym zobaczył aktualne fotki pozostałości browaru jeśli w ogóle takowe jeszcze istnieją.
Sam konkurs wygląda mi raczej na jakąś ogólną koncepcję zagospodarowania centrum miasta a nie konkretnie działki/pozostałości dawnego browaru. Z zamieszczonych tam fotek nie da się absolutnie nic dowiedzieć na interesujący nas temat. No chyba że jedynie ktoś znający miasto to wypatrzy.Leave a comment:
-
Jest nadzieja ...
W tym tygodniu przeczytałem na oficjalnym portalu mojego pięknego miasta, że rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie terenu po byłym owintarze - wcześniej zlokalizowany był tam browar sanguszki. Szkopuł w tym że konkurs jest tylko konkursem, propozycją w żadnym przypadku nie wiążącą - teren należy do prywatnych właścicieli, od lat nie mogą się dogadać jak ma to wyglądać. Miasto doszło do wniosku, że może tak ich zmotywujeI tu dochodzimy do sedna sprawy - jedna z propozycji zawiera idee odbudowy browaru - coś a'la Lubicz w Krakowie, oczywiście z dostosowaniem do tarnowskich warunków. Znając specyfikę Tarnowa, nic z tego nie wyjdzie, ale pomarzyć można. Zainteresowanych odsyłam do artykułu, zdjęcie nr 13 przedstawia to w największym przybliżeniu. Pozdrawiam
Leave a comment:
-
Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam
http://www.lancialifestyle.pl/aktualnosc/986/0/Leave a comment:
-
Browar Sanguszki
Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam
Ostatnia zmiana dokonana przez Buhu; 2015-03-15, 18:25.Leave a comment:
-
Akurat wyczytałem przypadkowo, że browar w tarnowskich dobrach Sanguszków powstał w 1719 roku. Jego przebudowa nastąpiła nie jak podaje alstro w 1910 roku, lecz już w roku 1908. Warzelnię, którą określono wtedy jako jedną z najnowocześniejszych w Europie, zakupiono w firmie Weigel z Nysy. Składała się z kadzi zaciernej, kotła zaciernego, kadzi warzelnej oraz filtra zacierowego.Leave a comment:
-
Skoro jesteś z Tarnowa zrób przynajmniej kilka aktualnych zdjęć z miejsca o którym jest mowa w przytoczonym artykule. Nie wszyscy z nas mieszkają w Tarnowie i nie mogą tego zobaczyć. Ponieważ wynika iż z samego browaru już tam praktycznie nic nie zostało to być może nie ma (niestety) co wrzucać zdjęć do Galerii bo tam pokazujemy jednak jakby nie było - bardziej lub mniej zachowane browary. Ten post myslę że jest dobrym miejscem do pokazania obecnego stanu miejsca w ktorym stał browar ks. Sanguszki.Ostatnia zmiana dokonana przez danhaj; 2010-05-10, 19:31.Leave a comment: