Browar Sanguszków Tarnów

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Piwowar
    replied
    Warzelnia i filtr do zacieru, zainstalowane w 1908 roku przez firmę Weigel z Nysy.

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    Niedługo mają ruszyć z budową kompleksu mieszkaniowego w na terenie dawnego zakładu Sanguszki. Inwestycja przyjęła dumna nazwę ,, Browary Tarnowskie" . Jak donosi miejski portal, przy budowie nowego osiedla mieszkaniowego mają zostać zachowane oryginalne elementy historycznej zabudowy. Mowa o takich elementach jak: komin, budynek dawnej dyrekcji i fragmenty ceglanych murów.

Zrodło: https://tarnow.pl/Dla-mieszkancow/Ak...szpecic-miasto

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    O tym Kauflandzie to już się mówi z 10 lat, ale nie ma zgody, żeby powstał ,, blaszak" w centrum miasta. Zresztą działka ma bodajże 3 właścicieli, w tym do jednego należy dom handlowy w pobliżu, więc Kaufland jest mu nie na rękę. Wie na razie wszystko zarasta....

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Jeśli jeszcze tam nie istnieje to z artykułu wynika że po prostu będą tam sklep Kauflandu budować a remont komina to coś pewnie do czego przymusił go konserwator.
    I tyle.

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    Remont zabytkowego komina

Nareszcie coś się ruszyło na terenie dawnego browaru, co prawda jeden remont komina wiosny nie czyni, ale to zawsze coś

Radio RDN. Rozgłośnia diecezji tarnowskiej. Nadaje całodobowy program adresowany do słuchaczy z części województw małopolskiego i podkarpackiego.

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    A tu stan ruin Owintaru sprzed rozbiórki, większa część i tak raczej nie przedstawiała żadnej wartości.
    Attached Files

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    Trafne spostrzeżenie, konkurs rzeczywiście obejmował plan zagospodarowania terenu w centrum miasta, z uwzględnieniem działki po dawnym browarze, obecnie należącej bodajże do trzech właścicieli. Niestety z orginalnych zabudowań browaru ostał się tylko komin o którym wspomina wyżej Alstro. Działka w obecnym stanie prezentuje się koszmarnie, zwłaszcza w otoczeniu odnowionego dworca. Tak że jedyna możliwość, oczywiście jeśli dojdzie kiedykolwiek do skutku, to odbudowa budynku, nawiązującego stylistyką do dawnego browaru , z wkomponowanie w zabudowania zabytkowego komina. To już by było coś ... Dorzucam 2 zdjęcia działki, znalazłem w sieci. Stan bodajże z sierpnia 2014. Teraz jeszcze bardziej zarośnięta.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Buhu; 2015-12-20, 21:56.

Leave a comment:

• Cooper
    replied
    Nic mi nie mówi nazwa Owintar ale już doczytałem że to zakład do niedawna funkcjonujący na terenie b. browaru. Celowo piszę "na terenie" a nie "w byłym browarze" gdyż cytat z podlinkowanego artykułu a dokładnie jego ostatnie zdanie myślę że mówi już (niestety) wszystko.

"Zakład Przemysłu Owocowo-Warzywnego „Owintar” powstał w 1951 roku na terenach dawnego browaru księcia Romana Sanguszki. Do 1998 roku produkował m.in dżemy, powidła, koncentraty oraz soki owocowe i warzywne, wina owocowe, musztardy, a także ocet. Po upadku zakładu, w 2008 roku, większość budynków wyburzono"

Podejrzewam że po samym browarze nie ma już większego śladu ale nie jestem z Tarnowa i nie znam tematu. Chętnie bym zobaczył aktualne fotki pozostałości browaru jeśli w ogóle takowe jeszcze istnieją.
    Sam konkurs wygląda mi raczej na jakąś ogólną koncepcję zagospodarowania centrum miasta a nie konkretnie działki/pozostałości dawnego browaru. Z zamieszczonych tam fotek nie da się absolutnie nic dowiedzieć na interesujący nas temat. No chyba że jedynie ktoś znający miasto to wypatrzy.

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    Jest nadzieja ...

W tym tygodniu przeczytałem na oficjalnym portalu mojego pięknego miasta, że rozstrzygnięto konkurs na zagospodarowanie terenu po byłym owintarze - wcześniej zlokalizowany był tam browar sanguszki. Szkopuł w tym że konkurs jest tylko konkursem, propozycją w żadnym przypadku nie wiążącą - teren należy do prywatnych właścicieli, od lat nie mogą się dogadać jak ma to wyglądać. Miasto doszło do wniosku, że może tak ich zmotywuje I tu dochodzimy do sedna sprawy - jedna z propozycji zawiera idee odbudowy browaru - coś a'la Lubicz w Krakowie, oczywiście z dostosowaniem do tarnowskich warunków. Znając specyfikę Tarnowa, nic z tego nie wyjdzie, ale pomarzyć można. Zainteresowanych odsyłam do artykułu, zdjęcie nr 13 przedstawia to w największym przybliżeniu. Pozdrawiam

Leave a comment:

• pizmak666
    replied
    Inserat 1925 r.
    Attached Files

Leave a comment:

• Niedzwiadek14
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Buhu
    Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam

http://www.lancialifestyle.pl/aktualnosc/986/0/
    Zdjecia super a te najfajniejsze to te butelkowe z mojej strony na fb

Leave a comment:

• Buhu
    replied
    Browar Sanguszki

Ciekawy artykuł Pana Edwarda Poskiera, interesujące zdjęcia. Polecam

Ostatnia zmiana dokonana przez Buhu; 2015-03-15, 18:25.

Leave a comment:

• pizmak666
    replied
    Reklama 1906r.:
    Attached Files

Leave a comment:

• Piwowar
    replied
    Akurat wyczytałem przypadkowo, że browar w tarnowskich dobrach Sanguszków powstał w 1719 roku. Jego przebudowa nastąpiła nie jak podaje alstro w 1910 roku, lecz już w roku 1908. Warzelnię, którą określono wtedy jako jedną z najnowocześniejszych w Europie, zakupiono w firmie Weigel z Nysy. Składała się z kadzi zaciernej, kotła zaciernego, kadzi warzelnej oraz filtra zacierowego.

Leave a comment:

• danhaj
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
    Skoro jesteś z Tarnowa zrób przynajmniej kilka aktualnych zdjęć z miejsca o którym jest mowa w przytoczonym artykule. Nie wszyscy z nas mieszkają w Tarnowie i nie mogą tego zobaczyć. Ponieważ wynika iż z samego browaru już tam praktycznie nic nie zostało to być może nie ma (niestety) co wrzucać zdjęć do Galerii bo tam pokazujemy jednak jakby nie było - bardziej lub mniej zachowane browary. Ten post myslę że jest dobrym miejscem do pokazania obecnego stanu miejsca w ktorym stał browar ks. Sanguszki.
    Tak, jestem z Tarnowa, ale nie mieszkam już w tym pięknym mieście. Dlatego myślę, że ktoś na miejscu łatwiej zrobi rzeczone zdjęcie. Przed chwilą dowiedziałem się, że pozostałości przyległe do ulicy Krakowskiej zostaly przesłonięte przez wielkie tablice z foto-projekcją Tarnowa przyszłości. Być może tam też jest wizualizacji zagospodarowania tych terenów. Oczywiście będąc w Tarnowie w nieokreślonej przyszłości nie zapomnę zrobić zdjęć.
    Ostatnia zmiana dokonana przez danhaj; 2010-05-10, 19:31.

Leave a comment: