SARS-CoV-2 - pomoc browarom
Collapse
X
-
Postanowiłem troszkę rozruszać tą dyskusję i dobitnie napiszę, że osobiście to ja mam w dupie nasze browary kraftowe. Przez tyle lat srali ogniem z kosmicznymi cenami, a taraz okazuje się, że to samo piwo można sprzedawać np. o 50% taniej i jeszcze klientowi je do domu dostarczyć
. Da się??Ano da. Pandemii im do takiej decyzji brakowało?
Czyli co jak trwoga to do Boga, czyli w tym przypadku do klienta, którego wcześniej wyciskało się jak gąbkę?? Oczywiście zdaję sobie sprawę z powagę zaistniałej sytuacji i jak najbardziej rozumiem, że każdy ratuje się jak może, ale tym samym udowodnili, że takie piwo wcale nie musi być bardzo drogie.
Zapewne ktoś napisze, że sprzedają zapasy i dla tego cena jest taka niska. Bo po kosztachble, ble, ale ja zapytam co dalej jak je wyprzedadzą?? Nie będą warzyć?? Będą, bo muszą opłacać czynsz, kredyty itd. Tylko być może w końcu ktoś się opamięta i cena wróci do normalności.
Głosuję portfelem - nie wspieram kraftu, szczególnie w tych czasach, gdzie istnieje możliwość, że część (browarów, pubów) się wykraczy. Czas na korektę rynku, zarówno cenową jak i mentalnościową (w rzadkich momentach, kiedy zagłębiam się w piwną blogosferę i inne branżowe fanpejdże, widzę czasem teksty o tym, że piwo jest za... tanie!
). Beer geeki odleciały już tak daleko, że równie dobrze mogłyby mieszkać w świecie alternatywnym, na Ziemi-2.
Nie chcę tu wyjść na zawistnego polaczka, który cieszy się z czyjegoś nieszczęścia, ale ta branża potrzebuje jakiegoś tąpnięcia, i o ile współczuję wszystkim, których to trzepnie po kieszeni, to... tąpniecie, nadchodź! Dobre piwo - tak, kraftowe piwo - NIE!Comment
-
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Ciężko się nie zgodzić z tym co napisaliście wyżej.
Niektóre browary przeginały. Z drugiej strony pytanie ile w cenie piwa było marży sklepów albo pubów.
Wracając do tematu. Odebrałem dziś 20 piw za 100 zł z Końskiej Grzywy. Kasztanka, całkiem całkiem.Comment
-
Chełmża sprzedaje wszystkie po 5 zł + wysyłka (łącznie z porterem bałtyckim)Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ostatnio coraz rzadziej tu zaglądam, ale temat akurat jest w punkt. Również ostatnimi czasy dosłownie wypiąłem się na wszelkiem maści krafty, poza kilkoma sprawdzonymi browarami (nie mówię o wizytach w pubach). No i jak jeden z przedmówców napisał - można sprzedawać tanio? Można.
Nie wiem czy to krzyk rozpaczy o utrzymanie, ale nie wydaje mi się. Jestem sceptykiem w temacie kosztów piwa kraftowego.
Ale jeśli już mówimy o sprzedaży piwa przez browary - wrocławski Prost sprzedaje butelki po... 4zł/0.5l, wszystko jak leci. Warunkiem jest wzięcie kartonu 20szt. i nie mieszanie więcej niż dwóch piw (można się dogadać, dziś wziąłem cztery rodzaje).
Można? No można!
PS. sprzedaż tylko w browarze, nie słyszałem o wysyłce.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
-
Koronowo też sprzedaje po 5 zł wszystko jak leci ale tylko na miejscu w browarze, przy kartonie upust chyba 5% jeszczeGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Myślę, że golenie będzie odchodzić nawet jeszcze większe, a to z racji chęci odrobienia strat (braku zysków), co wspaniale będzie interferować ze stęsknioną siedzeniem w domu pseudobeergeekową masą naiwnych klientów. Do tego konkurencja się pewnie zmniejszy i będzie można wmawiać, że przetrwali "najlepsi". Będzie dobrze!
Heckler, brawo za odwagę, bo pierwszy bez ogródek przeciąłeś wór, który zalegał w okolicach jajec zdecydowanej większości ludzi, którzy korzystają z tego forum i myślą rozsądnie jednocześnie. Ja już od kilku lat przestałem biegać za piwami kraftowymi, a galopujący wzrost cen w knajpach po 2-3 zeta w skali roku za półlitrową (czy nawet 0,4!) szklankę rodził we mnie wstręt odwiedzania tychże. Niezależnie po czyjej (producenta czy wyszynku) stronie była przyczyna, bo zapewne i jedni i drudzy mieli w tym udział. Płacić w knajpie za czeskiego pilsa, i to wcale nie rzemieślniczego po 13-14 złotych, bo inne wynalazki - rzemiosła wypadałoby przecież sprzedać drożej, jest dla mnie złodziejstwem po prostu. Jak złodziej ponosi karę, choć w tym przypadku niestety rykoszetem i przy okazji, to tylko się cieszyć. Szkoda, że mimo wszystko nikogo to niczego i tak nie nauczy. I że oprócz złodzieja zostaniemy ukrani wszyscy...Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2020-04-02, 20:56.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Koncerny też tracą. Efekt domina. W jednym gigancie jest kłopot i wpływa to na produkcję w innym. Największy producent kapsli na świecie ma w tej chwili poważne problemy. Za chwilę okaże się, że największym graczom na rynku browarniczym zabraknie czym zamknąć butelkę albo skąd wziąć puszkę.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2020-04-02, 22:39.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment