Lublin, Grodzka 15, Browar-Restauracja Grodzka 15 [zamknięte]

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • sandacz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gisou
    Dlatego zaznaczam, że piwa nie piłem, a powtarzam tylko to co usłyszałem od kelnera.
    Z całym szacunkiem do kelnerów, ale co taki kelner może wiedzieć... Mówi co mu kazali i za co mu płacą. I to oczywiście jak najbardziej źle świadczy o całym kierownictwie / szefostwie browaru. Jak powiedział kishar, piwo obecnie tam lane jest filtrowane, a od siebie dodam, że w menu w swego rodzaju "wstępie" od piwowara stoi o braku pasteryzacji i filtracji przyszłego piwa. A więc z całą pewnością nie jest to piwo "takie same jak to nasze" i tym samym ludzie są bezczelnie oszukiwani, jeżeli takie "zapewnienia" słyszą. Moim zdaniem nie trzeba być sympatykiem piwa takim jak my, by chociaż na logikę, inteligencję zorientować się, że piwo niefiltrowane powinno inaczej wyglądać. Ale jak widać państwo z browaru uważają swoich klientów za debili. Przykre. Przykre i żenujące.
    A te 6 piw wypitych przez mnie w sobotę dodam do dziennika jako Jagiełło. Trudno. To zbyt poważna ilość i kwota pieniędzy, bym mógł je pominąć. Jeżeli nie jest to piwo z Chełma, to niech chełmianie "podziękują" Grodzkiej za sztuczne podbijanie statystyk. I tu przydałaby się możliwość ręcznego wpisania polskiego piwa. Oczywiście jeśli to polskie piwo Ale to inny temat.

    Leave a comment:


  • gisou
    replied
    Dlatego zaznaczam, że piwa nie piłem, a powtarzam tylko to co usłyszałem od kelnera.

    Leave a comment:


  • kishar
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gisou
    Ja też byłem wczoraj na Grodzkiej 15.
    Po zapytaniu kelnera czy już mają swoje piwo odpowiedział, że "nie, ale piwo pochodzi z innego browaru takiego jak ten" i podobno: jest takie samo, jak to które będzie warzone w Lublinie.
    Niestety jednak piwa nie spróbowałem, ale ta odpowiedź sugeruje jakiś inny browar restauracyjny, a nie przemysłowy.
    A kolekcjonersko: ładne wafle, kufle (chyba 0,5 i na pewno litrowe)
    Według mnie nie jest to raczej browar restauracyjny gdyż piwo to jest krystaliczne bardzo dobrze przefiltrowane a piwa z browarów restauracyjnych są w barwie bardziej opalizujące - mniej przefiltrowane.

    Leave a comment:


  • gisou
    replied
    Ja też byłem wczoraj na Grodzkiej 15.
    Po zapytaniu kelnera czy już mają swoje piwo odpowiedział, że "nie, ale piwo pochodzi z innego browaru takiego jak ten" i podobno: jest takie samo, jak to które będzie warzone w Lublinie.
    Niestety jednak piwa nie spróbowałem, ale ta odpowiedź sugeruje jakiś inny browar restauracyjny, a nie przemysłowy.
    A kolekcjonersko: ładne wafle, kufle (chyba 0,5 i na pewno litrowe)

    Leave a comment:


  • kishar
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną

    Kishar, zrobiłeś może fotki szkła?
    Byłem tam dosyć krótko i fotek nie strzelałem, przy następnej wizycie postaram się jakieś strzelić, ale szkło nie było jakieś rewelacyjne, pilsa podali mi w pękatym kuflu z nadrukowanym czarnym logo browaru.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kishar; 2009-06-08, 01:47.

    Leave a comment:


  • żąleną
    replied
    To taka polska klasyka. Nie wiadomo dlaczego czegoś nie można (w tym przypadku wiedzieć).

    Kishar, zrobiłeś może fotki szkła?

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
    ... Jak się zapytałem kelnera co to za browar to niestety nie chciał powiedzieć bo to ponoć tajemnica ale ja bym chyba stawiał na Ciechana. ...

    to jakaś kpina! od kiedy to konsument nie może dowiedzieć się z jakiego browaru pije piwo? to małe browary też uskuteczniają podobną politykę co molochy?

    Leave a comment:


  • sandacz
    replied
    Ciekaw jestem, w jaki sposób mam dodać to piwo do dziennika...

    Leave a comment:


  • perłyfan
    replied
    Ciekawa akcja z tą tajemnicą piwną. Ja wypiłem oba piwka i nie wiem do czego przypiąć ich smak. W niczym nie przypominały wg. mnie Ciechanowa. W ogóle smakowały "obco" a najmniej znam smak z Jagiełły, więc może Jagiełło ?

    Leave a comment:


  • kishar
    replied
    A więc mamy sprzeczne informacje jedną, że piwo pochodzi z Lubelszczyzny a drugą, że nie

    Leave a comment:


  • believer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
    Jako, że dziś było wreszcie otwarcie tego przybytku postanowiłem go odwiedzić. Lokal po wejściu robi wrażenie swoja wielkością i przestronnością. Ja w nim za długo nie przebywałem a usiadłem w sali na poziomie -1 w której mieści się aparatura warzelnicza. Co do wystroju to punktem centralnym jest sama warzelnia a ciekawymi elementem jest częściowo szklana podłoga z widokiem na pomieszczenie gdzie stoją tanki leżakowe i fermentacyjne oraz także częściowo przeszklony dach aha a na ścianie jest gablota z przedmiotami znalezionymi w czasie remontu kamienicy. Oceniając ogólnie wystrój jest ciekawy ale dla mnie minus za ten nowoczesny sterylny styl. Ale inne pomieszczenia mają odmienny wygląd, mi się spodobało pomieszczenie sąsiednie całe w starej cegle ze sklepieniami piwnicznymi bardziej klimatyczne. Reszta pomieszczeń do zwiedzenia przy następnej okazji. Co do samego piwa to jak wiadomo własnego piwa nie mieli jeszcze i podawali piwo z zaprzyjaźnionego browaru. Jak się zapytałem kelnera co to za browar to niestety nie chciał powiedzieć bo to ponoć tajemnica ale ja bym chyba stawiał na Ciechana. Co do cen to za 0.5 pilsa 7 zł a za mocne 8 zł, małe o złotówkę mniej a ceny litrowe nie pamiętam, menu nie przeglądałem więc w tym temacie na razie się wypowiedzieć nie mogę. Ogólnie piwo było dobre szczególnie pils na pewno najlepsze w bliższej i dalszej okolicy. Przy następnej okazji postaram się może o jakieś notatki i opis wrażeń smakowych.
    Lokal odwiedziłem w trakcie warzenia i udało mi się zamienić parę słów z piwowarem który akurat warzył piwko pod okiem niemieckiego piwowara z firmy która dostarczyła instalacje (nazwa mi wyleciała ale było o tej firmie mowa to ta firma która dostarcza instalacje dla Bierhale). Instalacja ta ma wybicie 5.5 hektolitra. A co do samych piw jak wynikło z rozmowy wczoraj uwarzyli pierwsze piwo (chyba jasną pszenice 13) w trakcie mojej wizyty kończyli dunkla i jak zrozumiałem będzie to 14 a jak wychodziłem to chyba zaczynali robić jasnego lagera bo do kadzi zaciernej trafiły trzy worki słodu weyermana pilzneńskiego i jeden monachijskiego. I tak jak było już mówione za 4 tygodnie będzie można już pić to piwo. Docelowo mają być dostępne te 3 piwa z tym, że jedno będzie się zmieniać na stałe ma być chyba pszenica i lager jasny. Lokal ma własne szklanki i kufle z logo - podkładek czy innych gadżetów nie widziałem.
    jeśli chodzi o firmę która dostarczyła technologie to John Albrecht Brautechnik ( cos takiego),
    Jeśli chodzi o piwo to powiem tyle napewno nie było z Lubelszczyzny

    Leave a comment:


  • sandacz
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
    Jak się zapytałem kelnera co to za browar to niestety nie chciał powiedzieć bo to ponoć tajemnica ale ja bym chyba stawiał na Ciechana.
    Zapomniałem wcześniej napisać, że od pana piwowara wydębiłem jedynie informację, że to browar z Lubelszczyzny. Albo inaczej: ja zapytałem, czy z Lubelszczyzny, a on potwierdził. Dla mnie oba rodzaje piwa smakowały jak taki średnio udany Janów, który jak wiedzą wtajemniczeni, jest właśnie piwem nierównym.

    Leave a comment:


  • kishar
    replied
    I tu małe sprostowanie właśnie się dowiedziałem od koleżanki z która byłem, że jednak są podkładki leżały na barze.
    Zdrówko spostrzegawczej dziewczyny

    Leave a comment:


  • Lublin, Grodzka 15, Browar-Restauracja Grodzka 15 [zamknięte]

    Jako, że dziś było wreszcie otwarcie tego przybytku postanowiłem go odwiedzić. Lokal po wejściu robi wrażenie swoja wielkością i przestronnością. Ja w nim za długo nie przebywałem a usiadłem w sali na poziomie -1 w której mieści się aparatura warzelnicza. Co do wystroju to punktem centralnym jest sama warzelnia a ciekawymi elementem jest częściowo szklana podłoga z widokiem na pomieszczenie gdzie stoją tanki leżakowe i fermentacyjne oraz także częściowo przeszklony dach aha a na ścianie jest gablota z przedmiotami znalezionymi w czasie remontu kamienicy. Oceniając ogólnie wystrój jest ciekawy ale dla mnie minus za ten nowoczesny sterylny styl. Ale inne pomieszczenia mają odmienny wygląd, mi się spodobało pomieszczenie sąsiednie całe w starej cegle ze sklepieniami piwnicznymi bardziej klimatyczne. Reszta pomieszczeń do zwiedzenia przy następnej okazji. Co do samego piwa to jak wiadomo własnego piwa nie mieli jeszcze i podawali piwo z zaprzyjaźnionego browaru. Jak się zapytałem kelnera co to za browar to niestety nie chciał powiedzieć bo to ponoć tajemnica ale ja bym chyba stawiał na Ciechana. Co do cen to za 0.5 pilsa 7 zł a za mocne 8 zł, małe o złotówkę mniej a ceny litrowe nie pamiętam, menu nie przeglądałem więc w tym temacie na razie się wypowiedzieć nie mogę. Ogólnie piwo było dobre szczególnie pils na pewno najlepsze w bliższej i dalszej okolicy. Przy następnej okazji postaram się może o jakieś notatki i opis wrażeń smakowych.
    Lokal odwiedziłem w trakcie warzenia i udało mi się zamienić parę słów z piwowarem który akurat warzył piwko pod okiem niemieckiego piwowara z firmy która dostarczyła instalacje (nazwa mi wyleciała ale było o tej firmie mowa to ta firma która dostarcza instalacje dla Bierhale). Instalacja ta ma wybicie 5.5 hektolitra. A co do samych piw jak wynikło z rozmowy wczoraj uwarzyli pierwsze piwo (chyba jasną pszenice 13) w trakcie mojej wizyty kończyli dunkla i jak zrozumiałem będzie to 14 a jak wychodziłem to chyba zaczynali robić jasnego lagera bo do kadzi zaciernej trafiły trzy worki słodu weyermana pilzneńskiego i jeden monachijskiego. I tak jak było już mówione za 4 tygodnie będzie można już pić to piwo. Docelowo mają być dostępne te 3 piwa z tym, że jedno będzie się zmieniać na stałe ma być chyba pszenica i lager jasny. Lokal ma własne szklanki i kufle z logo - podkładek czy innych gadżetów nie widziałem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2024-10-22, 18:55.

Related Topics

Collapse

  • ART
    Wielkie uaktualnienie 2015 - Grodzka 15, Lublin ul. Grodzka 15
    ART
    Kolejny rok z rzędu...

    Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
    2014-12-18, 23:29
  • Serokomlak
    Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
    Serokomlak
    W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

    Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
    2024-09-29, 00:39
  • kaczka116
    Grodzka 15, Porter
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-05-06, 15:55
  • heckler
    Rýmařov, Jesenická 107/4, Pivovar Morous
    heckler
    W zeszłym roku na forum wspominałem, że w miasteczku Rýmařov prawdopodobnie powstanie drugi browar. Tak też się stało i na początku tego roku na drugim końcu miasteczka w
    Hotelu Slunce został otwarty browar o nazwie Morous. Sama okolica w której stoi hotel jest o wiele cichsza i...
    2019-04-22, 10:45
  • pebejot
    Krzywaczka 948, Browar Alteria
    pebejot
    Kolejny dziwny minibrowar w dziwnym miejscu.
    Krzywaczka to mała wieś na południowy wschód od Krakowa, przez którą przebiega ruchliwa droga krajowa nr 52 Kraków - Bielsko-Biała.
    Minibrowar mieści się w nowopowstałym potężnym, czterokondygnacyjnym budynku.
    Dookoła jest...
    2024-10-13, 23:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...