Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Piecia
    replied
    Trzeba rezerwować termin Gratuluję i do zobaczenia!

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    No i zbliża się ta doniosła chwila...urodziny Czeskiej Baszty.
    Skończymy niedługo 5 lat!

    Dziękujemy Wam wszystkim, naszym Klientom, że docenialiście Nas przez te wszystkie lata swoją obecnością i zapraszamy oczywiście na przyjęcie urodzinowe w nasze progi!
    Hucznie będzie w sobotę 13 lutego, od godziny 16.00 a miejsca siedzące...hmm, jak zawsze bez rezerwacji, kto pierwszy ten lepszy.
    Zapewniamy najlepsze czeskie piwa w Warszawie, w tym darmową urodzinową beczkę, mocniejszy poczęstunek dla "pokrzepienia", także z Czech, konkursy z nagrodami, świetną zabawę i być może dyskotekę na koniec (tak jak ostatnimi latami ) !
    No i będzie jeszcze jedna mała niespodzianka, ale o tym na razie sza!

    "5 lat minęło to piękny wiek,
    5 lat i nawet jeden dzień.
    Na drugie tyle teraz przygotuj się,
    a może i na trzecie, któż to wie?"
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Sobota w Czeskiej Baszcie:

    1. W nalewakach m.in. Hostomický Fabián světlý ležák 12°.
    2. Transmisja drużynowego konkursu skoków narciarskich - Puchar Świata "Zakopane", godz.16.00.
    3. Transmisja meczu 2 fazy grupowej Mistrzostw Europy w piłce ręcznej, Polska - Norwegia, godz.20.20.

    Zapraszamy!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Wpadniecie do nas w piątek?

    Mamy dla Was m.in. z beczki:

    Valášek Vsacan 11° světlý ležák - klasyka czeskiej klasyki , lekki a zarazem wyraźnie chmielowy.

    A tu garść informacji.

    Minipivovar Valášek we Vsetín'ie istnieje od 2002 i szczyci się kontynuowaniem tradycji warzenia piwa w regionie, sięgającej XVII wieku.
    Znajduje się w miejscu starej gospody, której początki sięgają 1920 i która przetrwała aż do jej zamknięcia w 1982 roku.
    Nazwa browaru została wyłoniona w trakcie głosowania wśród mieszkańców Vsetín'a a zwycięzca konkursu nagrodzony oczywiście beczką piwa.
    Pierwsze piwo uwarzono w grudniu 2002 a w styczniu 2003 burmistrz Vsetin'a oficjalnie nadał browarowi "urzędowe prawo warzenia.
    Na pamiątkę tego faktu zabytkowa beczka z piwem została przewieziona powozem konnym z zabudowań starego browaru do obecnego i ustawiona na dziedzińcu.

    Czyż nie romantyczna historia?
    Attached Files
    Last edited by czeskabaszta; 22-01-2016, 14:13.

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Już dzisiaj, w sobotę, pierwsze oficjalne "Święto Porteru Bałtyckiego".

    Na tą okazję przygotowaliśmy dla Was wyśmienitą wariancję "na temat", czyli pysznego amerykańskiego coffee portera z beczki, w nieprzyzwoicie atrakcyjnej cenie (0,3l 15zł):

    Palo Alto (USA) Cool Beanz - coffee porter, 6% alk., świetnie pijalny, zbalansowany aromatami kawy, czekolady i orzechów.

    A na deser, będziemy Wam tego dnia przy barze serwować darmowe próbki czeskiego porteru z butelek, dla równowagi w przyrodzie oczywiście!


    Zapraszamy w sobotę od godziny 16.00.

    Ale! Baszta w Czeskiej Baszcie
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Wreszcie ktoś nas docenił!
    Prawdziwe piwo dla prawdziwych Karoli!

    Létající pivovar Nomád, KAREL - Česká IPA, 16°, 7,6% alk., 78 IBU.
    Wyśmienita, aromatyczna IPA, przyprawiona jedynie czeskimi odmianami chmielu, rzadka i trudna do zdobycia, u nas dopiero 3 raz w nalewaku.
    Ze znanego czeskiego browaru kontraktowego, warzącego swoje piwa m.in. w takich miejscach jak Antoš Slaný, Litovel czy Bašta Vrchlabí.

    A do tego dwie kolejne zmiany w czeskich nalewakach, wskoczyły:

    Dobrušský Rampušák 12° světlý ležák
    Albrecht Kateřina 12° tmavý ležák

    Zapraszamy w piątek do Czeskiej Baszty!

    Do zobaczenia!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Kolejna nowość w nalewakach Czeskiej Baszty:

    Cvikov Klíč 12° světlý ležák
    Wspaniały niepasteryzowany jasny lager warzymy tradycyjnym sposobem podwójnego zacierania, z wykorzystaniem morawskich słodów i żateckich odmian chmielu.

    A jak to się wszystko zaczęło?

    Początki warzenia piwa w Cvikovie sięgają aż do roku 1560, gdy ówczesny zarząd rolny udzielił 72 mieszczanom pozwolenia na warzenie pszenicznego piwa i wyrób słodu. Na terenie zwanym "pod Zielonym Wzgórzem", gdzie browar stoi obecnie, pierwsze budynki zostały postawione w drugiej połowie XIX wieku i aż do czasów pierwszej republiki były wielokrotnie rozbudowywane a moc wytwórcza browaru podnoszona.
    W roku 1948 browar został znacjonalizowany i włączony do
    przedsiębiorstwa "browary północno-czeskie".
    Polityka koncentrowania produkcji w wielkich fabrykach nie ominęła i browaru w Cvikovie, który w styczniu 1968 roku został jednak zamknięty. Tą smutną chwilę do dnia dzisiejszego przypomina napis na jednej z wewnętrznych ścian klatki schodowej jednego z budynków browaru: "Głupi Wojciech zamknął browar 1.1.1968".
    Nowa historia browaru zaczęła się na szczęście pisać w roku 2013.
    Zdewastowany i zdegradowany teren kupił wtedy przedsiębiorca Jiří Jakoubek, z zamiarem odnowienia po prawie pół wieku tradycji warzenia piwa w Cvikovie.
    Zrekonstruowano produkcyjną część browaru oraz wybudowano przytulną piwowarską restaurację z nowoczesną gastronomią i subtelnym wnętrzem, w zabudowaniach byłej słodowni.
    Dzięki woli jak najwierniejszego odtworzenia pierwotnego
    kształtu budynków, wszystkie elementy piwowarskiej technologii wróciły do obiektów browaru Cvikov już w grudniu 2013.
    Po niespełna roku od rozpoczęcia prac rekonstrukcyjnych, jesienią 2014 roku piwowar Miloš Hrabák uwarzył pierwszą warkę, jasnego lagera dolnej fermentacji - "Klíč".
    Dalej warzone były kolejne warki, nie tylko 12-tki, ale także 10-tki "Luž" i 8-ki "Sklář".
    Browar został hucznie otwarty w sobotę 29 listopada 2014 roku, a od grudnia 2014 działa przy nim również firmowa restauracja "Sladovna".
    Obecnie browar rozszerza asortyment oferowanych przez siebie piw a w ramach dalszej rekonstrukcji prowadzone są prace nad powiększeniem pojemności restauracji, utworzeniem sklepu firmowego, miejsc noclegowych w browarze oraz rewitalizacją gruntów i dziedzińca, należących do browaru, dla celów kulturalno-rozrywkowych.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Dziękujemy za wczorajsze "branżowe" spotkanie!
    Piwnego ducha i wesołości jak zawsze było pod dostatkiem.
    W teku rządził High Water Campfire stout, w kuflu Zilvar a w kieliszku Becherovka!

    Do następnego!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Nowy Rok znów obrodził!
    Nowe beczki, butelki, specjały kuchni czeskiej.
    Kolejna dostawa stała się faktem.

    Zapraszamy, styczeń 2016 w Czeskiej Baszcie!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Świętujemy dziś w najlepszym towarzystwie!

    Otwarci, zapraszamy!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Nowy Rok zaczynamy z przytupem!

    Od razu 2 premiery w nalewakach:

    Lobeč 10° světlé výčepní - klasyka gatunku, chmielowa goryczka i przyjemna zbożowość.

    Antoš Nelson Sauvin 13° Single Hop Ale - wyraźna goryczka i piękne aromaty agrestu, winogron i cytrusów.

    Skusicie się?
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Dzisiaj proponujemy z beczki 2 premierowe piwa.

    Klasykę - Kyjovské 10° světlé výčepní oraz ekstrawagancję - Palo Alto Atlas Double IPA - 8,5% alk.
    Pyszności!
    W pozostałych 5 nalewakach też znajdziecie coś dla siebie.

    Do zobaczenia!
    Attached Files
    Last edited by czeskabaszta; 27-12-2015, 19:55.

    Leave a comment:


  • Jurandofil
    replied
    Dobrze jest odwiedzić Stare Kąty!

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Wesołych Świąt! Wesołych Świąt! Wesołych Świąt!

    Odpoczywajcie, zbierajcie siły, radujcie się z prezentów i z czasu spędzonego z rodzinami!
    Do zobaczenia po!

    A tak dla porządku:

    23.12 czynne 16.00-23.00
    24.12 nieczynne
    25.12 nieczynne
    26.12 nieczynne
    27.12 czynne 16.00-22.00
    28.12 nieczynne
    29.12 czynne 16.00-23.00
    30.12 czynne 16.00-23.00
    31.12 nieczynne
    01.01 nieczynne
    02.01 czynne 16.00-00.00
    03.01 czynne 16.00-22.00
    Attached Files

    Leave a comment:


  • yoda79
    replied
    Jak z otwarciem po świętach (pewnie w Boże Narodzenie zamknięte)?

    Leave a comment:

Working...
X