Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • czeskabaszta
    replied
    Sedlčanský pivovar Krčín
    (Sedlčany - niewielkie miasto w kraju środkowoczeskim, ok. 60 km na południe od Pragi).

    Historia piwowarstwa w miasteczku Sedlčany, jak w wielu innych miejscach w Czechach, sięga zamierzchłych czasów, bo aż XV wieku. I jak zawsze burzliwe losy w przeszłości nie oszczędziły także i tego miejsca na czeskiej piwnej mapie.
    Produkcję piwa jednak niedawno wznowiono.
    Obecny browar restauracyjny o nazwie "Sedlčanský pivovar Krčín" został założony w 2014 roku i szczyci się warzeniem niepasteryzowanych piw dolnej i górnej fermentacji, jedynie przy użyciu podstawowych, naturalnych składników - słodów, drożdży, chmielu i wody.
    Musimy przyznać, że nieźle im to wychodzi!

    Zapraszamy zatem na premierę z beczki:

    Krčín 13° polotmavý speciál

    Do zobaczenia!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Pivovarský dvůr Chýně u Prahy
    (Chyne - wieś, około 14 km na zachód od centrum Pragi i 2 km od jej granic).

    Ten klasyczny, jak na czeskie warunki, browar restauracyjny powstał w roku 1992.
    Mieści się w byłych budynkach tamtejszego klasztoru.
    Duża i gustownie zaaranżowana restauracja jest w stanie pomieścić 100 gości a na terenie browaru jest możliwość wygodnego noclegu.
    W stałej ofercie znajdują się zawsze 3 piwa dolnej fermentacji: jasne, półciemne i ciemne.
    Poza tym okazjonalnie warzone jest ponad 20 innych gatunków – od klasyki przez pszeniczne i piwa typu "ale" po piwa smakowe.

    Niezmiennie urzeczeni smakiem i jakością tych piw, dzisiaj z beczki proponujemy Wam premierowe:

    Chýně klasický ležák světlý 11°

    Do zobaczenia!
    Attached Files
    Last edited by czeskabaszta; 19-12-2015, 13:59.

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Pivovar Antoš Slaný

    Slaný to 15 tysięczne miasto w kraju środkowoczeskim, 29 km na północny zachód od Pragi.
    Nazwa miasta pochodzi od okolicznych pokładów soli.
    Początki sięgają XI wieku, gdy powstała osada na szlaku handlowym między Pragą a Dreznem.
    Około roku 1300 Slaný uzyskało prawa miejskie oraz tytuł miasta królewskiego.
    Historia piwowarstwa w Slanéch sięga początku XVI wieku, osiągając rozkwit na początku XVII wieku, gdy funkcjonowało w mieści 10 lokalnych browarów. Rozwój został zatrzymany w latach 20-tych XVII, gdy po bitwie na Białej Górze właścicielem miasta został hrabia Jaroslav Bořity z Martinic. Odebrał on mieszczanom prawa warzenia piwa i w roku 1629 postawił swój browar – jeden z pierwszych browarów przemysłowych w Czechach. Browar ten funkcjonował do roku 1884.
    Dzisiejszy browar restauracyjny Antoš powstał w roku 2010. Nazwa nawiązuje do rodu Antoš'ów, który warzył piwo we Slanéch już w roku 1536.
    Browar chlubi się tym, że używa słodu wytwarzanego unikatową już dziś metodą słodowni klepiskowej.
    Od samego początku piwa z tego browaru zdobywają szereg nagród na festiwalach piwnych (np. Pivní Pečet).
    W stałej ofercie browaru są 3 klasyki: jasna 12-tka, półciemna 13-tka i ciemna 12-tka.
    Ponadto warzą cały szereg sezonowych specjałów – od piw typu ALE przez pszeniczne, wędzone, stouty po piwa smakowe.
    Niewątpliwie jednym z najciekawszych produktów tego browaru jest Tlustý Netopýr – mocne piwo górnej fermentacji, półciemne, z wyraźnym chmielowym zapachem i esencjonalną konsystencją, którą zawdzięcza użyciu słodu żytniego. Chmielone jest 4 rodzajami amerykańskich chmieli, które nadają mu wyraźną, urzekającą goryczkę.
    Piwo to zdobyło w 2014 roku 1 miejsce na pilzneńskim festiwalu małych browarów.
    I właśnie na nie z beczki Was zapraszamy do Czeskiej Baszty!
    Weekend czas zacząć!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Browar restauracyjny Novosad w Harrachov'ie
    (Harrachov – miasto w północnych Czechach położone na terenie kraju libereckiego w Karkonoszach, 4 km od granicy Polski).

    Ten pięknie położony w czeskich Karkonoszach browar restauracyjny jest częścią prywatnej huty szkła Novosad i Syn, założonej w 1712 roku.
    Budynek restauracji przylega bezpośrednio do hali produkcji szkła, zatem piwosze i smakosze mogą obserwować pracę huty przez specjalną witrynę.
    Browar warzy klasyczne "dwunastki" - jasnego i ciemnego lagera oraz co ciekawe, jasną "ósemkę" (tylko 3,8% alk.) o nazwie Huťské, które to piwo widać często w rękach pracowników huty podczas produkcji szkła!
    Na terenie kompleksu znajdują się także: firmowy sklep z wyrobami huty (kufle, zastawy, figurki) i pamiątkami związanym z miastem Harrachov oraz piwne łaźnie, w których strudzeni turyści mogą zrelaksować się zanurzając w baliach z piwem.
    Planując zatem letni czy zimowy wypad w Karkonosze, zastanówcie czy nie warto przypadkiem ruszyć się z zatłoczonej Szklarskiej Poręby do pobliskiego Harrachov'a, gdzie oprócz łona natury, świeżego powietrza, szlaków pieszych czy narciarskich czeka na Was także ten ciekawy piwny przybytek.

    Tymczasem zapraszamy do Czeskiej Baszty na jeden z wyrobów tego browaru, z beczki wyśmienity:

    Novosad František 12° světlý ležák

    Do zobaczenia!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Ameryka Panie, Ameryka!...czyli beczkowa kolekcja "Zima 2015/2016" w ALE! Baszcie w Czeskiej Baszcie.


    AleSmith Speedway Stout już w nalewaku a to nie koniec atrakcji, jak widać na pierwszym planie, z piwami z najwyższymi ocenami na ratebeer.com

    Miejcie rękę na pulsie, będziemy informować co i kiedy będzie lane.

    Salut!
    Attached Files
    Last edited by czeskabaszta; 12-12-2015, 18:22.

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Kto chętny na imperialnego stouta z oceną 100/100 na portalu ratebeer?

    Prosto z San Diego w Californii do ALE! Baszty w Czeskiej Baszcie!!!

    Już podpięty.

    AleSmith Speedway Stout - 12% alk., niesamowicie pijalny, gładki, pełen aromatów i smaków ciemnych owoców, toffi, czekolady i kawy.

    0,3l tylko 15 zł!!! Co my robimy?
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    "Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha"
    (Břevnov – część Pragi leżąca w dzielnicy Praga 6, na lewym brzegu Wełtawy).

    Historia "Břevnovského pivovaru" jest nierozłącznie związana z historią klasztoru umiejscowionego na Břevnov'ie (jeden z dystryktów Pragi), klasztoru który powstał w roku 993.
    Browar, jak i sam klasztor, był kilkukrotnie niszczony i odbudowywany w trakcie wojen w XVII i XVIII wieku.
    XIX wiek to okres kilkukrotnej jego rozbudowy i przebudowy.
    Wzbierająca ówcześnie moda na piwa dolnej fermentacji typu pilzneńskiego postawiła browar przed koniecznością rozbudowy leżakowni.
    Do rozbudowy jednak nie doszło, co stało się głównym powodem stopniowego jego wygaszania.
    W 1889 roku pierwotny browar został całkowicie zlikwidowany.

    Idea tradycyjnego warzenia piwa w tym miejscu przetrwała jednak kolejne lata, co w efekcie doprowadziło do odrodzenia inicjatywy pod nazwą "Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha" w roku 2011, w miejscu byłych klasztornych stajni.
    Misją tego restauracyjnego browaru jest obecnie, oprócz samej produkcji, prowadzenie różnorodnych szkoleń piwowarskich.
    Browar uczestniczy także w wielu festiwalach i pokazach tradycyjnego warzenia.
    Warzonych jest w nim obecnie 12 gatunków piwa, z czego 4 dostępne są sezonowo.
    Są to, zarówno klasyczny jasny i ciemny lager, jak też piwo pszeniczne, IPA, piwa imperialne - w tym porter leżakowany w drewnianych beczkach, koźlaki i inne.

    A my zapraszamy Was dzisiaj na beczkowy:

    Břevnovský Benedict 11° tmavý ležák

    Do zobaczenia!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Podklášterní pivovar Třebíč
    (Třebíč – miasto na południu Czech, w kraju Wysoczyna, na Wysoczyźnie Czeskomorawskiej, nad rzeką Igławą. Jest stolicą powiatu Třebíč. Historycznie Třebíč znajduje się na Morawach.)

    Kolejny wspaniały czeski browar restauracyjny, który kultywuje wieloletnie tradycje warzenia piwa w swoim regionie i który to przypłacił czasy realnego socjalizmu przerwą w działaniu oraz dewastacją mienia.
    Na szczęście znaleźli się pasjonaci, którzy przy udziale środków Unii Europejskiej, w latach 2010-2012, wyremontowali i zrekonstruowali zabytkowe zamkowe budynki gorzelni i słodowni w Třebíč'i, lokując tam browar wraz z restauracją oraz ekspozycję zabytkowych samochodów marki "Jaguar" *
    Browar warzy zarówno klasyczne piwa dolnej fermentacji z serii "Urban" jak i piwa górnej fermentacji z serii "Cornel" i potwierdzamy, ma pełne prawo szczycić się ich najwyższą jakością i wyśmienitym smakiem.

    W tą piękną słoneczną niedzielę zapraszamy Was do Czeskiej Baszty na jedno z tych piw z beczki:

    Urban 12° světlý ležák

    * na terenie należącym do browaru znajduje się bardzo ciekawa ekspozycja zabytkowych samochodów marki "Jaguar", zarówno tych luksusowych jak i sportowych. Wygląda to naprawdę okazale i stanowi oryginalny dodatek dla czasu spędzanego w pobliskiej restauracji.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Browar restauracyjny Starokladno
    (Kladno, 25 km na zachód od Pragi, kraj środkowoczeski)

    Browar otwarty w 2009 w restauracji "u Kozlíků" w Kladnie, kontynuujący ponad pięciuset letnią tradycję warzenia piwa w tym mieście.
    Specjalizuje się w produkcji piw specjalnych, o wyższych ekstraktach i przy użyciu wyszukanych surowców.
    W ich restauracji można spróbować co najmniej 7 rodzajów tegoż trunku, a w ofercie okresowej mają ich łącznie kilkanaście.
    Ich flagowym piwem (zdobyło m.in. nagrody Złotej Piwnej Pieczęci czy tytuł Piwa Czeskiej Republiki) jest Starokladno Černý Havíř 12,8°, na które Was właśnie zapraszamy.

    Już w jednym z nalewaków!

    Piątek czas zacząć!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Browar rzemieślniczy "Clock".
    (Potštejn - gmina w powiecie Rychnov nad Kněžnou, w kraju hradeckim).

    Założyciele browaru, na swojej stronie internetowej, zachęcają nas do wkroczenia razem z nimi w fascynujący świat piwnych rozmaitości, świat pełen smaku, pasji i najwyższej jakości.

    Oj znamy my tą jakość! I wielce cenimy!

    Dlatego w Czeskiej Baszcie nie może zabraknąć piw także i z tego browaru.
    Zapraszamy, na kran nr 2 powraca:

    Clock 12° American Pale Ale

    Na zdraví!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Kolejny klasyk w Czeskiej Baszcie!

    Tym razem po raz pierwszy w nalewaku gościmy piwo z praskiego browaru restauracyjnego Lužiny, założonego w 2013 roku.

    Jest to:

    Lužiny 11° světlý ležák

    Browar chwali się warzeniem 4 stałych gatunków piw, niepasteryzowanych i niefiltrowanych, z surowców najwyższej jakości.
    Brzmi ciekawie, zamierzamy zatem spróbować.

    Zapraszamy!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    No to mamy prawdziwą petardę!
    Jedyna w Polsce 25-cio litrowa* beczka okrytego sławą Falkona!
    Falkon Stalker India Pale Ale - 16°, 6,9% alk.
    Prosto z Czech.
    Trzeba się go napić - w środę 9 grudnia, o godz.19.00 w Czeskiej Baszcie!
    Widzimy się?

    * żeby starczyło dla większej ilości osób, będziemy to piwo sprzedawać tylko w pojemności 0,3l.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Mamy dla Was niespodziankę.
    Wiadomo, że dobre piwo wymaga picia go w dobrym szkle.
    Dlatego też chcemy go Wam trochę rozdać.
    Każdy kto otrzyma od Nas przy barze jeden z promocyjnych kuponów i kupi w Czeskiej Baszcie 15 dowolnych piw dostanie w prezencie losowo wybraną szklankę z logo browaru.
    Ilość szklanek jest ograniczona ale nie stawiamy ograniczeń w czasie , w jakim będziecie "zbierać" piwa ani w tym, żeby znajomi pomagali właścicielowi kuponu w "uzbieraniu" piw.
    Każde kupione piwo będzie odhaczane na kuponie, tak aby na końcu było wiadomo, czy już można odebrać swoją nagrodę.

    Zapraszamy do zabawy!
    Pytajcie przy barze.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Raduje się serce, raduje się dusza...
    Niedziela w Czeskiej Baszcie!
    Attached Files

    Leave a comment:


  • czeskabaszta
    replied
    Kolejne niespotykane w Polsce piwo melduje się w Czeskiej Baszcie!

    W nalewaku nr 4 pojawił się:

    Kyjovský ležák 12°

    Kyjovský pivovar
    (Kyjov – miasto na Morawach, w kraju południowomorawskim, powiat Hodonin).

    Jak podają włodarze samego browaru, kontynuuje on tradycje warzenia piwa w mieście Kyjov, sięgające XVI wieku, rozwijane w różnych formach aż do lat 60-tych XX wieku.
    Obecnie ten niewielki browar restauracyjny warzy piwa podług sprawdzonych klasycznych prawideł, w tym piwa typu pilzneńskiego i bawarskiego, wykorzystując do ich produkcji lokalne surowce.
    Wszystkie jego piwa są niepasteryzowane i niefiltrowane.

    Na zdrowie!
    Attached Files

    Leave a comment:

Working...
X