Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Most Poniatowskiego - wieżyca A-22, Czeska Baszta

    Pub "Czeska Baszta"
    Warszawa, Wieżyca A-22 Mostu im.Ks.J.Poniatowskiego (wejście z betonowych schodów mostu, na przeciwko Centrum Handlowego Arkada od strony ulicy Solec, po przekątnej Carrefour Express, I piętro kondygnacji wieżycy mostu).

    Planowane otwarcie lokalu to druga połowa stycznia 2011r.

    Przytulny, klimatyczny pub z wyśmienitym piwem to najwłaściwsze określenie tego miejsca.
    Oferta czeskich piw butelkowych poraża w dobrym tego słowa znaczeniu.
    Na przeciwko baru na piwnego maniaka czekają 4 przeładowane po brzegi lodówki ze złocistym płynem.
    Co w nich znajdzie?
    Krakonosy, Otakara, Zavisa, Hradebniego, Dudaka, Krala Sumavego, Extra z Janacka, Demona Polotmavego, Breznaka, Louny, Zlatopramena, Chotebora, Pardubickiego Portera, Chodovary, Tambory, Postrizinske piwa, Eggenbergi, Bernardy, Klastery, Kozle, Staroprameny, piwa z Cernej Hory, piwa z Vyskova...uff...czego tam nie ma .
    Ponad 80 rodzajów czeskiego piwa!
    Znajdziecie tu piwa jasne, półciemne, ciemne, pszeniczne, portery, bezalkoholowe, smakowe, większość z nich niepasteryzowanych.
    A jak serwują! Dostajesz do ręki "kufel-bączek" jak za starych dobrych czasów i podstawkę pod kufel. Podstawa!
    Jeśli ktoś miałby ochotę coś przekąsić pod piwko, to też się nie zawiedzie.
    Jest co wybrać: nahladany hermelin (koniecznie w parze z pivem!!!), smazeny syr, pierogi, frytki i inne brambory, surówki, chipsy, orzeszki, paluszki.
    Każdy coś dla siebie tam znajdzie.
    Całokształtu dopełnia wystrój lokalu rodem z zaprzyjaźnionej Czechosłowacji
    Poczujesz się jak w czeskiej Pradze
    Czas umila muzyka płynąca z głośników lub jakiś koncert, mecz puszczany przez właścicieli.
    Istnieje możliwość rezerwacji lokalu – imprezy zamknięte.

    Planowane otwarcie lokalu to druga połowa stycznia 2011r.

    Jednym zdaniem – na piwnej mapie Warszawy pojawi się wreszcie pierwszy punkt z tak ogromnym wyborem “niechrzczonego” złocistego płynu.
    Czeska Baszta
    Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
    https://www.facebook.com/czeskabaszta

  • #2
    No wreszcie coś się zaczyna dziać w Kongresówce.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment


    • #3
      Będzie coś z kija?
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
        Będzie coś z kija?
        Właśnie, i jaki przedział cenowy przewidujecie.
        Dobrze by tez było określić oficjalny termin otwarcia.

        Dla mnie jeszcze pytanie z natury podstawowych, czy jest miejsce dla palących?
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment


        • #5
          Skoro piszą o butelkach w 4 lodówkach, a ani słowem nie zająknęli się o beczkach, to znaczy, że nie będzie...
          I jak do tego ma się zapis o "poczuciu się niby w Pradze"? Gdzie tam niby piją z butelek? Chyba że Heńka na dyskotekach...
          Z drugiej strony czytając opis dojścia do lokalu, to się nie dziwię, że nie chce im się beczek tachać. Może gdyby znaleźli się społeczni tragarze?
          Last edited by Pendragon; 31-12-2010, 18:15.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
            Dla mnie jeszcze pytanie z natury podstawowych, czy jest miejsce dla palących?
            hmmm, myślałem, że weszła ustawa w życie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
              Skoro piszą o butelkach w 4 lodówkach, a ani słowem nie zająknęli się o beczkach, to znaczy, że nie będzie...
              Może tylko na początku, z czasem jak interes się rozrusza to może i beczka też będzie.
              Jak w każdym bądź razie uzależniam bytność od możliwości zapalenia
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                I jak do tego ma się zapis o "poczuciu się niby w Pradze"? Gdzie tam niby piją z butelek?
                Może będzie się można poczuć jak na Pradze? Np. Po 2 Stronie Lustra. Kilka lodówek, piwo po dychu, a z kija tylko GŻ.
                Skoro piszą o butelkach w 4 lodówkach, a ani słowem nie zająknęli się o beczkach, to znaczy, że nie będzie...
                Mam nadzieje, że się w porę właściciele opamiętają. Bo tak to nijak się nie wyróżnią w Warszawie.
                Last edited by Pankracy; 31-12-2010, 18:34.

                Comment


                • #9
                  Dwa ważne pytania:
                  1. Czy będzie czeska muzyka? Np. Kabat
                  2. Czy w menu będą utopence?
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment


                  • #10
                    Znaczy wszystko z Zofmaru jedzie. No fajnie, zobaczymy jakie ceny będą. Ale żeby lanego w "czeskim" lokalu nie było
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czeskabaszta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Całokształtu dopełnia wystrój lokalu rodem z zaprzyjaźnionej Czechosłowacji
                      Poczujesz się jak w czeskiej Pradze
                      Będzie się można poczuć jak za PRL-u. Nawet do KC dość blisko

                      A tak na poważnie - kij by się przydał z czeskim piwem z małego browaru
                      Last edited by Ahumba; 01-01-2011, 15:03.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                      Comment


                      • #12
                        Widzę,że panowie dostali okresu postaram się więc ulżyć w objawach.

                        Witam! To świetnie, nareszcie w stolicy będzie można napić się czeskiego do oporu.Takiego asortymentu, jaki jest zapowiadany, to nigdzie nie widziałem a trochę już widziałem (a w Warszawie to już w ogóle posucha czeskiego), więc czekam z niecierpliwością.Odnośnie komentarzy kolegów to osobiście wolę 80 rodzajów butelkowego niż cztery z kija - to tak z zachłanności hehe.Po co aplikować w kółko to samo jak można codziennie zafundować sobie coś innego?Poza tym moim skromnym zdaniem piwo butelkowe jest bardziej esencjonalne.Może ktoś na forum to skomentuje? Potwierdzi, zaprzeczy, uzasadni.Ciekawy temat do dyskusji - argumenty za i przeciw - butelka vs kij.Dorzucę swoje dwa pytania do czeskiej baszty:1.Czy bedzie Chodovar Skalni Lezak, Tambor Svetly Lezak 11,12?2.Kiedy otwarcie?

                        Comment


                        • #13
                          Nie można było tak napisać od razu, hmmm?

                          Ja bym zamiast 80 z butelki i 0 z kija wolał 40 z butelki i 4 z kija. Butelkowe jest fajne, ale to można sobie kupić w sklepie znacznie taniej. Jak ma być po czesku to niech będzie točené
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment


                          • #14
                            Witam!
                            Ale się porobiło... .
                            Dopiero wróciłem z noworoczno-sylwestrowego wypadu i muszę trochę myśli pozbierać, bo na temacie nie da się ukryć mi zależy.
                            Odezwę się dzisiaj jeszcze, jakoś o 17-18-ej.
                            Postaram się wtedy odpowiedzieć na wszystkie wątpliwości i pytania.
                            Zachęcam do dalszego ich formułowania w tym wątku.
                            Do usłyszenia.
                            Czeska Baszta
                            Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                            https://www.facebook.com/czeskabaszta

                            Comment


                            • #15
                              Witam,
                              Tak jak obiecałem powracam do dyskusji, żeby rozwiać Wasze niektóre wątpliwości, a być może wzbudzić następne

                              Idea przyświecająca lokalowi "Czeska Baszta" to wprowadzenie w jednym miejscu szerokiego, niespotykanego w Warszawie asortymentu czeskich piw, tak aby wreszcie pokazać piękno i różnorodność czeskiego browarnictwa.
                              Pomysł ten zrodził się w konsekwencji moich zainteresowań piwnych i w oparciu o moje doświadczenia z tym związane.
                              Przygoda ta trwa już kilka ładnych lat.
                              Miałem przyjemność skosztowania wielu piw z rożnych krajów i najbardziej zafascynowałem się piwami naszego południowego sąsiada.
                              Asortyment będący w sprzedaży w Czeskiej Baszcie jest efektem sumy doświadczeń moich oraz doświadczeń moich przyjaciół.

                              Czeska Baszta z założenia ma być naszym wspólnym miejscem, ludzi którzy kochają dobre piwo i dlatego wychodzę z propozycją, abyśmy razem spróbowali uczynić to nowo powstające miejsce - naszym miejscem
                              Dlatego zwracam się z serdeczną prośbą o Wasze uwagi, propozycje, pomoc.
                              Niech ten wątek na forum będzie miejscem dyskusji, wymiany zdań, propozycji, pomysłów.

                              Teraz może postaram się odnieść do pytań, które już pojawiły się w wątku:

                              1. Docelowo intencją Czeskiej Baszty jest także podawanie piwa z beczki.
                              2. Odnośnie osób palących - lokal posiada dwa pomieszczenia, więc znajdzie się i dla nich miejsce.
                              3. Przewidywane ceny, ku uspokojeniu niektórych forumowiczów, to poniżej 10 zł za kufel 0.5l.
                              4. Piwo będzie nalewane do kufli, chyba że Klient zażyczy sobie pić prosto z butelki.
                              5. Możliwość nalewania piwa do kufla będzie zarówno po stronie barmana jak i Klienta, jeśli
                              będzie miał takie życzenie.
                              6. Będzie również czeska muzyka.
                              7. Będą utopenci.
                              8. Jeżeli chodzi o Chodovara Skalni Lezak i Tambora, to są w zamówieniu w Czechach. Jeżeli dojadą całe i zdrowe, to będą.
                              9. O dacie otwarcia poinformuję z wyprzedzeniem co najmniej kilkudniowym.
                              Czeska Baszta
                              Pivo píti, vesel býti, to je rajské živobytí!
                              https://www.facebook.com/czeskabaszta

                              Comment

                              Working...
                              X