Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Zakrzów 413, Browar Kazimierz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Senior
    • 09-2005
    • 4552

    Zakrzów 413, Browar Kazimierz

    19.06.2019 miałem okazję na zaproszenie Krzyśka i Mateusza Jachimczaków (czyli taty i syna) odwiedzić ich browar. Przybyłem do Podłęża do ich domu gdzie mieszkają z całą rodziną i razem udaliśmy się do odległego o jakieś 1200 m browaru. Byłem przekonany, że cały czas jesteśmy w Podłężu, jednak ostatnio Krzychu wyjaśnił mi, że działka na której powstał browar leży 30 m od granicy tej miejscowości ale już w sąsiednim Zakrzowie.
    Budynek jest nowy, powstał w drugiej połowie 2017 roku a jego budowa trwała znacznie krócej niż późniejsze wyposażenie i uruchomienie browaru. "Dzięki" formalnościom urzędniczym i kłopotami z gazem ziemnym pierwsza warka została uwarzona po roku - w sierpniu 2018. Obecnie browar pracuje na full swoich możliwości co przekłada się na około 12 warek miesięcznie.
    Sprzęt pochodzi z firmy Minibrowary.pl. Warzelnia ma max wybicie 23 hl i ogrzewana jest parą z wytwornicy znajdującej się w przyległym pomieszczeniu. Kolejne zajmuje leżakownia gdzie jest 6 tankofermentorów po 25 hl każdy. Dość szybko okazało się, że to za mało tak więc zamówione zostały kolejne, tym razem podwójne tankofermentory. Mają pojemność 45 hl i pracują od lutego 2019 ale już w przeciwległym końcu budynku naprzeciw magazynu. Dzięki nim możliwe stało się przyjęcie zleceń browarów kontraktowych, głównie Dziki Wschód i Bochnia.
    Podstawowym słodem do produkcji jest Irex. Śrutownik jest wyposażony w podajnik dzięki czemu nie trzeba wnosić śruty słodowej do kotła po dość stromej drabince.
    Do rozlewu butelek używana jest karuzela, z której wędrują do kapslownicy i pasteryzatora tunelowego. Jednak Mateusz głównie z kapslownicy nie jest do końca zadowolony (delikatnie mówiąc) i jak powiedział w miarę możliwości finansowych będzie dążył do usprawnienia rozlewu. Pozytywem jest fakt, że 60 % piwa sprzedawane jest w petainerach i nie wożona zbyt daleko - wiadomo Kraków o rzut beretem, a to chłonny rynek. Inna sprawa, że piwa z Kazimierza (już nawet na etapie warzenia jako kontraktowiec) mają na rynku ustaloną dobrą markę, więc nie dziwne że puby o nie zabiegają i można je kupić w wielu miejscach.
    Oczywiście oprócz szeroko znanych podstawowych wyrobów jak np. Kazimierz, Żytko, Mangoł, Kara Mustafa czy Łokietek, chłopaki poszli też w "sztosy" leżakujące w beczkach po różnych trunkach. I nie obyło się w związku z tym bez nieszczęścia kiedy to dzień przed moją wizytą wywaliło dno w jednej z beczek na stojaku w korytarzu i pracujący na warzelni Mateusz zobaczył nagle za sobą czarną rzekę . Jedyny pozytyw że nastąpiło to właśnie na korytarzu, a nie w magazynie piwa w kontenerze chłodniczym stojącym na zewnątrz za budynkiem - tu sprzątanie by było dużo bardziej uciążliwe.
    Dla piwoszy lubiących próbować piwa wprost w browarze dobra wiadomość: 19.06 było już prawie na ukończeniu urządzanie małej knajpki firmowej, koncesja na wyszynk także załatwiona, sądzę więc że w tym momencie już funkcjonuje.

    Wielkie dzięki za gościnę i oprowadzenie po browarze! Życzę kolejnych świetnych piw, bo tych co piwosze mieli okazje próbować do tej pory, potwierdzają najwyższy kunszt piwowarski .
    Fotki w galerii:









    Last edited by dadek; 08-08-2019, 22:19.
  • pebejot
    Senior
    • 01-2010
    • 1415

    #2
    Odwiedziliśmy Browar Kazimierz w ostatnią piękną i słoneczną sobotę.

    Na miejscu do spróbowania było 8 pozycji z kranu:
    - Spichlerz Europy (Hefeweizen) 5% - 8 / 10 zł
    - Normalne Piwo (Lager) 4,9% - 8 / 10 zł
    - Żytko (Rye IPA) 6,5% - 9 / 11 zł
    - Flipper (Double Cream Hazy IPA) 8,1% - 10 / 12 zł
    - Pilsiwko (German Pils) 4,4% - 8 / 10 zł
    - Kwasimierz (Sour Ale) 3,8% - 9 / 11 zł
    - Dobre to to wyszło (Pastry Sour) 5,5% - 10 / 10 zł
    - Babcia Rózia (Peach Rose Ale) 6% - 10 / 12 zł

    Piwa nalewane są do plastikowych kubków i można je spożyć na tyłach browaru przy ławach lub na leżakach.
    Przy barze można dobrać firmowe podstawki.
    Jest duży wybór piw w butelkach 0,5 litra.

    Podziękowania dla pana Krzysztofa za oprowadzenie po browarze i miłą pogadankę.

    Aktualne godziny otwarcia sklepu i pubu:
    poniedziałek - piątek 11:00 - 18:00
    sobota 13:00 - 18:00
    niedziela 15:00 - 18:00
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎