Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Gdańsk, Szafarnia 9, Brovarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Pierwsze piwo wypiłem w Brovarni za 6zł. Minął rok, a juz płacę 12zł za piwo specjalne. Jeśli tendencja się utrzyma na EURO 2012 zapłacę 24zł. I wcale tak się nie zdziwię, gdy tak będzie.

    Do tej pory nie zrobiłem nic by walczyć o cenę! Czuję się odpowiedzialny za to, że podskoczyła do 12zł. Jeśli Wy nie, to szkoda.
    Jeśli kolejna warka BURSZTYNOWEGO, czy innego okazjonalnego będzie w cenie 10zł to prosze każdego forumowicza o przelanie 1zł na konto kopyra za każde wypite w Brovarni piwo z dopiskiem "Na rozwój rynku piwnego"
    Poszukuję

    Comment


    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli kolejna warka BURSZTYNOWEGO, czy innego okazjonalnego będzie w cenie 10zł to prosze każdego forumowicza o przelanie 1zł na konto kopyra za każde wypite w Brovarni piwo z dopiskiem "Na rozwój rynku piwnego"
      Przyznam, że nie rozumiem.
      blog.kopyra.com

      Comment


      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Najlepszą walką z monopolem jest konkurencja.
        Trudno się z tym nie zgodzić. Im szybciej i wyżej Brovarnia będzie podnosić ceny, tym szybciej powstanie w Trójmieście kojelny minibrowar. Każdy kij ma dwa końce. Bez nerwów koledzy. Rynek potrafi się sam regulować.
        Last edited by delvish; 13-04-2010, 18:00.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment


        • Z moich informacji wynika że jeszcze w tym roku powstaną dwa browary restauracyjne w trójmieście [ Gdynia i Sopot ]

          Comment


          • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzej1118 Wyświetlenie odpowiedzi
            Z moich informacji wynika że jeszcze w tym roku powstaną dwa browary restauracyjne w trójmieście [ Gdynia i Sopot ]
            W Sopocie w sezonie ceny koncerniaków nie schodzą poniżej 10.
            Mel Gaudii Vitae Est

            www.michalsaks.com

            Comment


            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja doprawdy nie mogę pojąć, że tak trudno zapłacić 2 razy więcej niż za Żywca w lokalu, za piwo które jest 10 razy lepsze, od tegoż Żywca?
              Może dlatego, że stan portfela jest constans

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              Poza tym jak już wiele razy pisałem chodzi o lekkie zduszenie popytu, żeby tego Marcowego wystarczyło na 2 tygodnie, a nie na 4 dni. Teraz jak przyjdzie smakosz, to zamówi 1-2 marcowe, a resztę to będzie pszeniczne lub pils.
              .
              Żeby tylko lekkie zduszenie nie przeobraziło sie w zaduszenie
              Moim zdaniem jednak przynajmniej na początek cena powinna być niższa niż 12 zł (no powiedzmy 9 zł jak na ten lokal), dopiero jak Bursztynowe zapracuje na swoją jakość można pomyśleć o jakiejś podwyżce ceny, teraz niestety kolejność jest odwrotna. Poza tym nie stawiałbym znaku równości między smakoszem a osobą, która jest w stanie "dużo" wydać na piwo.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Trudno się z tym nie zgodzić. Im szybciej i wyżej Brovarnia będzie podnosić ceny, tym szybciej powstanie w Trójmieście kojelny minibrowar. Każdy kij ma dwa końce. Bez nerwów koledzy. Rynek potrafi się sam regulować.
              Dodaj tylko, że w długim okresie A tego możemy nie doczekać...
              golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

              (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
              - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

              Comment


              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Saks Wyświetlenie odpowiedzi
                W Sopocie w sezonie ceny koncerniaków nie schodzą poniżej 10.
                No chyba masz na myśli Sheratona, Hotel Rezydent czy innego Haffnera. Standard na Sopot to jednak 8 zł, za tę cenę da się kupić pyszne Żywe niefiltrowane czy Koźlaka, za 6 zł jest też Żywe filtrowane U Przyjaciół.
                golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

                (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
                - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

                Comment


                • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może dlatego, że stan portfela jest constans
                  Jak ktoś ma w portfelu ostatnie 20zł (przy dobrych wiatrach uda się kupić za to 7 dobrych piw), to nie idzie do lokalu, tylko do sklepu i spożywa piwo butelkowe w domu lub na łonie przyrody (z przyczajki ).
                  Jeśli masz jednak na wyjście do lokalu przeznaczone, dajmy na to 30zł, to masz do wyboru albo kupić 5 Żywców po 6zł, albo kupić 1 Bursztynowe po 12zł i np. Pilsa i Pszeniczne po (nie wiem jaka cena) dajmy na to 8-9zł. Teraz jest pytanie jakie są priorytety czy chodzi o to, żeby smakować piwo, czy żeby pizgało w czapkę. Jeśli o to drugie, to nadal zostaje bramka nr 1.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Moim zdaniem jednak przynajmniej na początek cena powinna być niższa niż 12 zł (no powiedzmy 9 zł jak na ten lokal), dopiero jak Bursztynowe zapracuje na swoją jakość można pomyśleć o jakiejś podwyżce ceny, teraz niestety kolejność jest odwrotna.
                  Kolejność jest taka nie bez przyczyny. Bursztynowe to jest nowość. Są ludzie, którzy je spróbują choćby kosztowało 20zł za 0,5L. Jeśli nie będzie zainteresowania, to zawsze można obniżyć cenę, a właściwie to zrobić promocję, a klienci będą piali z zachwytu. Znasz ten kawał z rabinem i kozą?

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Poza tym nie stawiałbym znaku równości między smakoszem a osobą, która jest w stanie "dużo" wydać na piwo.
                  Nie każdy, kto jest w stanie dużo wydać na piwo, jest smakoszem, ale każdy, kto jest smakoszem, jest w stanie wydać więcej na piwo niż przeciętny Tyskopijca.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dodaj tylko, że w długim okresie A tego możemy nie doczekać...
                  Jeśli tak, to tym bardziej nie ma co żałować paru złotych na Bursztynowe.
                  blog.kopyra.com

                  Comment


                  • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja doprawdy nie mogę pojąć, że tak trudno zapłacić 2 razy więcej niż za Żywca w lokalu, za piwo które jest 10 razy lepsze, od tegoż Żywca?
                    Wciąż zapominasz, że ten Żywiec jest warty ułamek swojej ceny.

                    Ja jestem leniwy i jeśli już wychodzę z domu do knajpy, to lubię tam zasiąść i wtedy na 3 piwach się nie kończy, a przecież nie są one na tyle mocne, żeby w większej ilości znacząco pizgały w czapkę. Za to zdecydowanie za bardzo pizgają w portfel - 12 zł to ja mogę dać za piwo genialne. A dobre piwo to powinna być normalność, a nie luksus.
                    na to wylata z bufetu dama
                    pierwś jej z biusthaltra wytryska
                    mówi że ze mnie jest kawał chama
                    i grabe w oko mnie wciska

                    Comment


                    • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jeśli tak, to tym bardziej nie ma co żałować paru złotych na Bursztynowe.
                      To nie chodzi tylko o cenę, ale o stosunek do klienta i do samego piwa.
                      Jeśli nikt nie zgłosi sprzeciwu, to następny eksperyment Brovarni dostępny będzie w cenie 15zł, a kolejny 20zł.
                      Twoje teorie o cenie są w 100% słuszne, ale w tym przypadku prawa rynku nie obowiązywały. Stwierdzono poprostu, że te 900l i tak się sprzedadzą, więc należy sprawdzić ile można z ludu wydoić.

                      Choć z drugiej strony czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że forumowicze mimo wszystko akceptują cenę, bo te nieliczne głosy sprzeciwu nie świadczą o woli ludu.

                      Reasumując:
                      -Chciałem próbować walczyć o niższe ceny na ewentualne eksperymenty.
                      -Okazuje się, że zaproponowana cena niewielu ludziom przeszkadza
                      -Kiedy będę miał okazję rozmawiać o cenach w Brovarni powiem: "Walcie cenę 20zł, bo wychodzi na to, że nie stracicie zbyt wielu klientów, a przynajmniej zarobicie i będziecie mogli wypłacić premię piwowarowi i obsłudze"

                      Jestem szczerze zdziwiony obrotem sprawy, ale z faktami nie ma co dyskutować.
                      Poszukuję

                      Comment


                      • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        zarobicie i będziecie mogli wypłacić premię piwowarowi i obsłudze"[/I]
                        A to dobre science-fiction.
                        na to wylata z bufetu dama
                        pierwś jej z biusthaltra wytryska
                        mówi że ze mnie jest kawał chama
                        i grabe w oko mnie wciska

                        Comment


                        • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli nikt nie zgłosi sprzeciwu, to następny eksperyment Brovarni dostępny będzie w cenie 15zł, a kolejny 20zł.
                          Jeśli to byłby długo leżakowany porter lub tripel, to myślę, że tyle może kosztować.
                          Zwróć uwagę, że 10zł/0,5L kosztuje każde piwo w Bierhalle.

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Twoje teorie o cenie są w 100% słuszne, ale w tym przypadku prawa rynku nie obowiązywały. Stwierdzono poprostu, że te 900l i tak się sprzedadzą, więc należy sprawdzić ile można z ludu wydoić.
                          Obowiązywały, obowiązywały. Prawa rynku mówią, że należy wydoić ile się tylko da. Oczywiście warto pamiętać o wizerunku, żeby nie być posądzonym o zdzierstwo, ale zasada jest taka, że należy zarobić ile się da.

                          Popatrz na to z drugiej strony. Jeśli to piwo odniesie sukces komercyjny, czyli zarobią na nim więcej niż na pilsie czy pszenicy, to będzie impuls, żeby częściej pozwolić piwowarowi na eksperymenty.
                          blog.kopyra.com

                          Comment


                          • Krytyka wysokiej ceny piwa jest taką samą grą rynkową jak jej wprowadzenie. Nie zapominajmy o tym
                            Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

                            Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

                            Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D

                            Comment


                            • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jeśli masz jednak na wyjście do lokalu przeznaczone, dajmy na to 30zł, to masz do wyboru albo kupić 5 Żywców po 6zł, albo kupić 1 Bursztynowe po 12zł i np. Pilsa i Pszeniczne po (nie wiem jaka cena) dajmy na to 8-9zł. Teraz jest pytanie jakie są priorytety czy chodzi o to, żeby smakować piwo, czy żeby pizgało w czapkę. Jeśli o to drugie, to nadal zostaje bramka nr 1.
                              Oczywiście smakować, ale nie chciałbym po wypiciu 3 piw i spędzeniu w lokalu ca 2 godzin, być zmuszonym do wyjścia z uwagi na brak kasy.


                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kolejność jest taka nie bez przyczyny. Bursztynowe to jest nowość. Są ludzie, którzy je spróbują choćby kosztowało 20zł za 0,5L. Jeśli nie będzie zainteresowania, to zawsze można obniżyć cenę, a właściwie to zrobić promocję, a klienci będą piali z zachwytu. Znasz ten kawał z rabinem i kozą?
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Choć z drugiej strony czytając ten wątek dochodzę do wniosku, że forumowicze mimo wszystko akceptują cenę, bo te nieliczne głosy sprzeciwu nie świadczą o woli ludu.

                              Reasumując:
                              -Chciałem próbować walczyć o niższe ceny na ewentualne eksperymenty.
                              -Okazuje się, że zaproponowana cena niewielu ludziom przeszkadza
                              -Kiedy będę miał okazję rozmawiać o cenach w Brovarni powiem: "Walcie cenę 20zł, bo wychodzi na to, że nie stracicie zbyt wielu klientów, a przynajmniej zarobicie i będziecie mogli wypłacić premię piwowarowi i obsłudze"

                              Jestem szczerze zdziwiony obrotem sprawy, ale z faktami nie ma co dyskutować.
                              To jak wygląda akceptacja ceny Bursztynowego nie ocenimy na podstawie liczby i dosadności postów na browar.biz ale na podstawie ruchów cenowych w Brovarnii i przede wszystkim czy warki będą powtarzane i jak często.
                              golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

                              (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
                              - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

                              Comment


                              • Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrzej1118 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Z moich informacji wynika że jeszcze w tym roku powstaną dwa browary restauracyjne w trójmieście [ Gdynia i Sopot ]
                                O tym się mówiło pare lat temu, ale nic nie wskazuje na to, że w tym roku jakikolwiek browar w Trójmieście powstanie.
                                A co do krytyki cen piwa, to jest ona wskazana. Niestety, chyba tylko konkurencja (powstanie 2 browarów restauracyjnych) poskromi zapędy pazernych właściceli Brovarnii.
                                Nasi górą!, a kto nasi?, jutro zobaczymy (Talleyrand-Perigord)

                                Comment

                                Working...
                                X