Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Gdańsk, Szafarnia 9, Brovarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Czuję się trochę głupio pisząc to, ale trudno. Starałem się przekonać swojego "starego" kumpla do dobrego piwa. Zabrałem go go Brovarni pierwszy raz. Było jasne i pszeniczne. Pszenicznego kolega nie lubi, jasne bardzo mu zasmakowało, i nawet polecił je swoim innym znajomym (przyszli, nawet ich następnym razem widzieliśmy). Podczas kolejnej wizyty było jasne i ciemne, ciemnego kolega też nie lubi, jasne było dobre, ale sporo przegazowane (znaczy dla niego gorsze niż poprzednio) . Dziś namówiłem go na trzecią wizytę, była tylko pszenica. Powiedział, że więcej nie przyjdzie, bo już pewnie następnym razem żadnego piwa nie będzie.
    Mam próbować przekonywać go dalej?
    Gdyby piwo było zepsute, to tak mógłbyś napisać. Ale to, że nie było jasnego, w browarze, który dopiero się rozkręca, uznać za powód do jego skreślenia, to chyba gruba przesada. Powiem szczerze tak, jakbyście mieli 6 browarów restauracyjnych w Gdańsku, to tak można powiedzieć, ale macie jeden, więc zarzekanie się, że ktoś tam więcej nie pójdzie bo raz nie było piwa jest co najmniej śmieszne.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomek35 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja chciałem wybrać się z kumplami w tą sobotę po raz pierwszy do Brovarni, no ale na samą pszenicę chyba nie pójdziemy. Podobno mają awarię (tak tłumaczą chwilowy brak piwa jasnego i ciemnego) i dlatego tylko pszenica jest dostępna, pozostałe piwa najwcześniej w poniedziałek się pojawią. Mam nadzieję, że to jedynie chwilowe trudności minibrowaru.
    To jest jeszcze częściowo odpowiedź do piokla, ale odpowiem łącznie. Jak mniemam Brovarnia stała się ofiarą swojego własnego sukcesu. Piwo po prostu za dobrze się sprzedaje. Tak naprawdę, żeby to wszystko zatrybiło, to przy warzelni 10hl, musiałyby być przed otwarciem browaru nawarzone 3 różne piwa. A jak tylko dokonano otwarcia powinno się warzyć następne. Podejrzewam, że problem w zbiornikach leżakowych, żeby móc warzyć następne, trzeba opróżnić tank leżakowy. Instalacja została zaprojektowana bez zbytniej gigantomanii, co jest jak najbardziej słuszną decyzją. Nie zapominajmy, że to jest tylko część przedsięwzięcia, ktrórego głównym elementem jest jak mniemam Hotel Gdańsk. Fakt drugi jest taki, że w takim Gdańsku jest miejsce na przynajmniej 4 browary restauracyjne, w całym Trójmieście w sumie co najmniej 6. I gdyby tych browarów było 6, to moce produkcyjne Brovarnii są akurat. Na chwilę obecną są zbyt małe.
    Wyjścia są dwa. Pierwsze, łatwe i szybkie - podnieść ceny, co spowoduje, że trochę się zdusi popyt, a jednocześnie więcej się zarobi. Wiem, że klientom, czyli Wam, to się nie spodoba. Osobiście jednak uważam, że wywoła to mniejszą frustrację niż brak piwa. No i mniejszy obciach. Wyjście drugie, to dokupienie zbiorników leżakowych. Jedno tak naprawdę nie wyklucza drugiego. Można podnieść ceny i zarobić na nowe pojemniki leżakowe.
    blog.kopyra.com

    Comment


    • #32
      Niezapominajmy o Jarmarku. Już się kończy, to i popyt spadnie. No chyba, że zmiennikami turystów będą studenci, chociaż napewno nie aż w takim stopniu - tylko Akademia Muzyczna jest blisko. Piw przed otwarciem było nawarzone bodajże 6 warek, z czego ciemne musiało trochę dłużej odleżeć.
      Last edited by Pendragon; 16-08-2008, 11:40.

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment


      • #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Fakt drugi jest taki, że w takim Gdańsku jest miejsce na przynajmniej 4 browary restauracyjne, w całym Trójmieście w sumie co najmniej 6.
        To zależy jakie duże. Przecież browar restauracyjny może mieć zdolności produkcyjne na poziomie 10 tys. hl w skali roku, a może mieć na 500, czy 1000 hl. Równie dobrze można dowodzić, że w Gdańsku jest miejsce dla 2 browarów restauracyjnych jak i dla 15
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Wyjścia są dwa. Pierwsze, łatwe i szybkie - podnieść ceny, co spowoduje, że trochę się zdusi popyt...
        W zasadzie z punktu widzenia firmy jest to najlepszy pomysł, zwłaszcza póki nie ma konkurencji w postaci innego browaru restauracyjnego.
        Last edited by delvish; 16-08-2008, 12:06.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment


        • #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
          To zależy jakie duże. Przecież browar restauracyjny może mieć zdolności produkcyjne na poziomie 10 tys. hl w skali roku, a może mieć na 500, czy 1000 hl. Równie dobrze można dowodzić, że w Gdańsku jest miejsce dla 2 browarów restauracyjnych jak i dla 15
          Uważasz, że jak będą 2 wielkie browary restauracyjne, to już żaden inny dla siebie miejsca nie znajdzie? Właśnie o to, chodzi, ze miejsce jest dla wielu browarów, ale nie można przesadzić z inwestycją, założyć nie wiadomo jakiej sprzedaży, a potem nie móc tego pułapu osiągnąć. Owszem moje 4 browary, nie są poparte badaniami rynkowymi, ani analizą ekonomiczną. Przyłożyłem jedynie do Gdańska (blisko 0,5 mln miasta) miarę z innych europejskich miast, które browarów mają po kilka.
          blog.kopyra.com

          Comment


          • #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Uważasz, że jak będą 2 wielkie browary restauracyjne, to już żaden inny dla siebie miejsca nie znajdzie?
            Tak właśnie uważam. Myślę, że optymalnie zarządzane 2 duże browary restauracyjne mogłyby spokojnie nasycić popyt na piwo z browarów restauracyjnych w Gdańsku. Na mój rozum, to ilość piwa z browarów restauracyjnych na jaką jest popyt na rynku Gdańska jest mniej więcej, z jakimś marginesem, określona. Szczególnie, że browar restauracyjny może swoje piwo sprzedawać wzorem warszawskiej Bierhalle, czy krakowskiego C.K. Browaru w kilku punktach.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            Przyłożyłem jedynie do Gdańska (blisko 0,5 mln miasta) miarę z innych europejskich miast, które browarów mają po kilka.
            A konkretnie to jakie miasta porównałeś z Gdańskiem?
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment


            • #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak właśnie uważam. Myślę, że optymalnie zarządzane 2 duże browary restauracyjne mogłyby spokojnie nasycić popyt na piwo z browarów restauracyjnych w Gdańsku. Na mój rozum, to ilość piwa z browarów restauracyjnych na jaką jest popyt na rynku Gdańska jest mniej więcej, z jakimś marginesem, określona. Szczególnie, że browar restauracyjny może swoje piwo sprzedawać wzorem warszawskiej Bierhalle, czy krakowskiego C.K. Browaru w kilku punktach.
              Owszem jeśli to będzie kilka innych lokalizacji, to mogą teoretycznie zaspokoić popyt. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli ktoś w mądry sposób będzie zarządzał trzecim browarem, to może on również odnieść sukces.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
              A konkretnie to jakie miasta porównałeś z Gdańskiem?
              To nie było tak, ze robiłem analizę, to było ogólne odczucie, ale choćby Dueseldorf (0,5 mln mieszkańców) chyba z 6 browarów (w tym chyba 4 restauracyjne), Goerlitz (0,05 mln mieszkańców) 2 browary restauracyjne. A nie zapominajmy, że Gdańsk jest miastem nad morzem odwiedzanym przez sporą liczbę turystów.
              Taki Kraków IMO może wchłonąć też spokojnie 4 browary, a nawet 6 jeśli będą miały ciekawą ofertę i będą dobrze zarządzane i promowane. Nie sądzisz?
              blog.kopyra.com

              Comment


              • #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Owszem jeśli to będzie kilka innych lokalizacji, to mogą teoretycznie zaspokoić popyt. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli ktoś w mądry sposób będzie zarządzał trzecim browarem, to może on również odnieść sukces.
                Jasne że może. Tylko jak już wspomniałem można tak rozumując spokojnie uzasadnić dowolną liczbę browarów powiedzmy w zakresie 1-20.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                To nie było tak, ze robiłem analizę, to było ogólne odczucie, ale choćby Dueseldorf (0,5 mln mieszkańców) chyba z 6 browarów (w tym chyba 4 restauracyjne), Goerlitz (0,05 mln mieszkańców) 2 browary restauracyjne.
                Ja wiem, że nie robiłeś analizy, nie o to chodzi. Goerlitz to tu IMO w ogóle nie pasuje jako punkt odniesienie ze względu na wielkość. Düsseldorf zaś, wielkością może i jest podobny, ale całą resztą się od Gdańska różni. Düsseldorf jest częścią przemysłowego serca Niemiec. Na stosunkowo niewielkim obszarze mieszka tam ca. 10 mln osób. To jest ogromny rynek, który w warunkach polskich można porównać w tylko z Górnym Śląskiem. A nawet gdyby to pominąć kwestię wielkości rynku, to porównywanie w takim aspekcie miasta polskiego z jakimkolwiek odpowiednikiem pod względem liczby mieszkańców w Niemczech jest mocno problematyczne. Różnica tkwi przecież przede wszystkim w kulturze piwnej. Na dobrą sprawę w zachodniej części Niemiec browary restauracyjne mogłyby być w każdej wiosce i w niektórych okolicach z resztą tak w zasadzie jest to jednak nie powinno dawać nam iluzji, że tak samo będzie w Polsce.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                A nie zapominajmy, że Gdańsk jest miastem nad morzem...
                Zawsze myślałem, że Gdańsk leży nad Zatoką. Ale niech tu się koledzy i koleżanki z Gdańska lepiej wypowiedzą
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                Taki Kraków IMO może wchłonąć też spokojnie 4 browary, a nawet 6 jeśli będą miały ciekawą ofertę i będą dobrze zarządzane i promowane. Nie sądzisz?
                Tu się zgodzę. 4 browary restauracyjne w Krakowie spokojnie przy odpowiedniej powierzchni lokali i lokalizacjach mogą sobie dać radę. Ba! na samym Rynku Głównym 2 brewpuby zapewne bardzo by sobie nie wadziły Niemniej jednak Gdańsk to nie Kraków (bez obrazy )
                Last edited by delvish; 16-08-2008, 20:41.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment


                • #38
                  Oj Maggyk wróci i zrobi tu porządek, Panowie

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment


                  • #39
                    Żeby się nie znęcać nad tym lokalem napiszę tylko, że pszenica była kiepskiej jakości.

                    Jakoś taka mało pszenicowa. Kolor i konstystencja soku pomarańczowego. Bardzo duże zmętnienie, na dnie kufla zaczeła się tworzyć warstewka drożdzy.

                    Niesmakowało.

                    Dwie kadzie fermenctacyjne były wypełnione. W jednej fermentacja trwała w najlepsze, jak na moje oko 2 dzień. W drugim już się kończyła. Więc pewnie za niedługo będzie coś innego.

                    A potem poszliśmy do Degustatorni, ale to już w innym wątku.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment


                    • #40
                      No i wykrakaliście.

                      Jasne i ciemne po 7, pszeniczne 8.

                      Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

                      Comment


                      • #41
                        W najbliższą sobotę 6.09 lokal będzie zamknięty - został zarezerwowany na imprezę.
                        "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                        Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                        Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                        Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                        Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                        Comment


                        • #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann Wyświetlenie odpowiedzi
                          W najbliższą sobotę 6.09 lokal będzie zamknięty - został zarezerwowany na imprezę.
                          Na CAŁĄ sobotę ?!

                          Comment


                          • #43
                            Niestety na całą.
                            "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                            Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                            Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                            Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                            Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                            Comment


                            • #44
                              Lekka przesada. To co to za impreza, że im pięterko nie wystarcza?

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment


                              • #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                                Lekka przesada. To co to za impreza, że im pięterko nie wystarcza?
                                A co ma piwowar do rezerwacji lokalu?

                                Comment

                                Working...
                                X