Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4920

    #1

    Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna

    Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski otworzyła się furtka, jednak parę lat minęło gdy w końcu udało się znaleźć dogodny dla wszystkich termin. I tak 2.09.2025 w 4-osobowej ekipie stawiliśmy się przed główną bramą, skąd na teren browaru zabrał nas Marcin.
    Od razu od wejścia możemy podziwiać historyczne budynki z czerwonej cegły z 1889 roku oczywiście pełniące swą funkcję także obecnie. Już w czasach PRL poczyniono do nich konieczne przybudówki, jednak największy rozwój to ostatnich kilka lat gdy teren browaru powiększono 3-krotnie.
    Zwiedzanie zaczęliśmy od najnowszej części gdzie mieszczą się sale szkoleniowe, bar dla zapraszanych gości, laboratorium, pomieszczenia socjalne, itp. Z tarasu na dachu mogliśmy podziwiać cały teren (oraz dalszą okolicę), stąd najlepiej było widać jak bardzo browar się rozrósł. Następnie wyposażeni przez Marcina w białe fartuchy ochronne mogliśmy udać się do części produkcyjnej.
    Oczywiście zaczęliśmy od warzelni w najstarszej części. Kocioł jest z blachy kwasoodpornej, kadź filtracyjna natomiast wyraźnie starsza, miedziana, z nowszym płaszczem w dolnej części, klasycznie umieszczona piętro wyżej. Jedna warka to 100 hl, warzelnia jest ogrzewana parą z ogromnej wytwornicy zasilanej gazem ziemnym. Gdyby nastąpiła przerwa w jego dostawie w odwodzie jest agregat Diesla.
    Dział fermentacji to otwarte kadzie o pojemności 75-150 hl, używane już tylko sporadycznie. Na ścianie naprzeciw nich można sobie obejrzeć na wieszakach drewniane przymiary poziomu cieczy wymiarowane oczywiście przez Urząd Celny. W sąsiedniej piwnicy znajdują się nowsze kadzie z nierdzewki o pojemnościach 250-270 hl i tu otwarta fermentacja przebiega nieprzerwanie. Przez ścianę sąsiadują 3 tankofermentory w funkcji zbiorników na drożdże o pojemności 60 hl każdy.
    Tanki leżakowe i tankofermentory zabudowane przy najstarszym budynku mają 100, 350 i 1200 hl, szczególnie te największe oglądane od dołu robią niesamowite wrażenie.
    Na zewnątrz od 4 lat rośnie "las" nowych tankofermentorów. Tzn. nowych dla Browaru Fortuna bo są one kupowane "z drugiej ręki" w różnych browarach z całej Europy. Widzieliśmy tabliczki znamionowe nie tylko po niemiecku czy niderlandzku ale nawet po grecku. Mają pojemności 750-900 hl, są dostawiane sukcesywnie, dostarczone najpóźniej tworzą już czwarty rząd.
    Na placu przed budynkiem warzelni zainstalowano nowy kilkupiętrowy zbiornik CO2 do celów technologicznych, łącznie z całą stacją rozdzielczą.
    Wielkie wrażenie robi ogromna hala rozlewu. To największa, postępująca latami rozbudowa w browarze, ale wiadomo że rozlew obsługuje nie tylko browar w Miłosławiu ale i Grodzisk. Cały sprzęt pochodzi od dobrze znanej na całym świecie firmy Krones, a najnowsze nabytki to detektor ciał obcych w butelkach, płuczka nowych butelek. Zdolność rozlewu to 2000 hl w ciągu 12 godzin.
    Oczywiście nie ominęliśmy leżakowni piw specjalnych w drewnianych beczkach po różnych trunkach, oraz wymrażalni. To specjalna chłodnia kontenerowa ze zbiornikiem 80 hl gdzie powstają największe specjały Komesa.
    Kolejna z nowszych inwestycji ostatnich lat to 3 wielkie namiotowe hale magazynowe gotowego piwa w butelkach i beczkach. Pomimo, że na oko to dość lekkie konstrukcje, ich zaletą jest utrzymywanie bardzo stabilnej temperatury w lecie i w zimie. W razie jakichś ekstremalnych mrozów lub upałów jest możliwość skorygowania temperatury do żądanej dla przechowywania piwa, a to w oszczędnościowym i eko trybie pracy urządzeń. Wyjątkiem jest wydzielona część w jednej z hal gdzie w butelkach refermentują Komesy - tam jest stale utrzymywana temperatura 25°C.
    browar posiada też własną oczyszczalnię ścieków, która okazała się zbawieniem dla przepływającego obok potoku gdzie życie już zamierało, głównie z powodu suszy. Obecnie jest on zasilany świeżą wodą cieszącą ryby i właścicieli stawów w sąsiedztwie.

    Nie trzeba raczej pisać, że wycieczka była wielce udana, to się samo rozumie. Piękny, stary browar który podąża z duchem czasu jednocześnie zachowując tradycję. Nie dziwne, że w swoim Dzienniku Piwnym mam go od wielu lat w czołówce spożycia. Tym bardziej jestem zadowolony, że w końcu udało się go zwiedzić. Za co wielkie dzięki dla Marcina za poświęcenie dla nas kilku godzin! Wszyscy to wiedzą i nikt nie ma wątpliwości, że to najwłaściwszy człowiek na tym miejscu.

    Fotki:
    1. Najstarsza część jeszcze zza bramy...
    2. ... a tu najnowsza.
    3. Sala z barem dla pracowników i zapraszanych gości
    4. Tu łączy się 19 wiek z 21 wewnątrz.
    5. A tak to widać z tarasu na dachu najnowszej części.

    Click image for larger version

Name:	20250902_152959.jpg
Views:	0
Size:	217,8 KB
ID:	2352426 Click image for larger version

Name:	20250902_153221.jpg
Views:	0
Size:	190,6 KB
ID:	2352427 Click image for larger version

Name:	20250902_154502.jpg
Views:	0
Size:	180,5 KB
ID:	2352428 Click image for larger version

Name:	20250902_155641.jpg
Views:	0
Size:	247,0 KB
ID:	2352429 Click image for larger version

Name:	20250902_153432.jpg
Views:	0
Size:	199,0 KB
ID:	2352430
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4920

    #2
    6. Kocioł zacierno-warzelny.
    7. Korytko Granta, za nim kadź filtracyjna.
    8. i także ona od góry (bardzo ciasno na fotki).
    9. Starsze kadzie fermentacyjne 75-150 hl...
    10. ... i przymiary do nich

    Click image for larger version  Name:	20250902_160404.jpg Views:	0 Size:	195,6 KB ID:	2352437 Click image for larger version

Name:	20250902_160318.jpg
Views:	0
Size:	178,8 KB
ID:	2352442 Click image for larger version

Name:	20250902_160620.jpg
Views:	0
Size:	245,8 KB
ID:	2352443 Click image for larger version

Name:	20250902_162845.jpg
Views:	0
Size:	127,8 KB
ID:	2352444 Click image for larger version

Name:	20250902_162801.jpg
Views:	0
Size:	165,0 KB
ID:	2352445
    Ostatnia zmiana dokonana przez dadek; Dzisiaj, 01:28.

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4920

      #3
      11. Nowe kadzie otwartej fermentacji od dołu...
      12. ... i od góry.
      13. Tankofermentory w funkcji zbiorników drożdży.
      14. A tu najstarsze tankofermentory a właściwie tylko ich stożki widziane od dołu.
      15. I kolejne.

      Click image for larger version

Name:	20250902_163317.jpg
Views:	0
Size:	161,2 KB
ID:	2352447 Click image for larger version

Name:	20250902_163236.jpg
Views:	0
Size:	169,4 KB
ID:	2352448 Click image for larger version

Name:	20250902_163353.jpg
Views:	0
Size:	184,5 KB
ID:	2352449 Click image for larger version

Name:	20250902_163643.jpg
Views:	0
Size:	172,7 KB
ID:	2352450 Click image for larger version

Name:	20250902_164228.jpg
Views:	0
Size:	149,4 KB
ID:	2352451

      Comment

      • dadek
        Major Piwnych Rewolucji
        🍺🍺
        • 2005.09
        • 4920

        #4
        16. Leżaki.
        17. Wytwornica pary.
        18. Wirówka.
        19. Tu powstają Fortuny owocowe, w środku zbiornik na pulpę.
        20. Filtr okrzemkowy.

        Click image for larger version

Name:	20250902_164127.jpg
Views:	0
Size:	127,0 KB
ID:	2352453 Click image for larger version

Name:	20250902_160849.jpg
Views:	0
Size:	185,5 KB
ID:	2352454 Click image for larger version

Name:	20250902_161530.jpg
Views:	0
Size:	219,3 KB
ID:	2352455 Click image for larger version

Name:	20250902_162225.jpg
Views:	0
Size:	245,9 KB
ID:	2352456 Click image for larger version

Name:	20250902_161611.jpg
Views:	0
Size:	230,3 KB
ID:	2352457

        Comment

        • dadek
          Major Piwnych Rewolucji
          🍺🍺
          • 2005.09
          • 4920

          #5
          21. Na podwórzu za warzelnią stacja CO2 z wielkim zbiornikiem oraz nabywane sukcesywnie tankofermentory, najnowsze w rzędzie od lewej.
          22, 23, 24, 25. Hala rozlewu

          Click image for larger version

Name:	20250902_160811.jpg
Views:	0
Size:	216,0 KB
ID:	2352459 Click image for larger version

Name:	20250902_171558.jpg
Views:	0
Size:	254,5 KB
ID:	2352460 Click image for larger version

Name:	20250902_170354.jpg
Views:	0
Size:	288,9 KB
ID:	2352461 Click image for larger version

Name:	20250902_171437.jpg
Views:	0
Size:	255,2 KB
ID:	2352462 Click image for larger version

Name:	20250902_171523.jpg
Views:	0
Size:	235,6 KB
ID:	2352463

          Comment

          • dadek
            Major Piwnych Rewolucji
            🍺🍺
            • 2005.09
            • 4920

            #6
            25. Kontener chłodniczy do wymrażanek z tankiem 80 hl.
            27. Jedna z 3 hal magazynowych piwa gotowego.
            28. Wydzielona część refermentacji Komesów.
            29. Część leżakowni piw starzonych w drewnie.

            Click image for larger version

Name:	20250902_164815.jpg
Views:	0
Size:	110,3 KB
ID:	2352465 Click image for larger version

Name:	20250902_165240.jpg
Views:	0
Size:	272,1 KB
ID:	2352466 Click image for larger version

Name:	20250902_165411.jpg
Views:	0
Size:	311,5 KB
ID:	2352467 Click image for larger version

Name:	20250902_172138.jpg
Views:	0
Size:	230,2 KB
ID:	2352468

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Petitpierre
              Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
              Petitpierre
              W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
              2025-02-14, 11:03
            • darekd
              Fortuna, Fortuna Czarne Cold Brew Coffee
              darekd
              5,6% alk.
              Dodatek kawy (Brazylia - Santos) - 0,1% - parzona na zimno

              Aromat - dominuje kawa, są palone słody
              Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z dłuższą koronką
              Barwa - ciemny brąz, właściwie klarowna
              Wysycenie - średnie, musujące
              Smak - początkowo...
              2024-03-11, 00:01
            • dadek
              Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
              dadek
              Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
              2023-05-16, 00:44
            • darekd
              Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
              darekd
              Chyba nowość na rynku.

              Ekstr. 12,5%
              Alk. 5%

              Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
              2025-03-20, 19:40
            • dadek
              Hlízov 230, Pivovar Holanďan
              dadek
              Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
              Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
              2023-11-03, 00:29
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...