Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Chorwacja, Split, Kralja Zvonimira 32, Pivnica Prostor.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Chorwacja, Split, Kralja Zvonimira 32, Pivnica Prostor.

    Liczba browarków w Splicie systematycznie się powiększa, co niezmiernie cieszy miłośników złotego napoju. Jeszcze pachnącym nowością jest powstały na początku lipca tego roku, browar restauracyjny Protokol. Restauracyjny to nazwa nieco na wyrost, ponieważ można tam co najwyżej coś schrupać do piwa. Gość za barem który okazał się być współwłaścicielem tego przybytku, jak i za razem piwowarem, od razu spytał- Polak? Po mojej twierdzącej odpowiedzi powiedział że był kapitanem statku na którym miał marynarzy z Polski, więc zna te gęby. Oczywiście wszystko w tonie żartobliwym, co zaowocowało szybko nalanym piwem.
    Dodał jeszcze że działa zaledwie kilka tygodni, mało kto wie o istnieniu tego przybytku z miejscowych, a już kilka dni wcześniej jakaś piwna trzódka z Warsiawki go nawiedziła, fotografując wszystkie zakamarki..
    Gwoli informacji, lokal nazywa się Prostor, ale browarek nosi nazwę- Protokol.

    Bar ma wystrój bardzo surowy, wysokie stołki, kwadraciaki, nie zachęcają raczej do dłuższych posiedzeń. Wpaść na jednego, wypić i do domu. Co z resztą zauważyłem w zachowaniu miejscowych, którzy chyba wszyscy znali się z barmanem. Torba z zakupami, chwila rozmowy, małe piwko i do domu. Mimo że od starówki nie jest daleko, tylko kilka minut spacerku, to lokal jeszcze nie skażony turystami. Kto wie jak to będzie wyglądało za jakiś czas.
    Ma to odbicie również w cenach, jak na miejscowe warunki, nie wygórowane.

    W ofercie były 4 rodzaje piw:
    * Senca- pszenica, 11,4*, 4,5%.
    * Papuca- Pale Ale, 11,7*, 5,5%.
    * Manda- Blonde Ale, 11,7*, 4,5%.
    * Spuziva A Bob- IPA, 13,8*, 6,1%.

    Wszystkie w cenie, 10 i 18 Kun, za pojemności 0,2 i 0,5l. W ofercie są też w/w piwa w petkach w cenie 20 i 38 Kun, za litr oraz dwa litry. Przy płaceniu okazało się że zamawiając trzy piwa, czwarte gratis. Taka promocja.

    Piwa jakby jeszcze takie troszeczkę nie poukładane. Brakowało im nieco charakteru, chociaż wcale nie były złe. Najlepiej podeszła mi IPA. Piwowar ma doświadczenie z kilkuletniego warzenia w domu i na taką skalę pomału nabiera doświadczenia.
    Chociaż powiedzenie, taka skala jest trochę na wyrost, bo technologia raczej z tej mikro skali, niż makro.
    W warzelni która mieści się w piwnicy, znalazło się miejsce na ''zabawkę'' Braumeistera na 50l, oraz główny kocioł na 500l. Jest jeszcze kilka tanków na 625l i to wszystko. Niby nie za dużo, ale chyba na obecną chwilę to wystarcza..

    Póki co, nie zainwestowano jeszcze w gadżety typu etykietki i podstawki. Petki sprzedawane są ''gołe'' z ew. opisem flamastrem.

    Otwarte codziennie, w godzinach 9.00 - 24.00.
    Warto dać trochę czasu dla okrzepnięcia przybytku i wyskoczyć tam na chwilę z tłumów przewalających się przez starówkę.

    Fotki:
    1. Wejście.
    2. Warzelnia dla zabawy.
    3. Warzelnia na serio.


  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion Wyświetlenie odpowiedzi
    ...działa zaledwie kilka tygodni, mało kto wie o istnieniu tego przybytku z miejscowych, a już kilka dni wcześniej jakaś piwna trzódka z Warsiawki go nawiedziła, fotografując wszystkie zakamarki..
    A nawiedziła, nawiedziła. Pierwszy raz 18.08.2021, a na drugi dzień powtórka, jako że piwka nam posmakowały. Podobno byliśmy pierwszymi klientami z Polski. Akurat dla mnie dużym plusem jest, że na razie tego miejsca nie zwąchali turyści i można popiwkować wśród miejscowych. Gospodarz a zarazem piwowar bardzo sympatyczny, na szczęście morskich opowieści nie snuł długo, a rozmowa przeszła na piwne tematy. Oczywiście nie było problemu ze zwiedzeniem browarku mieszczącego się w piwnicy. Bastion już o nim wspomniał, ja tylko uzupełnię, że tanków jest 7, z tego 2 fermentacyjne a 5 leżakowych. Miejsca tu niedużo, więc raczej więcej niż kolejne 2 (no max 3 na wcisk) tu nie wejdzie.
    Do warzenia stosowane są słody Weyermann, chmiele głównie słoweńskie i niemieckie.

    Na kranach zastaliśmy te same piwa co Bastion:
    - Šen'ca - Wheat. Ciemnożółte, gęsta piana, mocno mętne, pachnące wyraźnie słodowo w stylu pszenicy. Jak na 11,4°Blg bardzo treściwe, żadnej wodnistości, ciasteczkowa słodowość, ciut banana ale sporo cytrusowej owocowości, rześkie nuty wytrawne, goryczka chmielowa dość wyraźna. Dobra pszenica w amerykańskim stylu.
    - Manda - Belgian. Złote, mętne, piękna super gęsta piana. Pachnie słodowo z nutka jasnego kwiatowego miodu. W smaku oprócz słodowości mocno dojrzałe żółte śliwki, słodkie brzoskwinie, lekka drożdżowość. Ekstraktowo to lekkie piwo jak na blond ale treściwość jest dobra. Smaczne.
    - Papuča - Pale Ale. Piana gęsta jak krem, piwo brunatno-pomarańczowe, mocno mętne, ale już fajny chmielowy aromat zachęca do picia. W smaku wyraźnie chmielowo-goryczkowe na podstawie słodowej, mocno treściwe, w tle lekkie nuty owocowe. Świetne, bardzo mi smakowało.
    - Spužva i Bob - IPA. Ciemnobursztynowe, mętne, również z super gęstą pianą. Intensywny zapach owocowo-chmielowy-kwiatowy. Jak i w innych piwach tu treściwość jest równie wysoka i jeszcze podbita wyższym ekstraktem. Intensywne tropikalne owoce, sporo nut żywicznych, mocna goryczka, wszystko bardzo ładnie się komponuje. Bardzo dobre.

    Piwa nas bardzo pozytywnie zaskoczyły, choć nie mają wysokich ekstraktów to są generalnie treściwe i nie odbiegają od założeń danego stylu.
    Jak powiedział piwowar, na kranach mają być zawsze 4 piwa, a gatunki będą rotować. Następnym nowym piwem ma być Čehinja (akurat byliśmy świadkami warzenia) czyli jak nazwa wskazuje nawiązanie do czeskiego stylu. Nie spytałem ale sądzę, że raczej nie będzie to dolniak.

    Na pewno warto tu wpaść. My również czwarte piwa dostawaliśmy gratis, a ponadto po każdym zamówieniu na stół trafiała spora miseczka orzeszków arachidowych.

    Uzupełnienie fotek Bastiona: na pierwszym planie tanki fermentacyjne, tanki leżakowe, wnętrze Pivnicy Prostor, Papuča Pale Ale, Spužva i Bob IPA

    Click image for larger version

Name:	DSC04477.JPG
Views:	44
Size:	32,5 KB
ID:	2320882Click image for larger version

Name:	DSC04478.JPG
Views:	39
Size:	21,5 KB
ID:	2320883Click image for larger version

Name:	DSC04482.JPG
Views:	40
Size:	32,5 KB
ID:	2320884Click image for larger version

Name:	DSC04483.JPG
Views:	38
Size:	44,9 KB
ID:	2320885Click image for larger version

Name:	DSC04484.JPG
Views:	36
Size:	50,5 KB
ID:	2320886




    Comment


    • #3
      No to chyba zżarliście wszystkie orzeszki, bo dla mnie już tylko zostały paluszki, a asortyment piw przez te 5 dni się nie zmienił. Widać Cehija jeszcze nie dojrzała do rozlewu.

      Comment

      Working...
      X