Odwiedziliśmy Choceň w drugiej połowie listopada.
Od dworca kolejowego do browaru prowadzi przyjemny kilometrowy szlak pieszy przez park, a następnie wzdłuż Dzikiej Orlicy.
O samym browarze i restauracji nie będę się rozpisywał, ponieważ kolega Dadek w profesjonalny sposób wyczerpał temat.
Na miejscu byliśmy o godzinie 14:00 i zastaliśmy całkowicie pusty lokal.
Znudzona obsługa nie miała nic do roboty, więc skupiała się na obserwacji nas samych i swoich smartfonów. Obserwowani byliśmy również przez personel z otwartej kuchni.
Na kranach mieliśmy do wyboru 6 piw, w tym 4 ze stałej oferty i dwa specjalne:
- Splavek 10 (svetle) - 28 / 40 kč
- Splavek 11 (APA) - 46 kč (0,4 l)
- Splavek 12 (svetle) - 32 / 48 kč /na zdjęciu/
- Splavek 14 (NEIPA) - 52 kč (0,4 l)
- Witbier 13 (specjalne) - 52 kč (0,4 l)
- Red Ale 13 (specjalne) - 52 kč
Najciekawsze było to ostatnie o brunatnym kolorze, lekko wędzone o posmaku kawy.
Mają firmowe szkło i podstawki.
Na wynos piwka można kupić w szklanych butelkach z etykietami.
Jeśli chodzi o jadłospis to jest krótki, ale treściwy.
Dla nas do wyboru było tylko poledni menu, ponieważ byliśmy w godzinach obiadowych.
Niestety jak pisałem w innym poście to teraz w Czechach nowy dziwny trend, że nie można zamówić pozycji z normalnego menu w porze obiadowej.
Tak więc z poledni menu wybrałem stek z gotowanymi młodymi ziemniakami w sosie pieprzowym za 175 kč (na zdjęciu z piwem Witbier 13).
Godziny otwarcia restauracji:
pon, wto, nie 11:00 - 21:00
śro, czw 11:00 - 22:00
pią, sob 11:00 - 23:00
Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
Collapse
X
-
Nowe tanki już stoją w browarku, ale najważniejsze jest to, że przy browarze została otwarta firmowa restauracja. Do wyboru mamy duży ogródek i siedzimy pod parasolami, lub chłodne wnętrze restauracji.
Czynni codziennie od 11.
Na kranach pięć piw:
- Splávek výčepní 10 ka 26/38 Kc. super


- Splávek světlý ležák 12 ka 30/44 Kc. genialne piko


- APA 11-ka 44Kc. smaczne

- NEIPA 14-ka 48 Kc. bardzo smaczne


- Jarni special 11-ka ceny nie pamietam
, kuźwa, jakże to piwo odstawało od całej reszty. po prostu było niesmaczne.
Na zdjęciach nowe tanki, restauracja i jej wnętrze.👍 1Leave a comment:
-
-
Choceň, Pernerova 95, Choceňský pivovar Splávek
Trend przywracania do życia dawno zamkniętych browarów w Czechach ciągle trwa. Ten w Chocni zbudowano w 1850 roku, zakończył warzenie w 1984, nie przetrwała również pracująca tu słodownia. Potem zabudowania wykorzystywały różne firmy, m.in. z branży metalowej, biura i magazyny. Niestety, wpłynęło to na duże zmiany w zabudowie, nie zostało nic z oryginalnego wyposażenia, a najbardziej bolesnym działaniem było zasypanie piwnic leżakowych. Dlatego gdy przed kilku laty burmistrz miasta rozpoczął starania o przywrócenie browarowi pierwotnej funkcji, wiadomym było że skali produkcji sięgającej niegdyś 35 tyś. hl rocznie nie uda się osiągnąć. Do spółki pozyskał jeszcze dwóch piwnych pasjonatów w tym sládka Jiřího Karlíka zwiazanego z firmą Czech Brewmasters dobrze znaną z produkcji browarów restauracyjnych i rzemieślniczych. Tak więc oczywistym było jaki sprzęt stanie w ponownie uruchomionym browarze. Przystosowanie pomieszczeń i montaż sprzętu trwały od 2020 ponad rok, a huczne jego otwarcie nastąpiło w czerwcu 2021.
Zamontowano go w części gdzie niegdyś odbywał się rozlew piwa do butelek i beczek. Warzelnia ma wybicie 20 hl i wyposażona jest w whirpool, fermentacja brzeczki odbywa się w tankofermentorach 2x20 hl i 2x40 hl, po czym młode piwo przetaczane jest do tanków leżakowych 3x20 hl i 3x40 hl. Odwiedziliśmy browar 5.05.2022 i oprowadzający nas Jiří Kutlvašr (zajmuje się głównie sprzedażą i zaopatrzeniem) poinformował, że w ciągu miesiąca mają dotrzeć kolejne tanki, tak więc obecna roczna produkcja 1500 hl zwiększy się na około 2500 hl. Miejsca jest dość tak więc dalsze zwiększanie mocy w przyszłości nie jest wykluczone.
Stosuje się głównie słód ze słodowni Záhlinice. Jego skład i śrutownik znajdują się na pierwszym piętrze nad warzelnią, tak więc po ześrutowaniu trafia on grawitacyjnie wprost do kotła.
Jak dotąd warzy się 4 gatunki piwa. Ich nazwa nawiązuje do niegdyś spławianych rzeką towarów i znajdującego się dokładnie naprzeciw jazu. Na pierwszych miejscach pod względem ilości są:
- Splávek výčepní 10°
- Splávek světlý ležák 12°
Pierwsze z piw zdążyło już zdobyć brązowy medal na najważniejszym czeskim festiwalu piwnym w Českých Budějovicích (Pivo České republiky 2021), a drugie zajęło w swej kategorii 4 miejsce, co w bardzo silnej konkurencji jest dla "nowego" browaru nie lada sukcesem. Mieliśmy okazję obu spróbować z tanków i rzeczywiście to bardzo smaczna czeska klasyka
.
Pozostałymi dwoma piwami zostaliśmy obdarowani "na drogę"
- Splávek APA 11°
- Splávek Vídeňské 14°
więc zostały spożyte na ławeczce nad rzeką
w pięknych okolicznościach kwitnącej kolorowo majowej przyrody
. Równie dobre, idealnie odzwierciedlające deklarowane style.
Czuć rękę świetnego sládka, który nie żałuje chmielu, bo nawet Vídeňské miało go solidną dawkę.
W miarę przybywania nowych tanków planowane jest warzenie kolejnych gatunków piw, głównie nowofalowych.
Piwa są rozlewane do butelek szklanych 0,7 l i PET 1 l oraz oczywiście do kegów (cen nie znam gdyż sympatyczny Jiří odmówił przyjęcia od nas pieniędzy).
Są one dostępne w marketach w Chocni i okolicach, zaś lane w kilku hospodach. Po umówieniu się można również przyjść po zakupy wprost do browaru. A ten z racji pięknego położenia wprost przy rzece Tichá Orlice byłby idealnym miejscem na otwarcie hospody lub choćby výčepu w ciepłe dni. Nie jest to wykluczone w przyszłości jeśli uda się pozyskać odpowiednie pomieszczenie, które są wciąż wykorzystywane przez inne firmy.
Na fotkach: 1. Browar jest pięknie położony nad Tichou Orlicí, najwyższy budynek to dawna słodownia 2. W tym budynku niegdyś butelkowano i beczkowano piwo a obecnie się je również warzy 3. Warzelnia 4. Zbiorniki na wodę gorącą i zimną a pomiędzy nimi stacja sanitacyjna CIP 5. Tanki leżakowe 20 hl, w głębi 40 hl
Tagi: brak👍 1
Related Topics
Collapse
-
Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....-
Channel: Niemcy
-
-
Ohrazenice to niewielka gmina w powiecie Příbram, położona 11 km na północny zachód od tegoż miasta, tuż przy miasteczku Jince.
Ładna okolica, a wioska dookoła otoczona jest pobliskimi górkami.
Browar wraz z hospodą, letnim tarasem zajmuje sporą część prywatnej, rodzinnej...-
Channel: Czechy
-
-
W październiku 2019 roku małe miasteczko w połowie drogi pociągiem pomiędzy Přerovem a Vyškovem na Moravě uzyskało swój browarek. Zlokalizowano go w samym centrum 100 m od rynku. Dojście od stacji kolejowej jest proste - z budynku dworca 50 m w dół ul. Nádražní i w prawo w Masarykovą,...-
Channel: Czechy
-
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: