De Molen, Feuer & Wasser

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12472

    De Molen, Feuer & Wasser

    Ekstr. 19%
    Alk. 8,1%
    35 EBU

    a styl to... Imperial Zoigl,
    czyli dolna fermentacja.

    Chmiele: goldings i żatecki

    Nie zdziwiłbym się jeśli to piwo, to jedyny przedstawiciel stylu

    Aromat - słodowy z przyjemnymi tonami słodszych owoców, ciut drożdży
    Piana - średnia, umiarkowanie gęsta, dość trwała, zostaje na szkle
    Barwa - złoto-pomarańczowa, mętna
    Wysycenie - średnie, musuje jednak i podszczypuje ożywiając piwo
    Smak - tony owocowe, zarówno kwaskowo-cierpkie, jak i słodkawe, trochę suszonych owoców (morela) też, jest też wyraźna goryczka chmielowa, alkohol rozgrzewający, ale o dziwo niewyczuwalny. Baza słodowa z lekkimi drożdżami. Całość trochę przypomina ciasto drożdżowe z powidłami /ale nie do końca słodkimi/ z jasnych owoców. Finisz rozgrzewającay.
    Treściwość - wysoka

    Spodziewałem się niefiltrowanego mocnego lagera z wyraźnym alkoholem. Tymczasem, ku zaskoczeniu, jest to bardzo ciekawe, złożone smakowo i przede wszystkim oryginalne piwo. Jak na ekstrakt i alkohol pije się je bardzo, dobrze gładko, a o alkoholu przypomina głównie rozgrzewająca jego natura. Po chwili również i pozostały element

    Ogólnie bardzo fajne piwo. Jak się potrafi, to i z dolnej fermentacji można uwarzyć coś, co może zaskoczyć wielu
    Attached Files
Przetwarzanie...