Kompaan, Hop Weizen Bock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

    Kompaan, Hop Weizen Bock

    Nie wiem czy warzone w Andersie czy Gulden Spoor czy jeszcze gdzieś indziej. Na ratebeerze też nie ma informacji.

    Alk. 6.5%. Weizenbock nachmielony po amerykańsku (sądząc po smaku).

    Kolor: Brązowy, nieprzejrzysty.
    Piana: Beżowa, niezbyt obfita, niezbyt gęsta, dosyć trwała. Opada do dziurawego kożucha.
    Zapach: Chmielowy, żywiczno-iglasty z nutami banana i karmelu.
    Smak: Dosyć treściwe. Słodowo-karmelowy z wyraźnym bananem i lekkim, iglastym aromatem chmielu. Goryczka średnio niska, lekko żywiczna, krótka.
    Wysycenie: Wysokie.
    Ogółem: Wyśmienite piwo. Weizenbocki w takim wydaniu to ja rozumiem
    Uwagi: Pite w wersji lanej.
    BeerFreak.pl
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12381

    #2
    Aromat - karmel, banany, lekkie owocowe tony chmielu
    Piana - wysoka, dość trwała czapa
    Kolor - ciemny brąz, pod światło brunatny, mętny
    Wysycenie - wysokie
    Smak - wyraźna goryczka, jak na styl wręcz przechmielone, chmiel daje posmaki owocowe i znikome żywiczne, słodowa baza na tym tle wydaje się bardzo umiarkowana, nieco suszonych owoców i muśnięte karmelem. Finisz owocowo-goryczkowy.

    Hmmm bardzo nieortodoksyjny ten bock. Trochę przypomina holenderskie koźlaki, ale i tak jest to raczej coś, co można na bazie bocka wykonać. Nie oczarował mnie ten pomysł, choć sam produkt jest ok.

    Comment

    • darekd
      PremiumUżytkownik
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12381

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Oskaliber
      Nie wiem czy warzone w Andersie czy Gulden Spoor czy jeszcze gdzieś indziej.
      Nadal nie wiadomo gdzie warzą to piwo. Najprawdopodobniej w Belgii, ale nie ma 100% pewności. W razie czego proszę zgłosić.

      Foto:
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...