Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

English Brown Ale - piwo z browaru Pawcio1

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • English Brown Ale - piwo z browaru Pawcio1

    Witam
    Miałem przyjemność próbować buteleczkę piwa wyprodukowanego przez kolegę Pawcio1, opiszę więc swoje doznania smakowo wzrokowe.

    Piwo otrzymałem w butelce 0,33l zamknięte naturalnym korkiem, na dnie widoczny lekki osad drożdżowy, około 2mm. Po kilku dniach od otrzymania przesyłki i leżakowaniu w lodówce zdecydowałem sie na otwarcie.
    Piana z początku nie za duża, lecz już po osiagnięciu 1/3 szklanki zaczęła się pięknie tworzyć i na samym szczycie osiągnęła przyjemny kilkucentymetrowy biały grzybek. Gęsta i trwała. Utrzymała sie do końca szklanki.
    Kolor ciemnobrązowy, wręcz brunatny, lekko mętny.
    Zapach słodowy, chmielowy - mocno aromatyczny wpadający jakby w....orzechowo-rodzynkowy? Ciężko opisać - po prostu zapach dobrego Ale. Nie przepadam za porównaniami piw domowych z przemysłowymi, ale piwo Pawcia bardzo przypominało mi Belhavena. Czyli dla mnie na plus.
    Smak bardzo łagodny, ale mimo wszystko nie słodki - lekko wytrawny powiedziałbym. Nagazowanie w sam raz, orzeźwiało a nie tłumiło smaku. Mała zawartość alkoholu podreślała nutę ,hmmmm, słodu karmelowego? Zgaduję, nie wiem czy takiego akurat Pawcio uzył, takie było moje pierwsze skojarzenie

    Piwo bardzo bardzo smaczne, moja ocena -5.
    Minus za zbyt intensywny jak dla mnie chmielowy aromat.

    Trochę danych technicznych:
    English Brow Ale
    Piwo górnej fermentacji
    zawartości ekstraktu 12.5%
    zawartość alkoholu 3.5% (cieszy mnie to, bo nie przepadam za mocnymi piwami)
    rozlano w Warszawie dnia 2 lutego 2002. (piwo leżakowane słuszny czas )

    Szkoda jedynie, tu minus dla mnie, że nie sprawdziłem aparatu (baterie ://) przed otwarciem piwa. Cieszylibyśmy sie teraz ładnym widokiem bardzo smaczego piwa. Obiecuję, że następnym razem (a mam nadzieję, że taki będzie) zdjęcie się pojawi.

    Pozdrawiam wszystkich
    www.piwo.org

  • #2
    Opis zaiste profesjonalny .
    Masz rację że znalazł się tam słód karmelowy [brawo]
    Co do intensywności aromatu chmielowego, to tu zgadzam się, że było to spore odejście od tematu Brown Ale
    Takie już mam zboczenie że lubię mocne chmielenie, a co do zawartości alkoholu ,to ja też uważam, że nie jest on w piwie najważniejszy

    Comment


    • #3
      Pawcia1 BrownAle otrzymałem w czasie letniej giełdy warszawskiej 2003 - degustowałem i ozdjęciowałem w październiku, a teraz dopiero udało mi się zamieścić jego opis.

      Zdjęcie udostępnione było juz wcześniej w galerii: http://www.browar.biz/galeria.php?id=1475

      ----------------
      - Degustacja -
      ----------------

      parametry piwa zostały wspomniane przez kol. Elroya, dodam tylko że mój egzemplarz był zabutelkowany w 0,5l buteleczkę z krachlą opatrzoną etykietką (patrz: galeria).

      - Kolor: ciemnobrunatnorubinowy (bez zmętnień, dobrze się wyklarowało)
      - Piana: zwarta i gęsta, drobnopęcherzykowa, długo utrzymująca się.
      - Nasycenie: odpowiednia ilość ultradrobniusienkich bąbelków
      - Zapach: w moim egzemplarzu dominował silnie owocowy
      - Smak: pomimo intensywnie owocowych akcentów w zapachu, w smaku były one prawie niewyczuwalne; piwo o delikatnej leciutkiej goryczce, niezbyt treściwe, ale intrygujące poprzez... jakby rozszczepianie się w ustach na dwie warstwy - na górze wyczuwalna ostrzejsza pikantniejsza, a na dole nieco kawowo-karmelowa...

      spożyłem z wielką przyjmenością
      dziękuję za umożliwienie mi tego!
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

      Comment


      • #4
        ART napisał(a)
        Pawcia1 BrownAle otrzymałem w czasie letniej giełdy warszawskiej 2003 - degustowałem i ozdjęciowałem w październiku, a teraz dopiero udało mi się zamieścić jego opis.

        Zdjęcie udostępnione było juz wcześniej w galerii: http://www.browar.biz/galeria.php?id=1475

        ----------------
        - Degustacja -
        ----------------

        parametry piwa zostały wspomniane przez kol. Elroya, dodam tylko że mój egzemplarz był zabutelkowany w 0,5l buteleczkę z krachlą opatrzoną etykietką (patrz: galeria).

        - Kolor: ciemnobrunatnorubinowy (bez zmętnień, dobrze się wyklarowało)
        - Piana: zwarta i gęsta, drobnopęcherzykowa, długo utrzymująca się.
        - Nasycenie: odpowiednia ilość ultradrobniusienkich bąbelków
        - Zapach: w moim egzemplarzu dominował silnie owocowy
        - Smak: pomimo intensywnie owocowych akcentów w zapachu, w smaku były one prawie niewyczuwalne; piwo o delikatnej leciutkiej goryczce, niezbyt treściwe, ale intrygujące poprzez... jakby rozszczepianie się w ustach na dwie warstwy - na górze wyczuwalna ostrzejsza pikantniejsza, a na dole nieco kawowo-karmelowa...

        spożyłem z wielką przyjmenością
        dziękuję za umożliwienie mi tego!

        Kurcze a jednak się doczekałem

        Dzięki za opis bardzo miło się go czytało.

        Comment


        • #5
          Oj, błąd w sztuce – kto widział Ale z tak piękną pianą? A poza tym? Piękna brązowa barwa, dobre nagazowanie, zapach słodowo- owocowy, smak lekki, ale zdecydowany, zrównoważony, słodowo- goryczkowy. Bardzo dobre piwko!

          Comment

          Working...
          X