Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Artezan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Browar Artezan

    Wychodząc na przeciw pytaniom, które zostały postawione w galerii po prezentacji fotek naszego sprzętu. Zakładam ten wątek, w którym będziemy starali się informować o naszym przedsięwzięciu.
    Twórcy tego projektu to Darko, Coder i Ja. Ma to być bardzo mały browar komercyjny produkujący piwo na początku w kegach około 20-40 hl na miesiąc. Sprzedaż będzie tylko hurtowa i nie można będzie się napić piwa w browarze.
    Browar mieści się w byłej hurtowni wędlin w Natolinie koło Grodziska Maz.
    Na dzień dzisiejszy mamy zgromadzony podstawowy sprzęt: kocioł zacierno-warzelny, kadź filtracyjną, fermentor i 3 leżaki. Kocioł i kadź filtracyjna jest produkcji własnej, leżaki używki, adoptowane i kupione w Niemczech. Całość składamy sami.
    W tej chwili trwają prace adaptacyjne budynku. Mamy klepniętą decyzję środowiskową i warunki zabudowy. Przed nami odbiory: nadzór budowlany, BHP, Straż, kominiarz i SANEPID. Na dniach składamy papiery do GUM o zatwierdzenie typu.
    Jesteśmy też po wstępnej rozmowie z UC.

    Zapraszam do pytań.

  • #2
    Pytanie #1: W jakie gatunki piw celujecie?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment


    • #3
      Ruszycie wcześniej od Browarzyciela?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Pytanie #1: W jakie gatunki piw celujecie?
        Miodowe, śliwkowe i coś o smaku toffi

        A tak poważnie, to jest to jeszcze przedmiotem dyskusji i wyjdzie pewnie w ostatnim momencie. W UC chcemy zarejestrować kilka receptur. Uwarzymy na początek może coś z Belgii, dubel, witbier. Potem jakiś maerzen, może lekko wędzony, później IPA ale w wydaniu angielskim.
        Za wcześnie o tym mówić.
        Się zobaczy.

        Comment


        • #5
          Dzięki. A wycieczki od kiedy przyjmujecie?

          Comment


          • #6
            Na razie nie ma co oglądać

            Comment


            • #7
              Trzymam za Was kciuki

              Ciekawe jak będziecie walczyć z mitem skąd pochodzą wędzone klimaty w jednym z Waszych piw
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Dzięki. A wycieczki od kiedy przyjmujecie?
                Myślę, że was powiadomią na odpowiednim druku i ochoczo skorzystacie z możliwości kontroli
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment


                • #9
                  No ładne cacko, przybywa kolejna miejscówka na zlot.

                  W jaki sposób będziecie sprzedawać piwo? Hurtowniom czy bezpośrednio lokalom?
                  na to wylata z bufetu dama
                  pierwś jej z biusthaltra wytryska
                  mówi że ze mnie jest kawał chama
                  i grabe w oko mnie wciska

                  Comment


                  • #10
                    Chcemy uderzyć bezpośrednio do kilku lokali tak, aby mieć choć trochę możliwość wpływu na jakość podawania naszego piwa. Ale zobaczymy jak nas rzeczywistość zweryfikuje.

                    Comment


                    • #11
                      A co z butelkami? Są jakieś plany? Bo domyślam się, że dystrybucja beczkowego obejmie region Mazowsza, tak ? A co z innymi regionami Polski? Może jakieś specjalistyczne sklepy chętnie by rozprowadzały wasze butelkowane piw. Wiadomo linia rozlewnicza to dodatkowe koszty, ale i dodatkowe zyski z dystrybucji.
                      http://coasters.republika.pl/special.htm

                      Comment


                      • #12
                        Lokale w Warszawie?
                        Macie jakieś na oku?
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wiadomo linia rozlewnicza to dodatkowe koszty,
                          Dodatkowe to mało powiedziane. to ogromna kasa a sama linia dla tak małego browaru nie ma sensu.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dodatkowe to mało powiedziane. to ogromna kasa a sama linia dla tak małego browaru nie ma sensu.
                            Wierz mi , odwiedziłem browarki działające w takich większych szopach czy domowych przybudówkach i miały linie rozlewu. Ale są to zupełnie inne linie niż w browarach przemysłowych. Linie to powiedziane na wyrost, to było raczej stanowisko rozlewu.
                            http://coasters.republika.pl/special.htm

                            Comment


                            • #15
                              aaa, no to stanowisko, nie linia. Można takowe kupić, nalewa odrazu w cztery butelki.
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Working...
                              X