nikt nikomu nie zabrania aby kupic jakieś inne AIPA....
czy z aipa w polsce jest tylko sęp, RJ ? jest kilka/naście piw zza granicy... jak się komuś nie podoba to wybiera inne....
jak dla mnie to brakuje takich piw z IBU 100+, nie może być wszystko "książkowe" do bólu
Wypychanie niedoleżakowanego piwa na rynek
Collapse
X
-
No fakt browar mogl nazwac to piwo Extra IPA lub Imperial Pale Ale ale przeciez takich styl ow nie maLeave a comment:
-
Krzysiu ma rację. Jeżeli idę do sklepu i kupuję krakowską to chcę mieć krakowską a nie podwawelską, jak chcę IPA to ma być IPA a nie nie wiadomo co.
Piecia czy byłbyś szczęśliwy gdybyś kupując portera dostał jasne ? (specjalnie przejaskrawiona karykatura ale za nazwą musi się kryć styl który odpowiada nazwie.Leave a comment:
-
Browar może warzyć sobie nawet ogórkową z cynamonem, jak będzie miał na to ochotę. Tylko niech nie nazywa tego AIPA.Leave a comment:
-
Uważam, że nadmiernym chmieleniem wychodzą poza styl. Piwo, jakie by nie było, nie powinno mordować kubków smakowych. Ale nie mam takiej wiedzy, żeby się o to kłócić.
Termin PIPA ukułem na podstawie takiej właśnie, że poprzez nadmierne chmielenie piwa te wychodzą poza styl. Nie sądzę, żeby stosowane odmiany chmielu miały w tym jakieś znaczenie. Nie słyszałem, żeby jakikolwiek browar warzył style polpils, pale czy pstout.Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2013-01-09, 15:12.Leave a comment:
-
A dlaczego browar musi warzyc w stylu? Nie moze wyjsc poza styl, stworzyc wlasnej interpretacji stylu? To piowarzy domowi Powinni warzyc w stylu I to tylko w wypadku jezeli biora udzial w konkursie.Leave a comment:
-
Uważam, że nadmiernym chmieleniem wychodzą poza styl. Piwo, jakie by nie było, nie powinno mordować kubków smakowych. Ale nie mam takiej wiedzy, żeby się o to kłócić.
Termin PIPA ukułem na podstawie takiej właśnie, że poprzez nadmierne chmielenie piwa te wychodzą poza styl. Nie sądzę, żeby stosowane odmiany chmielu miały w tym jakieś znaczenie. Nie słyszałem, żeby jakikolwiek browar warzył style polpils, pale czy pstout.Leave a comment:
-
Zrozum, chłopie, że MAM PRAWO oceniać wszystko, co się wokół mnie dzieje, i mam prawo wyrażać to na forum. Jak ci się to nie podoba, to dodaj mnie do ignorowanych. Ja ciebie nie dotykam, to i ty zejdź ze mnie. Przedstaw jakieś rzeczowe argumenty, jeśli w ogóle potrafisz, na przykład jak się ma PIPA do AIPY czy IPY, i skąd bierze się taka ewolucja.
Wracając do "rewolucji", mam takie przekonanie, że najpierw trzeba się nauczyć robić porządne piwo, a dopiero potem można bawić się w wynalazki. A rewolucjoniści zaczynają od drugiej strony, stąd takie wpadki.Leave a comment:
-
-
Zrozum, chłopie, że MAM PRAWO oceniać wszystko, co się wokół mnie dzieje, i mam prawo wyrażać to na forum. Jak ci się to nie podoba, to dodaj mnie do ignorowanych. Ja ciebie nie dotykam, to i ty zejdź ze mnie. Przedstaw jakieś rzeczowe argumenty, jeśli w ogóle potrafisz, na przykład jak się ma PIPA do AIPY czy IPY, i skąd bierze się taka ewolucja.
Wracając do "rewolucji", mam takie przekonanie, że najpierw trzeba się nauczyć robić porządne piwo, a dopiero potem można bawić się w wynalazki. A rewolucjoniści zaczynają od drugiej strony, stąd takie wpadki.Leave a comment:
-
.
Mój brat jest tego świetnym przykładem. Gdy pierwszy raz dałem mu Atak Chmielu, to po pierwszym łyku oddał mi resztę piwa. Teraz wciąga Imperium i Rowing Jaka aż miło.
Leave a comment:
-
To ja może przypomnę, skąd się wziął styl IPA. Otóż było to piwo przeznaczone na eksport z Wysp Brytyjskich, do Indii. W czasie, kiedy styl powstawał, podróż morska do Indii trwała około 2 miesięcy, może i dłużej (w czasie wojny rosujsko - japońskiej 1905 r. eskadra adm. Rożestwienskiego płynęła z Petersburga do Indochin 5 miesięcy, a były to okręty parowe). Można więc śmiało stwierdzić, że IPA powinno byc piwem porządnie wyleżanym, a wysoka zawartośc chmielu nie miała dodawać waorów zapachowych, a poprawić trwałość.
"The brewer: a familier treatise on the art of brewing" z 1856 roku podaje, że na przy warzeniu IPA na kwartę słodu używano 18 funtów chmielu w przypadku piwa do spożycia na miejscu i 23 funty w przypadku piwa eksportowanego. Po fermentacji dodawano 2 funty najlepszego chmielu na beczkę, owe beczki były codziennie przetaczane, aby piwo nabrało smaku chmielu. Chmiel wykorzystany przy warzeniu IPA mógł być potem użyty do warzenia porteru, gdyż w nim aromat chmielu nie był pożądany.
Jak na moje oko to świadczy o mocno chmielowym charakterze IPA w połowie XIX wieku.Leave a comment:
-
Niezrozumiałe jest dla mnie emocjonowanie się piwem, którego kilka łyków pozbawia poczucia smaku, a takie wypowiedzi są, zarówno odnośnie piw przemysłowych, jak i domowych. Osobiście miałem okazję raz pić PIPĘ AleBrowaru. Trudno było mówić o przyjemności, trawiasta gorycz odebrała mi smak na resztę wieczoru. Są tacy, co mają wyższą tolerancję na skrajne smaki, ale dla mnie to żadna frajda.Leave a comment:
-
Mam wrażenie, że w Polsce wynaturza się to w jeszcze innym kierunku. PIPA zmierza w kierunku zamordowania smaku nadmierną dawką chmielu. Trudno tu co prawda mówić o jakiejś wyraźnej, stałej tendencji (ciągle symboliczny udział tego stylu w produkcji), ale to, co czytam, wydaje się to potwierdzać.
Niezrozumiałe jest dla mnie emocjonowanie się piwem, którego kilka łyków pozbawia poczucia smaku, a takie wypowiedzi są, zarówno odnośnie piw przemysłowych, jak i domowych. Osobiście miałem okazję raz pić PIPĘ AleBrowaru. Trudno było mówić o przyjemności, trawiasta gorycz odebrała mi smak na resztę wieczoru. Są tacy, co mają wyższą tolerancję na skrajne smaki, ale dla mnie to żadna frajda.
Sęp chyba wpisuje się w tę tendencję - pogoń za jak najwyższym IBU, mnóstwo chmieli bez ładu i składu - a efakt mizerny.
Ktos moglby okreslic Portera baltyckiego jako zbyt slodowego i mocnego. Moim zdaniem to wszystko zalezy do jakich smakow jestesmy przyzywczajeni.Leave a comment: