Zaoranie branży sklepów specjalistycznych

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24281

Zaoranie branży sklepów specjalistycznych

No to rewolucja zjadła kolejne swoje dziecko. Smakosz porzucił krafty. Jako bezpośrednią pzyczynę podał niemożność konkurowania z marketami. Ceny piw w hurcie były dla nich wyższe niż w marketach dla klientów końcowych.
    Obecnie w Opolu, mieście wojewódzkim, został 1 sklep (niesieciowy) który ma jakąś ciekawszą ofertę piwną. Nie wiem jak długo, bo ceny piw kraftowych są tam na poziomie knajpianym. I jak bardzo darzę go sympatią i wspieram portfelem, to ten ma swoje granice.

Strasznie mnie wk**** to co robią kraftowe browary w kontekście handlowym.

Pamięć jest dość krótka, bo dzięki sklepom specjalistycznym nowe browary miały szanse w kraju dotrzeć do klientów, którzy niekoniecznie napierają do multitapów (w opolu 1,5 szt. ) czy na festiwale. W zamian sklepy dostają teraz ceny z przysłowiowej dupy i prawie brak wsparcia medialnego jakim obdarowywane są gratis przez browary wielkie sieci handlowe.

Nierówność traktowania podmiotów w kontekście handlowym merzi mnie odkąd mam z tym praktyczną styczność na codzień w Centrum Piwowarstwa, widzę ją codziennie patrząc na zaorywanie całego sektora piwnych sklepów specjalistycznych ale i szerzej małych sklepów spożywczych, ktore jeśli się jeszcze nie pozamykały to zdecydowanie uszczupliły swoją ofertę na rzecz mainstreamowych produktów o gównianym smaku i wyższej cenie niż w markecie.

To wszystko wygląda mi na podcinanie gałęzi na której się siedzi. Także tak... bowary reklamujcie dalej sieci handlowe, a klienci chwalcie się w mediac piwami na promce 7+7gratis z marketu xyz i takie tam...

Koniec wyrzygu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-10-31, 18:09.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • zasada
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 273

Poznań, miasto wojewódzkie, ok.500K + drugie tyle w gminach ościennych.
    Był moment, kiedy obok Piw świata na Głogowskiej można było kupować w specjalistykach na Mickiewicza (Centrala), Ratajczaka (Ministerstwo), Wodnej albo Woźnej i Krakowskiej (Dom Piwa w tym maczał palce albo Głogowska), Kościelnej i Kościuszki (oba jednoosobowe).
    Obecnie została Głogowska i rozrzucone po osiedlach mniejsze sklepy. Niedawno zamknął siet najbliższy (po drugiej stronie bramy!) sklepo-pub Piwnica. Do L.nie chodzę bo jest mi nie po drodze ale zawsze mogę dopisać sobie do tego jakiś ZBoWiD
    A w gminach powiatu poznańskiego wiem tylko, że Centrala została w Luboniu.

PS. Przypomniałem sobie jeszcze Browar na winklu przy Przemysłowej, też niewygodnie położony.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zasada; 2025-10-31, 16:47.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19354

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      Strasznie mnie wk**** to co robią kraftowe browary w kontekście handlowym.
      Przeżyć?
      Zauważ, że od pandemii zamknęło się co najmniej kilka. Nawet BSK, który przecież robił co mógł (nie mając butelek), by wejść do "specjalistików" też się poddał. Sporo browarów zainwestowało w zwiększenie mocy i teraz korzystają, że jest odbiorca.
      W Białej był jeden sklep z kraftem i już od dawna zmniejszał ofertę. Ceny były zbyt wysokie w stosunku do cen w marketach. Ceny w marketach są niższe, bo zamawiają dużą partię towaru. Ceny w hurtowniach są z marżą jednego pośrednika, więc zawsze będą wyższe niż te dla marketu wprost z browaru. Chyba nie trzeba tego roztłumaczyć bardziej.
      Moim zdaniem sklepy z piwami mają rację bytu, ale powinny oferować coś czego nie oferuje market. Czy da się na tym wyżyć? Nie wiem. Markety jako podmioty przejmujące klienta od sklepów małopowierzchniowych to nie nowy trend i akurat dopadł obecnie rynek piwa kraftowego.
      Naturalna kolej rzeczy.

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2486

Nie zapominajmy jednak o głównym źródle problemu. Jeżeli browary rzemieślnicze mają w Polsce ok. 2%, browary regionalne może ok. 8%. Razem 10% przy dobrych wiadrach. Czyli przy spożyciu 100 litrów piwa na głowę oznacza to, że piw kraftowych spożywanych jest ok. 2 litry na głowę w roku, a regionalnych ok. 8 litrów. To przy takim wolumenie sprzedaży jedynie w największych miastach (i sieciach) opłaca się mieć takie piwa w ogóle w ofercie.

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24281

Mnie irytuje to, że oferta hurtowa wygląda tak że jak prowadzisz sklep to chcąc mieć piwo x w ofercie, to dostajesz od browaru cenę wyższą niż konsument płaci za to samo piwo w markecie za 1 butelkę-puszkę a ty jako sklep musisz jeszcze wziąć jakieś moq, ktore umówmy się jest znacznie wyższe od 1szt.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3495

Nasze piwowarstwo tfu...kraftowe, od początku było obarczone grzechem pierworodnym, grzechem pychy. Nie próbowano budować tożsamości w oparciu o tzw "komin" , wrecz sie tym brzydzono, wstydzono. Ceny wywalono w kosmos bo birgiczki spokojnie takie płacili, ale to była tylko moda i snobizm. Jak wszystkie mody-przeminęła....
            A co pozostało? A pozostała klasyka, tylko że nikt takowej nie produkował i nie promował. Snoby poszły w inne rejony a małe browary i sklepy specjalistyczne zostały z tym nikomu już nie potrzebnym asortymentem.
            A to, że trzy czy cztery browary tak się rozepchały łokciami, zapełniły swoim towarem markety, to normalny, kapitalistyczny, kierunek rozwoju. Pamiętam, jak się podniecaliśmy Grand Championami w sieciach czy Krajanem w bączkach w dużych sklepach. Chcieliśmy więcej i lepiej no to mamy.
            Małych piekarni też już prawie nie ma, małych sklepików też. Wędliniarnie? Zapomnij. Apteki to w wiekszości sieciówki, stacje benzynowe to Orleny,.
            Dlaczego małe sklepiki z piwem, bo takie one po prostu były, miały by się utrzymać wbrew temu, powszechnemu trendowi rynkowemu? Nie widzę powodów ani szans. A to co na początku przytoczyłem, tylko przyspieszyło tą, nieuniknioną podróż w nicość.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment