Mam pytanie .Jak się odbywa pasteryzacja w przepływie?Czy jest skuteczniejsza od zwykłej tunelowej?Czy występuje tendencja do przerzucania się browarów z pasteryzacji tunelowej na tą w przepływie i dlaczego?
Pasteryzacja w przepływie
Collapse
X
-
Pasteryzacja tunelowa odbywa sie w opakowaniu, natomiast ta w przepływie przed rozlewem. Jest prostsza i tańsza. Latwiej jest rozgrzać rurkę fi 30 wraz z zawartością niż butelkę 1/2 litra. -
Pasteryzacja w przepływie jest po prostu ekonomiczniejsza i wydajniejsza. Tańsze urządzenie, tańsza eksploatacja (brak czynnika chłodzącego). Mniej strat - nie trzaskają butelki jak to ma czasem miejsce w pasteryzatorach tunelowych. Jest takze bardziej dokładna jeśli chodzi o JP (jednostki pasteryzacji).
Jedyna wada jakiej moznaby sie dopatrzyc to taka ze po pasteryzacji w przeplywie istnieje niewielka, ale istnieje, mozliwosc zakazenia mikrobiologicznego piwa.Comment
-
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Pasteryzacja w przepływie: wady i zalety...
Zalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Kemp napisał(a)
Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej.Paskudna sprawa...
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
iron napisał(a)
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Zalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.
kosztyComment
-
O co ci chodzi Adamie?
Przecież zawodowo zajmujesz się lub zamierzasz pasteryzacją w przepływie?
Prowokacja? Żebyśmy mówili: "nie, ta przepływowa nie jest taka zła..."?
Na mnie nie licz. Żadna pasteryzacja nie da tak dobrego piwa, jak jej brak...Comment
Related Topics
Collapse
-
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
-
Channel: Historia
2024-10-28, 15:44 -
-
Po wizycie na 5-leciu pivovaru Ovipistán https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...88#post2348988 drugą część dnia 21. 06.2025 (i już do oporu
) spędziliśmy w dużo większym i znacznie starszym (1872)...
-
Channel: Czechy
-
-
Oferujemy Państwu,
linię do produkcji piwa rzemieślniczego wyprodukowaną w 2015 r. przez PPUH Rctronik (obecnie Inomero Sp. z o.o.) o wydajności około 300 litrów na dobę wraz z płytami warstwowymi PIR ściennymi i dachowymi z rozbiórki pomieszczenia o powierzchni 70m2, stanowiącego chłodzony...5 Photos2025-06-05, 10:53 -
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment