Ja się zbytnio nie przejmuję lojalnością, tylko szukam takich piw, które bez bólu i bez pretensji do wymlaskiwania i cmokania mogę spożywać, kiedy nie mam ochoty na degustacyjne orgazmy. Czyli mam coś w rodzaju listy polskich browarów, które warzą piwa przyzwoite albo bardzo dobre w klasycznych stylach plus zawsze staram się w miarę dostępności spróbować wypustów z nowych browarów. Mniej więcej raz na pól roku daję szansę powtórną piwom, które niezbyt przypadły mi do gustu.
Reszta, to znaczy zagranica, jest wtedy, kiedy wyjeżdżam i staram się poznać w miarę wszechstronnie miejscową ofertę plus różne prezenty i "przywózki".
I wysokość spożycia corocznie utrzymuje się na tym samym miniej więcej poziomie, bo nie gonię za nowościami, badam tylko będące w moim zasięgu nowe browary.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie piwa piją forumowicze - na podst. Dziennika Piwnego
Collapse
X
-
Jak ktoś prowadzi co najmniej kilka lat Dziennik Piwny łatwo zobaczy jak działa piwna rewolucja.
Widzę po sobie, że kilka lat temu piłem miesiąc w miesiąc po kilka litrów regionalnych marek typu Ciechan, Fortuna, Kormoran czy Zamkowy, a teraz jest taka różnorodność na rynku, że liczba browarów z których pije miesięcznie wychodzi lekko ponad 20 i z każdego po jednym, maks dwa piwa.
Nie ma już takiego przywiązania do ulubionych browarów jak kiedyś, nowości wychodzi tyle, że człowiek skubnie coś tu, coś tam a wszystko z różnych źródeł.
Spożycie utrzymuje na jednakowym poziomie, także dobrze to oddają moje statystyki.
Wniosek: te browary regionalne, które nie odświeżają swojej oferty i nie robią konktraktów mogą mieć coraz trudniejsze czasy na rynku.
Chyba, że stałem się po prostu mało lojalnym piwoszem
Nie wiem jak to u Was wygląda.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedziPierwszy miesiąc:
72 litry
31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
85% w lokalu
67% z beczki
85% Polska, reszta Czechy
46% lager
19% Pale ale
12% Porter
53% mały browar
23% średni
19% duży
6% restauracyjny
(nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).
46 litrów a więc znacznie mniej
Pierwsza piątka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki, Green Head, Racibórz
80% w lokalu więc stała tendencja
68% z beczki - jak wyżej
81% Polska, reszta Czechy, z niewielkim dodatkiem Niemiec i Irlandii
44% lager, 20% pale ale, 11% porter, 7% stout
60% mały browar (cieszy wzrost), 20% duży (konsekwencje szalonych cen piw rzemieślniczych i tego, że najfajniejsze lokale leją tylko koncerny), 16% średni, 4% restauracyjny
Leave a comment:
-
-
Dwa miesiące 2019r. Szybkie podsumowanie.
47.23 l, z tego 34.69 l(73.45%) to piwa niepasteryzowane.
Polskich browarów 47 i 27.77l. Pierwsza trójka to Tyskie,Incognito i Czarna Owca.
Zagranica to 11.33 l i trzy kraje.Czechy (8 browarów),Niemcy i Białoruś.
Domowe to 8.13 l.
Leave a comment:
-
-
Pierwszy miesiąc:
72 litry
31 browarów: pierwsza trójka: Zamkowy, Kasztelan, Beskidzki
85% w lokalu
67% z beczki
85% Polska, reszta Czechy
46% lager
19% Pale ale
12% Porter
53% mały browar
23% średni
19% duży
6% restauracyjny
(nie sumuje się do 100% - zaokrąglenia).
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedzi
Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)
Tu zgłosiłem piwa Michała i Karola do dodania, robota dla Ciebie lub Dyczkina to też się coś wyjaśni.
Leave a comment:
-
-
Karuzela obecnie tylko w Janie warzy, a Skrzat widzę w Socho ale nie wiem czy wszystko.
Największy problem mam z Funky Fluid, Langier czy Szalami i Olimpem (jedno mało butelkuje, a drugi nie zawsze pisze gdzie warzy, a warzy w Zodiaku, który chyba podupadł i Bytowie)
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu TapatalkaLast edited by kaczka116; 17-01-2019, 18:36.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warzywo Wyświetlenie odpowiedziIdea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.
Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek
Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka
Leave a comment:
-
-
Idea browar nieznany przy dzisiejszej skali kraftu i ciągłych zmian miejsca warzenia jest jedyną słuszną.
Browar Skrzat, Browar Ignis, gdzie warzy Karuzela piwo Chomiczówka to tak na początek
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziA tendencja jest na "może" czy "uda się", bo zaczyna być to męczące i odstręczające od kraftu.
Warzywo podaj, serio poszperam w mojej "wiedzy" i zobaczymy co da sie zrobic, jak nie no to trzeba odezwe do Arta, niech taki wirtualny browar stworzy i tam wszystko bedzie zglaszane, gdzie na etykietach nie ma podanego miejsca warzenia a browar warzy w kilku roznychLast edited by kaczka116; 16-01-2019, 16:02.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedziWymień te których nie wiesz. Może mi się coś uda wyszpiegowac
Leave a comment:
-
-
Właśnie nie chodzi o to żeby za każdym razem prowadzić śledztwo, angażować ludzi, ich czas i energię. To o czym pisze Latarnik byłoby idealne. Tam gdzie wiadomo i łatwo dotrzeć do tego gdzie piwo jest warzone wpisywać ale tam gdzie jest to niepewne lub nieznane w danej chwili wpisywać browar nieznany (i potem ewentualnie uzupełniać).
Leave a comment:
-
Leave a comment: